Slovenija

'Zasebna podjetja so nas napadla z vsemi sredstvi'

Ljubljana, 13. 05. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Finančni minister Franci Križanič je od direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča dobil pismo, v katerem ministra opozarja na različne ''odposlance'', ki prepričujejo dobavitelje zdravil, naj ne poslujejo s podjetjem LL Grosist.

Jaklič ministra Križaniča v pismu med drugim poziva, naj, v kolikor misli, da je s poslovanjem podjetja LL Grosist karkoli spornega, pripravi pravno podlago, ki bo javnim zavodom omogočila, da ustanovijo svoje veledrogerije.

Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je ministru za finance Francu Križaniču poslal pismo, v katerem piše, da so v Lekarni Ljubljana deležni napadov, ker želi nekdo na vsak način zaščititi tiste, ki pri oskrbi zdravil v Sloveniji mastno služijo na račun trga, ki so si ga razdelili kot vojni plen.

Navajajo, da sta samo dva posrednika pri zdravilih med leti 2005 in 2010 iz slovenskega zdravstva izčrpala več kot 125 milijonov evrov. "Ob tem, ko celotno lekarništvo v Sloveniji na področju zdravil na recept posluje z izgubo, so rezultati Salusa in Kemofarmacije res impresivni," pravijo v Lekarni Ljubljana.

Prepričani so, da je veledrogerija, ki je v stoodstotni lasti javnega zavoda, zagotovo tudi v korist države, lokalne skupnosti in vseh deležnikov v zdravstvu. "Ob trendih, ki jih ZZZS izvaja na področju financiranja lekarniške dejavnosti, ta brez lastnih veledrogerij sploh ne bo mogla preživeti, zato je lastna veledrogerija tudi za Lekarno Ljubljana ekonomska nujnost, če želimo, da bomo obdržali kakovostno lekarniško storitev," navaja Jaklič v svojem dopisu. To so že pred leti ugotovile Mariborske lekarne, ki že vrsto let uspešno poslujejo s svojo veledrogerijo Farmadent, dodaja.

Lekarna Ljubljana je namreč v letu 2010 na področju zdravil na recept poslovala s skoraj dva milijona evrov izgube, če pa temu dodamo zdravila brez recepta, je bil rezultat okoli ničle. "Dejstvo, da veledrogerijska dejavnost posluje bolje od lekarniške dejavnosti, kaže na to, da je s tem sistemom nekaj hudo narobe v škodo lekarniške dejavnosti, ki je podfinancirana," opozarjajo v Lekarni Ljubljana.

Marko Jaklič
Marko Jaklič FOTO: POP TV

Zasebna podjetja naj bi jih napadla z vsemi sredstvi

Jaklič navaja še, da so jih ravno zaradi potenciala LL Grosista prizadeti, torej zasebna podjetja, napadli z vsemi sredstvi. Ob tem dodajajo, da "po trgu hodijo različni 'odposlanci', ki prepričujejo dobavitelje in lekarne, da ne bi slučajno poslovali s podjetjem LL Grosist".

Ta ima zato velike težave zaključiti dogovore z nekaterimi dobavitelji zdravil, Jaklič pa se boji, da je posledica delovanja istih "odposlancev" tudi dopis ministrstva za finance, v katerem je to pred dnevi Mestni občini Ljubljana pojasnilo, da je soglasje občine za ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom.

Finančnega ministra Jaklič zato med drugim sprašuje, ali bi bilo pravilneje, da bi Lekarna Ljubljana še naprej v celoti kupovala zdravila od posrednikov, kot sta Salus in Kemofarmacija. Odgovor ministrstva pričakujejo do 19. maja.

Na ministrstvu za finance pravijo, da se bodo na pismo odzvali v naslednjih dneh. Po njihovih besedah se ministrstvo za finance zavzema za konstruktivno sodelovanje in iskanje predlogov za vzpostavitev zakonitega stanja, če bo Mestna občina Ljubljana (MOL) izrazila takšno željo.

Za kaj točno gre pri dopisovanju med Jakličem in Križaničem?

Lekarna Ljubljana je s soglasjem MOL po besedah Jakliča ustanovila veledrogerijo LL Grosist zato, da bi se pri nabavi zdravil izognila posrednikom.
Lekarna Ljubljana je s soglasjem MOL po besedah Jakliča ustanovila veledrogerijo LL Grosist zato, da bi se pri nabavi zdravil izognila posrednikom. FOTO: POP TV

Pred časom je finančno ministrstvo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču poslalo mnenje, da je soglasje MOL Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom.

Na MOL so svoje soglasje k ustanovitvi družbe LL Grosist utemeljili z določbami zakona o zavodih, po katerih lahko zavod v okviru svoje dejavnosti ustanovi drugi zavod ali podjetje s soglasjem ustanovitelja. Ob tem so dodali, da zakon o javnih financah sicer javnim zavodom, ki jih je ustanovila država ali občina, prepoveduje odplačno pridobivanje kapitalskih naložb. A po njihovem mnenju to ne zajema ustanovitvenega vložka, ki ga mora ustanovitelj zagotoviti pri ustanovitvi pravne osebe.

Finančno ministrstvo je tedaj odgovorilo, da zakon o javnih financah sicer ne opredeljuje pojma kapitalska naložba. A po njihovem mnenju gre za odplačno pridobivanje kapitalskih naložb vedno, ko subjekt v zameno za svojo dajatev dobi drugo dajatev. Prav tako je lahko ustanovitveni vložek v kapitalsko družbo samo kapitalska naložba, saj se tako tudi izkazuje v poslovnih knjigah ustanovitelja, so zapisali.

Na dopis finančnega ministrstva so na MOL odgovorili tako, da so zaprosili za mnenje pravnih strokovnjakov Rajka Pirnata in Lojzeta Udeta, ki naj bi pojasnila, ali ustanovitev LL Grosista res ni v skladu z zakonom ter kakšne so v tem primeru možnosti.

Jazbinšek priporoča Križaniču, naj se uradno obrne na Mestni svet, namesto neformalno na Jankovića

Tudi za Jazbinška je sklep o ustanovitvi LL Grosista nezakonit.
Tudi za Jazbinška je sklep o ustanovitvi LL Grosista nezakonit. FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) pa je javno pozval ministra Franca Križaniča, da svoj neformalni dopis županu Zoranu Jankoviću ''uobliči kot odločbo''. V omenjenem dopisu je Križanič župana opozoril, da ''soglasje Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana k ustanovitvi kapitalske družbe LL Grosist d.o.o. ni v skladu z zakonom''.

Jazbinšek Križaniču preko medijev sporoča, da mora po zakonu mestni svet MOL, in ne župana MOL, opozoriti na nezakonitost kapitalskih naložb javnega zavoda LL, saj je bilo ''nezakonito soglasje izdano s sklepom Mestnega sveta MOL dne 23. 11. 2009''.

Jazbinšek pravi, da je Križaničevo ministrstvo po zakonu dolžno določiti rok, v katerem mora mestni svet sporen sklep uskladiti oziroma odpraviti, saj je po Jazbinškovem prepričanju utemeljena le ''ustanovitev centralnega oddelka nabave v Lekarni Ljubljana, ne pa ustanovitev še enega veledrogerista v Sloveniji''.

''Ker očitno župan Vašega dopisa ne šteje niti za 'medsebojno obveščanje in strokovno pomoč', bo iz javnih sredstev najel dr. Rajka Pirnata in dr. Lojzeta Udeta, da Vas podučita, kako uobličiti opozorilo in predlagati ukrepe Mestnemu svetu MOL za odpravo njegovega nezakonitega sklepa, saj Jezus Kristus iz javnih sredstev ni dosegljiv,'' zaključuje Jazbinšek.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
14. 05. 2011 13.48
MIHA IN RUPEL HODITE POGLEDAT ALI MAJU KAKO ZDRAVILO PROTI ALKOHOLU
Buena Vita
14. 05. 2011 10.18
TAKO DELA MAFIJA--POŠLJE DOMOV PISTOLIERE IN TE Z SILO PREPRIČAJO DA MORAŠ JEMATI VSE PRI NJIH LE POVEJTE ZAKAJ RABI DIPLOMO,MAFIJCI SO BREZ DIPLOM
tali?ni tom
13. 05. 2011 21.08
take in VSE NJEMU PODOBNE KI SO ALI GOLJUFAJO NAS NAVADNE LJUDI je treba obsodit po hitrem postopku z obsodbo po kateri ni rešitve ! edino ljudsko sodišče bo spet naredilo red kot ga je že nekoč, do takrat pa bojo plenilci plenil v polno , mi pa crkaval !
alterego
13. 05. 2011 20.53
zakaj nas poleg drugih grosističnih lumpov ne bi smela gulit tud Jakličeva firma? tabletke so velik biznis...
Madyy
13. 05. 2011 19.49
To so plenilci zdravstvene Blagajne kot so Kučan in njegovi pokojninske..??
haarpo
13. 05. 2011 18.55
Vsi vemo, kdo je ta AMERIŠKI DEČEK, jaklič, od markota....
kkm2
13. 05. 2011 16.55
niso farmacevti krivi za takšne reči, temveč ekonomisti in pravniki, ki dejansko vodijo podjetja. Njihova požrešnost se lahko primerja s , čeprav bi v neposrednem dvoboju seveda zmagala slednja in prav bi bilo tako!
mamica55***
13. 05. 2011 16.34
Kaj pa diploma, kdo je od koga prepisoval, Jaklič od Mrkaića ali obratno?
comment123
13. 05. 2011 16.23
ZAKAJ PA NOVE VELEDROGERIJE ,SAJ JIH JE DOSTI ZA SLOVENSKO TRŽIŠČE?!
scipio
13. 05. 2011 15.49
če bi bilo namesto jakličevega projekta tole ustanavljanje konkurenčne nove veletrgovine z zdravili v zasebnem sektorju, bi jaklič imel prav in bi to pomenilo konkurenco med veletrgovci in nižje nabavne cene za jakličeve lekarne in korist za fakina in njegove zavarovance. tako pa sam sebi in zase ustanavlja veledrogerijo in tudi če bo izrinil druge veletrgovce in sam svojim lekarnam dobavljal zdravila, ni nobenega zagotovila, da bo tako ustvarjeni finančni plus tekel v roke bolnikov in drugih njegovih uporabnikov. kvečjemu nasprotno, denarni tok bo lahko učinkovito usmerjen k ustanovitelju (dejansko monopolnim) LJ lekarnam in je tu jasno da imata tudi župan in mestni svet MOL tu velik interes, da Jakliču to uspe. nekdo bi lahko rekel, da se ljubljančanom s tem neslišno in neboleče gradi boljše in lepše mesto. saj vemo, zakaj je Martin Krpan švercal sol, ne? v slovenski veletrgovini z zdravili se letno ustvari ca. 40-50 MIO EUR dodane vrednosti, torej denarni kolač v osrednji regiji, ki ima v RS največjo kupno moč, ni majhen.
wizii
13. 05. 2011 14.00
A k je bil pa v vrtcu, pa so mu nagajal je pa ministru za šolstvo pisal skupaj z mamico, da mu nagajajo. Torej Jaklič zahteva vpletanje Križanica pri dogovarjanju poslov, ter zahteva zagotovitev posredniške provizije. bolno
Niko_K
13. 05. 2011 13.56
Pred enim letom je naš finančni minister rekel: "Posojanje denarja Grčiji je odlična naložba za slovenske davkoplačevalce." Javno ga sprašujem, kakšen komentar ima na to, sedaj, ko je njegov šef rekel, da tega denarja ne bo NIKOLI NAZAJ!?!?!?!?!?!?!?!?!
linj
13. 05. 2011 13.54
gemini62 te borbe nebodo nič doprinesle k cenejšim zdravilom samo tok denarja/dobička bi radi nekateri preusmerili k sebi oz. drugi nebi radi imeli manj ...... to vse skup nima nič s bolnimi ljudmi in dostopnostjo zdravil.... :(
wsharky
13. 05. 2011 13.51
... bravo admin - podpornik koruptivnega zokića in jakljića... pa se enkrat... jakljić bo ob podpori zokića iskal vsak izgovor, da mu ne bi bilo potrebno ukinit nezakonitega in nedovoljenega podjetja, ki prinasa tako koruptivnemi jakljić-u kot zokić-u lepe eurcke v njihov zep...
botjabotja
13. 05. 2011 13.22
major1 13.05.2011, 11:51 3 Jaklič=Janković le v starosti je razlika in Jaklič je pod palcem za Jankovićem ..zaenkrat..
major1
13. 05. 2011 11.51
Jaklič=Janković le v starosti je razlika in Jaklič je pod palcem za Jankovićem
SEBASTI
13. 05. 2011 11.33
Če se bodo med sabo požrli, bo za rajo še največ ostalo.
Davorin Hergamas
13. 05. 2011 11.26
če bi živeli v pravni državi,bi jaklič za vse kar je pokradel prej in sedaj že zdavnaj grel posteljo na dobu!!!!
matedolenc
13. 05. 2011 11.14
Jaklič govori tako, kot je Janković včasih govoril za Stožice. Manipuliranje, zavajanje, diskreditacija in diskvalifikacija so vrline tako Jakliča kot Jankovića.
saintjozef
13. 05. 2011 11.01
Ustavit farmacevtsko mafijo in cene pod kontrolo države. Zdravje JE DRŽAVNI INTERES ! In dolžna je poskrbet za svoje državljane.