Slovenija

Bizarnost slovenske birokracije: bomo za spor okoli dveh smrek in bora plačali 28.000 evrov?

Kamnik, 12. 04. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gozdarski inšpektor je zoper lastnika kamniškega eko resorta sprožil postopek zaradi nedovoljenega poseka 0,4 kubičnega metra lesa. Sodišče je odločbo razveljavilo, saj da nima nobene pravne podlage. Sodba še ni pravnomočna, če pa bo, bomo stroške sojenja v višini 28.000 evrov krili davkoplačevalci. Medtem je tudi gradbeni inšpektor, čeprav je pristojno ministrstvo njegovo odločbo enkrat že odpravilo, izdal novo.

"V Sloveniji se dogaja birokratski terorizem!" Tako pridobivanje soglasij in dovoljenj na različnih državnih institucijah opiše direktor Eko resorta pod Veliko planino Matjaž Zorman. Etno kamp, ki je z oglasno kampanjo za sanjsko službo pastirja uspel pritegniti pozornost svetovne javnosti, je že več mesecev pod drobnogledom številnih inšpekcijskih služb. "Zoper mene oziroma podjetje, ki ga vodim, je bilo podanih več kot 100 prijav, na podlagi katerih je bilo tukaj opravljenih okoli 40 inšpekcijskih pregledov, od tega je bilo izdanih osem negativnih odločb," je povedal Zorman.

"To je birokratski terorizem," med listanjem po debelem fasciklu, v katerem hrani dokumente v zvezi z inšpekcijskimi pregledi, pripomni Zorman.
"To je birokratski terorizem," med listanjem po debelem fasciklu, v katerem hrani dokumente v zvezi z inšpekcijskimi pregledi, pripomni Zorman. FOTO: Aljoša Kravanja

Na sodišču zaradi lesa v vrednosti osem evrov

Eden od bizarnejših birokratskih zapletov, v katerem se je znašel lastnik etno kampa, je pred nekaj dnevi doživel epilog na kamniškem okrajnem sodišču. Gre za postopek, ki ga je zoper Zormana oktobra lani sprožil Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo oziroma gozdarski inšpektor mag. Bojan Vomer. Ta je Zormanu očital, da za posek dveh smrek in rdečega bora ni imel dovoljenja. "Gre za 0,4 kubičnega metra lesa," je dejal Zorman. Vrednost predmeta obravnave po oceni sodišča pa – osem evrov.

Razplet: sodišče je inšpekcijski postopek ustavilo, saj, kot navaja razsodba, inšpektor ni predložil nobenih dokazov, s katerimi bi utemeljil, zakaj je odločbo sploh izdal. "Očitana dejanja so do te mere nekonkretizirana, da je treba že zaradi tega odločbo o prekršku odpraviti. Prav tako pa je odločbo o prekršku treba razveljaviti, ker očitani prekršek ni dokazan in dokazni sklep ni podan," je zapisano v obrazložitvi razsodbe.

Da je v Kamniku zaživel eko resort, gre nekomu očitno pošteno v nos. Zoper lastnika je bilo vloženih več kot 100 prijav.
Da je v Kamniku zaživel eko resort, gre nekomu očitno pošteno v nos. Zoper lastnika je bilo vloženih več kot 100 prijav. FOTO: Aljoša Kravanja

Kar pri celotni situaciji najbolj bode v oči, je strošek pravdanja, ki bo padel na pleča poražene stranke v postopku, torej gozdarskega inšpektorata oziroma državnega proračuna. Ali povedano drugače: napaka v inšpekcijskem postopku zoper Zormana bi nas lahko stala 28.000 davkoplačevalskih evrov.

Inšpektor se bo na razsodbo pritožil

A spor okoli 0,4 kubičnega metra lesa se bo na sodišču, kot kaže, vlekel še naprej. Kot so nam sporočili z Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, se bo gozdarski inšpektor na razsodbo kamniškega sodišča pritožil. "O stroških postopka, ki naj bi bremenili davkoplačevalce, tako še ni odločeno, ker postopek še ni končan," so optimistični na inšpektoratu.

"Očitana dejanja so do te mere nekonkretizirana, da je treba že zaradi tega odločbo o prekršku odpraviti. Prav tako pa je odločbo o prekršku treba razveljaviti, ker očitani prekršek ni dokazan in dokazni sklep ni podan," je zapisano v obrazložitvi razsodbe.

O pomenu obravnave na sodišču, katere predmet obravnave je ocenjen na osem evrov, pa: "V skladu z zakonom se morajo inšpektorji na prijavo odzvati. V predpisih o gozdovih je kot prekršek opredeljena tudi nedovoljena sečnja dreves v manjšem obsegu."

Kako se inšpektor sploh odloči, da zoper nekoga izda odločbo, smo še vprašali. "Inšpektor najprej zbere dokaze o obstoju prekrška in odgovornosti zanj. Nato običajno izvede terenski ogled in na osnovi tega se odloči, ali bo izdal odločbo o prekršku ali ne. V tem konkretnem primeru se je inšpektor odzval na prijavo, opravil je terenski ogled, pridobil izjavo kršitelja in podatke o poseku drevja od Zavoda za gozdove Slovenije in zatem izdal odločbo o prekršku," so nam pojasnili.

Ministrstvo odpravilo odločbo o rušenju, a jo je gradbeni inšpektor ponovno izdal

No, še trši boj pa direktorja Eko resorta pod Veliko planino očitno čaka z okoljskim inšpektoratom, ki je pred časom že izdal odločbo o rušenju lesenega kozolca in 17 lesenih hišicah v etno kampu, ker Zorman zanje ni imel gradbenega dovoljenja in ga, kot so nam sporočili s kamniške upravne enote, še vedno nima. "Vsi postopki v zvezi s tem so ustavljeni in odpravljeni," pa nam je še v ponedeljek zatrjeval Matjaž Zorman.

Sporen naj bi bil tudi leseni dvojni kozolec, v katerem je urejen bar.
Sporen naj bi bil tudi leseni dvojni kozolec, v katerem je urejen bar. FOTO: Aljoša Kravanja

Ko smo to preverili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor, je bil odgovor nekoliko drugačen. Po njihovih besedah sta bili odločbi za rušenje lesenega kozolca in 17 hišic po Zormanovi pritožbi na drugostopenjskem organu, to je Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), resda odpravljeni ter vrnjeni v ponovni postopek. A ker sta bili v zvezi s tem ponovno vloženi pritožbi, je gradbeni inšpektor prejšnji teden izdal novi odločbi. "Ker odločba še ni bila vročena zavezancu, vas z njeno vsebino žal ne moremo seznaniti," so nam sporočili z okoljskega inšpektorata. Gradbena inšpekcija bo postopek nadaljevala skladno z zakonodajo in glede na sprejete prioritete pri delu, so še dodali.

Poleg gradbenega pa Zormana na istem inšpektoratu obravnava tudi okoljski inšpektor, ki je "ugotovil, da so štirje od 17 objektov postavljeni na priobalnem zemljišču Kamniške Bistrice. Ugotovljeno je, da ima inšpekcijski zavezanec vodno soglasje le za postavitev dvojnega lesenega kozolca, za vse druge posege na vodnem in priobalnem zemljišču pa ne". Ali bodo rušili tudi te štiri sporne objekte, pa se na inšpektoratu, kot so nam sporočili, še niso odločili.

Ali se morajo rušiti tudi te hišice, ki so po mnenju inšpektorja postavljene preblizu rečne obale, se na inšpektoratu še niso odločili.
Ali se morajo rušiti tudi te hišice, ki so po mnenju inšpektorja postavljene preblizu rečne obale, se na inšpektoratu še niso odločili. FOTO: Aljoša Kravanja
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
13. 04. 2017 08.34
+18
Inšpektor naj stroške zaradi ne poznavanje zakonodaje plača naj sam.Zakon bomo morari mali smrtniki sami vzeti v roke,če ne bodo zafurali našo Slovenijo..
modelx
13. 04. 2017 09.02
-8
ampak zakon je treba spoštovati in ne vse potem na inšpektorje. po moje bi morali imeti močnejša pooblastila in pritožbe ala
felix59 drugič
12. 04. 2017 22.32
+28
Sram naj bo to bando , skorumpirano , nič vredno , slinasto , lenuhi hudičevi , pijavke parazitske , vritlezniki !!
WAYNE.ROO
12. 04. 2017 22.04
+7
Očitno se maji kepic na facebooku ni izslo s pisanjem o svojem hujsanju in se je za to odlocila za pisanje drugih bedarij
benjivenamian
12. 04. 2017 21.08
+8
konkorenca je kujba,če pa še pršteješnašo svetovno znano foušijo pol ti je pa ja usje jasn-res.res....
srecnii
12. 04. 2017 20.15
+37
Še en dokaz da je pri nas preveč ljudi v javni upravi k ne delajo nič razen prekladajo papirje in vlečejo mastne plače.
topo
13. 04. 2017 08.35
+9
nevica
12. 04. 2017 20.13
+9
No ko smo že pri genialnih zadevah, kaj je z "nadomestno gradnjo" polovice dvojčka na Jarški cesti. TV je o tem že poročala, sedaj je vse podrto, sosed se je pritožil, in delal veli teater, kako so mu s tem, ko so nameravali na novo zgraditi drugi del dvojčka, naredili škodo in se je celo odselil, češ kako je dedaj njegova hiša ogrožena.... Sedaj očitno nekdo nemoteno v tej hiši stanuje - dejstvo je, da je bila tudi ta hiša renovirana in dvignjena za celo nadstropje, pa njih ni nihče sekiral in prijavljal....Sedaj s ceste gledamo podrtijo, "prijazni sosed ima notranjo steno dvojčka sedaj na prostem in najbrž hude energetkse izgube pozimi....bolj si že ne bi mogel pljuniti v lastno skledo - iz čiste žlehtnobe.
resslovenka
13. 04. 2017 08.05
+2
Nevica ...Ja v "ogroženem" delu dvojčka zdrahar veselo živi. Se ni odselil niti za en dan. Morda umaknil za kakšen dan ko so bili aktualni mediji in inšpektorat, da se je znesel nad novim lastnikom. Kako izgleda ta del Jarške? Grozno in sramotno za Ljubljano. Upam, da bo lastnik, ki je želel dograditi svoj del stožil zdraharja in državo. Saj so mu naredili veliko škodo. O dvojnih merilih bi se dalo mnogokaj reči pri nas. Ampak zgleda, da se sedaj s to zadevo nihče ne ukvarja ali pa zelooooooooo počasi.
nevica
12. 04. 2017 20.07
+43
Mene je gozdarski inšpektor Vovk ovadil, da sem naredilia golosek na zaščiteni gozni površini in sem se hajkalia 4 leta po sodišču. S tem da sem imela plačano spremenjeno namebnost zemljišča in sem bila tako rekloč tik pred zdajo gradbenega dovoljenje - nisem pa poklicala gozdraske službe za žaganje parih smrek, ki jih je bilo potrebno odstraniti za gradnjo. Tega pač nisem vedela, ker nisem doma s kmetov in nisem nikoli imela česa takega v posesti . Ta parcela je bla na Pijavi gorici. Sramota, da so inšpektorji nesposobni brati dokumentacijo in najdejo golosek sredi naselja (golosek je nedovoljen poseg v zaščiteno gozno površino) Na osnovi njegovega neznanja je tak sklep skupaj sklamfala tudi sodnica, ki je bila tako lena, da ni preverila dokumentacije. Nakar je na višji stopnji ta zadeva ležala v predalu do zastaranja, in sem dobila sklep, da je pač sodnica na nižjem sodišču na osnovi dejstev ZMOTNO ugotavljala.... Raje ne govorim koliko živcev in lep del zdravja sem pustila na sodišču in na parceli....Te škode mi nihče ne bo nikoli povrnil... Če bi jaz pri svojem delu, pa ne delim pravice, takole zmotno ugotabljala, bi letela iz službe....
Maata
12. 04. 2017 19.20
-6
Novinarka Maja Kepic si pač lepo izkoriščena prodana duša,ne vem zakaj je potrebno pisati pristranske nebuloze,skrivati resnico in zavajati ljudi?!napiši merodajno realnost(resnico),da je stvar popolna črna gradnja ki z denarjem in medijskimi lažmi izsiljuje papirje,in si umij roke..
biggbrader
12. 04. 2017 19.31
+24
Ja, tudi če je to res, kaj ima to veze z 0,4 m3 nevrednega lesa, zaradi katerega je inšpektor zagonil skoraj 30 Jurčkov našega denarja. Eni ste res zafrustrirani nesposobneži, ki samo v nesreči drugega najdete svoje zadoščenje.
Maata
12. 04. 2017 19.39
+1
To je le del laži oz. vlečenje ljudi za nos,zgodba ima več plati,nam je bila prikazana s strani lastnika,seveda temu primerno obarvana,kar nima veze s frustracijami ali čem drugim.Je pa res da ga ima veliko ljudi rado,da jih le malo potreplja po rami...
hamudza
13. 04. 2017 08.27
Bigbrader, nimaš najbolj razjasnjenih pojmov. Država bo plačala kazen državi!!! Ali ti to kaj pove? Vzelo bo iz žaklja v katerega bo nato nazaj dala!
Jožica2611
13. 04. 2017 11.47
+1
hamudza - ne ni tako - nastal je strošek sojenja oz. dela in strošek se plača kot plača ali se mogoče motim
Mejduš
12. 04. 2017 16.55
+4
Sloveniji je tako če jim daš dovol žep še pogledat ne gre ki že lahko delaš,so pač takšni, imam iskušnje sem imel gradbeni stroj,pride kmeni in pravi da ima delo za mene in to za eno leto rekel res je rekel res,in je prosil če bi imel 16000 DM posoditi,jaz sem vedel takoj za kaj se gre sem rekel da ne in je bilo konec pač drugi dobi ki mu je mogoče dal samo meni mi ni žal,je tudi prišel eden ki je rekel da ima za en mesec dela ja se boma zmenila in mi je rekel če imam 1000DM posoditi da nujno rabi in sem enako zavrnil nimam bilo je konec seveda verjetno je drugi dal in je dobil delo in bi še lahko našteval in tega je še ogromno slovenijii
kure bedne
12. 04. 2017 16.55
+18
Čisto prav nam je. Kaj smo pa volili takšne bebce. Se pravi v bananistanu nič novega.
enxx
12. 04. 2017 16.33
+8
Ah. Inšpektorji v isti državi, v kateri bi morala veljati ena zakonodaja, ukrepajo zelo različno. Samovoljno odločanje kljub nasprotni sodni praksi ni nič nenavadnega. So posredi grožnje ali finančne stimulacije, je kriva polpismenost?
clox
12. 04. 2017 16.38
+6
Tukaj sem prepričan, da je nekdo pritisnil na inšpektorja.
kure bedne
12. 04. 2017 16.16
+16
lopovi, kot so janša, bavčar, krko, zidar in ostala zalega pa lepo na prostosti.
klobasnik
12. 04. 2017 17.17
+6
Aja Kucan, Jankovic, Kresal, ... se pa mal pozab:)))
kure bedne
12. 04. 2017 17.20
+4
Nisem- ker bi porabu cel dan, da bi vse naštel. Sory.
biggbrader
12. 04. 2017 19.33
+1
M -urgle bi napisal, pa bi bilo vsem jasno.
trdovrat
12. 04. 2017 16.00
+25
Pa da ne pozabimo. Gospod Hanžek, je za časa svoje vloge v osebi Varuha človekovih pravic rekel: Če bi državni uslužbenci porabili desetino tiste energije, ki jo porabijo za izgovore da nekaj NE NAREDIJO, porabili za to da bi tisto NAREDILI, bi bilo vse postorjeno na en, dva, tri!
klobasnik
12. 04. 2017 15.49
+6
Ni mi jasno, kako lahko naselje obratuje nima pa gradbenega dovoljenja. Ocitno gre tudi za izsiljevanje podjetnika.
trdovrat
12. 04. 2017 15.55
+12
Sicer ne poznam situacije, poznam pa podobno. Za čakanje na vse papirje, bi ta človek, četudi je še mlad, lahko pričel z delom šele po tretji reinkarnaciji, (če bi seveda v vsaki dolgo živel), do takrat, bi mu pa ob vsakem obisku ustrezne institucije povedali, "ja veste pa še tole rabimo"!
biggbrader
12. 04. 2017 19.35
+3
Klobasnik, še enkrat preberi gornji tekst.
Against
12. 04. 2017 15.41
+1
Kje so novinarji dobili 28000 EUR?
križnagorc
13. 04. 2017 15.13
Against
12. 04. 2017 15.41
+0
Kje so novinarji dobili 28000 EUR?
trdovrat
12. 04. 2017 15.44
+16
Saj jih niso dobili, dobila jih bo sodnija, za prelaganje papirja!
klobasnik
12. 04. 2017 15.50
-4
Tak postopek stane max nekaj tisoc eur. Vse eno skoda!!!
trdovrat
12. 04. 2017 18.42
Misliš, da stane toliko, ampak zakaj ga ne bi takrat "rezeral", ko imaš "nažajfanga". Ljudstvo "časti", ni problema.
Darko32
12. 04. 2017 15.32
+19
Tukaj se lepo vidi, da imamo v javni upravi neizobražene in z nazivi, katerih si sploh ne zaslužijo. Če gledamo recimo, da človek hoče nekaj izboljšati in napredovati, kar je v verigi razvoja in napredka tudi dobro za celotno nacijo pa se zgodijo takšni bleferji v javni upravi, kateri in zlehnobe zafrkavajo narod. Tukaj je potrebno te stroške naprtiti dotičnemu, kateri jih je proizvedel, saj so posledica malomarnega dela in plod žlehnobe dotičnega inšpektorja. Zato jaz pravim, da je potrebno odpustiti 55% vseh v javni upravi, ter jih zmetati na cesto, ker jim gre po glavi amo kako bi delali škodo in nič drugega.
enxx
12. 04. 2017 16.37
+2
Gradil je na poplavnem območju, brez dovoljenj, brez pravi projektov. Objekti niso varni. Ko bo nekoga odnesla vodal, bo pa isti investitor tožil državo, da so mu dali vsa dovoljenja...
premovic.bato
12. 04. 2017 15.29
+28
Lahko vam je jasno, da je pri nas vse gnilo in posrano. Vsak javni usluzbenec, t.j. inspetktor, redar, policaj, obcinski usluzbenec, vsi delajo po nekih novelah in oncinskih zakonih, ksteri z URS in z KZ RS nimako nobene veze in podlage. Najvecji krsitelji so v nasi drzavi ravno zaposleni na FURS-u, INSPEKCIJAH, NA REDARSTVU ON NA MNZ. DNEVNO NATEFIJO VEC PREKRSKOV, KOT PA VSI DRZAVLJANI SLOVENIJE SKUPAJ. KO BODO ODSEDELI 3 MILIJONEVKET ZAPORA ( za vsakega migranta brez dokumentov po 3 leta ), potem se lahko zacnejo ucit zakone za ponovni izpit. Ce pa ne ne, pa z Pahorjem pobirat smeti.
Darko32
12. 04. 2017 15.34
+12
Točno to, kar praviš. Tukaj je sistemska korupcija najbolj razvita. Škoda, katera je povzročena od leta 1990 znaša 26,5 miljarde € z njihovim malomarnim delom.
Simoni?
12. 04. 2017 15.27
+25
Čudno da se to dogaja v državi v kateri pravosodni minister seka glave že tri leta in še malo drobiža... LDS-ovci so v pičlih 25. letih iz dežele reda in dela naredili obubožano provinco zelo podobno Bangladešu....
TellingTheTruth
12. 04. 2017 15.25
+15
Morda bi pa morali imeti inšpekcijo za inšpektorje. Kaj menite? To bo gotovo rešilo problem
trdovrat
12. 04. 2017 15.41
+8
Ne,ne, morali bomo ustanoviti komisije z devetimi člani! Najprej na nivoju občine, nato pa na višje nivoje. Ko bodo vse te silne komisije opravile svoje trudapolno in dobro plačano delo, bo pa o Sloveniji pisal samo še kakšen zastarel zgodovinski učbenik!