Slovenija

Grozljive slike na cigaretnih škatlicah?

Ljubljana, 31. 05. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kadi četrtina Slovencev, starejših od 15 let. Število kadilcev v Sloveniji se je po začetnem upadu, ki je bil posledica v letu 2007 sprejete strožje protikadilske zakonodaje, lani spet povečalo. MZ predlaga dopolnila protikadilske zakonodaje.

Ameriški zvezni urad za boj proti drogam (FDA) je že lani objavil vrsto predlogov za grafična opozorila o posledicah kajenja. Ta fotografija kadilce svari pred nevarnostjo raka ustne votline.
Ameriški zvezni urad za boj proti drogam (FDA) je že lani objavil vrsto predlogov za grafična opozorila o posledicah kajenja. Ta fotografija kadilce svari pred nevarnostjo raka ustne votline. FOTO: Reuters
Zakaj obeležujemo svetovni dan brez tobaka?

V Sloveniji kadi približno četrtina prebivalcev, starejših od 15 let, v svetu približno tretjina odrasle populacije. V številkah: v Sloveniji je nekaj več kot 430 tisoč kadilcev, na svetu pa jih je kar 1,1 milijarde.

Vsako leto zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, po svetu umre pet milijonov ljudi, v Evropski uniji 650 tisoč, v Sloveniji pa okoli 3000.

S kajenjem so povezane bolezni, kot so vnetja dihal, kronična obstruktivna pljučna bolezen, možganska kap, srčni infarkti, zamašitve arterij, zlasti v nogah, in druge srčno-žilne bolezni, astma, več vrst pljučnega raka ter druge oblike raka, na primer na trebušni slinavki, požiralniku in želodcu. Zaradi teh bolezni v EU trpi skoraj 13 milijonov ljudi.

V izvajanju protikadilskega zakona so se po besedah Vesne Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje (MZ) že pokazale določene težave, zato se množijo pobude za novelacijo zakona. Zdravstveni in tržni inšpektorji, ki nadzorujejo tudi izvajanje protitobačne zakonodaje, namreč v praksi ugotavljajo težave. Zakon v nekaterih točkah ni dovolj jasen, pravi Petričeva.

Zdravstvena inšpektorica Andreja Mojšterc je kot problem izpostavila manjkajočo definicijo v zakonu, kaj je javni prostor, kjer se po zakonu ne sme kaditi, kaj je zaprti prostor v lokalu, kaj vse spada pod območje šole, kjer se torej ne sme kaditi.

Predlogi: prepoved oglaševanja in kajenja v avtomobilu, ista embalaža in slikovna opozorila

Na ministrstvu za zdravje tako že nekaj časa prejemajo pobude za spremembe protitobačne zakonodaje. Civilna družba po besedah Petričeve med drugim predlaga uzakonitev generične embalaže tobačnega izdelka, slikovna opozorila na škatlicah s tobačnimi izdelki in drugo. Podobni predlogi se pojavljajo tudi na mednarodni ravni.

Med predlogi, o katerih razpravljajo na ministrstvu, je tudi prepoved kajenja v avtomobilu, zlasti če je v njem tudi otrok. Kot pravi Petričeva, gre tu za vprašanje zbranosti voznika med vožnjo, če kadi, zato bi to uredili v prometni zakonodaji.

Še eden od predlogov FDA: na levi so pljuča nekadilca, na desni pa pljuča kadilca.
Še eden od predlogov FDA: na levi so pljuča nekadilca, na desni pa pljuča kadilca. FOTO: Reuters

Predvsem se mnogi zavzemajo za popolno prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov na prodajnih mestih. "Ali je res lahko prodajno mesto tobaka vsaka prodajalna česar koli? Včasih je težje kupiti kruh kot pa tobačni izdelek," je opozoril predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Slovenijo Marjan Ivanuša.

Ob tem je opozoril na statistični podatek, da bo v prihodnjem desetletju v prometnih nesrečah umrlo toliko ljudi, kot jih samo v enem letu umre zaradi tobaka.

Predstavnik mladinskega združenja Brez izgovora Jan Peloza je opozoril na agresivnost tobačne industrije in tudi njeno brezbrižnost za morebitne kazni. Globa za nedovoljeno oglaševanje tobačnih izdelkov znaša 2000 evrov, če jo plačajo v osmih dneh, se prepolovi. "Tisoč evrov pa je znesek, ki ga tobačna industrija v enem letu zasluži z enim kadilcem. Torej se jim splača tudi plačati kako kazen za nedovoljene načine oglaševanja," komentira Peloza.

Kadilec, ki lahko diha le še z respiratorjem. Bi taka fotografija na škatlicah cigaret kadilce prepričala, naj opustijo nevarno razvado?
Kadilec, ki lahko diha le še z respiratorjem. Bi taka fotografija na škatlicah cigaret kadilce prepričala, naj opustijo nevarno razvado? FOTO: Reuters

V Sloveniji kadi četrtina starejših od 15 let

Pobude o novelizaciji protikadilske zakonodaje prihajajo na svetovni dan brez tobaka, ki ga je WHO razglasila leta 1987. "Da tobak ubija, vemo že vsaj 40 let. A prav toliko je svet potreboval, da je sprejel prve zakonske omejitve," pravi Vesna Kerstin Petrič.

V Sloveniji kadi približno ena četrtina prebivalcev, starih 15 let in več. Še vedno kadi več moških kot žensk, čeprav predvsem v nekaterih starostnih skupinah število ženskih kadilk narašča. Oglaševanje tobačne industrije je v zadnjih letih še posebej usmerjeno prav v dekleta, pravi Helena Koprivnikar z Inštituta za varovanje zdravja.

Med slovenskimi mladostniki, starimi od 11 do 15 let, jih je že kdaj kadilo nekaj manj kot 30 odstotkov. Med tistimi, starimi 15 let, je že kdaj kadilo približno 53 odstotkov tako fantov kot deklet, je rezultate mednarodne raziskave o vedenju v šolskem obdobju za leto 2010 danes povzela Koprivnikarjeva.

Kerstin Petričeva je izpostavila tudi rezultate posebne raziskave o kadilskih navadah medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov v Sloveniji, ki so jo opravili lani skupaj z Zbornico zdravstvene in babiške nege med zdravstvenimi delavci. Skoraj 21 odstotkov vprašanih je navedlo, da kadijo, nekaj več kot 29 odstotkov jih je navedlo, da so kadili v preteklosti, a so kajenje opustili, polovica vseh vprašanih pa ni nikoli kadila.

Več kadilcev je v poklicih v zdravstveni negi med moškimi predstavniki v starostni skupini od 20 do 29 let in med vprašanimi s srednjo stopnjo izobrazbe. Koprivnikarjeva je ob tem izpostavila, da po raziskavi iz leta 2005 kadi le 10 odstotkov zdravnikov in farmacevtov.

Kajenje povzroča tudi pljučnega raka, ki je pri nas drugi najpogostejši rak pri moških in četrti najpogostejši pri ženskah. Za njim vsako leto umre čez 1100 ljudi. Na spletni strani Vizita.si preverite, ali ste mu izpostavljeni tudi vi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kako Prenehati Kaditi
10. 07. 2013 22.12
Priporocam stran kajenje.net....opustite kajenje!
pikaficko
01. 06. 2011 10.25
JurijGrmMlajši: me veseli, da ti cigaret ni gospodar, kot praviš, takih je malo. Nisem noben health freak, sem pa mnenja, da bi lahko cigarete dali na listo prepovedanih drog, enako bi lahko prepovedali proizvodnjo koka kole in podobnih zdravju zelo škodljivih stvari oz. bi lahko vse take stvari enako označili kot cigarete. Večina jih ne zna imeti zdrave mere. In ja, vsi ki kadijo so omejenci glede zdravega načina življenja (seveda pa so lahko razgledani na drugih področjih). Ker meni ni logično, da veš, da to škoduje in to NAMERNO počneš!?? Veliko je stvari na tem svetu, ki se jim ne moremo ogniti, zato res ne vem, zakaj bi se namerno zastrupljal in zlorabljal svoje telo?? Kar se pa reka Izjema potrjuje pravilo tiče, bi pa lahko debatirala še v nedogled, ker si jaz ta nelogičen in kontradiktoren rek razlagam drugače kot ti.
JurijGrmMlajsi
01. 06. 2011 03.20
rageinblack Ko ste nas pregnali iz lokalov, ga več ne prenašate, zato zdaj dajte mir. Na terasah un vrtih boimo kadili, pa četudi pride do državljanske vojne
JurijGrmMlajsi
01. 06. 2011 03.17
padaj Hotel sem ti sporočiti, da se očitno med fanatičnimi nekadilci tudi najde kak nerazgledan, tvoja ugotovitev je to dokazala! Vidim, da si nasplošno nek health freak, a boš še svetoval da jemo sam zelenjavo in totalno abstinenco pri alkotu? tudi kvazistrokovnjaki, ki analizirajo vse po vrsti so odvisni od modrovanja! Vsak je od nečesa odvisen, vprašanje je edino koliko mu to škoduje. Če si odvisen od čikov seveda bolj kot če si odvisen od umetnosti. Da, mnbogi so omejeni, pravtzaprav poznam ogormno zdravnikov, čigar splošna razgleddanostje na sramotnem nivoju, a to je kiž te službe. Moraš spremljati razvoj, dosti delaš, da bi sploh posztal tdravnik, študiraš dlje kot ostali.... A pustimo to, ti imaš svoje finte, pač če nekdo kadi je nevrotičen omejenec, pa če govori štiri jezike in ima doktorat, en ki še srednje ni dokončal pa je veličina, če ne kadi...havala, jasno mi je hahaha Pa še nekaj, dosti nas je, ki kadimo ko nam ustreza, ni nam čik gospodar, jaz pač kadim ko se mi vzljubi, ponavbadi v družbi, NIKOLI se mi ni zgodilo, da bi bil živčen ker ni čikov, ali da bi prižgal ker moram. Marsiakj se da zmerno uživati, tudi tobak in alkohol. Otrok nimam, če bom jih kdaj imel, ne bom jim pihal v obraz, tujim pa ne mislim biti noben vzzor, ne otrokom ne odraslim, anonimnost je pa res moja droga.
pikaficko
01. 06. 2011 00.42
JurijGrmMlajši, ne, nisem bistroumen kot ti in res ne vem, kaj si želel sporočiti, moja bistroumnost je očitno na drugačnem nivoju kot tvoja. north.korea napisal sem da V VEČINI kadijo nerazgledani....sploh pa so tudi nekateri zdravniki in znanstevniki omejeni. Vsi ki so odvisni od ČESARKOLI so nevrotični in rabjo pomoč....kar skačte v luft vsi tisti ki kadite....zanimivo, kako zagovarjate svoj prav na tem mestu....ubogi vsi, ki jim cigareta narekuje življenje in ne morjo brez nje....
rageinblack
01. 06. 2011 00.20
+1
Dokler bodo morali nekadilci prenašat pasiven dim kadilcev, imajo vso pravico se vmešavat v njihovo početje.
rageinblack
01. 06. 2011 00.19
+1
Strupene palčke so to, ne hvala.
JurijGrmMlajsi
31. 05. 2011 18.39
padaj Le drži, da izjema potrjuje pravilo, potem imaš še kako prav! Glede na to, da si tako bistroumen ker ne kadiš, mislim da ti bo iz tega jasno, kaj sem hotel sporočiti!
JurijGrmMlajsi
31. 05. 2011 18.34
schlamastika 3.5 funtov je navadna škatla, ene so dražje, druge celo bol poceni, razen če nimaš informacij, ki so stare največ dva tedna! Če so bile kake podražitve, se opravičujem, ampak cene niso bile take pred enim mesecom ko sem bil tam.
The1WhoBeliebes
31. 05. 2011 18.31
slike, verjemite, ne bi pomagale popolnoma nič. če se človek odloči, da bo kadil, bo pač kadil in pika. itak pa ne škodi meni, če drugi kadijo. škodijo sebi. nekadilci se ne bi smeli toliko vmešavati v kadilce, pa nimam nič proti enim ali drugim! moje mnenje ;)
kim llsung
31. 05. 2011 18.24
padaj a zdravniki so nerazgledani in drugi znanstveniki gluposti pokas
pikaficko
31. 05. 2011 18.09
+0
Cigarete bi bilo potrebno fuul podražit, pa dodatni davek vsem kadilcem naložit, pa tut na vso škodljivo hrano, pa sladkarije bi mogli dat opozorilo, da škodijo zdravju, da o alkoholu sploh ne govorim. Itak pa je dokazano, da v večini kadi "podn" od ljudi, nerazgledani in težko nevrotični ljudje, slab vzgled otrokom in dodatno breme za zadravstvo.
medvedo
31. 05. 2011 18.05
jaz mislim da sedaj (trenutno) je veliko kadilcev kaj pa potem ko bo preveč debelih... ko bo vsak državljan hodil v mcdonald kaj pa potem... ali boste namesto velikega rumenega M dali sliko debelega človeka??? mislim da tukaj ni rešitve... sicer jaz ne kadim vendar to je pa že preveč da bodo še slike gor dajali pa saj to ni Facebook =D
evelina80
31. 05. 2011 17.53
sama nisem kadilka vendar je žal tako, da imamo vsi slabe navade. če bi kadilcem povišali premijo za zavarovanje, bi sledili tisti, ki jedo preveč mastno hrano, tisti ki jedo preveč sladko, tisti ki se ukvarjajo z nevarnejšimi športi, tisti, ki se ne gibljejo dovolj...ne vem kje bi se končalo vse take navade so nevarne za zdravje...
.katika.
31. 05. 2011 17.30
Popolnoma se strinjam z London Eye....Je že kdo kdaj slišal da je človek, ki je skadil škatlo cigaret povzročil hudo prometno nesrečo?!? Mislim, da je alkohol precej bolj nevaren kot cigarete, pa še nisem nikjer zasledila da bi dali grozljive slike na steklenice!
hcaine8
31. 05. 2011 17.13
@tjasa jesih Z alkoholom je podobna zgodba kot s cigaretami, vendar dejstvo, da je alkohol še vedno legalen in lahko dostopen ne sme vplivati oz. omiliti novega protikadilskega zakona (oz. popravkov sedanjega).
Marko Prelic
31. 05. 2011 16.58
Neka najpre zabrane proizvodnju opasnih proizvoda!
London Eye
31. 05. 2011 16.57
-1
Nekoč, še v srednji šoli sem bila ustno vprašana in na eno vprašanje nisem znala odgovora. Profesor, ki nas je kdaj videl v bližnjem lokalu na kavi mi je dejal: "Če bi morda skadili cigareto manj in bi si raje pogledali učno snov, bi znali." Pomislila sem, od kdaj pa ima moje znanje veze s tem, če kadim ali ne?! Če bi se nekadilci malo znebili vseh predsodkov o kajenju, bi tudi malo lažje živeli. Ko grem na pjačo z nekadilcem se usedem pač tako, da se mu dim ne kadi direktno v obraz, ker verjamem, da zanj to pač ni prijetno. Pozimi grem v istem primemu sedet notr... Sem pač tip človeka, ki gre rad na kavo s prijatelji in ob dobri debati se mi zraven prileže cigaret. Ponavadi si naročim kavo z mlekom namesto npr. ledene kave in mi cenovno skupaj s cigateri znese isto kot ledena kava, ki povrhu vsega sploh ni zdrava. Res ne razumem zakaj se tako obremenjujete s kadilci, nobenemu nič nočemo, sprejeti bi morali dejstvo, da ima vsak od nas dobre in slabe navade. Mislim pa, da vam noben kadilec nebi zameril, če bi lepo rekli, da naj se umakne malo bolj stran, ker vas cigaretni dim moti... Mene edijo motijo predsodki in komentarji kot so: "Zaradi vas kadilcev so dolge čakalne vrste v zdravstvu, ker na koncu itak vsi zbolite za pljučnim rakom." Ma kakšna bedarija! Se res ne zavedate, s staranjem telesa pridejo zraven vse mogoče bolezni, ki niso odvisne od tega ali ste kadili ali ne. Kajenje seveda poveča tveganje za nastanek pljučnega raka, kaj pa ves onesnežen zrak, hitra prehrana, stres, nenazadnje celoten tempo modernega življenja??!! Čakalne vrste bodo vedno dolge in še daljše, to pa izključno samo zaradi povečanja življenske dobe. Razpisala sem se, sedaj pa grem lepo na kavico s prijateljico ko tako lepo sije sonček. In ja, seveda bom zraven prižgala čik. Linčajte me zdaj. :)
Ofca1A
31. 05. 2011 16.53
folk bo začel tobak dilat prej ko slej :)
mmmaammmiii
31. 05. 2011 16.40
1. kršenje človekovih pravic 2. NAJPREJ NAJ SE OKINE ALKOHOL 3. ZELO redko se zgodi, da je moški pretepel žensko zaradi cigarete.... moški , ki pa je popil toliko kozarčkov alkohola na dan kot je kadilec skadil pa JE SEVEDA BOGI 4. DRŽAVA NAJ DENAR, KI GA NEMENI ZA ZDRAVLJENJE ALKOHOLIKOV PORABI RAJE ZA OTROKE, KI BOLEHAJO ZA RAKOM.....