Slovenija

Gulič za pozitivno diskriminacijo

Ljubljana, 02. 09. 2009 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gulič je napovedal, da bo Urad za verske skupnosti vodil zelo demokratično, oglasile pa so se večje verske skupnosti, ki niso skrivale tega, da so bile s starim direktorjem urada povsem zadovoljne.

Guličevo imenovanje mora najprej potrditi vlada, kar bo predvidoma storila na četrtkovi seji. Čeparju se je petletni mandat direktorja urada iztekel 4. marca, vlada pa ga je takrat za obdobje šestih mesecev imenovala za vršilca dolžnosti.

Nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič, ki ga je vladna komisija za kadrovska in administrativna vprašanja predlagala za direktorja Urada za verske skupnosti, je napovedal, da bo urad vodil zelo demokratično in skozi razpravo. Z v.d. direktorjem urada Dragom Čeparajem se je že pogovarjal o primopredaji. Gulič meni, da bo njegovo sodelovanje z nekaterimi največjimi verskimi skupnostmi korektno. Znano je namreč, da so večje verske skupnosti javno podprle Čeparja. Guliča to ne skrbi in pravi, da je imel že do sedaj kot poslanec in kot predsednik sveta LDS stik s skoraj vsemi verskimi skupnostmi.

Veljavna zakonodaja na tem področju je po Guličevem mnenju zelo naklonjena večjim verskim skupnostim in bistveno manj manjšim. Kot je dejal, je treba preučiti, ali je to res ali gre samo za neki občutek, in nato reagirati. Prav gotovo pa je treba vpeljati pozitivno diskriminacijo za tiste, ki imajo manj možnosti, poudarja Gulič.

Gulič bo na čelu Urada za verske skupnosti zamenjal Draga Čeparja.
Gulič bo na čelu Urada za verske skupnosti zamenjal Draga Čeparja. FOTO: POP TV

Večje verske skupnosti bodo "pogrešale" Čeparja

Ob predvidenem imenovanju Guliča na mesto direktorja omenjenega urada se je oglasila Katoliška cerkev. Od novega direktorja pričakujejo, da bo gojil korektne odnose s Cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji, hkrati pa niso izpustili, da so sami podpirali Čeparja, saj je bilo njihovo sodelovanje z njim pozitivno.

Obregnili so se ob Guličev predlog za sprejetje predloga zakona o verski svobodi. Ta se po mnenju Cerkve vsebinsko močno odmika od načela pozitivne ločitve Cerkva in drugih verskih skupnosti od države. ”Njegov predlog bi na praktičnem nivoju odpravil možnost sodelovanja med državo in verskimi skupnostmi, s čimer bi prišel v nasprotje z uveljavljenimi evropskimi standardi o verski svobodi,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Svet krščanskih cerkva je sicer podprl dosedanjega direktorja urada Draga Čeparja.
Svet krščanskih cerkva je sicer podprl dosedanjega direktorja urada Draga Čeparja. FOTO: POP TV
Paroh Peran Bošković pravi, da pravoslavna cerkev v Sloveniji nima perečih problemov, saj so težave odpravljali tekoče. "S tem, ko smo začeli gradnjo kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani, smo največji problem umaknili," je dejal.

Tudi pravoslavci od Guliča pričakujejo enakopraven odnos. Paroh Peran Bošković je razložil, da je Svet krščanskih cerkva, v katerem so Rimokatoliška, Evangeličanska, Binkoštna in Srbska pravoslavna cerkev, v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju izrazil željo, da urad ostane, kakršen je, saj so z njim zadovoljni. Ob tem je omenil, da se je z Guličem na osebni ravni srečal kot z večino poslancev in drugih politikov in z vsemi brez izjeme imajo v pravoslavni cerkvi korektne kontakte in odnose. Od novega direktorja si želi, da bi imeli v njem tako podporo, kot so jo imeli pri Čeparju, da bi bil zavzet za njihove probleme in potrebe.

Erniša je spomnil, da je Evangeličanska cerkev skozi protestantizem in reformacijo Slovencem dala knjižni jezik, prve knjige in prvi prevod Svetega pisma, tako da ima že zato neko domovinsko pravico na slovenskih tleh.

Evangeličani si želijo, da bi nov direktor imel korekten, spoštljiv in enakopraven odnos do vseh verskih skupnosti. "Guliča tako rekoč ne poznam drugače kot iz medijev, sem se pa sicer nekajkrat z njim bežno pogovarjal ob kakem sprejemu," je dejal evangeličanski škof Geza Erniša. Po njegovem mnenju je lažje, če je na tako pomembnem uradu človek, ki ima neki občutek do vere, do verskih skupnosti, do cerkva in tudi spoštovanje do tega dela, ki ga cerkve opravljajo.

"Gre za stvar vlade"

Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić pravi, da je pomembno, da tak urad obstaja.
Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić pravi, da je pomembno, da tak urad obstaja. FOTO: POP TV

Po besedah tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića je imenovanje direktorja urada predvsem stvar vlade, islamska skupnost pa je z dosedanjim vodstvom dobro sodelovala.

Obenem je opozoril na sporazum o pravnem položaju Islamske skupnosti v Sloveniji, ki so ga z vlado podpisali leta 2007, a se uresničuje zelo počasi. V tem sporazumu je po njegovih navedbah zapisano, da bo imela islamska skupnost v bolnicah nekoga, ki bi obiskoval bolnike, ter svojega predstavnika tudi v zaporih, policiji in vojski.

Kot je poudaril, so z uradom poskušali te stvari implementirati, ampak urad enostavno nima teh pristojnosti. Sicer pa je po njegovem mnenju pomembno, da urad obstaja, saj je prvi naslov vsake verske skupnosti, ko nastopa proti državi.

Razočarana Kucler Dolinarjeva

Na jutrišnje imenovanje Guliča za direktorja se je odzvala tudi Mojca Kucler Dolinar (NSi). Guličeve besede si razlaga kot priviligiranje manjših verskih skupnosti. "Tako stališče je v nasprotju z načelom nevtralnosti države do verskih skupnosti in ustavnim načelom enakega obravnavanja,“ je menila Kucler Dolinarjeva in dodala, da je nad izborom razočarana. "Predvsem je zaskrbljujoče, da je bil s tem izborom storjen nov korak, ki Slovenijo vodi stran od odprte, napredne in strpne družbe,“ je menila Kucler Dolinarjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarkoKenda
21. 09. 2009 02.37
Em ja.Lahko noč VSI!! Muslimani, Kristjani; Budisti; Hare Krišnovci.......in Vsi ki Vas še ne poznam!! Pa dobro jutro..... Jutri....VSI!!!! NI tu politike tipi EJ!!!!!
MarkoKenda
21. 09. 2009 02.28
diskiminacija?????
MarkoKenda
21. 09. 2009 02.27
zdaj pa še drugi :-)
janez...jalen.
21. 09. 2009 02.25
od kdaj je diskriminacija demokratična? pozitivna pa še najmanj! demokracija - oblast ljudstva ljudstvo - večina, ne manjšina!
MarkoKenda
21. 09. 2009 02.24
MISLEM PRI NAS SO VSI GLASNI.PA NIHČE SE NE UPA PRIJAVIT Z SVOJIM IMENOM. JAZ SE TEGA NE BOJIM. KER KAR POVEM, ZA TEM STOJIM!!! Namreč, vsak ima svojego BOGA!!!
MarkoKenda
21. 09. 2009 02.14
kuk je folk zafrustjeran ej.nis štekat. SPLOH OBREMENJEN Z VIDEZOM. koga briga duša! KAJ JE TOOOO DUŠA !!!????
MarkoKenda
21. 09. 2009 02.10
MA EJ PR NAS SA ITAK ZAFRUSTJERAN. LDJE! ČE JEMA ČUPA MPA BRADA, PA JE PANIKKAAAAAAA. zahojen narod. na zalost!!!. usa cast GULIČU..
googca
03. 09. 2009 15.52
po vaši logiki ločitve Cerkve od države naj verni sploh ne bi smeli volit???
zahod.west
03. 09. 2009 13.42
flamengo, saj jim ostajajo le še te stare , nazadnjaške teme...
flamengo
03. 09. 2009 11.33
Pa se nadaljuje partijsko nasilje nad Cerkvijo.
Uporabnik113189
03. 09. 2009 09.27
Glede ločitve cerkve od države, se pa bojim, da je velik problem v komunikaciji. Namreč na ta termin ( ločitev cerkve od države) gleda cerkev precej po svoje. Država bi naj namreč samo pobirala davke in jih darovala cerkvi, ki bi imela vso oblast nad rajo. Tako bi bila ločitev popolna.
Uporabnik113189
03. 09. 2009 09.23
Če so SDS-ovi kadri tako pošteni in pravični, pa so blejski otok cerkvi kar podarili, bi bilo pošteno, če bi ga polovico podarili muslimanom.. Ko so že tako radodarni. Kdo pa gleda podarjenemu konju v zobe.. Upam, da bom imel v življenju priložnost tem kadrom kaj podariti..
itevs
03. 09. 2009 00.19
Lep kot ponedeljkovo jutro.
bukefal
02. 09. 2009 23.34
_Abuh_ 02.09.2009, 16:24 Oprosti, nisem te kopiral, saj sem šele sedaj videl, da sva v tem komunajzarju oba videla rezervnega Kristusa. Zanimivo!!!
bukefal
02. 09. 2009 23.29
Mislim, da so se rdečuhi odločili dobro, da so za direktorja Urada za verske skupnosti predlagali prav Guliča. Saj je tak kot rezervni Kristus!!!
alterego
02. 09. 2009 22.14
Gulič bo poskrbel, da bodo cerkve ostale ločene od države!
victoriosus
02. 09. 2009 22.12
OneManBand, kje je problem domobranstva? Ali pa klerikalne usmeritve? Vsak se odloči kakor želi in ti nisi prav nihče, da bi te odločitve diskriminiral, ker so ti rdeči vbili nekaj drugega v glavo.
RADO62
02. 09. 2009 21.04
Tudi Gulič je kot Školjč ostal brez stolčka v parlamentu, pa je bilo potrebno poskrbeti za to lenuharsko barabo.... Najbolje, da se s predstavniki verskih skupnosti srečuje kar na kakšne motozboru v zanikrni smrdljivi usnjeni odpravi.... heh
Comster
02. 09. 2009 20.53
Mojca, nikoli ni bilo iz tebe nič in nikoli ne bo nič (šola iz tebe ni naredila nič). Kaj se tako izpostavljate, Janša vas je popapcal in sedaj ste izvenparlamentarna stranka, obravnavani pa ste kot da ste najmočnejša stranka in samo zato ker so mediji večinoma že desno usmerjeni. NSi se sploh ne bi smelo slišati, kot ostale stranke, ki niso v parlamentu. Fuj in fej klerodomobranka.
luciluk
02. 09. 2009 20.39
temu komunistu Guliću povejte da furamo v SLO pozitivno diskriminacijo do Romov in poglejmo sadove?! Še slabši so kot v stari Yu ko jih je lahko vsak mlatu. Upam da ne izvolijo tega antikrista, ker je že s to izjavo vse povedal in to je da nima pojma verstvih!!!!!!!!!!!!! Res je tale levakarska vlada totalno nesposobna. komunista za verskega vodjo. S titom naprej ... v vojno :P