Slovenija

Kraje koles: policija razkriva, koliko, kje in v katerih mesecih so vaša kolesa najbolj ogrožena

Ljubljana, 05. 05. 2015 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
111

Ste navezani na svoje kolo? Pazite nanj, tatovi so maja že zelo aktivni, največ koles pa ukradejo julija. Glede na podatke iz zadnjih šestih let je bil prav lanski julij rekorden, prav tako celotno leto. Prednjači Ljubljana, nenavaden porast beležijo tudi v Celju.

Število prijav, kjer je bil predmet odtujitve kolo. (Vir podatkov: Generalna policijska uprava)
Število prijav, kjer je bil predmet odtujitve kolo. (Vir podatkov: Generalna policijska uprava) FOTO: Blaž Garbajs

Imate kolo? Koliko denarja ste odšteli za ključavnico? Če ste zanjo odšteli manj kot 15 odstotkov vrednosti kolesa, se ne čudite, če boste morda postali del statistike, s katero so nam ob začetku kolesarske sezone postregli slovenski policisti. "Ključavnice slabše kakovosti, kot so pletilke debeline mezinca, ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire," so jasni.

Že ob prvem kratkem vpogledu v podatke policije nam je jasno, da se je glavna sezona za tatove začela z mesecem majem. Gledano za leta nazaj so sicer tatovi daleč najbolj aktivni tedaj, ko jim je na razpolago tudi največ koles. Lani so tako po vsej državi maja ukradli 269 koles, junija 262, daleč najbolj dejavni pa so bili julija, ko so lastniki prijavili skupno 406 izginulih koles. V celem letu so policisti zabeležili 2682 izginulih koles, kar je več kot 300 koles več kot leto pred tem. Naj še omenimo, da so leta 2010 beležili zgolj 1890 ukradenih koles.

Kje ukradejo največ koles?

Število kraj seveda narašča z gostoto prebivalstva in tudi številom koles, zato na prvem mestu ves čas ostaja Ljubljana. Iz podatkov za zadnjih šest let je razbrati, da število obravnav narašča in da so največ kraj policisti obravnavali lani, ko so jih našteli kar 1651.

Tiskovni predstavnik Vinko Stojnšek pravi, da je na območju PU Ljubljana okoli 80 odstotkov koles ukradenih v samem mestu. "Kazniva dejanja so razpršena tako, da ne moremo govoriti o "črnih točkah". Največ omenjenih kaznivih dejanj je na območju centra Ljubljane, Bežigrad in Šiška. Vsekakor pa imajo storilci večjo "izbiro" na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ograjenem prostoru," pravi.

Včeraj so celjski policisti obravnavali kraje večih koles. Storilec je imel očitno kar bogat ulov, saj je iz dveh kleti stanovanjskega bloka na Milčinskega ulici ukradel žensko kolo znamke Ghost, vrednookoli 500 evrov in drugo žensko kolo znamke Shockblaze, vrednodobrih 600 evrov. Nato je iz odklenjene kolesarnice ukradel še moško kolo.

Podobno je s krajami na območju PU Maribor. Kot pravi njihov predstavnik Bojan Kitel so lani beležili 447 prijav, od tega kar 367 v štajerski prestolnici. "Največ koles je ukradenih na ulicah, v kolesarnicah, kletnih prostorih in na dvoriščih večstanovanjskih hiš, oziroma blokov v mestu," pravi. Večino prijav torej obravnavajo policisti tamkajšnjih dveh policijskih postaj. 36 prijav so lani obravnavali na Ptuju, precej manj pa v ostalih krajih na tistem območju. Letos sicer mariborski policisti zaenkrat opažajo manj kraj koles. Do zdaj so namreč obravnavali 63 tatvin, v enakem obdobju lani pa 98.

A če v Mariboru opažajo izboljšanje, je drugače v Celju. Kljub temu, da mesto po podatkih statističnega urada premore več kot polovico manj prebivalcev kot Maribor so lani obravnavali le en primer manj. V enem letu je namreč število naraslo iz 205 na 334 tovrstnih prijav.

Statistike za celotno Slovenijo pričajo tudi o porastu prijavljene škode zaradi kraje koles. Od leta 2009 do vključno leta 2014 ta znaša že 8.903.591 evrov. Spodnji graf prikazuje spremembe v obdobju zadnjih šestih let.

Pridejo z neopaznimi ščipalkami, "ščip" in kolesa ni več

Če se sprašujete, katera kolesa so najbolj iskana, naj vam odgovorimo, da tatovi niso izbirčni. Kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost ali znamko, zanje je bolj od tega pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven, pravijo možje v modrem. Saj veste, "prilika dela tatu".

Kraji, kjer so tatvine izvršene, so razpršeni. Preko celega leta obravnavajo tatvine, ki so bile storjene tako v zaprtih kot tudi odprtih kolesarnicah, na hodnikih večstanovanjskih stavb, ob izobraževalnih ustanovah, kradejo pa tudi iz avtomobilov. "V mesecih, ki niso ugodni za kolesarjenje, pa je največ koles odtujenih iz kleti, garaž, hodnikov," pravijo ljubljanski policisti. Tatovi pri svojih podvigih uporabijo priročna orodja, ki jih lahko neopazno prenašajo. Ščipalke ali klešče še vedno premagajo številne ključavnice, še posebej tiste, ki so slabše kakovosti. Kot pravijo policisti, pletilke debeline mezinca ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire.

Naj varčujemo pri ključavnici?

Nasveti za varovanje kolesa:

Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.

Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.

Zaklenite ga z dobro ključavnico, še bolje pa je, če ga priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles). Tudi elektronska naprava za varovanje koles, ki je v prodaji, je vse pogostejši primeren način varovanja.

Zapišite si podatke o kolesu, tudi podrobno; če ta nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati.

Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.

Nekateri izračuni ob tem kažejo, da bi morala ključavnica predstavljati od 15 do 20 odstotkov vradnosti kolesa. Le takšna lahko nudi večjo odpornost na posege z različnimi orodji. Če nočemo ostati brez kolesa, ga moramo vsakokrat dobro in tudi smiselno prikleniti. To pomeni, da ogrodje kolesa priklenemo ob stabilen predmet, bodisi na stojalo za kolesa ali na ograjo, kjer je to pač dovoljeno. Če moramo kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.

Ključavnice pletilke debeline mezinca ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire, poudarjajo policisti.
Ključavnice pletilke debeline mezinca ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire, poudarjajo policisti. FOTO: Thinkstock

Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, moramo hraniti v zaklenjenem prostoru. Glede na dejstvo, da je določen delež koles odtujenih iz kolesarnic in kleti, policisti priporočajo, da so tudi ta kolesa zavarovana s ključavnico in da uporabniki skupnih prostorov spoštujejo dogovore in pravila o skrbnem zapiranju in zaklepanju vhodnih vrat.

Dejstvo je, da je rekreativno kolesarjenje vse bolj popularno, posledično pa tudi uporaba avtomobilskih strešnih nosilcev za kolesa in drugih prtljažnikov. Ker po izkušnjah policije kar nekaj koles izgine tudi iz teh, svetujejo, da za prevoz koles uporabljamo prtljažnike, ki imajo možnost dodatnega zaklepanja ali drugo obliko varovanja.

Policisti večkrat na mestih, kjer so kolesa pogosteje ukradena

Policiste smo povprašali tudi, kakšne so njihove aktivnosti v zvezi s preprečavanjem omenjenih dejanj. Pojasnili so, da ob prijavi zbirajo obvestila na samem kraju tatvine. "Prav tako se spremljajo oglasi na spletnih straneh ter opravlja kontrola na boljšem in drugih sejmih, kjer se prodajajo rabljena kolesa," pravijo in dodajajo, da ob rednem delu opravljajo tudi tako imenovano opazovalno službo na mestih, kjer se večkrat pojavljajo tatvine koles, predvsem na javnih krajih kot so trgovski centri, lokali in strnjena blokovska naselja.

Pazite, da ne postanete del policijske statistike.
Pazite, da ne postanete del policijske statistike. FOTO: Reuters

Le 40 odstotkov lastnikov zna dovolj podrobno opisati svoje kolo

Ukradena kolesa je sicer precej težko izslediti. Na območju Pu Ljubljana policisti uspešno raziščejo le sedem odstotkov teh dejanj. Razlog tiči tudi v tem, da znajo oškodovanci pogosto povedati le znamko in barvo svojega kolesa. "To policiji dodatno otežuje preiskovanje," pravijo. Z analizo so ugotovili celo, da le 40 odstotkov lastnikov koles poda karakteristike o ukradenem kolesu, na podlagi katerih je lahko identifikacija nedvoumna.

"Priporočamo, da si lastniki koles, zapišejo znamko kolesa, tip, model, barvo, znamko in tip posameznih sestavnih delov, kot so pedal, ogrodje, prestave, zavore in tako dalje. Zapišejo naj si številko okvirja, kakšno dodatno opremo imajo ter tudi posebne individualne znake in poškodbe. Prav tako ne bo odveč kakšna fotografija kolesa," svetujejo lastnikom koles. Več podatkov, ki jih ob prijavi tatvine dobijo, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje tudi vrne lastniku.

Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletnih straneh slovenske policije. "Storilci lahko kolo uporabijo tudi kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena in, v kolikor ni mogoče ugotoviti lastnika, so kasneje prodana na dražbi najdenih stvari," še pojasnjujejo policisti. Seznam najdete tukaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sliva12 1
06. 05. 2015 12.41
-2
Če bi na sodišču kaj reku prti cigan ki je k rado pa si že spet povedal narobe ker si mora sodišče priti gor, da je krado in napado uradno osebo, ki je hotela tatvino priprečit...
DOLENC1991
06. 05. 2015 11.16
+1
ah še objavte statistiko kje se največ pokrade domačih dobrot iz zidanc, ter bakrenih žlebou...presenetljivo bo okolica Nouga mesta močno pred ostalimi...ter seveda še ostali kraji po južno slovenskem
ZalikaPrzi
06. 05. 2015 10.13
+12
Vsem, ki kradejo kolesa prste zlomit.
McMxL
06. 05. 2015 10.10
+4
Pa kaka statistika ozirima računica je to.. Torej je bilo posamezno kolo vredno 765€, če predpostavimo, da je bilo letos ukradenih 2682 koles, katera so bila vredna skupaj 2.051.977€.. Kako je možno, da je posamezno ukradeno kolo vredno več, kot je povprečna cena novega?
murate
06. 05. 2015 16.27
+1
A bi ti ukradu kolo ,ki je vredno novo 150€ ali tistega ,ki je novo 7000€??????
CyChick8
06. 05. 2015 10.02
+0
Normalno, da Lj, če so sami južni in jugozahodni tam...
opazovalec_
06. 05. 2015 09.44
+4
Ljubljana in njena vse večja (ne)kultura :) ...po vzgledu zokija!
Mauzahecmauzares
06. 05. 2015 10.00
+3
glej misko po zaporih je najvec vlomilcev in roparjev cistokrvnih slovencev, itak se pa ze po politiki vid da vs zlo srbijo prsti med tednom v nedeljo hidite k masi in sedite v prvi vrsti
opazovalec_
06. 05. 2015 12.35
+1
Zaprti so čistokrvni slovenci-navadni smrtniki, ker so oni ta drugi zaščiteni in se jih še policija izogiba! V LJ je veliko več kraj kot v celotnem preostalem delu države skupaj zato, ker je tam največ čistokrvnih slovencev?
opazovalec_
06. 05. 2015 08.38
+8
Če bi bil interes, bi lahko policaji nastavili nekaj koles-vab in počakali na predrzneže, če je že problem v množični kraji koles :) Nekaj tatov bi pohapsali, druge bi odvrnilo od kraje!!
kor22
06. 05. 2015 08.15
+2
torej če si kolo kupim za 1000€ morem dat za klučavnico 200€??
Sentis
06. 05. 2015 08.09
+1
Osnovno pravilo pri dobrem kolesu, nikoli ga ne pustim brez nadzora. Če grem v kafič ga postavim tako, da ga imam vedno na očeh. Se dobijo pa za smešno ceno jeklene obešanke, katere imajo vgrajen alarm (110 decibelov). Takoj ko bo nekdo brez ključa premaknil kolo se sproži sirena. Preprosto a učinkovito.
hotchilipoper
06. 05. 2015 06.35
+2
Dober bicikel je brez veze zaklepat,raje ga imej skoz ob sebi
Googlebot
05. 05. 2015 23.11
+6
Krajo koles bi se hitro dalo ustavit. Morali bi nastavit kolo z sledilno napravo.
hotchilipoper
06. 05. 2015 06.32
-2
Sentis
06. 05. 2015 08.10
+1
Ni neka umetnost, kupiš gps modul in si ga zmontiraš pod sedež. Močno dvomim, da bo tat pogledal pod sedež.
opazovalec_
06. 05. 2015 08.32
+3
Vse obstaja že za manj kot 50 evrov, samo se zakomplicira pri policiji in zakonodaji, ki potem ne gre iskat kolesa in tatu!
.jest
05. 05. 2015 21.50
+11
Kolesarji, bodite pozorni na taksiste. Ti odtujijo veliko koles po Ljubljani. Parkirajo poleg in ga vržejo v avto. Preverjeno in s pričami.
asdfghjklqwertz
06. 05. 2015 00.59
+1
Ja seveda, saj pa tako noben ne krade kolesa, kot oni od tam dol - priseljenci iz juga ... taksisti v lj pa so tak po večini iz juga ...
Draža
05. 05. 2015 20.59
+4
Jaz sem ta vikend kupil dva dobra kolesa v Avstriji,pol ceneje kot pri nas za isti kolo,pa ključavnica svinjsko debela da je ne more prebiti raketa zemlja zrak.
Našvasan_zob
05. 05. 2015 21.49
+9
Zdej pa sam še poštuderi kako ga boš prklenu.. tko da ti bo ostala prva felga. ..al zadn del bicikle brez prve felge :)))) Za ornk bicikl rabš 2 ključavnice..
bundy crocodile
05. 05. 2015 23.02
+8
Samo Lolek a Bolek lahko verjame v svinjsko debelo ključavnico, ki je ne prebije raketa itc. Ma če boš 20 sveder notri zavil z obi mašinco za 20€, lahko s čelom gor vdariš pa se odpre drugače pa ti je kolega zgoraj že vse povedal. Romuni so bankomate naštudiral, ne da bo ena debela ključavnica problem. Tebe bo naivnost še dosti stala pa saj prav, na lastnih napakah se človek uči drugače je tak vse brez pomena ;)
Suckhead
05. 05. 2015 20.08
+1
Največ koles in še česa drugega pokradejo ljubljančani lopovski še statistika tako kaže!
King 1
05. 05. 2015 22.32
+3
Ljubljančani ali uni tanovi ljubljancani in fuzin? Moj dedi bi kaj dal ne pa kaj ukradel
Definbahija
05. 05. 2015 18.48
-2
Ne vem kolk j takih ki v svojem studentskem zivljenju si ni nikoli sposodil kolesa. Tja s kolesom, nazaj pes. Ta duatlon pa res mors dozivet v studentakem zivljenju.
Mauzahecmauzares
05. 05. 2015 18.27
+8
hehe v Lj ce kupis ukraden kolo ti ga isti ukradejo cez kak mesc heheh
King 1
05. 05. 2015 22.32
-1
Budbeer
05. 05. 2015 17.47
+20
Ukradu sm bicikl pofarbu sm ga mal, s plave na rumeno, da navjo me spoznal, sem mal ga se sfriziru zdej zgleda kot iz zlata, mu kupo se verigo da lohk zaklenem ga...
LLLEPI
05. 05. 2015 16.57
+21
A ne bi bilo bolse da polovijo tatove kot pa da delajo statistijko
vatikan
05. 05. 2015 16.49
-45
Kdo pa se v 21. stoletju sploh še vozi s kolesom? Razumem tiste najrevnejše, ampak za vse ostale je tukaj avtomobil, letalo,...
Našvasan_zob
05. 05. 2015 20.40
+13
Dlje časa iščeš kurč... parking po LJ kokr z biciklom prideš na cilj..
Mauzahecmauzares
06. 05. 2015 10.01
+2
nismo vsi kardinali v vatikanu da smo puni
Sniper77
06. 05. 2015 10.58
+1
Funkcija kolesa ni le transport, če še nisi vedel.
bus303
05. 05. 2015 16.26
+4
To je zarad Letičih potepuhov ..