Slovenija

VIDEO: Mamo pred barom v pižami je lažje preboleti kot prometno nesrečo pod vplivom alkohola

Ljubljana, 29. 11. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vsako tretjo prometno nesrečo pod vplivom alkohola povzročijo mladi vozniki. 22 let je povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na vozičku. To je tragična statistika, ki opozarja na problem alkohola med mladimi vozniki. S pomočjo iniciative Heroji furajo v pižamah poskušajo spodbuditi mlade, da je kul, če jih starši sredi noči pridejo iskati na zabavo.

Več videovsebin
  • Heroji furajo v pižamah
    01:21
    Heroji furajo v pižamah
  • Iz SVETA: Dovolite staršem, da postanejo vaši heroji
    02:01
    Iz SVETA: Dovolite staršem, da postanejo vaši heroji
  • Iz SVETA: Prometne nesreče in posledice
    02:09
    Iz SVETA: Prometne nesreče in posledice
  • Iz 24UR: Nova akcija Heroji furajo v pižamah
    02:17
    Iz 24UR: Nova akcija Heroji furajo v pižamah

Danes se je začela vseslovenska iniciativa Heroji furajo v pižamah, ki ponuja rešitev aktualne problematike vožnje mladih pod vplivom alkohola. Gre za iniciativo zavoda Vozim in zavarovalnice Generali z glavnim sporočilom 'poskrbi za varen prevoz domov'. Iniciativa, ki so jo podprli ambasadorji iz strokovne javnosti in številni znani Slovenci, aktivno osvešča širšo slovensko javnost o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, ki je največja ravno med mladimi vozniki.

Akcija 'Heroji furajo v pižamah' nagovarja mlade, da je bolje, če s pomočjo staršev poskrbijo za varen prevoz domov, hkrati pa poziva starše, da naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok iz zabave, četudi je to v pižami sredi noči.

Sporočilo akcije je še posebej aktualno v mesecu decembru, ko se na slovenskih cestah zgodi največ nesreč, njihov delež pa je največji v krajih zunaj večjih mest, kjer je opazno pomanjkanje taksi prevozov. Vsaka tretja prometna nesreča se namreč zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Od teh vsako tretjo povzroči mladostnik. Povprečna starost, ko zaradi prometne nesreče mladi pristanejo na vozičku, pa je 22 let. Takšna je žalostna statistika, ki zaznamuje naše ceste in življenja številnih ljudi v Sloveniji. "Tretjina vseh smrtnih žrtev v prometnih nesrečah v Sloveniji je zaradi alkohola. To nas na žalost uvršča daleč nad evropsko povprečje," opozarja David Razboršek iz Zavoda Vozim. "Alkohol je takšna stvar, ki je močno zakoreninjena v slovensko družbo, ampak moramo zelo jasno pokazati, da ne sodi za volan."

Tragični podatki, ki so spodbudili iniciativo Heroji furajo v pižamah:

Tretjina vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom je zaradi alkohola, kar pomeni 41 žrtev v letu 2016.

V tretjini vseh prometnih nesreč so udeleženi mladi v starosti od 15 do 29 let.

Kar tretjino vseh prometnih nesreč, ki so nastale pod vplivom alkohola, so povzročili mladi v tej starostni skupini.

Največ prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna, in sicer ob petkih in sobotah med 23. in 5. uro.

Leta 2016 je na naših cesta umrlo 24 mladih v starosti od 15 do 29 let, medtem ko je bilo hudo telesno poškodovanih 120.

Iniciativa odgovor na vprašanje, kako mlade odvrniti od smrtno nevarnih voženj pod vplivom alkohola

Iniciativa Heroji furajo v pižamah nagovarja mlade in njihove starše. Prve k temu, da naj nikar ne sedejo pijani za volan, pač pa raje pokličejo svoje starše, da pridejo z avtom po njih, pa četudi je to sredi noči. Staršem pa pobudniki iniciative polagajo na srce, da naj poskrbijo, da bo njihov otrok imel varen prevoz do doma. 'Mamo pred barom v pižami je lažje preboleti kot prometno nesrečo pod vplivom alkohola' se glasi eden od sloganov te akcije.

Heroj ni tisti, ki sede za volan pijan, ampak vsak, ki se sredi noči trezen odpravi po bližnjega na zabavo, da bi ta varno prispel domov. Tine Lugarič, kreativni direktor agencije LunaTBWA

"V Sloveniji je vožnja pod vplivom alkohola prevelik problem, na žalost pa je to še toliko bolj izrazito med mladimi na podeželju," opozarja Razboršek, zato se s tokratno akcijo osredotočajo najprej na podeželje. "Iniciativa na eni strani spodbuja mlade, da je kul, če jih nekdo pride iskati, še posebej starši. Po drugi strani pa spodbujamo starše, da začnejo to navado, ki je bila včasih, ko sem bil jaz mlad, veliko pogostejša," dodaja Razboršek.

Iniciativo sta podprla tudi Nacionalni inštitut za zdravje ter Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa. Vesna Marinko, vodja sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa, je dejala: "Tudi agencija izvaja in podpira številne projekte namenjene osveščanju mladih v prometu in deluje v smeri, da bi v prihodnosti bilo tega še več. Mene osebno, kot mamo najstnika, zelo veseli, da lahko naše otroke skupaj osveščamo in izobražujemo na način, da mladostniki dojamejo, kaj se jim na cesti lahko zgodi zaradi neodgovornega ravnanja. Predvsem pa si želim, da bi se vsi mladi zavedali odgovornosti do sebe in drugih, ko sedejo za volan."

Ambasadorji akcije Heroji furajo v pižamah skupaj z invalidom Alešem pozivajo mlade, da naj pokličejo svoje starše, ko se pijani odpravljajo z zabave, starše pa, da naj poskrbijo, da bodo njihovi otroci prišli varno domov.
Ambasadorji akcije Heroji furajo v pižamah skupaj z invalidom Alešem pozivajo mlade, da naj pokličejo svoje starše, ko se pijani odpravljajo z zabave, starše pa, da naj poskrbijo, da bodo njihovi otroci prišli varno domov. FOTO: Iniciativa Heroji furajo v pižamah

Zakaj pižame?

Akcijo so podprli tudi znani Slovenci – ambasadorji projekta, ki sporočajo: "Nočem pristati na vozičku, zato podpiram iniciativo Heroji furajo v pižamah."

"Pižame so simbol dejanja, da nekdo sredi noči vstane in s skrbnostjo poskrbi, da se njegovi bližnji varno vrnejo domov. Hkrati pa z imenom Heroji furajo v pižamah ’razbijamo’ problem sramu med mladimi, da ni kul, če te pride kdo od staršev iskat," pojasnjujejo in dodajajo, da želijo takšno razmišljanje obrniti na glavo.

Video posnetek s pretresljivim sporočilom

Večina mladostnikov je alkohol že poskusila, 30 odstotkov 15-letnikov je bilo v življenju že vsaj dvakrat opitih, 14 odstotkov pa jih alkohol pije vsak teden, s čimer presegamo mednarodno povprečje. Poleg vpliva na zdravje, škodljivo pitje alkohola vpliva tudi na naše odnose, delo, družino, na naše kognitivne sposobnosti, kakor tudi na naše vedenje v prometu. Maja Roškar iz NIJZ, ki je prav tako podprl projekt

Številni mladi so na lastni koži izkusili posledice prometne nesreče zaradi alkohola in nekateri med njimi aktivno ozaveščajo o problematiki. Eden takšnih je Aleš Kramolc, ki v okviru zavoda Vozim aktivno širi pozitivno poslanstvo. Aleš je tudi osrednji lik video posnetka, ki je del kampanje. "Po poškodbi, ki sem jo utrpel kot voznik avtomobila zaradi vožnje pod vplivom alkohola, sem bil diagnosticiran s tetraplegijo. Ker ne želim, da bi moja zgodba postala zgodba še od koga drugega, sem se pridružil akciji Heroji furajo v pižamah. Ker sam prihajam iz podeželja in se spomnim, kaj vse smo počeli, da pridemo domov z zabave - zelo neodgovorna, kazniva, predvsem pa nevarna dejanja za nas in ostale udeležence v prometu. Medtem ko smo vedno imeli na dlani popolnoma enostavno in varno rešitev - poklicati nekoga da nas pride iskat," pravi Aleš, ki poziva: "Staršem, skrbnikom, predvsem pa mladim, bi rad položil na dušo, da ni vredno vozit pod vplivom alkohola, da je vedno nekdo, ki vas bo prišel iskat, pa magari v pižami."

Akcija bo potekala na več nivojih

"V prvi fazi te akcije si želimo vplivati na stališča in posledično tudi na obnašanje mladine in staršev. Torej, manj voženj pod vplivom alkohola, več aktivacije staršev," pojasnjuje Razboršek. Osredotočili so se na podeželje, saj je v mestnem okolju več alternativnih možnosti prevozov, na podeželju pa je mladina bolj ali manj odvisna od sebe in svojih staršev. "V akciji tako pilotno sodelujejo tri manjše občine – Slovenske Konjice, Brežice in Idrija. V teh smo že pred začetkom akcije opravili lokalne posvete z mladimi, z odločevalci in kreatorji prometne varnosti. Na določenih lokacijah so bili že sprejeti konkretni ukrepi, med njimi tudi, da bo občina nudila brezplačne prevoze, da bomo več delali s šolarji in njihovimi starši. Skratka, želimo na nekem lokalnem nivoju dokazati, da se stvari da spremeniti, to pa v naslednjem letu nato razširiti na vso državo."

Vozniki invalidi, člani Zavoda Vozim, bodo izvajali brezplačne vožnje z zabav s toyotinimi električnimi vozili, med vožnjo pa mladim predstavili svojo zgodbo, ki jih je prikovala na invalidski voziček.
Vozniki invalidi, člani Zavoda Vozim, bodo izvajali brezplačne vožnje z zabav s toyotinimi električnimi vozili, med vožnjo pa mladim predstavili svojo zgodbo, ki jih je prikovala na invalidski voziček. FOTO: Iniciativa Heroji furajo v pižamah

Vozniki invalidi bodo nudili brezplačne prevoze

Iniciativa na učinkovit način ponuja rešitev, saj bodo predstavniki zavoda Vozim decembra mlade v treh manjših mestih po Sloveniji varno in brezplačno vozili z zabav domov. V soboto 9. decembra bodo tako v Slovenskih Konjicah, Brežicah in v Idriji s posebnimi označenimi vozili vozniki invalidi, ki so bili poškodovani v prometnih nesrečah in zdaj v okviru zavoda Vozim širijo pozitivno poslanstvo za varnejše ceste, izvajali brezplačne vožnje z zabav. Vožnje bo s petimi prilagojenimi vozili za invalide omogočila Toyota, eden izmed ključnih podpornikov projekta.

"S prilagojenimi vozili, ki omogočajo mobilnost invalidov, bomo tako mlade vozili iz zabav v treh slovenskih krajih, ter se na drugačen način lotili preprečevanja voženj pod vplivom alkohola in problematike pitja alkohola. Hkrati z akcijo spodbujamo starše, da prevzamejo štafeto in se sredi noči odgovorno odpravijo po svoje otroke, mlade pa, da je njihova varnost oddaljena le en klic," prvo akcijo na terenu pojasnjuje Razboršek.

Policija bo poostrila nadzor

Prizadevamo si, da zadovoljstvo čim bolj prenašamo  v okolje, v katerem delujemo in živimo. In eden takih projektov je tudi ta - Heroji furajo v pižamah, ki ima samo en skupen cilj, da se zadovoljstvo v življenju posameznika ne konča na eni zabavi z nepremišljeno odločitvijo vožnje pod vplivom alkohola oz. s tem, da prisede v avto z alkoholiziranim voznikom. Vanja Hrovat, Predsednica uprave zavarovalnice Generali

Zelo pomemben cilj akcije so tudi določene zakonske spremembe in ravnanje policije. "Alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči. Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah ter v času različnih praznovanj. Četudi te podatke slišimo zelo pogosto, pa se prometne nesreče, ki jih povzročijo opiti vozniki, še vedno dogajajo. Policisti so samo v zadnji akciji, ki je potekala v začetku meseca novembra, med 15.000 preizkušenimi vozniki vozil zabeležili 377 takih, ki so imeli v organizmu več alkohola kot je dovoljeno," opozarja Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije in dodaja: "Z akcijo želimo vplivati na udeležence v cestnem prometu, predvsem pa na mlade, da naj o tem razmišljajo, preden se podajo na zabavo. Načrtovanje varnega prevoza domov je še posebej pomembno v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pa pozivam, da naj v duhu družbene odgovornosti ob organiziranju prireditev ne pozabijo tudi na organizacijo varnega prevoza za obiskovalce njihovih prireditev."

Ta dan bodo na omenjenih območjih poostren nadzor izvajali tudi policisti. "Aktivnosti v sklopu akcije Heroji vozijo v pižamah v policiji podpiramo in bomo v nekaterih aktivnostih sodelovali s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju, hkrati pa bomo na območjih, kjer bodo potekale aktivnosti, izvajali tudi nadzor psihofizičnega stanja voznikov," napoveduje Kapun. 

Projekt se bo izvajal tri leta, nadaljevali bodo tudi v drugih občinah. Aktivnosti projekta Heroji furajo v pižamah bodo vključili tudi v preventivne programe zavoda Vozim. "Z njimi dosegamo 65 odstotkov mladih," je poudaril Razbovšek.

Želijo pa si vzpodbuditi tudi sistemske rešitve. "Na slovenskih cestah je premalo policije. Želimo si tudi, da se uvede pridržanje kot edina opcija za alkoholizirane voznike. Razmislimo lahko tudi o zniževanju stopenj dovoljenega alkohola v krvi," je naštel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tone078
30. 11. 2017 19.13
+3
Bom jaz pelu, bomo lohk usi pil😉
FesterAdams
30. 11. 2017 13.29
-1
Kje pa piše, da morajo pokavci konzumirati alkohol? Pa da morajo nujno ponočevati???
akmt
29. 11. 2017 22.23
-18
Heroji furajo v pidzamah.hahahha.Si predstavljate, da vas mulc enkrat prot jutru zbudi s telefonom: "mat prid me.iskat"Ma ni sans da vstanem.Mulc naj pripesaci al si pa.placa taxi, ki je ponoc sicer blazno drag, na svoje stroske.Mama.ze ne bo vstajala, NI SANS.Sicer pa moji otroc ne bodo pijancevali, nimajo teh vzorcev Vi se pa pejte " kul heroje v pidzami" hahahhaha
enakatalena
30. 11. 2017 12.40
+4
:-) natisni si to svojo izjavo in jo preberi čez nekaj let.
slovenc79
29. 11. 2017 21.33
-2
kaj si bojo še zmislili? KAZEN, pa je. pijanduri pobrat izpite pa jim naložit take kazni da jih bojo odplačevali cel lajf. potem bo mir, pa polna državna blagajna. enega diktatorja bi rabili ki bi ljudi in državo porihtal kot je treba, ne pa ta demokracija slovenčkov ki hočejo da bi jim država rit brisala.
slovenc79
29. 11. 2017 21.35
-2
in nagrade tistim, ki ne pijemo in se držimo pravil :)
Le vkup uboga gmajna
29. 11. 2017 19.52
-3
Neumna akcija do amena! Še nobeno ozaveščanje o posledicah alkohola ni prineslo uspeha in tudi ta ne bo. Potrebno je poostriti nadzor nad prodajo alkohola, uvesti licence za prodajo alkohola v lokalih, prepovedati prodajo alkohola po 22.uri vsepovsod, zatreti vso stvar v kali, z zakonom določiti take kazni za gostinske delavce, da bodo desetkrat premislili, preden bodo vinjenemu postregli z alkoholom. In obvezno dvigniti zakonsko določeno starostno mejo, pri kateri lahko uživaš alkohol v javnosti, namesto, da bi dvignili starostno mejo za pridobitev vozniškega dovoljenja, jo še znižujejo.
bine1212
30. 11. 2017 13.16
+2
Le vkup uboga gmajna
30. 11. 2017 13.29
-2
Ne sklepaj čisto vsega po sebi in svoji družini. Povem svoje mnenje in to je to. Saj razumeš kajne!?
matej1200
29. 11. 2017 19.42
+7
Bravo popovci,za ogled videa prvo reklama in to reklama za PIVO,upam,da ni še za kakšen drug alkohol,vsaj za taki in podoben video pustite brez reklam,če že ne moreste brez njih !!!
Ramzess
29. 11. 2017 18.17
+1
Če voziš ne jej alkoholnih bombonov in ne uporabljaj ustnih vodic, ker dajejo lažne rezultate, posledice pa so jasne. Pa tudi raba indikatorjev alkohola s strani policije je menda zelo sporna, saj so vprašljivi.
anonymous82
29. 11. 2017 17.49
+5
Vsem ki povzrocijo promet o nesreco pod vplivom alkohola in kdo umre dozivljensko vzet izpit. Potem se bodo pa streznili pijani vozniki ko bodo mogli na avtobus, vlak ali taxi
rossi66
29. 11. 2017 18.09
+3
enakatalena
30. 11. 2017 12.40
korintos23
29. 11. 2017 16.05
-6
Dva deci dobrega vina na dan je zdravilo!
rossi66
29. 11. 2017 18.07
-1
Tocno, ti si tisti model, ki mi je pred dnevi odvrnil, da se sprosca z vinom. Ocitno so pri tebi maligani ze opravili svoje, ireverzibilno. Call 1-800-Rugelj.
DanM
29. 11. 2017 15.22
+2
Nihče se še ni domislil dvojnega taksija. Eden pelje domov tebe, drugi pa tvoj avto.
Ramzess
29. 11. 2017 18.12
-3
Drugi ga žal ne pelje domov, temveč na zbirališče, za povrh pa ga moraš še plačati, da ga dobiš nazaj, ... domov ga pelje le drug sorodnik, ki te je s prvim prišel iskat.
Ula_
29. 11. 2017 18.45
+4
To je full popularno na ceskem, s tem da je cena malenkost visja od navadnega taxija. Pri nas bi verjetno stalo 3x vec :(
rossi66
29. 11. 2017 15.01
+8
Neizpodbitna resnica je, da se americani ne bodo nikoli zavedli svoje odvisnisti od orozja, slovenci pa ne odvisnosti od alkohola. Oboji pravico do dostipa doticnima upravicujejo z osebno svobodo, in kar je se bolj temeljno, kot del kulture obeh narodov. Tako da je kar je...
rossi66
29. 11. 2017 14.08
+0
In naj mi se kdo rece, da slovenci niso narod pijancev...
JanšaBoy
29. 11. 2017 14.38
+0
Iskalec "The Top 5 Wine-Consuming Countries in the World Per Capita"
rossi66
29. 11. 2017 15.21
+0
Ni drugega za pricakovati..., zadnjic mi je en nadebudni forumas odgovoril, da se sprosca s kozarcki zlahtnega ljutomercana... sick.
korintos23
29. 11. 2017 16.05
-3
Ti se pa s travico sprostiš, bolj zdravo?
MalaZaba
29. 11. 2017 16.33
+3
Nobeden nima pravice odločati kdo naj se s čim sprošča.. eni popijejo malo vina,drugi vodo,tretji pivo , četrti razne redbulle....vsak odrasel človek ve ali pač ne kaj je dobro zanj. Najslabši so pa tisti ki menijo da je njihov način najboljši.
rossi66
29. 11. 2017 18.04
-2
Zaba..., ne klobasaj. Ce se nekdo malce prevec sprosti, ker je bil prevec na ti z alkoholom in mene ali mojo druzino zacne psihicno ali fizicno ogrozati, imam VSO pravico (in DOLZNOST), da ga trikrat okoli kepe.
MalaZaba
29. 11. 2017 20.25
+3
Heretik1
29. 11. 2017 13.09
-11
Spet se pripravlja dvig kazni, ker je oblast začela predpriprave z reklamami. Že zdavnaj je ugotovljeno, da alkohol ne vpliva na varnost v prometu, toda proračun je treba napolnit, najlažje pa ga je pri malih ribah!
CastrumFF
29. 11. 2017 13.58
+3
rossi66
29. 11. 2017 14.15
+2
wolfterier
29. 11. 2017 16.27
+2
90% nesreč povzroči objestnost,neznanje,telefoniranje,kajenje za volanom....torej...
rossi66
29. 11. 2017 18.09
-1
wolfterier... no, bi te rad videl to trditi, ko ti bo nekdo od tistih nekaj procentov, za katere trdis, da so krivi nesrec pod vplivom alkohola, do smrti zbil nekoga dragega. Za vedno bos utihnil.
Ramzess
29. 11. 2017 18.13
+1
Zakaj bi dvigovali v prometu že tako najvišje kazni v Evropi.
wolfterier
30. 11. 2017 10.11
+1
Ali pa če ga bo nekdo,ki mu je čik padel med noge,pa je pozabil na cesto gledat,a ne...
medo90
29. 11. 2017 12.29
+8
V mojih casih smo hodili peš in še kako zapeli tam proti jutru,. ..... no včasih se pa tudi stepli
MalaZaba
29. 11. 2017 12.11
+4
Bolj je problematičen podatek da 2/3 nesreč povzročijo trezni vozniki
CastrumFF
29. 11. 2017 12.25
+3
Morda ker Je treznih voznikov "malo" vec ma cesti?
Maxx365
29. 11. 2017 13.37
+2
žaba, pijanih je mogoče en promil ali pa še manj, zato taka preprosta primerjava s treznimi ni realna
wolfterier
29. 11. 2017 16.29
+1
Prej je bilo navedeno,da smo Slovenci narod pijancev,torej je vsak drugi voznik pijan,a ne...
lala3
29. 11. 2017 11.07
+16
Ce nimas za taxi, nimas za alkohol!
nekdonekje
29. 11. 2017 10.50
+3
Ma kakšn 0,0. Realno bi bilo 0,1 ali pa celo 0,2. Pri uživanju razne hrane, kajenju, uporabi propolisa in tako naprej lahko prav tako nekaj napihaš, čeprav nisi nič pil. 0,0 je samo še en način za polnjenje proračuna.
Maxx365
29. 11. 2017 11.52
-2
to kar ti navajaš preprosto ni res, z nobeno hrano, cigareto itd ne napihaš nič, to je bilo včasih ko so še bili balončki in ampule s kristalčki, novejši alkotesti zaznajo zgolj in samo alkohol
Dracul Va Domni DinNou
29. 11. 2017 12.04
+8
nekdonekje
29. 11. 2017 12.10
+4
Tiramisu ali pa torta z rumom? Solata z domačim kisom
nekdonekje
29. 11. 2017 12.20
+3
Propolis z alkoholom? Zakaj potem policisti vprašajo, kdaj si nazadnje kadil?
Maxx365
29. 11. 2017 12.22
-3
ravno zato, da se ne bi nekdo izgovarjal na cigarete
nekdonekje
29. 11. 2017 12.22
+2
Megusta, sej se ni treba napit, da pokaže tester alkohol, ne.
Maxx365
29. 11. 2017 12.28
-1
Domač kis? Kis pri pridelavi fermentira dvakrat, prvič se sladkor spremeni v alkohol, drugič pa alkohol v ocetno kislino. Končni kis ne vsebuje alkohola, to je le izgovor pijančkov, da so pijani zato, ker so pojedli skledo solate z domačim kisom, lol.
Maxx365
29. 11. 2017 12.31
+0
Torta z rumom? Očitno še nisi pekel torte, vprašaj mamo ali babico, koliko ruma da v celo torto ali orehovo potico, ni omembe vredno.
Ramzess
29. 11. 2017 18.14
-1
Če voziš ne jej alkoholnih bombonov in ne uporabljaj ustnih vodic, ker dajejo lažne rezultate, posledice pa so jasne.
SDS_je_poden
29. 11. 2017 10.28
+1
Že sami podatki, o povprečni količini popitega alkohola na osebo pri nas so grozljivi! Eni ga žlampate, da je joj.
santamaura
29. 11. 2017 10.44
+4
Vsak ga na koncu enako spije - samo eni malo prej
JanšaBoy
29. 11. 2017 10.18
-10
Mi je zal kadar taksen (pijan,divjak,itd) voznik umre. UZIVAM pa kadar pristane na vozicku za celo zivljenje! heheheehhe
santamaura
29. 11. 2017 11.03
+1
Žal ti je, da uživaš ? Priporočam ti spoved pri župniku, ki ti bo morda pojasnil, da ni dobro želeti drugim to kar ne želiš sebi
JanšaBoy
29. 11. 2017 11.11
-2
Ne pijem in ne divjam. UPAM da tisti pijanci in divhaki ki pristanejo na vozicku,prej zelo,zelo trpijo (fizicno).
korintos23
29. 11. 2017 11.23
+4
Janša...., 90% tega povzročijo taki kot si ti, trezni?!?
JanšaBoy
29. 11. 2017 11.29
+1
:)))))) "Morda" ker je treznih na cesti "malo" vec? hehehe Ce vzamemo 100 pijanih voznikov in 100 treznih...kaksne so sedaj % ? Da slisimo....
korintos23
29. 11. 2017 11.31
+0
Gre se za povzročitelja nesreč, pa tudi ti, kaže da si zelo pameten, kako bi ti lahko sploh nesrečo povzročil?
JanšaBoy
29. 11. 2017 11.35
+4
Kaksne povzrocitelje? Trdis da na 100 pijanih in na 100 treznih ,pijani povzrocajo MANJ nesrec od treznih? :))
Dracul Va Domni DinNou
29. 11. 2017 12.05
+1
Dracul Va Domni DinNou
29. 11. 2017 12.06
+2
santamaura
29. 11. 2017 10.16
+7
Od heroja do bedaka sta samo dva koraka