Slovenija

Gradnja druge faze ljubljanske urgence končana dan pred rokom

Ljubljana, 05. 09. 2017 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gradnja druge faze ljubljanske urgence je končana. Točni datum odprtja prostorov še ni znan, trenutno poteka opremljanje prostorov. V te naj bi sicer preselili do konca leta. Skupna vrednost del brez DDV znaša okoli 18,5 milijona evrov.

Gradnja druge faze diagnostično-terapevtske službe oziroma ljubljanske urgence, ki se je začela leta 2015, je končana. Kot je sporočil glavni izvajalec gradnje Kolektor Koling, so dela končali 30. avgusta, to je dan pred rokom.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da točni datum odprtja urgence še ni znan, zdaj poteka opremljanje, v prostore pa naj bi se dokončno preselili do konca leta.

Skupna vrednost izvedenih del je bila okoli 18,5 milijona evrov (brez DDV), kar pomeni, da je za 3,5 odstotka presegla pogodbeno vrednost.

Kdaj bo otvoritev prostorov nove internistične urgence, na ministrstvu za zdravje, ki je naročnik investicije, še ne vedo.
Kdaj bo otvoritev prostorov nove internistične urgence, na ministrstvu za zdravje, ki je naročnik investicije, še ne vedo. FOTO: POP TV

Dela na ljubljanski urgenci so obsegala dokončanje pritličja, deloma prve in druge kleti, diagnostično-terapevtske službe in gradnjo novega prometnega terminala s finalizacijo pritličja in delno finalizacijo prve in druge kleti, so navedli v podjetju. Zgradili so tudi nov laboratorij za potrebe urgence, prav tako so uredili prometni terminal in okolico poliklinike.

"Izgradnja je bila zahtevna zaradi izredno obsežnega sklopa pripravljalnih del, kamor je sodila tudi prestavitev določenih delov objekta, ter tudi s stališča komplementarnosti več strok, saj so izvedeni zahtevni in obsežni sklopi na strojnih in elektro instalacijah. Projekt je bil izveden večfazno, saj so bili izvedeni trije tehnični pregledi in je bilo potrebnih tudi veliko uskladitev glede selitev z uporabnikom," so navedli v sporočilu za javnost.

Sicer pa so zapisali, da so bili do leta 2015, ko so dobili posel gradnje urgence, "sorazmerno nepoznan in manj uveljavljeni ponudnik gradenj zdravstvenih objektov", nato pa so dodali, da je družba v preteklih letih izvedela že 12 investicij v zdravstvu.

Prostore bodo predvidoma opremili do 10. oktobra

Kdaj bo otvoritev prostorov nove internistične urgence, na ministrstvu za zdravje, ki je naročnik investicije, še ne vedo. Po poročanju današnjega Dela so ponudniki za 2,3 milijona evrov vredno opremo že izbrani, do 10. oktobra naj bi tudi opremili prostore urgence.

Sicer pa so na ministrstvu poudarili, da že ves čas druge faze gradnje izvaja tudi aktivnosti za nadaljevanje projekta, za kar je že zagotovljenih približno 35 milijonov evrov proračunskih sredstev.

V nadaljevanju bodo ponovno objavili javno naročilo za izvedbo gradbeno-obrtniških del, dobave in montaže vgradne opreme za vzpostavitev Dispečerskega centra Ljubljana z reševalno postajo, pri čemer bodo ločili razpisa posebej za gradnjo in posebej za opremljanje.

Ves čas druge faze gradnje se izvaja tudi aktivnosti za nadaljevanje projekta, za kar je že zagotovljenih približno 35 milijonov evrov proračunskih sredstev.
Ves čas druge faze gradnje se izvaja tudi aktivnosti za nadaljevanje projekta, za kar je že zagotovljenih približno 35 milijonov evrov proračunskih sredstev. FOTO: Kanal A

Dokončati bo treba še centralni laboratorij z vključenim 24-urnim urgentnim laboratorijem kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo. Na ministrstvu so pojasnili, da je v pripravi novelacija projektne naloge, na njeni podlagi bodo pripravljeni popisi, javno naročilo pa naj bi izvedli še letos.

V načrtu je še rekonstrukcija drugega in tretjega dela urgentnega bloka s posameznimi etapnimi selitvami na končno lokacijo. Gre za dejavnosti pediatrije, ginekologije, travmatologije in kirurgije s pripadajočo diagnostiko. Predvidena je tudi vzpostavitev štirih operacijskih dvoran v nadstropju nad urgenco za potrebe urgentnega kirurškega bloka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emtisunce
27. 12. 2021 11.32
+1
Bravo SDS in vlada. Pod vašo trdo roko vladanja so se končno pričeli dogajati pozitivni premiki v zdravstvu in drugje.
ooResnicA
06. 09. 2017 10.24
....bžabe če so vsi dobri zdravniki pobegnili v tujino.....
tedoVV2HCmedo
06. 09. 2017 08.49
+1
Cena gradnje je enako sestavljena kot cena 2. tira. Šef bolnice se je zmenil s šefi gradnje, da je uradna cena višja, kot bi bila zares, šef bolnice bo pobral razliko med uradno in pravo ceno.
tedoVV2HCmedo
06. 09. 2017 09.13
+1
Ne samo pri 2. tiru, pri vsem je tako v naši popolni državi.
proofreader
06. 09. 2017 08.35
-3
In kdo je izbral rdečo barvo?
tedoVV2HCmedo
06. 09. 2017 08.50
+1
Da umazanija ne bo preveč izstopala, kot bi, če bi bilo vse belo.
keved
06. 09. 2017 09.02
+1
proofreader, vabim te v novi lokal Rdeča zvezda
Emtisunce
27. 12. 2021 11.42
Barva je od Komunarov ki so pred 15 leti začeli ta neverending projekt, še dobro da je prišel SDS in tale vlada, da so zadevo končali v 9 mesecih.
proofreader
06. 09. 2017 08.33
+3
Ha ha, po desetih letih dela so bili dan prej.
Die einemaister
05. 09. 2017 22.48
+3
Koliko aneksev je v pogodbi???
geny42
05. 09. 2017 22.00
-1
In temu rečejo urgenca??? Ko bo prvi dež, bo treba obut drsalke! Barve so res primerne za urgenco in bolnišnico nasploh - rdeča, živo rumena, oranžna. To olj spominja na otroški vrtec, pa še tam so barve bolj umirjene. Nekdo se res dela norca. Totalno neprimerne barvne kombinacije, neprimerni prostori, ki so narejeni po načrtih starih 13 let ali celo več. Dva, ki sta bila v prispevku in noben od njiju ni zdravstveni delavec, se ponašata, kot da sta strašna strokovnjaka, v resnici pa sta polna sama sebe, nesposobna, vendar odločata o stvareh, za katere se jima niti približno ne sanja kaj in kako. Važno je, da ju neki trgovci pregovarjajo, kaj se bo potrebovalo, zdravstvenega osebja, se pa ne posluša - predvsem se tukaj misli na sestre in tehnike, ki večino opreme in prostorov uporabljajo sami.Oprema bo, vsaj kot trenutno kaže vse prej, kot pa je na sodobnih uregencah, predvsem pa izbrana po sistemu kako je všeč tistim, ki z njo ne bodo imeli opravka v nikakršnem smislu!, To, da je bilo nemalo potrebnega pregovarjanja, ker ni bilo predvidenega niti enega WC-ja za zaposlene. Očitno zaposleni nimajo fizioloških potreb. Govorijo, da je UKCL v minusu. Ko je bilo omenjeno, da naj neuporabana klasična krilna vrata vrata zamenjajo za drsna in tako pridobijo tudi nekaj prostora v premajhnih ambulantah, je sivolasi gospod, ki nikoli ni delal na urgenci, nikoli ne bo delal na urgenci in se mu niti približno ne sanja kaj je delo na urgenci, rekel, da bo to tako, potem pa naj vrata zamenja UKCL na svoje lastne stroške. In tako deluje državni aparat!!! Ni čudno, da gre vse v moški spolni organ. Verjetno nesposobnež dobiva bistveno večjo plačo, kot nekateri mladi zdravniki in predvsem sestre in tehniki, ki se bodo še naprej matrali v neustreznih AMPAK novih prostorih! Sramota za državo, sramota za glavno mesto, predvsem pa za te, ki se kažejo po TV in vehamentno razlagajo kaj vse bo. Dober primer urgence v RSLO je v Izoli in to je edini primer. Očitno svojat z ministrstva ni uspela priti do obale in urejati zadeve po svoji "pameti", da je vsaj ena urgenca primerna.
BojoJojoSlo
05. 09. 2017 20.16
-3
končana, končna..... vprašanje pa kako? z dodatnimi aneksi, ki jih niso mogli predvidevati!? tako kot vse kar se dela...
ochi
05. 09. 2017 20.11
-7
In kje se nahaja ta gradnja?
felix59 drugič
05. 09. 2017 20.06
+6
Pa so tudi vsi izvajalci del plačani pred rokom , ali pa bodo zopet kupovali štrike ???
damirg@email.si
05. 09. 2017 21.39
+7
hočeš reči če so izvajalci plačali podizvajalce?