Slovenija

Grad zaprisegel

Ljubljana, 02. 02. 2007 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanke so na mesto ustavnega sodnika z 71 glasovi za in osmimi proti izvolili Franca Grada.

Franc Grad je že zaprisegel pred državnim zborom
Franc Grad je že zaprisegel pred državnim zborom FOTO: POP TV

Poslanke in poslanci so v DZ na tajnem glasovanju na mesto ustavnega sodnika z 71 glasovi za in osmimi proti izvolili profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Franca Grada.

Ustavni sodniki so izvoljeni za dobo devetih let in ne morejo biti ponovno voljeni.

Ustavni sodniki so sedaj še Ciril Ribičič, ki je bil izvoljen 19. decembra 2000, Jože Tratnik, ki je funkcijo nastopil 25. maja 2002, ter Marija Krisper Kramberger, ki je funkcijo ustavne sodnice nastopila 25. maja 2002.

Novi ustavni sodnik, ki bo devetletni mandat nastopil 1. aprila in na tem mestu nasledil ustavno sodnico Dragico Wedam Lukič, je že zaprisegel pred državnim zborom.

Grad, rojen leta 1948 v Ljubljani, je od leta 1984 zaposlen na Pravni fakulteti, kjer je od leta 1996 redni profesor za ustavno pravo. Od leta 1991 do 2006 je bil predstojnik katedre za ustavno pravo, sedaj pa je predstojnik Centra za ustavno pravo na Inštitutu za primerjalno pravo. Na Pravni fakulteti poleg ustavnega prava predava še primerjalno ustavno pravo, volilno in parlamentarno pravo, evropsko ustavno pravo ter lokalno samoupravo.

Izvolitev jasna že med razpravo

Večina poslanskih skupin je že med razpravo v državnem zboru napovedala podporo kandidatu za ustavnega sodnika Francu Gradu, zato je bila njegova potrditev skoraj gotova.

Poslanci med razpravo niso izrazili dvoma v Gradovo strokovnost in neodvisnost. Je pa bilo slišati več očitkov na račun načina izbire kandidata s strani predsednika Janeza Drnovška, ki je Grada izbral brez posvetovanja s poslanskimi skupinami in kljub temu, da se Grad ni prijavil na poziv.

Večino poslanskih skupin je zmotil predsednikov način izbora kandidata za ustavnega sodnika
Večino poslanskih skupin je zmotil predsednikov način izbora kandidata za ustavnega sodnika FOTO: POP TV

Gradovo kandidaturo je predstavila svetovalka predsednika republike Magdalena Tovornik, ki je poudarila, da kandidat sodi v skupino vrhunskih pravnih strokovnjakov na ustavnem področju in je več kot 20 let bogatil, dopolnjeval in razvijal svoje znanje na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po njenih besedah Gradova nepristranskost, načelnost in zavzemanje za pravno kulturo in državo predstavlja pomemben prispevek h kakovosti dela in odločanja najvišjega sodišča za varstvo ustavnosti v naši državi.

Poslance moti način Drnovškovega izbora

Jože Tanko iz največje poslanske skupine SDS je dejal, da je grad na pogovoru s poslansko skupino dajal zadovoljive odgovore, poleg tega pa mu tudi priznavajo strokovnost. Kljub temu pa predsedniku Drnovšku očitajo, da je postopek izpeljal na precej neobičajen, samosvoj način, ko ni predlagal nobenega od prijavljenih kandidatov.

Drnovšek je Grada predlagal brez posvetovanja s poslanci
Drnovšek je Grada predlagal brez posvetovanja s poslanci FOTO: POP TV

Tudi poslansko skupino NSi je predsednik države presenetil, ko je predlagal kandidata, ki se sploh ni javil na poziv. Po njihovem mnenju je predsednik z ignoriranjem prijavljenih kandidatov brez argumentacije dosegel uveljavljanje procedure, ki se oddaljuje od dosedanje pravne prakse in osnovnega načela parlamentarne demokracije. Kot je dejal Anton Kokalj, Gradu zato ne morejo zagotoviti enotne podpore.

V SLS po besedah Josipa Bajca pričakujejo, da bo predsednik v prihodnje, ko bo ponovno razpisoval kandidature za člane ustavnega sodišča, izbor opravil izmed prijavljenih kandidatov. Poslanska skupina DeSUS ni želela komentirati, ali se je predsednik države s poslanskimi skupinami posvetoval, saj mislimo, da je skrbno pretehtal svoj predlog.

Z Gradom so zadovoljni tudi v LDS in SD. "Prepričani smo, da lahko že zaradi njegovega doslej izpričanega zavzemanja za krepitev pravne kulture, pravne države in utrjevanje spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin brez slehernega dvoma pričakujemo, da bo funkcijo ustavnega sodnika opravljal častno, visoko strokovno in nepristransko," je pojasnila Darja Lavtižar Bebler.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.