Slovenija

Gradnja in obnova avtocest le še domena Darsa

Ljubljana, 23. 11. 2010 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je potrdil nov zakon o Družbi za avtoceste (Dars), z njim pa pod okrilje te družbe prehaja celotno financiranje gradnje in obnove hitrih cest in avtocest. Potrjeno je bilo tudi poroštvo za Dars v višini 300 milijonov evrov.

Odprtje kraka dolenjske avtoceste - 2
Odprtje kraka dolenjske avtoceste - 2 FOTO: Damjan Žibert

Državni zbor je danes s 54 glasovi za in 27 proti potrdil nov zakon o Družbi za avtoceste v RS (Dars), s katerim bo Dars v celoti prevzel financiranje gradnje in obnov avtocest ter hitrih cest. Cilj novega zakona je prenos financiranja gradnje in obnove avtocest ter hitrih cest na zasebni sektor. Država prek razvojnih dokumentov sicer ohranja strateški razvoj avtocest z določanjem novih odsekov in rokov, v katerem bodo morali biti ti predani v promet.

Zakon prinaša dve bistveni novosti: gradnja avtocest in hitrih cest se bo izvajala v okviru koncesijskega razmerja, ustanavlja se stavbna pravica na zemljiščih, po katerih potekajo avtoceste. Za vsak posamezni avtocestni odsek bo podeljena koncesija, Dars ali drugi koncesionar bo po novem avtoceste gradil in obnavljal za svoj račun, javnih sredstev za ta namen ne bo več. Finančna obveznost države ostaja še prostorsko načrtovanje, umeščanje v prostor in pridobivanje zemljišč.

Strateško načrtovanje razvoja avtocestnega omrežja bo v pristojnosti države. Z nacionalnim programom bo DZ namreč določil odseke, ki se bodo gradili, vključno s končnimi roki izgradnje.

Darsu tudi jamstvo za nove obveznosti

Sprejet je bil tudi Zakon o državnem poroštvu za obveznosti Darsa v višini 297,8 milijona evrov in je zadnji zakon o poroštvu države za določene obveznosti, ki jih bo Dars prevzel v zvezi z gradnjo in obnovo avtocest. Skladno z zakonom o Darsu bo namreč družba v prihodnje gradila in obnavljala avtoceste za svoj račun in brez državnih poroštev.

Gre za poroštva za dve vrsti naložb: za avtoceste iz nacionalnega programa, katerih gradnja se je že začela, ter investicij iz letnega načrta za leto 2010, ki so pretežno povezane z zagotavljanjem večje prometne varnosti. Podprlo ga je 48 navzočih na seji, proti pa jih je glasovalo 34.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tees
24. 11. 2010 01.23
In kdaj boste začeli povezovati z ac tudi Koroško?
standard
23. 11. 2010 22.22
Povejte naravnost, da je Dars prevzel državo, pa je.
dukenukem
23. 11. 2010 20.12
300 milijonov evrov so vrgli skozi okno,ta zalega v darsu ma take plače ter nagrade, kot malokdo ,ceste mamo pa obupne ,nonstop flikajo ,gorenjska avtocesta še nikdar ni bila odprta v celoti ,zmerom en pas zaprt, pa nekaj flikajo
kawboy
23. 11. 2010 19.14
Potem pa še pomagajte oškodovanim delavcem tako domačim kot tujim, kadar nam delodajalci ne izplačujejo denarja po veljavni zakonodaji o delavnih razmerjih in to z svojimi oziroma državnimi poroštvi in garancijami.
gustlfrtavckov
23. 11. 2010 18.27
@odbogaposlan Si ti zaposlen? A poznaš vseh 1000 in nekaj zraven zaposlenih v DARS-u? A v Istrabenzu, pivovarni Laško, Vegradu, na tožilstvu v Murski Soboti,.... bi naj zaprli tudi vse tam zaposlene?
grdavs
23. 11. 2010 18.24
He, he, a konkurenca je za naš parlament fata morgana?
odbogaposlan
23. 11. 2010 18.12
dars bi morali takoj zapreti, skupaj z zaposlenimi!