Slovenija

Goriško in Tolminsko ogrožajo zemeljski plazovi

Nova Gorica/Tolmin, 08. 11. 2014 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne in zahodne Slovenije. Zaradi plazu je brez povezave z dolino okoli 30 prebivalcev vasi Zadlaz in Tolminske Ravne, na Goriškem en plaz miruje, drugi pa ne ogroža stanovanjskih objektov.

Goriško in tolminsko ogrožajo plazovi. V jutranjih urah se je sprožil manjši zemeljski plaz in zaprl cesto Žabče-Zadlaz. Zemljo in ostali plazeči material so že odstranili, vendar pa cesta ostaja zaprta, saj je na brežini nad cesto še precej materiala, ki lahko zdrsi na cesto, je povedal poveljnik civilne zaščite v Tolminu Jože Dakskobler.

Brez povezave z dolino tako ostaja okoli 30 prebivalcev vasi Zadlaz in Tolminske Ravne. Dakskobler je dejal še, da bi lahko v nujnih primerih interventna vozila vendarle prevozila območje, kjer še vedno grozi plazina.

Plaz v Stari Gori.
Plaz v Stari Gori. FOTO: ERVIN ČURLIČ/CZ severna Primorska

Na Goriškem en plaz miruje, drugi ne ogroža stanovanjskih objektov

Tudi na Goriškem še vedno ostaja odprta cesta med Novo Gorico in Rožno Dolino. Svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti je povedal, da je zemeljski plaz na površini okrog 40 krat 20 metrov, torej precej velik, ki pa trenutno miruje.

Ob 13.50 so v kraju Škale v občini Velenje gasilci PGD Škale s folijo pokrili zemeljski plaz v izmeri 10 x 40 metrov, ter izkopali jarek za odvodnjavanje.

V naselju Vrata v občini Dravograd je okoli 12. ure začel proti Vračkemu potoku drseti plaz velikosti 20 x 30 metrov. Zaradi nevarnosti, da se voda preusmeri proti stanovanjskim objektom, so gasilci PGD Dravograd izvedli sanacijo plazu, občanom pa preventivno razdelili vreče s peskom in jih opozorili, da spremljajo nadaljnje dogajanje in to javljajo na 112. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

"Plaz smo zaenkrat pokrili s platnom, spodaj se bo naredilo nekaj kanalov za odvodnjo padavinskih voda," je pojasnil Zoratti. Plaz so si dopoldan ogledali tudi geologi, ker pa bi lahko ogrožal cesto, so pristojni na ogled poklicali še predstavnike Cestnega podjetja Nova Gorice, da bi ugotovili, ali bo treba cesto polovično zapreti. Odločili so se, da takšen ukrep zaenkrat še ne bo potreben, plaz pa ves čas ostaja pod nadzorom.

Okrog 15. ure so prebivalci Šempetra pri Gorici znotraj stanovanjskega naselja Pristava opazili večji zemeljski plaz. Štab civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba je ugotovil, da stanovanjski objekti niso ogroženi. Razpoke plazu so prekrili s ponjavo, da bi preprečili zamakanje. Obveščeni so tudi lastniki zemljišč, ki jim je bilo naročeno naj spremljajo premikanje zemljine ter o tem obveščajo štab civilne zaščite.

Bodite pozorni na razpoke

Geološki zavod Slovenije je že sredi tedna opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne in zahodne Slovenije. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov, posedanje in zdrse zemljine, na strmih in nestabilnih pobočjih in brežinah iščite znake premikov in poškodb (odpiranje razpok) ter tudi znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh geološkega zavoda.

Preberite tudi:

Na ilirskobistriškem območju je na pomoč pri sanaciji priskočilo 30 vojakov. Voda je ponoči ogrožala okoli 50 objektov, trenutno pa grozijo trije zemeljski plazovi.

Reka Iška se počasi vrača v strugo, a del reke še vedno teče čez Brest in Mateno in ju poplavlja.

Pretok Drave je ustaljen, civilna zaščita še vedno v pripravljenosti.

Če je na cestišču voda, nikar ne nadaljujte poti.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
09. 11. 2014 11.37
... je pa vlada namenila več denarja za pomoč drugim. Saj veste, kaj pravijo, dobro se poplača trikratno. Torej še malo potrpimo....
LomilkaSrc
09. 11. 2014 08.28
+6
Kar stisne me ko gledam kako kup zemlje odnaša domove, ki so si jih ljudje s zgradili z žulji in odrekanjem. Država pa nič. Samo gleda od kje se bo kaj prililo v proračun za elito in njihove gostije. Sram me je da živim v tako pokvarjeni gržavi. V pokojni jugi je bil prispevek za take primere in je država poslala vojsko v akcijo. Tudi ljudje so pomagali na vse možne načine in nihče ni vprašal po plačilu. Temu se reče solidarnost. in danes?
korintos22
09. 11. 2014 08.33
+1
Se spomniš na NNNP? Zaradi močnega deževja je raja sladkorno peso in koruzo ročno pospravila, sedaj si to lahko privoščimo?
deratizacija
09. 11. 2014 09.33
Za začetek se bo aktivirala vsa politična klientela. Predsednik države jim bo pa med tem potico spekel.