Slovenija

Gratel ima vsa dovoljenja

Ljubljana, 06. 03. 2007 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janković je podjetju Gratel razveljavil soglasja za gradnjo optičnega kabla. Gratel trdi, da gre za oviranje projekta.

Mestna občina Ljubljana bo zahtevala ustavitev del, je pojasnil Janković
Mestna občina Ljubljana bo zahtevala ustavitev del, je pojasnil Janković FOTO: POP TV

Podjetje Gratel ima vsa potrebna dovoljenja za gradnjo optičnega omrežja v Ljubljani. Zato odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je v ponedeljek razveljavil soglasje občine k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009, označujejo za neverodostojno in povsem nerazumljivo oviranje projekta, ki bo Ljubljani omogočil vrhunski optični komunikacijski sistem. Podjetje bo zato z gradnjo optičnega omrežja v slovenski prestolnici nadaljevalo.

Ustavitev del bo namreč povzročila družbi veliko gospodarsko škodo v obliki neposredne škode in izgubljenega dobička, ki bi jo sicer morali uveljavljati od ljubljanske občine, je v izjavi za javnost zapisala družba.

Mestna občina Ljubljana je z izdano odločbo izrekla za nično ter odpravila dovoljenje za fazno delno zaporo in prekop javnih površin za gradnjo optične kabelske kanalizacije v Ljubljani, trdijo v omenjenem podjetju za gradbeništvo, inženiring, telekomunikacije s sedežem v Kranju. "Razlog za izdajo takšne odločbe naj bi bil v tem, ker Gratel ni podal vloge za zaporo občinske ceste. Vendar to ne ustreza dejanskemu stanju," zatrjujejo v podjetju, saj so namreč popolno vlogo podali 20. septembra lani.

Podlaga za izdajo takšnega dovoljenja je po mnenju Gratela tudi določba 3. člena služnostnih pogodb, sklenjenih med Mestno občino Ljubljana in družbo Gratel, ki določa, "da si bo Mestna občina Ljubljana v okviru svojih pristojnosti prizadevala, da bo družba Gratel čim hitreje pridobila enotno ali več parcialnih dovoljenj za premične delne zapore z namenom, da bo gradnja kabelskega omrežja potekala čimbolj nemoteno in brez zastojev".

"Prav tako ne ustreza dejanskemu stanju argument v odločbi, da Gratel pozneje ni izrecno ali molče privolil v izdano dovoljenje," še menijo v podjetju.

Gratel je namreč ves čas izvajal gradbena dela na osnovi tega dovoljenja in torej ni zgolj privolil v to dovoljenje, temveč ga je tudi dejansko realiziral. "Prav zato niso podani pogoji za izrek ničnostne odločbe in gre za povsem nerazumljivo oviranje projekta," so prepričani v podjetju.

Nenavaden podpis

Zgodba se je začela sredi februarja, ko so prekopavanje ljubljanskih ulic za polaganje optičnega omrežja presenetila pristojne na mestni upravi, saj podjetju zanje niso izdali dovoljenj. Ker kljub pozivom mestne uprave del niso ustavili, je posredovala mestna inšpekcija in izkazalo se je, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja. Namesto oddelka za gospodarske javne službe in promet jih je namreč tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala takratna županja Danica Simšič.

Mestna občina je dovolila nadaljevanje del, vendar je po županovih besedah poostrila nadzor nad izvedbo del, saj je oddelek za gospodarske javne službe in promet v preteklosti že ugotovil nestrokovno izvedbo del.

Dokumente je Simšičeva podpisala tik pred odhodom iz mestne občine
Dokumente je Simšičeva podpisala tik pred odhodom iz mestne občine FOTO: POP TV

Glede pogodbe MOL z Gratelom so se sicer že ob podpisu prvih papirjev za polaganje optičnega omrežja v Šiški julija 2005 v javnosti pojavili očitki, da je škodljiva za Mestno občino Ljubljana, saj naj bi jim dovolili prekopavanje ulic za premajhno odškodnino. Očitki so pozneje leteli še na nezadostno in prepočasno sanacijo prekopanih ulic v Šiški ter na nadaljevanje del v drugih delih mesta, ko je MOL lani podpisala pogodbo za gradnjo optičnega omrežja še za področje Bežigrada, Most in Viča. Pojavili so se tudi namigi, da je podpis pogodbe povezan z donacijo podjetja Socialnim demokratom za sofinanciranje kongresa stranke. Nenavadno je bilo še izginotje kopij pogodb iz Magistrata, zaradi česar je moral župan Zoran Janković po navedbah časnika Delo prositi vodstvo Gratela, naj mu prekopirajo manjkajoče dokumente.

Simšičeva je prepričana, da je ravnala prav

Zneski, ki jih mora Gratel plačati MOL za služnost po obeh pogodbah, so bili po besedah županje določeni na osnovi cenitve zapriseženega cenilca za tovrstne dejavnosti. V Šiški je cenilec za 23 kilometrov prekopanih cest zaradi polaganja optičnega kabla ocenil služnost na 18 milijonov tolarjev, za Bežigradom za 15 kilometrov na 11 milijonov tolarjev, v Mostah za 31 kilometrov na skoraj 21 milijonov tolarjev in za Vič za 55 kilometrov na dobrih 47 milijonov tolarjev (brez DDV).

Simšičeva je danes pojasnila, da je prepričana, da je s podpisom dokumentov ravnala prav. Kot je povedala, je 20. oktobra podpisala anekse k pogodbi z Gratelom, ki omogočajo dela povsod v Ljubljani, vendar morajo biti pri tem izpolnjeni pogoji v Šiški. Če pogoji glede sanacije cest v Šiški ne bodo izpolnjeni, potem vseh dovoljenj ne morejo dobiti, je dejala nekdanja županja. "Sem sicer podpisala, da lahko nadaljujejo z deli, ampak natančnejše pogoje določa oddelek za gospodarske javne službe in promet," je poudarila Simšičeva.

Zaradi podpisa aneksov se nekdanja županja ne čuti odgovorna, saj so se glede tega dvakrat usklajevali pri njej, sledili pa so še sestanki na oddelku s pravno-finančno službo. "Narejeni so bili finančni in vsi drugi pregledi in to je bilo samo še manjše dopolnilo tistega, kar je bilo že pripravljeno, podpisano in pregledano," je pojasnila.

Simšičeva se je po lastnih navedbah za podpis aneksov odločila, ker se ji zdi, da je to infrastruktura, ki jo Ljubljana nujno potrebuje. Prav bi bilo, da bi v MOL to infrastrukturo že imeli, saj omogoča hitro komunikacijo in prinaša konkurenco, ki je uporabniku praviloma dobrodošla, ker omogoča izbor ugodnejše cene, je dejala.

Nekdanja županja je prepričana, da je ravnala prav, saj gre za infrastrukturo, ki jo Ljubljana nujno potrebuje
Nekdanja županja je prepričana, da je ravnala prav, saj gre za infrastrukturo, ki jo Ljubljana nujno potrebuje FOTO: POP TV

Sestanek Jankovića z nekdanjo županjo

Dejstvo, da na Magistratu ne najdejo omenjenih dokumentov, Simšičeve ne preseneča, saj so se dokumenti tudi že prej izgubljali. Povedala je, da sta z županom Zoranom Jankovićem o tem že govorila po telefonu, srečala pa naj bi se še v tem tednu.

Napoved srečanja je potrdil tudi Janković in dejal, da se bo županov kolegij o nadaljnih korakih glede gradnje omrežja odločil po sestanku s Simšičevo. Kot je dejal, bodo zaplete poskušali rešiti po poslovni poti.

Župan pričakuje, da bo možen pogovor z Gratelom, ki ponuja dober projekt za Ljubljančane, vendar ga mora voditi v korist Ljubljane. Zato je imenoval komisijo, ki bo ponovno pregledala že izvedena dela, ni pa želel napovedati, ali bodo uspeli dogovoriti tudi o aneksu, ki bo dal ljubljanski mestni občini višje nadomestilo za služnostno pravico.


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyz123
12. 03. 2007 07.54
Jeranov je napisal: "Jeranov | 07.03.2007 | 10:46 Ni mi jasno, kako je sploh lahko možno, da je lastnik javne infrastrukture (optični kabli in cevi po zunanjih trasah) lahko pravna oseba (zasebnik) ?!?!? Kakokr koli že, Slovenijo fura mafija...." Mafija gor, mafija dol... imam že raje mafijo, ki mi niža cene storitev in skrbi za razvoj, kot pa mafijo, ki sem jo zadnjih 30 let podpiral, da sem sploh lahko imel telefon. Raje poglejte, koliko se je samo v zadnjem letu naredilo na področju storitev in cen. Če ne bi bilo naveze T-2-Gratel, bi bili še vedno v kameni dobi. Sem proti, da se cerkev vmešava v politiko in gospodarstvo... vendar na način, kako se je vmešala s pomočjo T-2ja, pa nadvse podpiram. Konec koncev s tem največ pridobimo uporabniki, pa me boli k**** kdo potem služi denar, ali cerkev ali Janković-Telekom... važno je, da imam spodobne storitve za spodobno ceno. Telekom je imel 30 letno prednost pred T-2jem pa ni naredil popolnoma nič, aja, no ISDN je pa le pripeljal v našo deželo... sedaj se pa kur*ite, ko Gratel razkopava... zakaj se pa niste 30 let nazaj, takrat so bile ceste šele razrite in je trajalo po več mesecev, da so jih poasfaltirali... pa takrat se še nafte ni dobilo tako kot se jo danes. Sedaj vam je pa najbolj hudo, ko zadeva en mesec ni asfaltirana, je pa vsaj zglihava z asfaltom, 30 let nazaj je bil tam jarek in ne rdeči beton.
Aleš Kuhar 1
09. 03. 2007 19.51
Pozdravljeni Nadaljno gradnjo optičnega omrežja sto odstotno podpiram in komaj čakam, da bi imel do svojega doma možnost uporabljati kvalitetnejši način povezave. Živim namreč v prestolnici, v Šiški. Zaradi svoje invalidnosti ves prosti čas preživim za računalnikom, kar mi predstavlja okno v svet, že zdaj pa uporabljam storitve enega konkurenčnih ponudnikov interneta v Sloveniji. Torej, stroji naj še naprej pojo!
Jeranov-brina
08. 03. 2007 23.00
ToncekBaloncek...se strinjam to bi bila resitev, kot navedeno ze prej v prispevku... BrankoB...jap tako je...mafija pac :)
Tonček Balonček
07. 03. 2007 14.19
Ni mi jasno, zakaj teh kabeslskih omrežij nima na skrbi javno podjetje, tako kot vodovod, elektriko, plin in še kaj? Menda pri zlatih jamah ne bodo služili privatniki, ali pač? Potem naj T2 ali kdorkoli mestu plača nekaj 10 mio EUR koncesnine, tako kot GSM operaterji državi, ne pa da razkopljejo pol Ljubljane in "nikome ništa" . Ulico imam polno nekih jaškov in tunelov, od Telekoma, kabelskih operaterjev, Gratela in še koga, vse je prazno, samo podgane in golazen... prostora pa za napeljavo po vsem Pentagonu in še kje, skrajno predimenzionirano, že vedo zakaj! Pri tem je cesta taka kot kje v Kosovski mitrovic in bo taka še najmanj 10 let, ni v planih!: Je to napredek?
xes
07. 03. 2007 11.15
mislim... vik in krik zarad tega ker nekdo prekopava ljubljano.... kaj je novega tukaj???? V zadnjih letih sem veckrat ze videl, da so samo kak teden ali dva po na novo asfaltirani ulici komunalci uredili svojo varianto "lezecih policajev" - beri: prekopali vse po dolgem in pocez... in kaj je tukaj spornega?? Mogoce le to, da ne bodo provizij za miljonski posel pospravili "tapravi" ljudje... odlocitev bivse zupanje Danice, da je koncno ze cas, da se po ljubljani zacne polagati optika pozdravljam in menim (osebno), da je to ena njenih najboljsih in za ljubljano najkoristnejsih odlocitev saj v tem pogledu ze pridno zaostajamo za razvitim svetom... upam sam, da Zoki uredi tisto pogresano papirologijo in gredo dela naprej, v nasprotnem primeru se lahko zgodi le to, da ga bo Gratel tozil zaradi neizpolnjevanja pogodbe skoda za ljubljano pa bo vec kot samo dvojna: placilo odskodnine, mesto brez optike in cez leta bo monopol na tem podrocju spet dobil telekom ker se vec nobeden ne bo upal it v taksne velike posle kjer se lahko vsak naslednji zupan kar tako "premisli" in oznaci neko pogodbo za nicno....
brankob@avtomatika.com
07. 03. 2007 11.02
Jeranov: Saj tos e tudi meni zdi čudno. Občine stalno jokajo da so brez denarja in da prihodkov ni, vedno pa zabijao denar na nekih neumnostih, namesto v kako tako investicijo. Gratel je itak samo rovokopač. Občina bi lahko naročila kopanje jaškov sama in bi jih potem oddajala ponudnikom storitev.
skalca11
07. 03. 2007 10.49
E Zoki, un tam gor vse vidi! Gratel gradi optiko za T-2. V T-2 ima večino kapitala cerkev. In če ne bo optike ne bo denarcev za cerkev. Potem pa na naslednjih volitvah ne bodo verne mamce volile Zokija z lepimi plavimi očkami, ker ga bodo farji prikazali kot hudička, ki sesuva cerkev. Zoki vse se plača!!!
Jeranov-brina
07. 03. 2007 10.46
...no zgled za resevanje tovrstnih tezav (vkljucno s trasiranjem blokov) so lahko skandinavske drzave, kjer kompletno infrastrukturo financira občina (povrne se ji investicija z oddajo vodov v najem ponudnikom). Ni mi jasno, kako je sploh lahko možno, da je lastnik javne infrastrukture (optični kabli in cevi po zunanjih trasah) lahko pravna oseba (zasebnik) ?!?!? Kakokr koli že, Slovenijo fura mafija....
tomi.passion@gmail.com
07. 03. 2007 10.08
Težava je v tem, pa ne glede na to, kaj si mislimo o Gratelu oz. njihovem delu, da Janković pri tem nima zaslužka. Jasno, če bi Smišičeva za delo najela npr. Electo (v primeru, da bi Electa izvajala tovrstna dela), bi Janković podpisal doživljensko pogodbo. Skratka Janković počne isto kot je v Mercatorju. Uničiti vse, kar mu ni všeč in kar mu ne prinaša dobička. Mogoče bi mogel Gratel najprej Electi nakazati denar za dovoljenje. Že v Mercatorju vedo povedati ljudje, da si lahko posloval z njim samo, če si najprej nakazal sredstva Electi. Vse ostale je Janković uničil. Še posebno to velja za male trgovce in dobavitelje.
balon200
07. 03. 2007 09.12
brankob,..tudi tvoja varianta je možna,..dobro razmišljaš.
balon200
07. 03. 2007 09.10
Janković verjetno Gratelu ne more nič, če ima ta pravno veljavno pogodbo. Lahko pa jih Janković zdrma, če jim po trgovsko zagrozi, da če bo Gratel gradil naprej, ne bodo dobili z mestom nobenega projekta vsaj naslednjih 4 leta oz. jih označi kot firmo, ki je delovala škodljivo za Ljubljano. Janković ima verjetno tudi kar nekaj vez po Sloveniji,..če nevidno pritisne na Gratelove dobavitelje, bi lahko tudi preko tega kaj dosegel. Potem bo Gratel premislil, če se mu splača vztrajati, na svojem zmutenem projektu.
brankob@avtomatika.com
07. 03. 2007 09.06
že, ampak kaj ma to z Gratelom ? Gratel je podpisal pogodbo z MOLom in vsaj jaz pogodbo razumem kot obvezujoči dokument. Smešno je, da sedaj MOL prosi Gratel, če jim lahko ostavijo kopijo pogodbe, ki so jo podpisali !!! Kot da je šlo za navaden sendvič, ne pa velik posel. IMHO se sedaj Zoki brez nekih bistvenih doddatnih argumentov nima več kaj prepirat z Gratelom, lahko pa sproži kako notranjo preiskavo in zahteva analizo škode, če je ta sploh nastala. Sam nimam Gratelovce za angele ampak če izbiram med barabami, ki so me lupile ko kretena za tisti ubogi ISDN in barabami, zaradi katerih imam sedaj VDSL telefon TV VoD za drobiž, mam jasno raje slednje. In Telekom se je tu tako razrastel, da nam kakršnakoli dodatna konkurenca lahko samo koristi. Mam zelo močan feelin, da je cela frka okrog Gratela samo zato, ker se Zoki ni zdilal z njimi njemu povšeči in ker Telekom sploh še nima tovrstne ponudbe, pa je mogoče hotel malo "pomagat kolegom", ki so pa mogoče bolj dojemljivi za kak "dogovor"...
hasanmuslimovi@dodgeit.com
07. 03. 2007 08.59
Jankovič ne more nič preklicati ker gratel IMA veljavno pogodbo z občino. Fora vsega tega je, da je Jankovič preklical samo takoimenovano "premično zaporo", ki jo je Gratel uporabljal za zaprtje in prekopavanje cest. Gratel bo delal naprej, saj ima še vedno veljavno pogodbo, Jankovič bo pa to edino lahko zaustavil z varnostniki
balon200
07. 03. 2007 08.53
Pa saj verjetno Janković ne misli ustaviti internetnega napredka v Ljubljani, kaj je z vami folk. Gre pred vsem zato, da so projekt po balkansko mafijsko zmutili pod mizo kar je narobe. Glupa Danica pa še totalno neprofesionalno in neprizadeto pripoveduje, da je zadnji dan pospravljala svojo mizo in da je čisto možno, da je kak papirček oz. pogodba padla tudi v koš, Halo!!...in ta je bila županja,...glupa je k top. S tem, ko je Janković javno obsodil tale okostnjaški projekt, si je poleg tega, da ga je razkrinkal, preventivno opral tudi lastno ime. Kaj bi šele bilo, če bi okostnjaka prej kaki novinarji zvohali in bi ga potem Jankoviću obesili, češ da kot župan nima pojma kaj se dogaja v mestu ali celo, da je vedel zato pa ni hotel nič ukreniti, ali celo da je sam to zmutil. Janković pravi, da ni politik, ..vendar je,..samo bolj v rangu Drnovška, Kučana,......torej vsaj en nivo višje od osatlih 99 procentov slovenskih političnih frocarjev. Mislim, da je za Ljubljano še vedno dobro, da je Janković župan,...slabo je samo to, ker je v Sloveniji veliko naci nestrpnežev in raznih bojazljivcev, ki mu s svojimi ukrivljenimi hrbtenicami mečejo polena. Samo zato ne bo naredil tistega, kar ne bo naredil.
mc_burek@email.si
07. 03. 2007 07.47
tonček balonček: nimajo vsi možnosti met adsl in vdsl, sploh ker je vseskupj zlo omejeno z razdaljo od centrale in hitrost z razdaljo hudo pada, zakaj nebi tud tisti k so 10km od centrale mel hitr prenos ne sam oni ki so 1km na bakru. je pa možno da je začela MOL zavlačevat to, ker je telekom začev postavljati lastno optično omrežje, očitno telekom plačav jankoviču?
brankob@avtomatika.com
07. 03. 2007 05.42
To ne štekam, kako ahko Jankovič prekliče že potrjen deal kar tako ? Valjda če se je MOL strinjala z nadaljevanjem, sedaj nima kaj piskat, vsaj ne brez ohoho odškodnin, ki pa jih bo tudi treba pojasniti nekomu...
Živago
07. 03. 2007 05.36
heh, pa tudi močno dvomim, da nam bo ratalo prestopiti na t-2, saj bo telekom že poskrbel za to, da ne bo mogoče kao zaradi centrale.
Skriti Vohun
07. 03. 2007 00.41
Pa nej gradijo, važn da je optika, sj kr so do zdej nardil zgleda čist ok:)
usavko
06. 03. 2007 23.22
dokler bodo spravili cesto v stanje kot je blia, potem me ne moti. Ne pa da je pol razrit use... Drgač pa to da se optiko primerja z nevem kakšnimi kilovati za vsako gospodinjstvo, ta je pa bosa! Sej Popovič je tud prepovedal nadaljno gradnjo! Pa ne zaradi lastnih interesov, temveč zato, ker se niso držali načrta! Zrili so cesto in pustili sranje! Za janotov del se ne ve! P.s. Jst sm pa čist navadn Janko, rad bi biu pa Jankovič :D
thr0l@yahoo.com
06. 03. 2007 22.29
Če se že gremo teorijo zarote... mogoče je pa telekom plačal Simsičevi, da je se je pogodba "izgubila", hehe...