Slovenija

'Za vsako umorjeno žensko so neštete prestrašene žrtve, ki vedo, da so lahko naslednje'

Ljubljana, 25. 11. 2014 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica/STA
Komentarji
176

Že pred najhujšim so številne ženske morale pretrpeti mnogo. Pri nasilju nad ženskami zataji tako sistem kot tudi družba, saj je v Sloveniji še vedno veliko tolerance do nasilja, opozarjajo v nevladnih organizacijah. Prevečkrat pa pogledamo tudi stran, češ to ni moj problem.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock
25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

Nasilje nad ženskami je izjemno razširjen pojav. V Sloveniji je psihično nasilje izkusila vsaka druga ženska, medtem ko vsaka četrta doživlja fizično nasilje. V Evropi vsak dan umre sedem žensk za posledicami nasilja v družini, ki ga povzroča moški storilec, so zapisali na spletni strani slovenske policije.

Ženske se z diskriminacijo in nasiljem soočajo po celem svetu, v vseh družbah in regijah. Ženske se nadleguje, posiljuje, pohablja, pretepa in mori, celo v njihovih domovih. V EU je vsaka tretja ženska od 15. leta starosti doživela fizično ali spolno nasilje, so poudarili visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini, komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova ter komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica.

Dom še vedno ostaja najbolj nevarno mesto za ženske in očitno intimni partner ostaja najhujši sovražnik. Policija

Iz lanskega poročila Urada ZN za droge in kriminal o umorih izhaja, da je bila leta 2012 med 93.000 umorjenimi ženskami skoraj polovica takih, ki so jih pokončali intimni partnerji ali družinski člani. Umorjenih moških, ki jim življenje vzamejo v takih okoliščinah, je okoli šest odstotkov.

Policijska statistika

Kot so navedli na novinarski konferenci Društva za nenasilno komunikacijo in društva SOS telefon, je bilo v Sloveniji lani izrečenih 1206 prepovedi približevanja za zaščito žensk, žrtev nasilja. Lani je bilo umorjenih sedem žensk, o teh je bilo pet žensk žrtev umora oziroma uboja v družini.

Policijska statistika: število obravnavanih kaznivih dejanj od 2009 do prve polovice 2014, v katerih so bile žrtve ženske po Policijskih upravah.
Policijska statistika: število obravnavanih kaznivih dejanj od 2009 do prve polovice 2014, v katerih so bile žrtve ženske po Policijskih upravah. FOTO: Policija

Nasilje v družini

Nasilje nad ženskami je velikokrat povezano z nasiljem v družini, ko so žrtve tudi drugi člani, predvsem otroci. Po podatkih policije, ki jih je za 24ur.com navedel tiskovni predstavnik Drago Menegalija, so leta 2009 obravnavali 2478 primerov kaznivih dejanj nasilja v družini. Leta 2010 2344, 1917 tovrstnih kaznivih dejanj so obravnavali leta 2011, 2012 1702, leto kasneje pa 1592. V prvi polovici letošnjega leta pa so policisti obravnavali že 901 kaznivo dejanje nasilja v družini.

Storilci kaznivih dejanj nasilja v družini so po podatkih policije večinoma moški, a so storilke tudi ženske. Leta 2009 so našteli 1809 moških storilcev in 122 žensk, leta 2010 1750 moških in 132 žensk, leto kasneje 1456 moških in 102 ženski, leta 2012 1338 moških in 81 žensk, leta 2013 pa 1298 moških in 74 žensk. V prvi polovici letošnjega leta pa so zaradi nasilja v družini obravnavali 771 moških in 40 žensk.

Porast namestitev v varnih hišah

Bela pentlja
Bela pentlja FOTO: S.S.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bilo v krizne centre in varne hiše nameščenih 293 žensk in 180 otrok, v materinskih domovih pa je bivalo 100 žensk in 122 otrok, so navedli v društvu SOS telefon.

Kot je pojasnila Suzi Kvas, predsednica sekcije za varne hiše, v letošnjem letu opažajo kar šestodstoten porast namestitev in obravnav žensk in otrok žrtev nasilja v nastanitvenih programih na področju socialnega varstva. Zaradi stopnjevanja socialnih in demografskih stisk v družbi in porasta nasilja, so situacije žrtev nasilja kompleksnejše in zahtevajo dolgotrajnejše reševanje, to pa posledično pomeni tudi daljšo vključenost v programe pomoči.

Umor vrh ledene gore

Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo je poudarila, da so za vsako umorjeno žensko, neštete žrtve, ki so popolnoma paralizirane od strahu, ker vedo, da so lahko naslednje. ''Dobimo prijave: 'Storilec mi je rekel, naslednja si lahko ti'. V tednu po umoru se zvrstijo številne grožnje, še posebej, če ni ostrih reakcij, se te le še razmahnejo,'' je dejala.

Špela Veselič iz Društva SOS telefon za ženske in otroke pa je poudarila, da je umor, ko do njega pride, samo vrh ledene gore. ''Prej se je dogajalo že marsikaj, v partnerskem odnosu je bilo že mnogo nasilja. So primeri, ko je ženska pogosto klicala policija in druge institucije, skratka bila je aktivna, da bi se rešila nasilja,'' je opozorila, da se v sistemu nekje zatakne.

Suzi Kvas je nadaljevala, da imamo v Sloveniji tudi problem, da je družba še vedno zelo tolerantna, saj se številni enostavno ne odzovejo na problem, saj menijo, da to ni njihova stvar. Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je dodala, da bi morali stremeti k družbi, v kateri bi veljala ničelna toleranca do nasilja. Spomnila je na razprave o zakonu o družini, ko se je veliko govorilo o kaznovanju otrok, ko so bili številni za kakšno ''vzgojno po zadnji plati''.

Kje poiskati pomoč?

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock
Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon sta začela zbirati podpise pod peticijo za celovitejši pristop k preprečevanju nasilja nad ženskami.

Na spletni strani policije so navedli, da lahko prijavo nasilja v družini vloži vsakdo: žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. K prijavi so posebej zavezani vrtci, šole, zdravstvene organizacije (zdravniki, terapevti, psihiatri idr.), po uradni dolžnosti pa jo morajo vložiti uradne osebe.

V nujnih primerih, ko je ogroženo življenje, ali v drugih primerih, ko je potrebna intervencija policije, ne odlašajte in pokličite intervencijsko številko policije 113. Prijavo lahko vložite na najbližji policijski postaji, lahko pa tudi po pošti. Na policiji svetujejo, da se anonimni prijavi v primeru nasilja v družini odločite le izjemoma. Takih prijav ne namreč morejo šteti za nujne, ampak le kot informacijo, na podlagi katere je pogosto zaradi nesodelovanja udeleženih onemogočeno učinkovito ukrepanje.

Na Društvu za nenasilno komunikacijo pa so predstavili tudi posebno mobilno aplikacijo ''Varna'', ki je namenjena povečanju varnosti žensk. S pomočjo aplikacije lahko žrtve nasilja izdelajo lastni varnostni načrt, aplikacija jih vzpodbuja, naj nasilje prijavijo in o njem spregovorijo. V aplikaciji so na voljo tudi številni nasveti in kontaktni podatki organizacij, ki jim lahko pomagajo.

V društvu pa so izdali tudi pravni priročnik z uporabnimi nasveti, ki žrtve nasilja v družini seznanja z najbolj pogostimi postopki, ki sledijo po zaključku odnosa, v katerem so bile žrtve nasilja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sianne
26. 11. 2014 18.39
+0
Zanimivo, da se najde toliko moških, ki ser*e po dnevu namenjenemu ženskim žrtvam nasilja s strani moških. Namesto, da bi se razburjali nad moškimi, ki nasilje zganjajo, stopili skupaj, da se jasno in glasno pove, da je pretepanje fizično šibkejših od sebe nesprejemljivo za vas, kot za moške, se naši vrli možakarji raje odločijo, da je to primerna prilika in čas, da se udriha po ženskah vsevprek...Pa kaj vam ni jasno ljudje božji?? Je tak članek, tak dan, taka prilika RES najboljša za javno kazanje seksizma in zafrustriranosti? Jasno kaže, kdo je napredoval in kdo bi se moral še vedno s kosmatimi vrstniki gugat po vejah... Bruh.
Mb128
26. 11. 2014 14.56
-1
Eh, dajte no, samo sprenevedanje in še enkrat samo sprenevedanje. Pa zakaj ste takšni hipokriti?! Pa se bom malo odaljil od teme. Greš v trgovino in kupiš tehnični aparat. Torej, ko kupiš aparat, kaj še dobiš poleg njega. Boste rekli garancijo? Ja, imate prav ampak, kaj še dobimo? Nekaj čemur pravimo NAVODILA. No, sedaj pa nazaj k temi. Bog je dal človeku možgane in različna senzorična čutila. Tako ima kožo, ušesa, oči, nos. In vsa ta čutila pošiljajo mnoge informacije človeškimu CPU-ju oz. možganon, da jih slednji ustrezno obdelajo. Torej, a je kriv bog, da ni priložil ustreznih navodil, kako naj človeški CPU obdela vse te informacije ali pa je posredi nekaj drugega? Dobra partija npr., kot se je temu reklo vsaj včasih?! Mar je ta t.i. dobra partija tudi razlog da ženska preprosto ne pobegne pred tem nasilnežem ali pa je posredi to češ kaj bodo rekli ljudje?! To je samo par stvari, ki meni nikakor ne gre v glavo! Pa naj mi nežnejši spol razloži še eno, navidezno enigmo. Obstaja kar precej žensk, ki so v danem trenutku zelo emanicipirane če že ne kar lilitke, takoj, v naslednjem trenutku pa so "le" ubogi nežen spol, ki potrebuje razumevanje, zaščito. Ja, če to narekujejo okoliščine znate ženske biti tudi takšne! Kako se že temu reče? A manipuliranje mogoče?! Le kako je še možno opredeliti manipulacijo?! In, prenekateri moški ni tako jezičen kot ve, ženske. In, ko se moški zave, da je bil na..., to rezultira v tem da jih ženska faše. Pa ne zagovarjam nasilja niti malo. Ampak, tudi od moškega se dandanes pričakuje, da je po eni strani mačo po drugi strani pa razumevajoč, radodaren partner. Tukaj pa so še osebki tako moškega kot ženskega spola, ki so pač takšni že zaradi svoje patologije in posledično nujno potrebujejo zdravljenje!
psihoded
26. 11. 2014 14.29
+1
Fakt je, da se hoče moškega demaskulinizirati in poženščiti iz razloga, da se razširi trg zaslepljenih potrošnikov na celotno človeško populacijo!
Sianne
26. 11. 2014 14.54
+0
Kaj je psihoded? Je žena odprla kozarec kumaric brez tvoje pomoči, pa si zato tako razburjen?
psihoded
26. 11. 2014 14.28
-1
Fakt je, da celoten zahodni svet orientiran v prikazovanje moškega kot agresorja in ženske kot žrtve. Motiv za to je v komercialni in potrošniški družbi, ki je orientirana okoli zadovoljitve žensk zato je celoten medijski svet naravnan primarno na žensko populacijo iz razloga ker ji je lažje prodati meglo!
psihoded
26. 11. 2014 14.28
+0
Fakt je, da ko ženska stori kriminalno dejanje je avtomatično siljena s strani sistema in družbe kar naj bi ga opravičevalo!
psihoded
26. 11. 2014 14.28
-1
Fakt je, da ko moški stori kriminalno dejanje je avtomatično definirano kot sprevrženo naklepno dejanje!
psihoded
26. 11. 2014 14.28
+3
Fakt je, da se nasilje nad moškimi zakriva in briše iz statistik!
psihoded
26. 11. 2014 14.28
+0
Fakt je, da se o nasilju nad moškimi ne govori SPLOH!
psihoded
26. 11. 2014 14.27
-2
Fakt je, da se o nasilju nad ženskami in otroci ženskega spola govori nenehoma!
psihoded
26. 11. 2014 14.27
-2
Fakt je, da je 80% moških, ki storijo samomor v to "gnanih" zaradi "žensk"!
psihoded
26. 11. 2014 14.27
+1
Fakt je, da 70% vseh samomorov storijo moški
psihoded
26. 11. 2014 14.27
+0
Fakt je, da je 75% moških doživelo psihično nasilje s strani žensk!
psihoded
26. 11. 2014 14.27
+0
Fakt je, da je vsaj 95% moških bilo v življenju fizično zlorabljenih s strani žensk in moških!
psihoded
26. 11. 2014 14.27
+0
Fakt je, da je vsaj 40% moških v življenju bilo fizično zlorabljenih s strani ženske!
psihoded
26. 11. 2014 14.05
+0
Fakt je, da je 65% psihično, fizično zlorabljenih otrok moškega spola!
Ni_Nicka76
26. 11. 2014 10.50
Ker podn.....
Sianne
26. 11. 2014 01.39
+5
Ojej...koliko frustrirancev v komentarjih. Jokajo o psihičnem nasilju, kot da jim ne nese tako daleč, da bi pomislili, da ko te partner pretepa, je to hkrati tudi psihično nasilje... Zakaj mislite, da ostajajo z njimi? Ker jih psihično pobijejo, ubijejo, poteptajo. Vi bi se pa pogovarjali o tečnih ženah, ki nad vami zganjajo "psihično nasilje", če vam kdaj drznejo ugovarjati. Fuj in fej. 90% nasilja na ženskami delajo moški. To se vam ne zdi sporno. Sporno se vam zdi, da imamo dan, ko opozarjamo na dejstvo, da mnogim ženskam moški predstavljajo večje tveganje za zdravje kot srčne bolezni. Dvakrat fuj in fej....mentaliteta razvojno zakrnelega naroda...
Abrams
26. 11. 2014 12.37
+5
Po en stran maš prou, sam iz vsakega živega bitja se da naredit zver. Tko da ne nakladat o ženski angelski avri, ki ne zna druzga k skrbet in imet rada. Bla bla bla. Problem žensk je, k samo preračunavajo kako bo lažje. Pol so pa nezadovolne z življenjem.
Sianne
26. 11. 2014 14.52
-1
Ne nakladam o nikakršni avri. To kar govoriš ti, nima nobene zveze z nasiljem nad ženskami.
Jasnovidec Cosmos
26. 11. 2014 01.33
+6
Naša zakonodaja je namreč taka,da se najbolj ni pametno vmešavati v take zadeve.Osebno se mi je zgodilo pred par leti,ko sem šel k eni družini na obisk katera stanuje v bloku.Zgoraj nad njimi se je sredi noči začelo prepiranje ženske in moškega.Kolega sem vprašal kaj se to dogaja in je rekel,da verjetno spet nek črnogorec ali srb ne ve točno kaj je pretepa dekle k kateri včasih zahaja.Ker je ženska pričela kričati in vpiti na pomoč tudi čez okno,da jo bo tale ubil z nožem sem šel gor in potrkal na vrata.Vrata so se nepričakovano s sunkom odprla in proti meni je že letela roka z nožem.Odbil sem roko toliko,da me nož ni zadel v prsni koš me je pa zadel pod pazduho.Takrat sem tega moškega zbrcal,da je obležal v nezavesti sam sem pa moral v bolnišnico,ker sem močno krvavel.Tam so mi rano zašili in,ko sem prišel ven so na hodniku čakali policaji kateri so naenkrat skočili name ter mi nadeli lisice in me odvlekli v marico ter na policijo.Zaprli so me v celico oziroma bunkar kar so imeli pod zgradbo policije.Rana mi je spet začela krvaveti saj mi je zaradi njihovega cukanja popokalo nekaj šivov.Prebedel sem noč,ker nisem mogel zaspati tudi zaradi bolečine in naslednji dan so me peljali k preiskovalni sodnici katera me je isprašala ter naredila zapisnik.Potem sem šel spet v bolnico da me uredijo ter k odvetniku in vložil tožbo zoper nekulturnega obnašanja policije in tako naprej.Tisto večer so zaprli tudi tega moškega katerega sem prebutal vendar je ta ostal nekaj časa v priporu.Z prijavo proti policiji nisem dosegel nič bil bi pa še skoraj obdolžen vmešavanja v tujo privatno zadevo med tema dvema katara sta se prepirala in telesne poškodbe ker sem tega moškega nabutal.Čez čas sta se namreč tale dva spet sporazumela in ne vem kako bi se zadeva iztekla,če bi se nadaljevala na sodišču.Sodišče je bilo razveljavljeno,ker je tale črnogorec ali pač kaj je že bil pobegnil iz Slovenije zaradi nekih kriminalnih zadev.Odvetnik pa mi je povedal,da bi tale ženska navsezadnje verjetno na sodišču govorila temu moškemu v prid in ne meni čeprav sem ji verjetno rešil življenje kar so ugotovili takrat tudi policisti.Iz takih in sličnih razlogov mislim,da se potem raje skoraj nobeden v take zadeve noče vmešavati,ker je naša zakonodaja popolnoma zgrešena v marsičem kot je na primer,da ti nekdo vlomi v hišo ga dobiš in prebutaš na sodišču pa pozneje odgovarjaš za poškodbe katere je dobil.Seveda je povsem jasno,da jaz takega zakona ne upoštevam in ga nikoli ne bom.
Sianne
26. 11. 2014 01.40
+0
Ne vem, kje piše, da se je treba vmešat s pestmi? Kličeš policijo, naj se oni bodejo namesto tebe.
Zorz2
26. 11. 2014 08.11
+6
Enkrat sem naredil natanko tako, kot je bilo rečeno v včerajšnjem prispevku v oddaji Preverjeno. Nasilnežu sem rekel da naj neha, sicer pokličem policijo. Do klica na policijo niti ni prišlo, ker se je nasilnež spravil name. K sreči mi je uspelo pobegniti, policijo pa so poklicali prijatelji iz lokala, kjer se je to zgodilo. Epilog zgodbe je bil tak, da so mi na policiji svetovali, naj opustim prijavo, če ne želim imeti tudi v nadaljevanju težav z njim (šlo je namreč za starega "znanca" policije), lastnik lokala pa me je opomnil, da mečem slabo luč na ime lokala s takimi scenami (obisk policije in izdelava zapisnika). Kako mislite, da bom ukrepal ob naslednjem takem dogodku?
Sianne
26. 11. 2014 14.53
+1
Tako, da boš klical policijo, ne da bi to na veliko oznanjal?
Klimova
25. 11. 2014 22.58
+8
Stara mama mi je nekoč povedala tole zgodbo. V njenem kraju so imeli sosede pri katerih je bil vsako noč kraval saj je bil gospodar pijanec in družinski nasilnež. Ko mu je zmanjkalo denarja za oštarijo, je "na kredo" po žganje pošiljal tudi ženo, sicer jo je premikastil. Včasih so imeli lesena tla, katera so pomivali s plajhom- varikino, že zaradi bolh. In tako se je nekoč zgodilo, da je ženi nekoč zmanjkalo varikine in jo je šla naprosit k sosedom kar s prazno steklenico od žganja. Pomije tla, flašo z varikino pa iz navade in postavi na mesto, kjer je mož hranil žganje in gre spat.. Ko je dec ponoči prišel nabasan domov je hotel še malo potegniti kar iz flaše in se izživljati nad družino. Nihče ni niti pomislil, da v pije v smrtni agoniji, saj so si sosedje zaradi njegovega razgrajanja itak vsako noč ušesa tiščali. Dohtar je zapisal vzrok smrti: ciroza jeter. Ja, bog ima dolgo roko...
plan9
26. 11. 2014 06.15
-4
...kje pa ti vidiš boga, če bi obstajal, se nebi to dogajalo po svetu, kar se...
zvit kot presta
26. 11. 2014 10.39
+2
plan9, poanta, poanta. Povsem si jo spregledal!
nevtroalko
25. 11. 2014 21.54
+1
sem proti nasilju vendar če gre v zakonodajo nekaj samo v korist ženskam ,znajo to ženske lepo zlorabiti . bodimo enakopravni in naj se naredi zakonodaja za oboje.