Slovenija

Grilc: SDS ne samo, da je želel spremeniti zakon, očitno bi spremenil tudi ljudstvo

Ljubljana, 08. 06. 2014 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.Z./M.R./STA
Komentarji
1197

Predlagatelji referenduma o arhivih pravijo, da nizka udeležba kaže, da nismo dovolj zrela demokracija. Minister za kulturo Uroš Grilc pa trdi, da so očitno uspeli volivce prepričati, da je zakon dober in odpira arhive za vse. Solidarnost pričakuje pojasnilo SDS.

Referendum o noveli zakona arhivih je padel, ker se ga je udeležilo premalo volivcev. Udeležba bi morala biti najmanj 20-odstotna, proti noveli pa bi moralo glasovati najmanj dobrih 343.000 volivcev, udeležba pa je bila pri slabih 12 odstotkih.

Poslanka SDS Eva Irgl, ki je bila prvopodpisana pod predlogom za razpis referenduma, se je zahvalila vsem, ki so se udeležili glasovanja na referendumu. 

Z izidom je zadovljna, malo manj pa je zadovoljna z udeležbo na referendumu. "Treba je pošteno priznati, da kvoruma nismo dosegli, bo pa tudi kulturni minister moral pošteno priznati, da novela ni dobila podpore," pravi. Glede nizke udeležbe je dejala, da je eden od vzrokov zanjo tudi to, da "se kot narod ne zavedamo, kako pomembno je, da odidemo na volišča in izrazimo svojo ljudsko voljo". Po njenih besedah to kaže, da nismo dovolj zrela demokracija, da bi se znali odgovorno obnašati, tudi do teh vprašanj.

Drugi razlog pa je po njenih besedah ta, da so mediji še tik pred referendumom pozivali ljudi na bojkot le-tega, kar je po njenem mnenju skrajno neprimerno in neodgovorno. Po njeni oceni je vplivalo tudi to, "da se ljudje, ko govorimo o vprašanjih, ki so vezana na nekdanjo Službo državne varnosti, še vedno bojijo". "Mislim, da je tudi strah bil odločilen za to, da se niso udeležili referenduma," je dejala.

S tem, da sta proti noveli glasovali dobri dve tretjini volivcev, ki so se referenduma udeležili, je Irglova zadovoljna. To po njenih besedah kaže, da se ljudje zavedajo, da morajo biti arhivi odprti. V stranki bodo naredili vse, da bi se zakon v tem delu spremenil. "Seveda pa bomo ministra ves čas držali za besedo. V 60 dneh bo moral dati arhivsko gradivo, če bodo zaprosili zanj," je še dejala.

Predlagatelji referenduma so izide pričakali na sedežu SDS, kamor so poleg Irglove in nekaterih drugih vidnih članov SDS prišli še raziskovalec Roman Leljak, zgodovinarka Tamara Griesser Pečar in predsednica arhivske komisije Andreja Valič Zver.

Grilc: Državljani so se odločili za odprte arhive

Minister za kulturo Uroš Grilc se je zahvalil vsem, ki so prišli na volišča. "Nova referendumska zakonodaja je jasna – glasuje se tako, da se izrazi svoje nasprotovanje in če se doseže kvorum, potem zakon pade. Glasuje se pa seveda tudi tako, da se ne gre na volišča. Očitno se je potrditev zakona zgodila ne danes, pač pa v dneh volilne kampanje, ko smo večino državljano prepričali, da je zakon dober, da odpira arhive in jih odpira za vse," je povedal za oddajo 24UR.

Kot pravi, ne bi nikoli podcenjeval ljudske volje, saj misli, da so državljani imeli dovolj priložnosti, da so se seznanili z argumenti. "Naši argumenti so bili dovolj jasni in konkretni, morda SDS ne samo da je želela spremeniti zakon, očitno bi – glede na te rezultate – spremenila tudi ljudstvo," je še dodal Grilc.

Mape
Mape FOTO: Thinkstock

Cvelfar: končno se bomo lahko posvetili težavam s prostori

Direktor Arhiva Bojan Cvelfar je ocenil, da bo zdaj v vsakem primeru lažje, saj se bodo končno lahko posvetili težavam, ki jih imajo s prostori, ter digitalizaciji gradiva. Od sprejetja arhivske novele do danes so se namreč po njegovih besedah ukvarjali z vprašanjem referenduma in uveljavitve novele.

Kakšne organizacijske spremembe v državnem arhivu zaradi novele sicer po njegovi oceni ne bodo potrebne. Kot je dejal, se namreč proces anonimizacije v primerih dostopa do gradiva za osebni interes izvaja že dve leti, zato "bo zadeva tekla naprej kot doslej, s tem da imamo zdaj za izvajanje tega procesa dejansko zakonsko podlago".

Napovedal je še, da bodo nadaljevali z objavo dokumentov na internetu, saj je bil eden od namenov zakona, da gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV) približajo ljudem.

Potrata obžaluje nizko udeležbo

Poslanka SD Majda Potrata nizko volilno udeležbo obžaluje, a dodaja, da so ljudje že pri kakšnem prejšnjem referendumu izrazili, da so zakoni, ki so strokovno zelo zahtevni, naloga politike in pripravljavcev, da se o tem dogovorijo. Ponovila je svojo oceno, da je novela zakona o arhivih dobra. A je bila razprava okoli novele po njenem mnenju izrazito politična in ideološka. Raziskovalcem bo po njenem mnenju novela celo koristila, saj natančno določa tako roke kot nekatere druge določbe.

Argumenti nasprotnikov novele v referendumski kampanji so po njenem mnenju prazno govorjenje, ki ni imelo nobene trdne osnove v zakonu. "Žal so v tej argumentaciji sodelovali tudi strokovnjaki," je dodala. Glede nizke volilne udeležbe pa pravi, da je zelo odgovorno, če se nekdo, če ni vedel, o čem voli, ni podal na volišča. "Svobodno odločitev štejem za pomemben znak demokracije. Udeležba je pravica," je dodala.

Valič Zverova: zdaj bo več dela za arhivsko komisijo

Predsednica arhivske komisije Andreja Valič Zver po uveljavitvi arhivske novele pričakuje, da bo imela njena komisija več dela. Po noveli namreč varovanje občutljivih osebnih podatkov velja tudi za funkcionarje nekdanjega režima. Glede veljavnosti dovoljenj za izredni dostop do arhivskega gradiva za raziskovalce pa pravi, da ne ve, kako bo z njimi.

V noveli po njenih besedah sicer res ne piše, da sedanja dovoljenja za izredni dostop z uveljavitvijo novele ne veljajo več, res pa je, da tudi ne piše, da ostanejo v veljavi, pravi. Navodil, kako bo zdaj z omenjenimi dovoljenji, nima, pričakuje pa, da jih bo dobila kmalu. Predstavniki arhiva in ministrstva za kulturo so sicer v referendumski kampanji večkrat zagotovili, da bodo sedanja dovoljenja za izredni dostop (ta raziskovalcem omogočajo vpogled v neanonimizirano gradivo), ostala v veljavi tudi po uveljavitvi novele.

Kmalu bo imela tudi v praksi možnost preizkusiti, ali besede ministra Grilca, da bomo z novelo dobili najbolj odprte arhive v Evropi, tudi zares držijo. "Če temu ne bo tako, bom kot predsednica arhivske komisije razmislila o svojih nadaljnjih ravnanjih," je dejala.

Čibejeva: Arhivski delavci bomo lahko nemoteno delali

Predsednica strokovne komisije za pripravo novele arhivskega zakona Nada Čibej je z izidom zadovoljna. Po njenih besedah bodo sedaj lahko nemoteno opravljali svoje delo. Po njenih besedah novela ureja področje elektronskega gradiva, kjer je bilo "nujno postaviti pravila igre", s katerimi lahko sedaj zaženejo in postavljajo elektronski arhiv ter začnejo z uradnimi prevzemi tovrstnega gradiva.

Pojasnila je, da bodo na področju obveznosti priprave in predaje arhivskega gradiva od javnopravnih oseb lažje delali ter da so z novelo postavili boljša izhodišča. Po njenih besedah je bolje urejeno področje lastnega varstva arhivskega gradiva.

Med novostmi, ki so bile najbolj izpostavljene v času referendumske kampanje in jih po besedah Čibejeve prinaša novela, je tudi dostopnost. Povedala je, da je bilo problematično, ker zakon iz leta 2006 ni zaznal občutljivih osebnih podatkov v določenih gradivih, ki se nahajajo tudi v regionalnih arhivih in ne morejo biti prosto dostopna.

"Govorimo o arhivskem gradivu še živečih oseb, ki so bile v nekih kazenskih postopkih, ne glede na to, ali je bilo vprašanje kraje treh kokoši ali posilstvo. Tam se ni dalo izvajati določb, ki so bile zapisane v zakonu iz leta 2006," je dejala in dodala, da je novela zato velik korak naprej oziroma velik premik, ki bo na tem področju omogočil lažje delo.

Spomnila je tudi, da je poslanstvo arhivov varovanje arhivskega gradiva. "Mi si želimo, da bi vsi arhivi v republiki Sloveniji prišli do takšnih pogojev dela, da lahko res izvajamo tisto pravo varstvo, kot ga predpisujejo zakoni in predvidevajo mednarodni standardi," je še dejala.

Solidarnost pričakuje pojasnilo SDS

Stranka Solidarnost je v odzivu dejala, da je današnji "ponižujoči referendum" primazal veliko klofuto predlagateljem. "Slovenske volivke in volivci so stranki Janeza Janše prepričljivo pokazali, da ne pristajajo na njeno izsiljevanje in manipulacije glede vprašanj, povezanih z odpiranji arhivov, podobno pa zavračajo gesto obračanja pozornosti javnosti v polpreteklo zgodovino z namenom političnih obračunov, daleč proč od trenutnih gospodarskih in drugih težav, ki tarejo našo državo," menijo v Solidarnosti.

Po njihovem mnenju nizka udeležba ni znamenje tega, da še nismo zrela demokracija, temveč ravno nasprotno. Zato v stranki pričakujejo, da bo SDS znal prepričljivo pojasniti, "zakaj 3,5 milijona evrov kot strošek referenduma ni bil uporabljen zaman". Prepričani so namreč, da bi lahko ta znesek uporabili v bistveno bolj koristne namene, na primer za ljudi, ki so se znašli v socialni stiski.

Omreza: stricem iz ozadja je uspelo

Publicist in raziskovalec Igor Omerza je v odzivu dejal, da se strici iz ozadja od leta 2010, ko so po njegovem mnenju prvič posegli v odprtost arhivov in nezakonito zaprli del udbovskega gradiva, trudijo, da bi uničili zakon iz leta 2006. Danes jim je uspelo, je dejal. Z zakonsko zapovedano anonimizacijo se po njegovem mnenju zmanjšuje možnost učinkovitega in hitrega proučevanja propadlega socialističnega režima, saj bo otežen dostop do partijskih in pravosodnih dokumentov ter dokumentov tajne politične policije.

Na vprašanje, kaj izid referenduma pomeni za njegovo nadaljnje delo konkretno, je Omerza dejal, da bo poslej ob naročanju partijskega in pravosodnega gradiva moral čakati, da ga anonimizirajo, hkrati pa pričakuje, da mu bodo, takoj ko se bo formirala komisija, v skladu z novimi zakonskimi pogoji odvzeli dovoljenje, ki ga ima za dostop do udbovskega gradiva.

"Vprašanje pa je, ali je sedanja vlada še sposobna te stvari narediti, zato močno upam, da bo ta vlada čim prej odšla in bo nastopila nova, ki bo morda drugače gledala na vse skupaj in bo izničila vnovično zapiranje arhivov prejšnjega režima," je dejal Omerza.

KOMENTARJI (1197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adalbert-Mišo Koren
09. 06. 2014 18.47
Ja zeleli bi da bi vsi bli sds.ovi-ter se vsi plasticno operirali v J.J!to so sds! Sds.ovec-I Have a dream!
zaenotnost
09. 06. 2014 18.24
+0
SDS ne bi spremenil samo ljudstvo...želijo spremeniti in prirediti zgodovino po svojih željah...bedasto...
taklemamo01
09. 06. 2014 16.12
-3
Bravo "pozitivci" ! Zdej samo še zaprite vpogled v spletno stran Statističnega Urada Slovenije in naredite še dodatnih par miljonćkov pufa državi. Ker tam je (vsaj zaenkret) vse črno na belem .Janševa 2 vlada je kljub razklanosti in nespremenjeni mentaliteti ljudi, katere vzgoja sega še v bivšo SFRJ, uspela znižati dolg katerega je ustvaril večinoma nesposobni primabalerina z svojo KGB vlado. Potem je prišla Zokijeva kura in pritisnila na gumb da rašijo potratne banke . Tako se je za leto 2013 dolg podvojil z cca. 7 mrd na 14 mrd. Bravo , vas bomo volili , da spravimo dolg na 20 mrd, pa nam potem odpišejo. tako kot grkom. Vedite samo da so Grki imeli pred krizo nezasluženih 1500 eur neto , danes pa lahko delajo za povprečnih 800 eur na mesec. Pri nas je še vedno 1000, čeprav vemo kdo in kaj to povprečje drži gor. V povprečju pri nas vsi živijo lepo in jemo Segedin. Nekateri meso, večina pa zelje...
BNAM2707
09. 06. 2014 14.51
+1
Upam ,dane bo več v DZ ta Irglova
Ezekiell
09. 06. 2014 14.31
+2
Eva Irgl bi lahko nastopila v oddaji "Vsak obraz ima svoj glas" in imitraila LAToyo! Zagotovo bi dobila 12 točk!
deathbite
09. 06. 2014 13.59
+2
Najbolje, da se sekta osamosvoji in ustanovi svojo državo- po meri sdsja!
razocarani
09. 06. 2014 16.08
to bi pa ze zdavnaj lahko storili narod bi se resil njih in oni neposlusnega ..nepravovernega naroda ..
Sergge
09. 06. 2014 13.45
+4
OOO na parlamentarne volitve bom pa šel!! In zopet ....bodo ljudje glasovali za Janeza ali proti Janezu.....zelo malo jih bo gledalo programe. Žal!
papez46
09. 06. 2014 14.29
+2
S.L.Jackson na kvadrat
09. 06. 2014 13.35
+7
Daj denar nazaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
simple_mind
09. 06. 2014 13.22
+1
Dol z levimi in desnimi klovni,... Ampak zakaj pa ne bi potem enostavno vse arhive uničili, če jih sleherni navaden človek ne more neomejeno prebirat ? Enakopravnejši kruleži ?
razocarani
09. 06. 2014 16.12
+3
kar je bilo kaj zanimivega je ze davno zgorelo ..sedaj pa se cufajo za te smeti da nabirajo neke politicne tocke ..koga pa se briga kaj je bilo ..sedanjost je vazna in prihodnost ..te pa se tile res bojijo ..ne znajo delat politika pa jim spolzi iz vajeti ....sicer pa so si dovolj nagrabili za lepo prezivetje ..veliko prevec ..
LOPOVI V AREST
09. 06. 2014 13.04
+3
V stranki SDS, da je baje že prišlo do pretepa.
papez46
09. 06. 2014 14.30
+0
brko1952
09. 06. 2014 13.04
+5
Mi smo dovolj zreli za DEMOKRACIJO samo uprli smo de lažem in sprenavedanju
papez46
09. 06. 2014 14.36
+1
razocarani
09. 06. 2014 16.13
+2
Ajmomali
09. 06. 2014 12.06
-5
Glede na vse dogajanje v zadnjem času, nas niti ne more dost čuditi izjava ministra dr. Uroša Grilca : " SDS ne samo da je želela spremeniti zakon - očitno bi spremenila tudi ljudstvo," >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Sicer pa se kulturnemu ministru - veterinarju in filozofu ne moremo čuditi, če je celo podprl registracijo dveh novih verskih skupnosti: Upasano – sanjavo prostost duha, katere ustanovitelj je znani mirovnik iz osemdesetih Marko Hren, in Čezvesoljsko zombi cerkev blaženega zvonjenja, katere korenine segajo v vstajniško gibanje in je njihov zaščitni znak "sveti kravji zvonec in pisker".. >>>> Pripadniki te "cerkve" pred slovenskim parlamentom idilično pozvanjalo kot na kaki gorski planšariji. >>>Skupina pripadnikov Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja, z zvonci ter lonci in ponvami, na katere udarjajo z žlicami, izvaja obred "svete maše". Ko so se jim nekoč približali policisti, da bi jih popisali, jim je njihov ustanovitelj, 37-letni Rok Gros, diskretno pojasnil, da izvajajo verski obred svete maše, katerega motenje da je kaznivo, in posebej poudaril, da so od pred kratkim tudi »uradno registrirana cerkev«. Imena si menjajo, kot "cigan konja" od "Zombi cerkev blaženega zvonjenja" pa »čezvesoljske cerkve« . "Temeljno poslanstvo njihove cerkve je »zvonjenje s svetim zvonom ter blagoslovljenim piskrom in ponvijo«. >>>>>>>>>>>>>>>Nas še lahko ČUDI TAKŠNA izjava ministra za KULTURO ?????????? ALI MOGOČE VESTE, KAKO SE IMENUJE TISTI, KI V VSEM HOČE OPONAŠATI NAŠEGA BOGA?????
deathbite
09. 06. 2014 14.00
+6
snowfly007
09. 06. 2014 14.01
+3
Zanimivo da ne pade noben minus tle. Zgleda da je zadeva malo preveč zakomplicirano napisano, da bi ljudje doumel kaj piše.
sinhron
09. 06. 2014 11.19
+10
Slovenci smo izgleda pričeli razmišljti s svojo glavo in se ne pustimo manipulirati SDS-u in njihovim kvazi raziskovalcem , ki ne delajo drugega kot potvarjajo dejstva in manipulirajo . Ta referendum je pokazal , da imamo dovolj politike , ki razdvaja ! Stroške referenduma bi morali pokriti v SDS-u in tisti podpisniki , ki so nasedli SDS-ovi propagandi , da je sploh lahko prišlo do referenduma ! To , da smo Slovenci za SDS nezreli , neodgovorni in neumni , ker se ne znamo odločiti za SDS-ovsko stvar pa presega vse meje etike in morale , kar pa vemo , je SDS nima !
snowfly007
09. 06. 2014 11.36
-12
Ja res ste pokazali da razmišljate: 12% volilcev se pravi po tvoje ostalih 88% ne razmišlja, kajti samo z vključitvijo bi tvoja trditev držala. Kajti nevključiti se v nekaj, je bolj posledica pomanjkanja razmišljanja kot pa višek. No širjenje laži je pa zgleda tut posledica pretiranega razmišljanja kajne, kajti nikjer nisem zasledil, da smo slovenci neodgovrni in neumni da pa smo nezreli bi pa kr držal, kajti v DIPLOMACIJI ljudje volijo ne bojkotirajo.
sinhron
09. 06. 2014 11.40
+6
a , ja , to naj bi bila diplomacija , sem mislil , da smo v demokraciji - še izrazov ne poznaš , zato jih raje ne uporabljaj , ker si oprano glavec !
snowfly007
09. 06. 2014 12.39
-2
Se opravičujem, uporabil napačen izraz. Ampak eni vsaj vemo kdaj smo naredili napako. Se popravljam DEMOKRACIJA, ki pa pravici na ljubo sovpada z diplomacijo. Je pa lepo, da si na mojem komentarju opazu neljubo napako, ne pa dejansko ustvaril kaj produktivnega, tako pač slovenci delujemo, mečemo polena ne pa da bi jih kdo dejansko tut pobral.
razocarani
09. 06. 2014 16.21
+2
snowfliy 007 a ti imas koga volit ..ce pa je to neka opcija ..koncno je narod pokazal koliko nam je do teh povzpetnikov ..organiziraj referendum da se vse dosedanje politike zapre pa bos presenecen koliko jih bo za ..80 % najmanj ..a da volim janso ali luksica pa barbiko .in onega ki se skriva v neki soseski --daj bodi resen in ne zali vecino naroda ..dost vas imamo res samo ko bo pocilo bos videl polne ulice --in zakaj zaradi takih kot si ti --polnih vase demokracije lazi,sovrastva zlobe ,prevar .hvala ti za to tvoje vedenje ..bom vedel koga se moram izogibat ..
deathbite
09. 06. 2014 11.05
+20
93% volilcev ne razume demokracije- po sdsjevsko. Še dobro, da jo razume samo 7%....
snowfly007
09. 06. 2014 11.39
-8
Demokracije ni če nisi vključen vanjo. Če bi vedeli kaj je demokracija bi šli volit in z vključitvijo pokazali, da se pač ne strinjate z SDS s tem ko pa se niste vljučili ste samo pokazali, da nimate v interesu karkoli spremeniti in da vam je všeč tako kot je. Pa naj bo tako potem še naprej.
prašekk
09. 06. 2014 11.48
+8
Moja neudeležba je bila moj glas za. Ta koklja pa nekaj o nezreli demokraciji.
MARK AUREL
09. 06. 2014 11.57
+4
snowfly007
09. 06. 2014 12.41
-2
Ne tvojega glasa ni prašek, je samo tvoja neudeležba.
deathbite
09. 06. 2014 14.03
+2
Če bi moral iti, da izrazim svoj ZA, bi šel. Tako mi pa, tudi po zaslugi sdsja ob spremembi referendumska zakonodaje, ni bilo treba iti in sem ravno tako izrazil svojo voljo.
papez46
09. 06. 2014 14.34
+1
v tem primeru je neudeležba pomenila enako kot ZA. kaj ti ni jasno?
razocarani
09. 06. 2014 16.30
+2
ssnowfy saj jansa drugacemislecih ne priznava ..ima dobro prakso ko je bil titov omladinac ..to kar je njegova demokracija je se veliko vecja diktatura kot je bila v jugi ..ali bi se tamu reklo nekaj kar se zacne na f in konca z izm pa se za f--jem dodas a ..to pa je res nekaj ..daj zamisli se malo ..se dalec je ta dezela z takimi liderji od demokracije ....tile ki so do sedaj cickali v parlamentu tega ze ne poznajo ..pa naj bodo jaqnsevi ali luksicevi ali najhije jankovicevi ..to je samo zlo te dezele..zelim ti da se malo sprostis in uzivas zivljenje kolikor se pac da ..pusti politiko ker se dolgo ne bomo v tej dezeli za demokracijo ..veliko generacij bo se pomrlo da bo res bolje ..
kapljač1
09. 06. 2014 10.57
+2
"No jaz bom tokrat volil desne", ker so edini sposobni Slovenijo dokončno "zabiti do nafte". Oziroma vsaj povrniti v obdobje "kamne dobe", odkoder bi imeli boljše izhodišče- začeti znova. Ja res je!! SDS bi bil edini sposoben spremeniti narod in ga povrniti na pravo začetno izhodišče, že ker vsega kar smo ŽE imeli v vsem izobilju napredka, civilizirane-, po perspektivnosti-, in po standardu močne družbe , "nehvaležni otroci", nismo znali cenit. Pa nam tak rezultat "žal" samo "gepira".
Ann Bee
09. 06. 2014 11.22
+1
Ker jim je videt, da oni izžarevajo eno samo skromnost...
caspera1
09. 06. 2014 11.26
+0
.. in poštenost, da socialnega čuta in strpnosti do vseh sploh ne omenjam.
snowfly007
09. 06. 2014 11.54
+1
@kaplajč ti si pa višek razmišljanja in inteligentostni. Nihče nas ne more več vrnt na začetno stanje, prej boste to doumel lažje vam bo naprej. Glede na to, da v mandatu zajšnje vlade nisem videl takorekoč NIČ kar bi botrovalo k napredovanju gospodarstva in zmanjšanju dolga in s tem ni imel SDS nič, zelo dvomim da so ''levi'' tudi sposobni kaj takega kar si napisal. Imeli ste v izobilju na KREDIT, kar pa nekateri še kar niste doumel. Mi smo cenil vsega izobulju, samo nikoli se nismo vprašali od kje vse to, sedaj ko pa nam zapirajo pipco pa vsi na drevo pa v jok.
snowfly007
09. 06. 2014 11.55
-1
@caspera pa kakšen socialni čut, če ga lahko financiramo iz tvojega žepa ga bomo vsi imeli dovolj.
felix58
09. 06. 2014 12.07
+1
pomeni, da samo Vi v sds lahko razmišljate (po svoje), drugi te pravice nimamo.... pa ja taki nosijo srajce vijolične barve, da se prepoznate
kapljač1
09. 06. 2014 13.41
+1
Na začetno stanje "kamne dobe" bi že morali,snowfly007, in to lahko nardi samo JJ Moramo namreč začeti iz stopničke, s katere bomo lažje napredovali.. in ko pirdemo do "srednjega veka" moramo tega samo še preskočiti, kewr nas potem v naslednjem tisočletju politične stranke, ljubiteljice čarovnic , več ne bi smele navduševati.
kapljač1
09. 06. 2014 13.48
+1
srednjega veka" tega moramo samo še preskočiti. Ker potem ni več "nobenga boga in batine ", ki bi nas v nadalji poti do razvoja in napredka oviral. In se desnica ne bi imela iz česa napajat.. sploh pa ne iz palčkov , snegulčic in rdečih kapic. Bi stranke že morale ponuditi kaj bolj politično resnega. Tako, kot so delali komunisti naprimer. (Resno, trezno in odgovorno. Še danes živimo na račun njihovega dela..In ko bo še tega konc, nam razen vrnitev v obdobje "kamene dobe " res nič več ne pomaga. )
snowfly007
09. 06. 2014 14.06
-1
Mislš rečt še zmerja živimo na kredite komunistov, se popolnoma strinjam. Vendar do kdaj? In tudi to je enostaven odgovor, ko zmanjka kreditov oziroma jih ne bomo več dobili. In to bo še v tvoji generaciji na račun ''resnega, treznega in odgovornega''.
kapljač1
09. 06. 2014 15.40
So zgradili celoten Jugoslovanski Balkan s 23 mil. prebivalci od A do Ž-- , da smo mi po osamosvojitvi od Ž da po A že skoraj vse porabili, zatolkli in se še zraven zapufali za še nekajkrat več za samo 2 milijona ljudi . Ne vedeti ni opravičilo.. Oziroma čemu ti je potrebno potvarjat, če misliš resno, odgovorno in trezno.
iGURT
09. 06. 2014 10.55
+9
Kopiram s Twitterja: Slovenia in Croatia @SLOinCRO -- Na volišču v Zagrebu je ZA obkrožilo 0 volivcev, prav toliko PROTI. Referenduma se ni udeležil niti en volivec od 11.806 v volilnem imeniku. Na volišče veleposlaništva RS v Parizu je prišlo 8 od sicer ca 1700 volilnih upravičencev. Po pošti so glasovali trije.
Jaka 3.3.
09. 06. 2014 10.46
+15
Po sds bomo demokratični, ko bomo namesto na Triglav, vsi romali na mašo za domobrance in sicer zaviti v njih zastavo...
iGURT
09. 06. 2014 10.51
+8
»Politični simboli, posebej, če so sporni, nas ne veselijo, toda na to ne moremo vplivati. Razočaran sem, saj je slovenska zastava samo ena in hkrati edina, ki lahko predstavlja našo državo doma in po svetu,« je povedal Aleksander Čeferin, predsednik NZS.
rovte
09. 06. 2014 10.36
Pa tak naslov! V tem primeru bi vaš naslov izbrisala!!
HOLAJ SLOVENIJA
09. 06. 2014 10.36
+14
Irglova je izjavila,da smo Slovenci še daleč od demokracije. Mislim,da ljudje ne marajo takšne demokracije oz. Janšokracije,kot jo ponuja njihova stranka. Slovenci ne maramo zdraharjev njihovega kova, Namesto zdrah,naj raje predlagajo kaj konkretnega,državotvornega če so sposobni. Z zdrahami pa si le manjšajo ugled. Seveda pa bodo za vse to krivi mediji, Slovenci,ki niso v njihovi stranki in nazadnje še Milan Kučan.
mraxxx
09. 06. 2014 11.16
-2
demokracija naj gre v ameriko, tukaj naj bo pa kot včasih, se bomo imel bolj luštno. Drži se JJ
mraxxx
09. 06. 2014 11.18
-3
Glejte, problem v Sloveniji je še isti kot pred osamosvojitvijo. Na eni strani so komunisti, ki hočejo ugonobiti Slovenijo in na drugi strani ljudje kova Janeza Janše, ki tega ne dopustijo. Tu je poanta vseh zdrah. Da, sem za zdrahe, če so pozitivne.
mraxxx
09. 06. 2014 11.19
-2
mraxxx
09. 06. 2014 11.20
-2
Na proslavi je rekel, danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan. S tem je hotel reči, danes kar sanjajte kar želite, jutri ne boste več, ker vas bomo ta rdeči stalno dol tlačil.
zeleleni
09. 06. 2014 11.37
+4
kraljicavesolja
09. 06. 2014 11.40
+2
Mrax, a res, no. Pa kva ti misliš, da smo vsi zblojeni al kaj.
pečeni majer
09. 06. 2014 10.31
+12
ne smemo odnehati težiti da finančno škodo naj poravna SDS
iGURT
09. 06. 2014 10.34
+5
iGURT
09. 06. 2014 10.36
+6
"Peticija za poplačilo stroškov (Referenduma o arhivih)", poišči ..