Slovenija

Gorenak: To je priložnost, da izčrpno pojasnim svoje argumente

Ljubljana, 16. 11. 2012 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/U.Z.
Komentarji
656

"Sestanek je pokazal to, česar smo se bali. Minister nima odgovora na očitke. Zapletal se je v kontradiktornosti in nizal prazne floskule," so po pogovoru z Gorenakom sporočili iz Pozitivne Slovenije. Interpelacijo bodo vložili v ponedeljek.

Poslanci Pozitivne Slovenije so se danes skoraj eno uro pogovarjali z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom. Želeli so dodatna pojasnila v zvezi z izginulimi podpisi za referendumsko pobudo o zakonu za sanacijo bank in tudi glede preverjanja podpisov poslancev PS za referendum o državnem holdingu.

A Gorenak jih očitno ni prepričal, saj je vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer sporočil, da bodo interpelacijo zoper njega vložili v ponedeljek.

"Današnji sestanek je pokazal to, česar smo se bali. Da minister nima nobenih prepričljivih odgovorov na številna vprašanja o izginulih podpisih in o zavlačevanju s pošiljanjem obvestila o manjkajočih podpisih," so sporočili iz Pozitivne Slovenije.

Gorenak pravi, da se ne boji interpelacije.
Gorenak pravi, da se ne boji interpelacije. FOTO: Aljoša Kravanja

Danes je postalo popolnoma jasno, da minister "nima odgovora na do zdaj izrečene številne očitke oz. so njegovi odgovori iz trte izviti". Za razliko od predsednika DZ, ki se je po najboljših močeh trudil stvarem priti do dna in je podal zadovoljive odgovore, se je minister zapletal v kontradiktornosti in izogibal odgovorom ter nizal prazne floskule, so še zapisali.

"Po našem mnenju ministri, kot je Gorenak, v naši politiki ne bi smeli več imeti mesta, in kdor podpira takega ministra, podpira kršenje ustavnih pravic državljank in državljanov do izražanja ljudske volje preko referendumske pobude. Ta minister je nelegitimen in vsakršno zamegljevanje tega dejstva preko žrtvovanja nekega uslužbenca na ministrstvu ali v državnem zboru bo zgolj dodatna sramota za našo demokracijo. Takšna žrtvovanja izvajajo v državah z drugačno ureditvijo, ki z demokracijo nima veliko skupnega," so zapisali.

Predsednik DZ Gregor Virant je v enem od odzivov za medije dejal, da njegovo zaupanje v največjega koalicijskega partnerja precej kopni in je omajano.

Še večje vprašanje od same odgovornosti ministra za to "organizirano prevaro" je po njihovem mnenju vprašanje, zakaj je to storil. "Minister za notranje zadeve po vsebini tematike nima nikakršnega motiva, da bi preprečeval referendum na temo bančništva. Zato se postavlja vprašanje, za koga je to delal in po čigavem naročilu!? To je ključno vprašanje te prevare, na katero si bomo v tej državi morali odgovoriti, če nam je kaj do tega, da zaščitimo demokracijo," so dodali.

Gorenak: Priložnost, da pojasnim svoje argumente 

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da minister Gorenak napovedano interpelacijo ocenjuje kot priložnost, da izčrpno pojasni svoje argumente. Če bo interpelacija v ponedeljek dejansko vložena, bo najprej preučil navedbe in v predpisanem roku odgovoril na očitke.

Ministra poslušala tudi Župevčeva

Ministra je s porodniškega dopusta prišla poslušat tudi poslanka PS Melita Župevc. "Jaz nimam nobenega zadoščenja. Danes sem prišla zato, da slišim, kaj ima povedati minister, morda se mi bo opravičil," je dejala Župevčeva.

Melita Župevc
Melita Župevc FOTO: Blaž Garbajs

Na vprašanje, ali je bila Župevčeva priča, osumljenka in koliko anonimnih prijav dobijo ter ali je običajno, da jih obravnavajo že naslednji dan, bodo po Gorenakovih besedah odgovorili kriminalisti, saj on teh podatkov nima. Dodal je, da je Župevčeva postavila enako vprašanje.

Zanikal je tudi navedbe poslanke PS Tamare Vonta na družbenem omrežju Twitter, da je za izgubo podpisov eksplicitno okrivil DZ. Pred sejo kolegija DZ je generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik dejala, da ni nobenega razloga, da bi se s prstom kazalo na DZ. DZ je ravnal v skladu z veljavno prakso in v skladu z veljavnimi predpisi, je zatrdila. Ob tem je priznala, da ima vedno vsak postopek pomanjkljivosti.

Gorenak se interpelacije ne boji

Gorenak je že pred dnevi dejal, da se interpelacije ne boji. Opozicija mora v predlogu za interpelacijo dokazati, da je minister kršil ustavo ali zakon. "No, vsega tega v mojem primeru seveda ni bilo. Če bo interpelacija vložena, bom imel mesec dni časa za pripravo odgovora na interpelacijo, realno je torej, da bo v državnem zboru obravnavana, če bo do nje prišlo, v januarju 2013," je na svoji spletni strani zapisal minister Gorenak.

Stranke večinoma brez komentarja, DeSUS interpelacije ne bo podprl

Štiri koalicijske stranke – SDS, DL, SLS in NSi – interpelacije še ne želijo komentirati. Predsednik pete koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec pa ocenjuje, da do zdaj še noben organ ni ugotovil odgovornosti ministra Gorenaka za izgubljene podpise, zato je interpelacija po njegovem prepričanju neutemeljena. Če pa bi kateri organ vendarle ugotovil, da so bile v postopku ugotovljene nepravilnosti, pa je minister Gorenak "tako ali tako dejal, da bi ponudil odstop," je povedal Erjavec. Po njegovih besedah bi podpora interpelaciji pomenila kršenje koalicijske pogodbe.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa upa, da bo interpelacija dobro pripravljena in tudi argumentirana. SD kot opozicijska stranka ne podpira te vlade, je dejal in dodal, da bodo oblikovali sklep, potem ko bo minister Gorenak podal odgovore na očitke v interpelaciji. Seveda pa je najprej treba počakati, kako bo oblikovana interpelacija in kakšen bo odgovor, je še dejal.

Rezultati inšpekcijskega nadzora znani novembra

Včeraj je na notranjem ministrstvu potekal inšpekcijski nadzor nad postopkom ravnanja s podpisi pod pobudo za razpis referenduma o zakonu o slabi banki. Izsledki nadzora, ki ga bo inšpektorat za javno upravo opravil na ministrstvu za notranje zadeve, naj bi bili znani do konca novembra.

Ministrstvo samo pa je v notranjem nadzoru nad postopkom preverjanja podpisov že ugotovilo, da ni razlogov za domnevo, da so se listi s podpisi izgubili pri njih. Zaplet s podpisi pod referendumsko pobudo raziskujejo policija, protikorupcijska komisija in informacijska pooblaščenka.

Predsednik DZ Gregor Virant
Predsednik DZ Gregor Virant FOTO: Damjan Žibert

Je preiskavo sprožil SDS?

Za zaplet je poskrbela tudi včerajšnja ugotovitev kriminalistov, da podpis Župevčeve, ki se je nanašal na prijavo v zvezi z istovetnostjo podpisa pod pobudo za referendum, ni ponarejen, temveč je izviren. Virant je ob tem dejal, da je Župevčevi glede pristnosti podpisa zaupal in je zavračal predlog za grafološko preverjanje podpisa. "Obstaja pa pri meni grenak priokus, da je bila ta policijska preiskava opravljena iz političnih razlogov SDS. Ne morem se znebiti tega občutka," je dejal.

Z njim soglaša tudi predsednik PS Zoran Janković. Kot je dejal v izjavi novinarjem, se bo zdaj videlo, kako bo notranji minister Gorenak "preiskoval sam sebe. To bo novost v Evropi". Višek "razumevanja demokracije s strani SDS" pa je po njegovih besedah to, da je, kot pravi, ista stranka podpise poslala tudi na ustavno sodišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (656)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
17. 11. 2012 18.49
-3
ZAKAJ JANKOVIĆA NE VRŽEJO S STOLČKA ŽUPANA SAJ IM A ŽE CEL KUP KAZENSKIH OVADB PA KAR VSE SOJI NA SODIŠČU IN ON HOČE DA NAJ KAR ODSTOPAJO IN JANŠI OČITA KI IMA ENO KAZENSKO OVADBO
Pro75
17. 11. 2012 18.30
-3
Bravo Gorenak, ti si strup za lopove!!!! Naj bo razkritih še več lopovščin, ki jih počnejo nekateri vplivneži.
Ira Sanctus
18. 11. 2012 11.44
290ktober
17. 11. 2012 15.50
+4
Edini argument je: Po ukazu ljubljenega firerja sem goljufal z podpisi zato nisem jaz kriv!!
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
17. 11. 2012 14.51
+4
narobe svet, ministra za notranje zadeve dobijo pri kraji podpisov, No.1 policaj v SLO, človek ki bi moral biti zgled poštenja, premier SLO v kazenskem postopku..............................., Pa kje mi živimo?
olyca
17. 11. 2012 13.30
+4
Gorenak se naj spuca z političnega prostora, sranje dela skozi celo obdobje.
SOVDT
17. 11. 2012 12.43
+3
sam gobec ga je....
njofra47
17. 11. 2012 09.19
+13
Ko poslušaš te za lase privlečene ministrove izgovore si ne moreš kaj da ne bi pomislil, da sta za to možni samo dve razlagi. Ali si mislijo da smo ljudje tako neumni, ali pa : saj nam nič ne morete...............
evergrin
17. 11. 2012 09.12
+9
Komaj čakam na zagovor gumenjaka v parlamentu. Spet se bom smejal jerovšku in kompaniji ko ga bodo branili in pljuvali čez rdeče strice iz.....bivše SFRJ.
proofreader
17. 11. 2012 08.30
+11
Ima prakso že iz prejšnjega sistema. Takrat so tudi tako šteli.
tutmozis
17. 11. 2012 07.22
+24
Uporabljajo medote katere so leta 1933 Adolfa pripeljale na oblast.....svet pa v največje sranje do sedaj. poneverjanje, manipuliranje, laganje, odstranitve, deskriditacije........učenci so presegli učitelja.
tutmozis
17. 11. 2012 07.20
+21
Gorenak je še eden iz plejade Janezovih podrepnikov, kateri mora plačati ceh za šefov napuh. Pred letom in pol je grozil prejšnji vladi da se jim bo zaradi varčevalnih ukprepov zgodila ulica. Kaj se dogaja danes? Leta 2006 so sprejeli zakon o prevzemih, kateri je temelj slovenskega sranja, saj je omogočil Baučarju in ostalim lopovom legalno plenjenje Slovenije. Za nagrado sedal lahko sedi poleg velikega vodje na vseh proslavah. Lani so SDS-ovski stremuhi, zminirali začetek varčevalnih reform. Janša je grozil z ulico. SEDAJ PA TA NEIZVOLJENA ČREDA PLENI IN ŠIRI SOVRAŠTVO ŠE NAPREJ PO ŽE TAKO UNIČENI DOMOVINI.. DO KDAJ?!!!
Ira Sanctus
17. 11. 2012 08.32
+10
prašek
17. 11. 2012 07.09
+16
Gor enak je že ugotovil , da je Melita ponaredila svoj podpis Menda tako dobro , da tudi MNZ tega ni mogel odkriti ! Pri sindikalnih podpisih pa so baje zamujali leteči slončki ! Najbolj verjetno je , da so zašli iz smeri !
modelx
17. 11. 2012 11.08
+1
zgleda, da ga je ponardila tako prefektno, da bo sedaj odprla tečaj za une sds šelebajzarje, kako se to dela.:)))))))))))
prašek
17. 11. 2012 07.06
+14
Zanima me številčnost današnjih demonstracij ! Upam , da pride veliko ljudi !
prašek
17. 11. 2012 07.04
+7
Eno lepo jutro želim vsem skupaj In seveda, pozdrav tudi adminu !
JanezNovakJohn
17. 11. 2012 06.47
+15
Ko enkrat začneš z lažjo in nato lažeš da prikriješ laž, se to ne neha.
I G N O R A N T
17. 11. 2012 06.39
+8
Fcasih so se toti drli TITO partija zaj pa tak kontra.Kak je te to mozno?
saintjozef
17. 11. 2012 00.32
+13
A se je Vinko že ujel?
ZeroGravity
17. 11. 2012 00.33
-11
Duhec3
17. 11. 2012 00.37
+8
jansa-arms
17. 11. 2012 00.37
+7
saj ti ni treba stalno poudarjati da pripadaš drugorazrednim katerim rep še ni odpadel
jansa-arms
17. 11. 2012 00.38
+4
ja kje hodiš duhica'?sem mislil dasi jo potegnila v dubaj
Duhec3
17. 11. 2012 00.39
-5
Kakšen Dubaj..... razmišljam...... protesti bodo jutri živa polomija.....
ZeroGravity
17. 11. 2012 00.40
-10
drugorazrednosti se blia koncu...samo še 2 tedna
TheWitch
17. 11. 2012 00.43
+3
evo ti neoliberalista od maske na spisku odpisanih
jansa-arms
17. 11. 2012 00.44
+4
amerika je iz dneva v dan bolj socialistična.
jansa-arms
17. 11. 2012 00.46
+4
skrajneži se obnašajo kot kača ko ga vržeš na ogenj.samo nemočno divje opleta z repom kateri ni nevaren
jansa-arms
17. 11. 2012 00.47
+4
jansa-arms
17. 11. 2012 00.49
+3
v nemčiji imajo tudi že poln kufer angelčinih norih idej.
TheWitch
17. 11. 2012 00.49
+2
he he arms, si videl vraga skoraj hkrati,.Zdaj pa lahko noč, da bom vsaj naspana na pogrebu socialne in demokratičene dežele. Ali pa morebiti tepena od *
TheWitch
17. 11. 2012 00.51
+1
ARMS SI ME MOGOČE ZAMENJAL s kakšno mlajšo?
jansa-arms
17. 11. 2012 00.51
+1
ajde,pa kaj lepega sanjaj,da se zjutraj zbudiš z nasmeškom
jansa-arms
17. 11. 2012 00.52
+1
TheWitch
17. 11. 2012 00.58
+1
AJA ZDAJ SEM PA JAZ ZABRKLJALA. Duh in Zig sta že skoraj eno in isto.
djdj
17. 11. 2012 00.24
+4
EU vas gleda miličnik in prijatelji.
TheWitch
16. 11. 2012 23.31
+6
V Prekmurju so zradirali borce in postavili muzo umetnosti, narod si pa poje edino internacionalo. Kakšna *
jansa-arms
16. 11. 2012 23.35
+5
tud prekmurci niso več to kar so nekoč bili.so padli pod slab vpliv
jansa-arms
16. 11. 2012 23.37
+4
TheWitch
16. 11. 2012 23.38
+3
ob taki krizi narod ne bo dolgo gledal tiste Joške, a nisi opazil kako se kislo držijo?
TheWitch
16. 11. 2012 23.39
+3
arms prosim ne izzivaj me, ker še ni čas za revolt... Še malo bo treba potrpeti
jansa-arms
16. 11. 2012 23.40
+2
moram priznat da sem bolj gledal tiste joške in se spraševal zakaj niso ta prave
El Koronito
16. 11. 2012 23.40
+2
El Koronito
16. 11. 2012 23.43
+1
arms, vidim da v celoti obvladuješ sceno... kira bo padla je čist vseen...
El Koronito
16. 11. 2012 23.45
+1
slabo servisirano ... dokaj pogosto dandanes
jansa-arms
16. 11. 2012 23.45
+1
TheWitch, nisem mislil v negativnem smislu.
El Koronito
16. 11. 2012 23.46
+1
witch , še vedno kolebam ali se naj udeležim te komemoracije. zdi se mi, da bomo tam vsem v posmeh - ovčke...
jansa-arms
16. 11. 2012 23.47
+1
Niet Che, ja saj,jest imam en specialen oljček za mazati
El Koronito
16. 11. 2012 23.49
+1
jansa-arms
16. 11. 2012 23.51
+1
TheWitch
16. 11. 2012 23.52
+2
O NOBENI DEPRESIJI NOČEM VEČ SLIŠAT! Sem v najboljših letih in hočem tisto kar mi pripada, vsled poštenega in trdega dela v preteklih letih in hočem da si slovenski narod popravi ugled
TheWitch
16. 11. 2012 23.54
in zato bo slovenski narod nekaj ukrenil ko bo čas...še malo
jansa-arms
16. 11. 2012 23.55
+1
TheWitch, zdaj je tolk ura da bi lahko mislila na kakšne lepe stvari
El Koronito
16. 11. 2012 23.57
+1
še danes ne razumem, zakaj se toliko izmikajo... ko pride do akcije so pa čist pridne
TheWitch
16. 11. 2012 23.57
+1
arms to potrebujemo- poglej si uro najinih zadnjih dveh postov. NAENKRAT ISTOČASNO HKRATI SOGLASNO
jansa-arms
16. 11. 2012 23.58
+3
spotoma se še pri duhcu ustaviva,če ni že med tem časom skočila v dubaj
jansa-arms
16. 11. 2012 23.59
+1
TheWitch; izgleda da sem padel pod tvoj paranormalni vpliv
TheWitch
17. 11. 2012 00.04
+1
Moja paranormala ne sega dlje od zadovolnjega in uspešnega naroda
MsPikapiki
17. 11. 2012 00.08
+1
Dobro sem se zabavala ob vaši debati. Lahko noč vsem.
TheWitch
17. 11. 2012 00.09
+1
Niet Che mene pa njihov posmeh sploh ne skrbi, ker si sami jamo koplejo. Počaspazihr se daleč pride v nasprotju z vladami, ki si hitro in nelegalno prilastijo
jansa-arms
17. 11. 2012 00.10
+1
jansa-arms
17. 11. 2012 00.12
+1
El Koronito
17. 11. 2012 00.12
+1
Pika lahko noč. Witch se strinjam. Mogoče pa se vidimo. Lahko noč vsem.
jansa-arms
17. 11. 2012 00.13
+1
Levji
16. 11. 2012 23.30
+16
Kako je možno v "takozvani parlamentarni demokratični državi, da politična stranka, ki je na volitvah izgubila in se mimo volje naroda s pomočjo domačih izdajalcev, prerinila na oblast, lahko znotraj parlamenta sploh dvomi v avtentičnost podpisov poslancev iz zmagovite stranke. Podpisi za fererendume so "čudežno izginili" na MNZ, narodu se v zadnjem letu kratijo z ustavo pridobljene pravice, zakonodaja se sprejema po hitrem postopku v parlamentu. Kaj ima vse to opraviti z demokracijo? Vse govori o diktaturi politične (stranke?) kaste, ki se je proti volji volilcev prerinila na oblast. Kdo je dal rdečemu miličniku pooblastila za kriminalistične preiskave znotraj parlamenta v zvezi z podpisom poslanke Melite Župevc? Kdaj bodo gotovi (zaslepljen del slovenskega naroda dojel kakšne nove nevarnosti nam še pretijo s strani te barabinske politične kaste?
jansa-arms
16. 11. 2012 23.32
+3
ja takle mamo pri nam,kaj češ če vsi več ali manj samo dremamo ko ne spimo