Slovenija

Vsi hlačnice gor!

Ljubljana, 04. 04. 2012 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zgodba mladega padalca, ki je na pobočju Jahorine zaradi mine izgubil obe nogi, je še vedno v spominu Slovencev. Žal je Simon le eden od tisočih, ki se po svetu poškodujejo ali umrejo zaradi protipehotnih min.

Pomemben del kampanje je zbiranje SMS-donacij za Simona Vogrinca, ki se je lani ponesrečil na Jahorini in ostal brez obeh nog.
Pomemben del kampanje je zbiranje SMS-donacij za Simona Vogrinca, ki se je lani ponesrečil na Jahorini in ostal brez obeh nog. FOTO: POP TV
Mednarodna kampanja za prepoved protipehotnih min, poimenovana Posodi svojo nogo (Lend Your Leg), ki se izvaja v 138 državah sveta, je namenjena seznanjanju javnosti o nevarnosti protipehotnih min in boju za njihovo prepoved.

S problemom protipehotnih min se po svetu srečuje več kot 70 držav, vsako leto pa mine zahtevajo 4000 novih žrtev. Po besedah direktorja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti Dorijana Maršiča je to velik problem tako za posameznika kot skupnost v celoti, ker gre za trajno pohabljanje žrtev in dolgotrajno pohabljanje posameznih območij in držav.

Ena od žrtev min je tudi Simon Vogrinec, mladi padalec, za katerega je bil usoden 30. oktober lani, ko je na Jahorini v Bosni in Hercegovini stopil na mino in izgubil obe nogi. Prav Simonu je namenjena posebna pozornost ob letošnji slovenski akciji "Posodi svojo  nogo – Zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min".

Papež Benedikt XVI. je pozval k opustitvi uporabe protipehotnih min in izrazil obžalovanje za vse žrtve min po svetu.

"Spodbujam vse tiste, ki so se zaobljubili osvobajanju človeštva teh grozovitih in potuhnjenih naprav, ki preprečujejo ljudem, da bi hodili po poteh življenja brez strahu, da bi se ujeli v te pasti uničenja in smrti," je poudaril.

Kampanji se je v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem pridružil tudi ITF in pripravil vrsto dogodkov, vrhunec akcije pa je prav danes, na mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, ko naj bi vsi, ki podpirajo boj proti minam, zavihali hlačnico in s tem izrazili simbolično podporo vsem žrtvam, ki so zaradi min izgubile del svojega življenja.

Da bi širšo javnost ozavestili o problematiki in izrazili podporo žrtvam min, so do danes zavihali hlačnice tudi številni znani Slovenci. Med njimi športniki Dejan Zavec, Radoslav Nesterović in Tomaž Vnuk, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, predsednik Državnega zbora Gregor Virant, predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič, fotograf Arne Hodalič, rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič, župan Pirana Peter Bossman, direktor URI – Soča Robert Cugelj, novinar in televizijski voditelj Igor E. Bergant, glasbeniki Zoran Predin, pevec Dan D Tokac, Hamo, The Tide, The Toronto Drug Bust in Miss Slovenije 2011 Lana Mahnič Jekoš ter mnogi drugi.

Na današnji dan pa je mogoče zavihane hlačnice videti tudi na izložbenih lutkah v izložbah nekaterih trgovin.

Za popolno prepoved protipehotnih min

Mine iščejo tudi s pomočjo psov.
Mine iščejo tudi s pomočjo psov. FOTO: Reuters

4. april kot dan ozaveščenosti in pomoči v boju proti protipehotnim minam je generalna skupščina ZN razglasila decembra 2005. V organizaciji si prizadevajo za popolno prepoved protipehotnih min, saj bi po njihovem mnenju le na ta način lahko dokončno preprečili tragedije, ki jih vsako leto povzročajo ta eksplozivna sredstva. Prav zato je bila v Ottawi v Kanadi sklenjena posebna pogodba, ki v celoti prepoveduje uporabo in izdelavo teh min, do zdaj pa se je pogodbi zavezalo 159 držav, tudi Slovenija.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun se je zavzel za univerzalno zavezanost k pomembnim sporazumom na tem področju, prav tako pa izpostavil pomen okrepljene podpore ozaveščanju in ukrepanju o nevarnosti protipehotnih min.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
05. 04. 2012 04.33
+3
fant se mi smili--če bi jes biu na njegovrm mestu si zrihtam enga kamerata da me sredi taveče sezone vozi naokol na vozičku po njihovi obali zravn pa vlka tabla z napisom v angleščini kaj in predvsem kdaj in kje se mi je to nardil!!--in sicer tek dolg dokler od hrvatov nebi stržu kak miljon eu da bi si lahko urediu živlenje svojim potrebam ki pa so mal drugačne kot so ble še nedolg nazaj
porka.malorka
04. 04. 2012 15.27
+2
Glede min pa to Sigurno so problem za čas po vojni. Toda kateri poveljnik bi se jih pa odpovedal,sploh ker nudijo tako obrambo kot jo. Ni obrambnega položaja brez tega orožja to je dejstvo
von thc
04. 04. 2012 15.25
+5
Pa dajte še napisat katere države niso ratificirale sporazuma za prepoved pehotnih min... Lahko ugibam? Amerika, anglija, francija, rusija, kitajska... Par sem jih pa še pozabu, saj vem... Takle mamo
ughiue
04. 04. 2012 12.34
+12
suckers
04. 04. 2012 10.28
+2
zdej bojo Srbi rekl da so se mine same postavile v Bosni in na Hrvaskem :-)
pipilongstock
04. 04. 2012 09.52
+20
min je še ogromno na hrvaškem in v bosni, to bi morala biti prioriteta mednarodne skupnosti, ne pa neko brezupno približevanje nekoristni EU.
Drago Kurnik
04. 04. 2012 09.24
+8
Vsi se tako čudimo kakšne grozote povzročajo te mine, ja zakaj pa svetovni politiki ne prepovejo proizvodnjo vseh min, to je samo metanje peska v oči ljudem !!
borisl1
04. 04. 2012 08.41
+31
uporabe min sigurno ne bodo prepovedali, zato ker imajo v vojni zelo visoko učinkovitost, ne glede na nesreče. človeški pohlep pa je neizmeren...