Slovenija

Poklici, ki jih potrebuje naše gospodarstvo

Ljubljana, 24. 11. 2014 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V očeh mladih se nekaterih poklicev še vedno drži slab ugled. Gospodarstveniki in predstavniki države so razpravljali o tistih kadrih, ki jih na trgu dela najtežje poiščejo in kompetencah, ki jih mladim, ki se prvič zaposlijo, primanjkuje. Kateri so ti poklici?

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

V Papirnici Vevče je v okviru promocijskih aktivnosti "Dneva odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše" potekala okrogla miza, na kateri so predstavniki gospodarstva in države razpravljali o tistih kadrih, ki jih na trgu dela najtežje poiščejo in kompetencah, ki jih mladim, ki se prvič zaposlijo, primanjkuje.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič, pravi, da se nekaterih poklicev v očeh mladih še vedno drži prenizek ugled. Tukaj bi morali narediti več, omenjena akcija pa je eden od takšnih korakov. Veliko bi bilo treba narediti tudi v šolah, saj so po njegovem mnenju vsebine, s katerimi se mladi soočajo, pogosto zastarele ali pa niso po merah gospodarstva. "Poučevanje je včasih kar malce rigidno, če sistem primerjamo z Avstrijo," pravi.

Kateri profili so zaželeni?

Zbrani na okrogli mizi.
Zbrani na okrogli mizi. FOTO: B.G.

Mavricija Batič, v.d. direktorice na Zavodu RS za zaposlovanje, je dejala, da trenutno na zavodu iščejo delavce predvsem na področju gradbeništva in v predelovalni dejavnosti. Najmanj se išče v javnem sektorju. Kot pravi, je med brezposelnimi največ trgovcev, manj je tistih s tehnično izobrazbo. Opozorila je na premalo izkušenj mladih, ki so zaključili šolanje.

Mit o nezanimivem delu

Direktor Papirnice Vevče Marko Jagodič je dejal, da je ta v lasti avstrijskega podjetja in da nenehno izmenjujejo izkušnje in znanja. Pogrešajo ukrepe, da bi razbili to "famo" poklicnega fizičnega delavca v papirnici. Nekoč fizični delavec je danes pravzaprav papirniški operator, ki vse upravlja z računalnikom, pravi. "Vabimo tehnične šole, da pridejo pogledat, kaj se tukaj dogaja, kaj lahko sami prispevajo in da razbijejo ta mit o nezanimivem delu," poziva na dan odprtih vrat. Kot pravi, se namreč prepogosto zgodi, da se mladi, ki se vidijo v nekem bančnem sektorju ali na nekih drugih visokih pisarniških mestih, nato spustijo na realna tla. "Ti ljudje se potem vračajo k nam in nas sprašujejo, če bi jih vzeli v službo," pravi in dodaja, da je zanje najbolj pomembno, kakšna znanja ima posameznik in kako jih lahko uporabi tukaj. Sama naziv oziroma izobrazba nista tako pomembna.

'Moramo povedati, kaj rabimo'

Marko Lotrič, direktor podjetja Lotrič meroslovje pravi, da je Slovenija majhen trg in veliko novega znanja je zapisanega v angleškem in nemškem jeziku. Prenos znanja v Slovenijo in med sodelavce zato prinaša velike stroške in omejitve. Prav zaradi tega bi bilo potrebno, da gospodarstveniki znanje prenašajo tudi v šole. Sami so organizirali sodelovanje z učitelji. "K nam pridejo mentorji, ostanejo kakšen dan, nato pa znanje prenesejo v šole. Učitelji morajo poslušati o temah, ki jih gospodarstvo potrebuje. Podjetja moramo povedati, kaj potrebujemo," je prepričan.

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logar je dejal, da je treba glede na značilnosti gospodarstva priti do zahtevnih znanj tudi skozi splošno izobraževanje, hkrati pa s strategijo gospodarstva iskati možne poti za spodbujanje poklicnega in strokovnega izobraževanja na področjih, ki so danes nezanimivi.

Akcija, kot je dan odprtih vrat, je po Logarjevih besedah pomembna, da "otroke potegnemo iz virtualnega v realno okolje, da dobijo vpogled v to, kaj se v gospodarstvu danes dogaja".

V Avstriji so vajeništva in pripravništva plačana

Hans Pogelschek, direktor in učitelj dvojezične poslovne akademije (BHAK) v Avstriji, je dejal, da imajo v Avstriji izobraževalne programe za 284 poklicev. Učenci imajo prakso, torej so vajenci dve ali tri leta. Če naredijo še maturo, šolanje traja štiri leta. Šolo plača država. Vajenci pa za delo dobijo plačilo. Interes za vpis je zato velik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaz1980
14. 12. 2014 17.43
Saj ne morem verjeti, da je (ko je govora O J.J) 5x več komentarjev kot na temo brezposelnosti...
M_teorija
25. 11. 2014 06.33
+1
Reorganizacija je postala sinonim podjetji za odpuščanja. Enkrat za spremembo bi bilo dobro, da ta pojem, ki je v resnici več kot samo to, in udejanjajo posodobitve, pa potem ne bo problemov z zaposlovanjem inženirjev!?
Bojan-F
25. 11. 2014 09.05
mbhudournik
25. 11. 2014 05.42
+9
Važno da MAKEDONCI in BOLGARI nimajo problemov z zaposlitvijo pri nas...
c00kies
25. 11. 2014 01.00
+16
Nihče od teh talentov se ne vpraša: Kje bodo mladi sploh dobili izkušnje? Že na delih iz študentskega servisa postavljajo takšne zahteve, da lahko gre nek bodoči doktor znanosti samo za gostilničarja. Tudi sam sem v stanju, iskalca zaposlitve iz tehničnih smeri in je verjetno še vsaj stoletje ne bom dobil, ker so zahteve za moje področje absolutno absurdne in me nihče ne želi niti slišati, da bi odprl kakšno literaturo za voljo službe in izkušenj, kaj šele da bi me kakšno podjetje podučilo kar moram vedeti za delo pri njih. Vsi bi imeli vse na pladnju in delavce z 20 let delovnih izkušenj. Srednje šole in fakultete pa vse na splošno izobražujejo, nič pa specifičnih področij, nobenega povezovanja. Tako dobimo splošno izobražen narod, razgledan, vendar za nobeno klinčevo rabo. Butalci kot butalci, kaj pa drugega sploh imamo v Sloveniji kot Butale. Včasih se sprašujem, če imajo slovenski delodajalci in kravatarji pingvini vsaj zrno soli zdrave logike... težko si optimistično odgovarjam, ker me iz dneva v dan znova in znova negativno presenečajo.
tron3
25. 11. 2014 07.30
+5
Ne razumeš, g. Delodajalci, se te sploh ne želijo v svojem podjetju, ker preveč znaš!! Po statističnih podatkih, slovenski delodajalci komaj dosegajo 5. stopnjo izobrazbe, in zaradi znanja ki ga premoreš, si moteči dejavnik!!!
RustemRex
24. 11. 2014 23.55
+7
SDS zaposluje diplomirane dogmatike iz teološke fakultete (program teološka dogmatika).... Iščejo novo delovno silo za širjenje dogem in laži.... Življenjepise, skupaj s fotokopijo članske izkaznice SDS pošljite na irglca@sds.si
Ope?enka
25. 11. 2014 00.40
+1
RožLLeban
25. 11. 2014 01.53
+0
RustemRex
25. 11. 2014 05.22
+0
JosipBrozDrugi
24. 11. 2014 23.35
+9
neko uspešno podjetje v mariboru štipendira učence za kovinarske poklice na obrtni šoli v avstrijskem mureku. zakaj ne da štipendij za mariborsko strojno/metalurško šolo? zato ker je slaba!!!
asgml
24. 11. 2014 23.18
kera bedarija!!!!!!!!!!!!!!!!!! če no delovnih mest,se ti ne splača bit nič.je vseeno, kaj si in kaj nisi.pojdite v dubaj! bajna plača za vse profile.sicer ti za 3 leta vzamejo potni list, vendar se absolutno splača dobivat plačo, ki ima še eno ničlo dodano naši plači.najmanj
soba666
25. 11. 2014 00.06
+1
danes je že toliko ponudbe za delovno silo, da bi vsak z veseljem karkoli sprejel, samo kaj, če ni več fabrik, dobrih delodajalcev, vsak gleda, da te nagne, ko te izkoristi ciao, politiki pa flancajo o penzijah, kdo jo bo dosegel pri 65, še pri 75 ne bomo imeli pogojev, ker ne bo delovne dobe, čimprej vun iz te gnilobe
themaster
24. 11. 2014 22.59
+14
Mavricija Batič ti pa si en fenomem. Praviš da so problem izkušnje mladih po končani šoli? In kje naj taki dobili izkušnje, če sploh dela ne dobijo? Baba tumasta!
Anonym0use
24. 11. 2014 22.56
+7
V tej državi se delavce povečini samo izkorišča in potem boste solil pamet ,pejte prvo delat v nemogoče razmere za minimalca potem pa solite pamet ,država pokvarjena do amena
M_teorija
24. 11. 2014 22.52
+7
Zaposlovanje visoko izobraženih za trak, je stran metanje davkoplačevalskega denarja. In zakaj? Zato ker so bili delodajalci kratkovidni in pohlepni. Namesto vlaganja v razvoj so raje ohranjali staro proizvodnjo in procese zaradi zastarelih strojev. Za tako proizvodnjo je zaposloval ceneno delovno silo, damu je čim več ostajalo za jahte in luksuz. Pipistrel za razliko od omenjenih zaposlujejo šolane in visokotehnološke kadre, katere še dodatno izobražuje in usposablj!?
M_teorija
24. 11. 2014 22.41
+6
Dokler bodo prodajali konkurenčnost kot največjo vrednoto, bo vedno težnja po sužnjelastništvu in izkoriščanju. Človeštvo se je na hierarhični lestvici zavihtelo na vrh zaradi socialnega čuta za skupnost in vsakega posameznika v njej. Žal pa je kalitalizem odmik od tega, predvsem kapitalizem tipa neoliberale!?
Bojan-F
24. 11. 2014 23.24
+6
Konkurencnost je sposobnost (gospodarske) druzbe, da ponudi trgu proizvod ali storitev po ceni, ki zagotavlja obstoj in razvoj (gospodarske) druzbe ... GZS in g. Hribar Milic Samo vidijo povecanje konkurencnosti s povecanjem delovne produktivnosti in to na strani delojemalcev ne na strani tehnoloskega razvoja, uvajanja novih proizvodov in odpiranja novih trgov.
Bojan-F
24. 11. 2014 23.28
+4
Ucinkovitost povecanja delovne produktivnosti v Sloveniji je vsaj 1:100 na strani tehnoloskega razvoja ... delojemalcev z enim najvecjih delezov zacasne zaposlitve v EU ni vec kam stiskati.
Bojan-F
24. 11. 2014 23.31
+3
Konfrontacija zaposleni v javnem sektorju vs. zaposleni v realnem sektorju je nesmiselna in zlonamerna.
RustemRex
24. 11. 2014 22.14
+5
SDS zaposljuje diplomirane dogmatike iz teološke fakultete (program teološka dogmatika).... Iščejo novo delovno silo za širjenje dogem in laži....
Ope?enka
24. 11. 2014 21.52
+7
Že več, kot 3 leta ni dodatka k štipendijam, za deficitarne poklice in to pove vse.
soba666
24. 11. 2014 20.40
-1
kolika pa bi bila plača prostitutke, seveda, če-ko bi se dalo to firmo odpret, min. z dodatki 800?
mirko666
24. 11. 2014 20.20
+13
Vedno so jih polna usta trga dela, ko gre njim v prid in ko s tem nizajo place. Ko pa ta dejstva govorijo proti njim, je pa solski sistem in ne vem kdo se drug kriv. Ce je ponudbe prevec, se cena zniza - ta del so vzeli - , ce je pa ponudba premajhna, se pa cena zvisa. To so trzne zakonitosti. In zakaj ne zvisajo potem plac tem delovnim mestom... Res nas imajo za bedake. Je pa zalostno, da jim kar dobro uspeva.
c00kies
24. 11. 2014 20.12
+12
Govorijo kako jim primankuje delavcev, kako težko je najti kader, a o tlaki pa ne bi nihče govoril... razmere so očitno še prelepe, da jih je narod spodoben poslušati. Mogoče bo davek na zrak načel nekaj živcev? Ali pač... Slovenci smo res pravo leglo bede na Zemlji.
tali?ni tom
24. 11. 2014 21.24
+3
en najjačih komentarjev! kapo dol! kakorkoli , lahko dodam samo to da je bil res neprimerni milošević prerok vsaj kar se slovencev tiče! namreč , prerokoval nam je da bomo dunajski fijakarji! neverjetno , am,pak zadeva se bo čez par let uresničila ker nam enostavno ne bo preostalo drugega!
mastablasta
24. 11. 2014 21.58
+2
če bi ijm redno plačali 1000EUR neto za upravljanje teh strojev brez skrbi da bi se takoj našli tisti, ki bi bili pripravljeni to delat. tudi nekomu z uni izobrazbo se ne bi smelo biti problem to naučit.
Krta?a 21
24. 11. 2014 20.01
+3
Z indoktrinacijo zacnejo ze ucitelji in profesorji ki vzgajajo pridne in pohlevne ovcke in to se brez ustreznih osnovnih znanj o poklicih (redki so tisti ki ne delajo tako). In indoktriniran clovek se enostavno v zivljenju ne znajde in niti ne ve kaj je v bistvu dobro in kaj slabo - to se nauci sele kasneje, ko jih v poklicu parkrat dobi po glavi. Do takrat pa je priden in ubogljiv za majhen denar - in namen solanja (zbijanje cene zaposlenega) je dosezen. Vse je povezano. Prostozidarji niso neumni. Kako dolgo bo treba razlagat te kolobocije?
Ranunculus
24. 11. 2014 19.25
+14
Nekaterih poklicev se drzi slaba placa, ne toliko slab ugled... Sicer je pa Lotric prav povedal, veliko novega znanja je zapisanega v angleskem in nemskem jeziku in prav na smeh mi je slo, ko so ljubitelji Alenke Bratusek zagovarjali nepotrebnost znanja tujih jezikov.
Krta?a 21
24. 11. 2014 19.36
+8
Ce bi se zanasal samo na slovensko gradivo, bi se danes zivel v srednjem veku, to je res....
Krta?a 21
24. 11. 2014 19.37
+9
In tudi to jih boli - prevec razgledanih ljudi se ne da prat. Internetu pa nikakor ne morejo prerezat zice.
komunjara 1
24. 11. 2014 19.25
+5
Trenutno je grozovita potreba po fdv kadrih da bodo nasim preostalim 4 uspesnim privat firmam obrazlozili da v bistvu ne delajo ne prav in ne dobro in jim na razumen enostaven nacin postavili za vzgled NLB NKBM viator ........poslovna logika in matematika nasih razvojnih vseznalih veleumov gre nekako v teko....nic zato ce bomo tovarno ki proizvaja zaprli bomo pa na tem mestu odprli trgovski center hehehe in bodo prej zaposleni namesto svoje place trosili socialke in nadomestila v trgovinah
LaFemme
24. 11. 2014 19.19
+11
Konkretno, v katerih predelovalnih dejavnostih? Mladi rabijo vedet - katere službe točno so iskane, kje se lahko zaposlijo, kakšno izobrazbo za to potrebujejo...? Mislim, iz tega klafedranja raznih direktorjev nisem izvedla ničesar.
Krta?a 21
24. 11. 2014 19.43
+7
Temu se pravi biti filozof...velik povedat, pa nic rect. Taki so...