Slovenija

'Govoril sem čisto resnico'

Ljubljana, 27. 06. 2008 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Da se dva politika pred volitvami pogovarjata, da ni treba pošiljat ribičev v Piranski zaliv, ker ankete kažejo dobro?! Kako je mogoče, da nekdo to izjavi pred volitvami?" se sprašuje Rop.

Rop trdi, da sta se Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Komisija je ugotovila, da sta se pogovarjala in ne dogovarjala, Janša pa je prepričan, da nikoli ni bilo indicev, da bi lahko dokazi o dogovarjanju o incidentih obstajali.
Rop trdi, da sta se Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Komisija je ugotovila, da sta se pogovarjala in ne dogovarjala, Janša pa je prepričan, da nikoli ni bilo indicev, da bi lahko dokazi o dogovarjanju o incidentih obstajali. FOTO: POP TV
Ni možno sklepati o dogovoru, ni pa možno sklepati tudi to, da dogovora ni bilo. Anton Rop

Poslanec SD in nekdanji premier Anton Rop je po sklepih komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o incidentih v Piranskem zalivu dejal, da je vse, kar je do sedaj trdil o incidentih v Piranskem zalivu, resnica. "Kot predsedniku vlade mi je bilo povedano tisto, kar sem javnosti povedal, in tisto, kar drži," je zatrdil. S sklepi se strinja, saj po njegovem dokazujejo, da je Sova v času njegove vlade delovala zakonito.

"Takrat je prišlo do 17 incidentov v Piranskem zalivu in Sova jih je spremljala, ker jih je morala. Treba pa se je zavedati, da je imela komisija na voljo samo en zapis,'' je poudaril. "Ta zapis govori o tem, da je šlo nedvomno za razgovore, pogovore o incidentih. Da tam dva politika, eden opozicijski z ene države, drug pa predsednik vlade govorita o tem, da drugemu ni treba pošiljat ribičev v Piranski zaliv, ker ankete kažejo dobro,'' je dejal. ''Kako je mogoče, da nekdo nekaj takega izjavi pred volitvami?" se sprašuje.

Na vprašanje, ali se bo za svoje izjave glede dogovarjanja za incidente v Piranskem zalivu opravičil predsedniku vlade Janezu Janši, je odgovoril, da za to "ne vidi osnove". Prepričan je namreč, da je vse, kar je govoril "čista resnica". "Meni je bilo tako povedano in nimam argumenta in razloga, da bi resnico poskušal spreminjati," je dodal.

Komisija: Pogovori, ne dogovori

Na podlagi pregledanih dokumentov Slovenske obveščevalno-varnostna agencije (Sove) ni mogoče trditi, da sta se leta 2004 takratni vodja opozicije Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, je včeraj soglasno ugotovila komisija državnega zbora za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb. Mnenja pa so različna o dostopnosti dokumentacije na Sovi, nekateri trdijo, da niso dobili vseh dokumentov, spet drugi, da je bila pregledana vsa dokumentacija. Na ugotovitve komisije se je odzval tudi Janša. Zaključkov komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb ne pozna, čudi pa ga, "da so za to potrebovali eno leto, glede na to, da so imeli celotno dokumentacijo na razpolago že pred meseci." Janša še poudarja, da nikoli ni bilo nikakršnih indicev, da bi lahko dokazi o dogovarjanju o incidentih sploh obstajali.

Kje so dokazi?

Rop je 17. junija lani zatrdil, da je Sova preko mednarodnega spremljanja zvez pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in Sanader. Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, poleti pa je proti Ropu vložil civilno tožbo, s katero je zahteval javni umik izjave in javno opravičilo za "neresnične izjave". Dogovarjanje je zanikal tudi Sanader. Na Sovi so zatrdili, da pri njih ni evidenc ali dokumentov, ki bi potrjevali Ropove navedbe, medtem ko je tedanji predsednik republike Janez Drnovšek dejal, da o prisluškovanju ni vedel ničesar. Kakor koli že, Rop svojih trditev ni nikoli podkrepil z dokazi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
06. 01. 2009 18.19
Tonček Balonček
29. 06. 2008 12.59
Kdo spet žali in podtika izdajstvo našemu Janezu Janši, če pa sta se s Snanaderjem le pogovarjala, ne pa dogovarjala! Rop je seveda rdečkar, komunst je ostal, nikoli se ni zamislil nad lastno zablodo v mladih letih, se spokoril in čustveno, racionalno in po dejanjih zapustil teh klavcev, in morilcev, kot so napravili Rupel, Janša, Pučnik, J.erovšek, Jambrek, Bavčar in drugi, ki so partijo praktično rušili odznotraj in nam na ta način priborili svobodo ter neodvisnot!
Prvo Borec
29. 06. 2008 12.08
Leve stranke so uničile VSE, kar smo dobili, kot zmagovalci v WW2.
POLE
29. 06. 2008 11.05
ŽOVŠČE DVIGNI BELO ZASTAVO SAJ VAM JE BELA BARVA PRI SRCU ...BELČKI
Prvo Borec
29. 06. 2008 10.21
Najbolj pa zamerim takratnim levim strankam, da so vse to dopustili, da so VSE to vrnili ali pomagali vrnitev premoženja. Temu se reče, da so vrnili vojni plen.
Prvo Borec
29. 06. 2008 10.13
reklamacija ali so Poljaki vrnili Konigsberg Nemcem ?? NE, ker so Nemci izgubili !! Mi pa smo VSE vrnili privržencem nacistov !!!??? Komunisti so umrli na Zelengori, Neretvi in Sutjeski.
albertinum@excite.com
29. 06. 2008 09.58
KAKO SPOZNAŠ BEDAKA: - je zagrizen klerikalec - ne sprejme dejstev o tem, da so bili belogardisti in podobna zalega navadni morilci, zapriseženi nacisti in narodni izdajalci - da desničarji tudi gledajo samo na lastno rit - da se hvali z narodnim izdajstvom in nacistično kolaboracijo - da misli, da je iz višje rase - da mu je ime žovšče
reklamacija
29. 06. 2008 08.39
ko so pr nas vladali komunisti so bili zlati casi in od smrti nasega tovarisa titoja gre cedalje slabse. stalin je dejal kdor delal nebo tudi jedel nebo.
Prvo Borec
29. 06. 2008 06.26
hakihak pusti uboge na možganih. Oni kar sanjajo, da smo jih sprejeli razširjenih rok in da se zahvaljujemo, ker so prišli nazaj. Slovenija, Vas ni sprejela, ampak nategnili so Vas vaši liderji, ki so vas nategnili že enkrat. Oni so zbežali , reveže pa pustili, nekatere so bili res zavedeni, na milost in nemilost v Avstriji. Pa dost mi je tega razpravljanja, če so bedaki , so bedaki. Oni res mislijo, da če smo šli na kavo, da smo morali pokazati rdečo knjižico, da smo sploh dobili kavo. Disidentje in ostali , pa želijo prikriti, da so bili res izdajalci in nasprotniki režima. Kaj bi oni sploh želeli ??
hakihak
28. 06. 2008 22.58
oprostite ampak tale spaka žovšče to pa presega vse meje normalnega. a ti sploh veš cepec, da ko tolk kritiziraš komuniste in partizane, kritiziraš celo slovenijo budala. pa to ni res, da živim v skupni državi s takšnim trotom. brez veze
Prvo Borec
28. 06. 2008 17.45
von.smallhousen Ti ne bi bil dober, da mi čevlje poližeš, po tistem, ko bi blanko brcnil v njeno smrdljivo rit, ki zaudarja po strohnenem mesu in žovšče, kaj kopiraš , kaj nimaš svojih možganov. Mater ste prvoklasni bedniki !!
von.smallhousen@gmail.com
28. 06. 2008 17.37
žovšče, pozabil si dodati: - ki vse, ki se ne strinjajo z njim / kritizirajo "kao-levico" označi za desničarje, kler, fašiste in podobno - ki bi vse, ki se ne strinjajo z njim / kritizirajo "kao-levico" najrajši pospravil v stilu povojnih let,
JAOman
28. 06. 2008 17.10
KAKO SPOZNAŠ BEDAKA: - je zagrizen komunist - ne sprejme dejstev o tem, da so bili nekateri partizani in komunisti navadni morilci - da levičarji tudi gledajo samo na lastno rit - da se hvali z borci - da misli da je iz višje rase - da mu je ime Prvo borec
JAOman
28. 06. 2008 17.05
Prvoborec zapri gobec, ker si postal diskriminatoren, no saj kaj pa bi od takih sploh pričakoval drugega, kot poln gobec oslarij! pa lp
Buena Vita
28. 06. 2008 16.40
prvoborec imaš pa res krvavi žulj,kri v župnik,kaj je imel dolge lase
hakihak
28. 06. 2008 13.51
ne sam rop in pop, lažeta tudi janša in rtv in to cel tednik najebali pa ga bomo itak mi
vladimir.
28. 06. 2008 13.18
vlozar
28. 06. 2008 12.00
ROP ii POP lažeta 24 ur na dan!
Prvo Borec
28. 06. 2008 10.20
pajtlerblanka "kakuš" stric je mrtev, ker je verjel župniku. Sedaj se pa spravi na svoj "kakušji gnoj"
Buena Vita
28. 06. 2008 10.18
prvoborec si pa hiter,to se da zment pri vas,koga si prj poljubil,stricčka se ve,dragi stric domobranc,kako te naj zaščitim pred pohujskano ruljo