Slovenija

Gorenjske občine podprle kranjske zdravnike pri njihovih zahtevah

Kranj, 25. 04. 2019 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šest gorenjskih občin – Kranj, Naklo, Šenčur, Preddvor, Cerklje in Jezersko – je podprlo družinske zdravnike, ki že dlje časa opozarjajo na preobremenjenost. Še posebej so v stiski zdravniki ZD Kranj, kjer se je 23 od 34 zdravnikov odločilo, da dajo odpoved, če se glavarinski količniki ne omejijo na številko 1895. V ZD Celje pa so vladi dali čas do konca maja.

Odločitev, da ne želijo več delati v rizičnih pogojih za njihovo strokovno integriteto in fizične zmožnosti, je povzročilo določilo v Splošnem dogovoru za leto 2019, ki pravi, da "zdravniki na primarni ravni lahko odklonijo opredeljevanje novih zavarovanih oseb, ko presežejo povprečje glavarinskih količnikov po posamezni specialnosti v izpostavi. Podatke o številu glavarinskih količnikov na zdravnika in odstopanje od povprečja v izpostavi objavlja Zavod mesečno na svoji spletni strani." Zavezo, da je zgornja meja njihovih obremenitev pri 1895 glavarinah, so želeli urediti z aneksom k Splošnim pogojem za leto 2019, pa ga je Upravni odbor ZZZS zavrnil, češ, da ga ni možno uresničiti.

Glavarinski količnik je količnik, ki se uporablja za obračun po pogodbi z ZZZS. Število opredeljenih zavarovanih oseb na zdravnika je za plačilo v posamezni ambulanti navzgor omejeno in določeno v vsakoletnem dogovoru.

"Odpovedi delovnega razmerja zdravnikov v ZD Kranj nas izjemno skrbijo in na skupnih sestankih z vodstvom ZD Kranj in Osnovnega zdravstva Gorenjske ter v pogovorih z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom se intenzivno trudimo, da bi se dogovorili za rešitev, ki bi ublažila stisko zdravnikov in hkrati dala zavezo in smer dolgoročnim oziroma sistemskim rešitvam na področju družinske medicine. Aneks k Splošnim pogojem za leto 2019 je dobra rešitev trenutne situacije in zaveza, da razumemo težave zdravnikov in delujemo za sistemske rešitve. Skupaj z župani šestih gorenjskih občin, poleg Kranja še občin Naklo, Šenčur, Preddvor, Cerklje in Jezersko, ki jih pokriva ZD Kranj, smo podpisali tudi pismo predsedniku Vlade RS Marjanu Šarcu in ga pozvali k sprejetju aneksa. Osebno se bom še naprej prednostno angažiral, da zagotovimo primerne pogoje dela kranjskim zdravnikom in bodo umaknili odpovedi," je povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Omejitev glavarinskega količnika na 1895 je nujna za razbremenitev družinskih zdravnikov.
Omejitev glavarinskega količnika na 1895 je nujna za razbremenitev družinskih zdravnikov. FOTO: iStock

Na kranjski občini poudarjajo, da je sprejetje aneksa, s tem pa uveljavitev zgornje meje na 1895, za kranjske zdravnike nujna. V nasprotnem primeru, poudarjajo, ZD Kranj ne bo mogel izvajati svoje dejavnosti v polnem obsegu, ko se 31. maja izteče odpovedni rok za že podane odpovedi delovnega razmerja. "To pomeni, da več kot 80.000 prebivalcem na območju šestih občin ne bi bila zagotovljena polna zdravstvena oskrba na primarni ravni," še sporočajo s kranjske občine, kjer so prepričani, da je apel gorenjskih županov in vodstva ZD Kranj vladi popolnoma na mestu.

Delovala bo akutna ambulanta 

Zaradi koriščenja dopustov pred potekom odpovednega roka bo v posameznih dnevih zaprtih od pet do 18 ambulant. V teh izrednih razmerah bo za bolnike skrbela t. i. akutna ambulanta. 

"Razmere bodo izredne, saj bo zaprtih od pet, v nekaterih dnevih pa celo do 18 ambulant," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura.  Ker ne bodo mogli organizirati nadomeščanj, bo v Kranju cel dan poleg dveh ekip nujne medicinske pomoči delovala akutna ambulanta, ki bo od 9. do 17. ure okrepljena s še eno ambulanto, ena ambulanta pa se bo posebej ukvarjala samo z administrativnimi zadevami.

Zdravniki ZD Celje vladi dali čas do konca maja

Družinski zdravniki ZD Celje, ki so odpovedi zaposlitve zamrznili na podlagi obljube ministra za zdravje Aleša Šabedra, so vladi, ki lahko na koncu odloča o spornih vprašanjih, "dali čas" do 31. maja. Če najkasneje takrat ne bo potrjen aneks k splošnemu dogovoru, so napovedali, da bodo naslednji delovni dan vložili odpovedi.

V ZD Celje se zavedajo, da je takojšnje sprejetje aneksa povezano s soglasjem vseh "t. i. partnerjev". V primeru, ko se vsi ne strinjajo - kot je to sedaj, ko je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavrnil aneks k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov, kot ga je predlagalo ministrstvo - se o spornih vprašanjih izvede arbitraža. Če dogovora tudi z arbitražo ne dosežejo, pa o spornih vprašanjih odloča vlada.

Zdravniki ZD Celje vladi dajejo čas do konca maja.
Zdravniki ZD Celje vladi dajejo čas do konca maja. FOTO: Kanal A

"Glede na dejstvo, da je aneks predlagalo ministrstvo za zdravje, v ZD Celje upravičeno pričakujemo, da bo najkasneje na vladi ta predlog potrjen, ne glede na nestrinjanje ZZZS," so sporočili iz celjskega zdravstvenega doma.

Spomnimo, skupno 16 zdravnikov družinske medicine ZD Celje se je nedavno podpisalo pod dopis, s katerim so zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja s 1. majem zaradi novih obremenitev, ki so jih deležni zaradi novega splošnega dogovora. Kasneje pa so na podlagi dogovarjanj odpovedi delovnega razmerja zamrznili do 1. junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
26. 04. 2019 08.05
+1
ja žal se piše samo o zdravnikih o vseh tistih brez katerih bi bili zdravniki brez moči pa nič
resslovenka
25. 04. 2019 18.49
+7
Zdravniki preobremenjeni. Verjamem. Ampak o medicinskih sestrah se nič ne piše kako hudičevo so preobremenjene. Npr. na Jesenicah, interni oddelek. Ne morejo koristiti lanskega dopusta, o letošnjem si ne upajo razmišljati. Ne spoštuje se niti obvezen dnevni počitek. Sestra, ki dela popoldan, pride domov pozno zvečer, zjutraj mora, pač po razporedu na delo. V zraku pa, da so vedele v kaj so se podale, ko so se odločale za ta poklic. Seveda so vedele. Ampak vse kar je prav. Tudi one imajo neke pravice, mar ne? Do dostojnega delavnika in plačila. Za 700 - 800 eur?? Sramota, da vidi le ena plat medalje. Stalno o zdravnikih, medicinske sestre so pa nujno zlo?? Odhajajo tako rekoč dnevno. Na izpraznjena mesta ni novih, se delo porazdeli na tiste, ki še vztrajajo. Kaj poreče sindikat medicinskih sester oz. Zdravstvene nege, kakorkoli se že imenuje?. Me res zanima.
GOFLAC
25. 04. 2019 18.44
-1
Nihče v Kranju ne zahteva višje plače, le da se tazmere uredijo, da paciente ne obravnavajo na 5 minut, ampak se mu resnično posvetijo. Ljudje, zdravniki umirajo pri 52 letih, taka je statistika zaradi preobremenjenosti. Kdo pa lahko še po 6 urah po 40-tem pacientu še normalno razmišlja. Folk ne biti tako omejen, da je za vsem samo denar.
Pametnoneumen
26. 04. 2019 20.09
+0
A bejž no, popoldan in med vikendi pa lahko dežurajo po drugih zd. Domovih. Preverjeno doma pa dežurajo dohtarji iz drugih zd.domov. Največkrat pa se sami ne držijo reda. Pacienti zahtevajo na tel.zdravnika ta pa da izpade dober reče kr pridte. Kljub temu da ima amb.polno. Sestra ki pa je prej rekla da ne more dons pa je ZMAJ. Govorim o nenujnih primerih.
oježeš
25. 04. 2019 17.58
+5
Jaz bi jih razbremenil. Rabim tablete, pa je telefon ves dan zaseden. Tako, da bom moral osebno v ambulanto in povečal vrsto čakajočih.
Uporabnik1375217
25. 04. 2019 17.28
+6
Kdo od tistih, ki so kao dali odpoved, je prenehalo delati? Aja, noben. Lotite delat raje.
jazzygirlster
25. 04. 2019 17.39
+8
Itak, da noben. Zato pa ze od zacetka poudarjajo, da upajo, da preklicejo odpoved. Izsiljevanje. Najprej dosezejo visjo placo tudi na racun spremembe izracuna glavarinskih kolicnikov. Zdej pa dejmo placo obdrzat, izracun pa po starem.
komarec
25. 04. 2019 16.19
-3