Slovenija

Plaz skoraj povsem zasul hidroelektrarno in žago

Kranjska Gora, 30. 10. 2018 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vaščani vasi Belca, v kateri je plaz preusmeril tok deroče reke, ki je grozila, da s seboj odnese in zasuje tudi del vasi, so še vedno zaskrbljeni. Evakuirali so 50 ljudi. Območje bo preletel helikopter z geologom in hidrologom, ki bosta ocenila, ali vasi grozi še kakšen podor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Plaz na Belci
    03:08
    Iz 24UR: Plaz na Belci
  • Iz 24UR ZVEČER: Plaz na Belci
    02:32
    Iz 24UR ZVEČER: Plaz na Belci

Kot je pojasnil poveljnik kranjskogorske civilne zaščite Blaž Lavtižar, so v ponedeljek zvečer opazili, da narašča potok Belca. Tako so bili aktivirani prostovoljni gasilci okoliških društev, zaradi obsega intervencije pa je bil sklican tudi štab civilne zaščite. "Ko smo prišli na kraj, smo videli, da vodotok narašča zaradi podora materiala, ki je nakopičen v potoku," je povedal.

Popolnoma je uničena tudi žaga Belca, kjer so prav tako popolnoma zasuti vsti stroji. Kot pravi župan Janez Hrovat je škoda milijonska.
Popolnoma je uničena tudi žaga Belca, kjer so prav tako popolnoma zasuti vsti stroji. Kot pravi župan Janez Hrovat je škoda milijonska. FOTO: POP TV

Zato so že zvečer aktivirali zasebnike, ki so jim s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip. Ker se je vodostaj višal, so sprožili evakuacijo več kot 50 stanovalcev najbolj ogroženih hiš, ki so noč preživeli v mojstranski osnovni šoli, kjer so jim zagotovili ležišča in hrano. Ko je vodostaj začel upadati, je na terenu ostala gasilska straža, ki je opazovala, da tok blata ne bi presegel nasipa.

Danes je že stekla sanacija brežine, v sredo pa bo prišla dodatna mehanizacija za čiščenje struge, da se bo potok znova vrnil vanjo. V sredo bodo s helikopterjem opravili tudi pregled struge in preverili, da ni kje višje prišlo do še kakšnega plazišča oziroma zastoja materiala, je pojasnil Lavtižar.

Evakuirani prebivalci so se danes že vrnili v svoje domove, saj so se padavine čez dan umirile, in upajo, da bodo lahko noč preživeli doma. Vendar pa strah še ostaja.
Evakuirani prebivalci so se danes že vrnili v svoje domove, saj so se padavine čez dan umirile, in upajo, da bodo lahko noč preživeli doma. Vendar pa strah še ostaja. FOTO: POP TV

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je poudaril, da je največja nevarnost zagotovo prežeči plaz, ki lahko še vedno zajezi potok in ogrozi naselje. Spomnil je, da je gozdna cesta že od februarja, ko se je sprožil plaz, zaprta in da so pravkar v delu projekti za novo cesto. Z novim podorom pa se situacija znova spreminja.

Evakuirani prebivalci so se danes že vrnili v svoje domove, saj so se padavine čez dan umirile, in upajo, da bodo lahko noč preživeli doma. Vendar pa strah še ostaja. Hrovat zato zagotavlja, da bodo takoj, ko bo to mogoče, potok in območje sanirali ter naredili načrte za varnostne ukrepe.

Popolnoma zasuta hidroelektrarna, zgodilo se je v manj kot pol ure

Prebivalci so še vedno pretreseni zaradi burnega vremenskega dogajanja. Kot pravi lastnik hidroelektrarne, kjer sta s peskom do stropa popolnoma zasuti obe poslopji, vključno s strojnico, turbino in generatorji, so se vedno bali visoke vode, a tako hudo ni bilo še nikoli.

Nasip je vodo vsaj zaenkrat spet preusmeril v njeno strugo, a kot opozarjajo vaščani, teren tu grozi že vsaj desetletje.
Nasip je vodo vsaj zaenkrat spet preusmeril v njeno strugo, a kot opozarjajo vaščani, teren tu grozi že vsaj desetletje. FOTO: POP TV

Kot opisuje, se je vse zgodilo zgolj v pol ure ali še prej: "Ko sem prišel in videl, da voda narašča, sem naročil, da moramo takoj umakniti viličarja in traktor. Uspelo nam je odmakniti viličar, za traktor pa nam je zmanjkalo časa. Lahko smo le še izklopili glavno stikalo in se rešili."

Popolnoma je uničena tudi žaga Belca, kjer so prav tako popolnoma zasuti vsti stroji. Kot pravi župan Janez Hrovat, je škoda milijonska.

Z nasipom so rešili naselje

V vasi se je torej vse začelo s plazom, ki je preusmeril tok deroče reke, ki je grozila, da s seboj odnese in zasuje tudi del vasi. Župan se zato zahvaljuje gradbenikom, gasilcem in civilni zaščiti, ki so z nasipom rešili naselje. Nasip je vodo vsaj zaenkrat spet preusmeril v njeno strugo, a kot opozarjajo vaščani, teren tu grozi že vsaj desetletje. Vaščani opozarjajo, da je to območje plaz zasul že trikrat in da bi ga morali že zdavnaj sanirati.

Kot pravi lastnik hidroelektrarne, kjer sta s peskom do stropa popolnoma zasuti obe poslopji, vključno s strojnico, turbino in generatorji, so se zmeraj bali visoke vode, a tako hudo ni bilo še nikoli.
Kot pravi lastnik hidroelektrarne, kjer sta s peskom do stropa popolnoma zasuti obe poslopji, vključno s strojnico, turbino in generatorji, so se zmeraj bali visoke vode, a tako hudo ni bilo še nikoli. FOTO: POP TV

Vodja sektorja območja zgornje Save na Direkciji RS za vode Urban Ilc meni, da bi bilo v prihodnje smiselno na tem območju med žago, ki jo je voda z naplavinami danes zasula, in naseljem narediti trajni varovalni nasip, podobnega, kot so ga naredili že ponoči. Bodo pa ti ukrepi predmet nadaljnjih pogovorov, prej bo potrebna sanacija naplavin, je pojasnil.

Situacijo si je ogledal tudi Šarec

Situacijo na Belci si je danes ogledal tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je poudaril, bo treba v bodoče premisliti, kako smotrna je gradnja na takih vodnih ali plazovitih območjih, saj narava terja svoje in ob velikih količinah zaledne vode je normalno, da se pojavi plazenje. "Ljudje so bili začasno evakuirani, upajmo pa, da ne bodo potrebni kakšni drugi ukrepi," je izpostavil Šarec.

Pomembno je tudi čiščenje strug, za kar je zaenkrat še zadolžena država, čeprav si občine že dolgo želijo, da bi se ta pristojnost prenesla nanje. "Sam to podpiram, saj občine najbolj vedo, kako se temu streže," je povedal Šarec, ki je poleg čiščenja strug izpostavil tudi pomen izvedbe protipoplavnih ukrepov in gradnje na pravih mestih. "Če bomo gradili na neprimernih mestih, bomo vedno imeli težave. Upoštevati pa bo treba tudi podnebne spremembe," je opozoril.

Material, ki ga je s seboj prinesla vodo, je minulo noč znova zasul tudi cesto do spodnje postaje gondole na Krvavec, kar se je zgodilo že ob močnem deževju pred petimi meseci. Potok je znova poplavil velik del ceste in parkirišča, postaja kabinske žičnice, ki so jo pred petimi meseci sanirali in zaščitili, pa tokrat ni bila poškodovana, so sporočili iz RTC Krvavec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
31. 10. 2018 10.37
+4
Gledal sem vse o teh naravnih nesrečah in priznam, da se mi smilijo ljudje, ki vse to doživljajo. Je pa ena gospa rekla, da se je narava zarotila proti njim. Pri tem sem pa drugačnega mnenja: vedno več nas je, vsak si išče streho nad glavo, pa nastajajo domovi tudi tam, kjer ne bi smele biti.
periot22
31. 10. 2018 09.07
+12
Prej ni župan in država nič naredila zdaj bodo pa morali pa se kostalo bo desetkrat več!
zvizi
04. 11. 2018 08.55
hondica
31. 10. 2018 08.25
+12
Tukaj seveda nima veze ali je bilvodotok dobro ali slabo vzdrževan, če ga zajezi plaz iz hriba, bi še tako dobro očiščen vodotok naraščal. Šarec pa celo v tako hudih trenutkih domačinom zabrusi le, da so si sami krivi in, da upa da ne bo potrebno storiti drugega, kot jih začasno izseliti...
Ramzess
31. 10. 2018 10.51
+0
Del odgovornosti je tudi na domačinih, lažje je govoriti kot pa kaj narediti.
hondica
31. 10. 2018 08.21
+18
V Sloveniji je možno celo to, da navržeš nekaj puhlic in si predsednik vlade.
kr--en
31. 10. 2018 07.59
-2
Banion
31. 10. 2018 07.58
+30
Dejstvo je da so vodotoki skrajno slabo vzdrževani. V bivšem kako gnilem režimu smo imeli za to poseben sklad in državna podjetja ki so to urejala. Ni bilo toliko hudourniških poplav in plazov kot sedaj a je tudi takrat znalo pošteno padaqti. Sedaj menda imamo še tista sprivatizirna podjetja kao koncesionarje a država je vodni sklad ukinila denar porabila za palče birokracije, ljudje pa trpijo.
Viky Lexy
31. 10. 2018 07.29
+9
Ja, to je resnično grozno. Moj predhodni komentatar pa se ne nanaša na ta članek. Se opravičujem!
Viky Lexy
31. 10. 2018 07.23
+33
Ne vem, zakaj se toliko pregovarjate glede migrantov! Kdor si jih želi, naj jih sam sprejme k sebi in sprejme skrb in odgovornost zanje, ne pa da skrb in odgovornost prepusti vsem tistim, ki so mnenja, da njihov način življenja, prepričanja in vere ne sodi v Slovenijo.
Hellsrael
31. 10. 2018 08.20
-4
Ramzess
31. 10. 2018 10.54
Migranti, ki so kaj, saj javnost ne ve kaj se res dogaja, migranti brez dokumentov, a z denarjem in mobiteli. Dokumenti so bili uničeni med vojno pravijo, a denar in telefoni pa ne. Človek se vpraša kaj se tu dogaja. Že je v medijih prevelika cenzura in se ne pove vsega.
Aijn Prenn
31. 10. 2018 07.15
+16