Bratuškova o Tovšakovi: Kar se je zgodilo, je nedopustno

Medtem ko je Hilda Tovšak še vedno na begu, pri pristojnih institucijah ugotavljajo, kdo je kriv, da je lahko pobegnila. Izginotje Tovšakove zaskrbljeno spremlja tudi premierka Bratuškova, ki je sklicala sestanek z vsemi pristojnimi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Gregor Virant

Virant je prepričan, do bodo Tovšakovo ujeli. (Foto: Aljoša Kravanja)

Hilda Tovšak je odkorakala iz pripora, od tam pa neznano kam. Medtem ko se zdaj nekdanja direktorica Vegrada skriva na neznani lokaciji, v pristojnih institucijah iščejo odgovor na vprašanje, kdo je kriv, da je sploh lahko pobegnila.

Spodrsljajem pristojnih v primeru Tovšak sicer kar ni videti konca. Kot poroča siol.net naj bi namreč iz originalnega spisa v zadevi zlorabe delavcev na gradbišču Teš 6, izginilo oziroma se je izgubilo kar 150 listov kazenskega spisa.

Kje se je zgodila napaka?

Zaradi izginotja obsojenke in obtoženke Hilde Tovšak je zaskrbljena tudi premierka Alenka Bratušek. "Kar se je zgodilo, je nedopustno, zato bi s pristojnimi, ki vodijo organe odkrivanja in pregona ter sodno vejo oblasti, želela ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, kako rešiti to situacijo in kaj je treba storiti, da do takih primerov ne bo več prihajalo," so sporočili iz kabineta premierke.

Zaradi resne situacije in izgube zaupanja v naše institucije je Bratuškova danes na predsednika vrhovnega sodišča, generalnega državnega tožilca, ministra za notranje zadeve in javno upravo, ministra za pravosodje ter generalnega direktorja policije naslovila vabilo na srečanje, ki bo v četrtek ob 14. uri.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pobudo za sestanek pozdravlja. "Mislim, da je prav, da je predsednica vlade zaznala, da gre za zelo resen problem in da ljudje na pobeg Tovšakove gledajo kot na veliko sramoto za državo in slovensko pravosodje".

V zvezi s tem primerom minister pričakuje dvoje: "Prvič, da se bo razčistila odgovornost za izpustitev iz pripora oziroma za pobeg, in drugič, da bo preko mednarodne tiralice policija Tovšakovo aretirala."

Ob tem dodaja, da sta z generalnim direktorjem policije dogovorjena, da je to visoka prioriteta. "Policija se s tem intenzivno ukvarja in prepričan sem, da jo bomo ujeli," je dejal Virant.

Alenka Bratušek

Premierka Bratuškova želi ugotoviti, kaj se je zgodilo, vpletene je zato povabila na sestanek. (Foto: Dz-rs.si)

Opravili bodo nadzor

Kdo je odgovoren, da je lahko Tovšakova v petek prosto odkorakala iz pripora, naj bi pokazali različni nadzori nad pristojnimi institucijami. Nekateri s prstom kažejo na vodjo specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, ki pravi, da je nova obtožba na sodišče prišla, preden je Tovšakova odkorakala na prostost.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa je zahtevo za pregled poslovanja naslovil tudi na višje sodišče v Ljubljani in na višje sodišče v Mariboru.

Višje sodišče bo moralo razložiti poslovanje v postopku izvršitve kazni, izrečene Hildi Tovšak v kazenski zadevi Čista lopata. V tem primeru je bila Tovšakova že 21. marca pravnomočno obsojena na leto in dva meseca zaporne kazni.

Z okrožnega sodišča v Ljubljani včeraj na vprašanje, zakaj Tovšakova medtem ni bila že na prestajanju zaporne kazni zaradi pravnomočne obsodbe v primeru Čista lopata, sporočili, da vsi obsojeni sodbe še niso prejeli, čeprav je bila sodba izrečena že 21. marca, sodišče pa je vročitev sodbe odredilo že za naslednji dan, ko je 9. maja prejelo spis višjega sodišča. Sodba tako še ni bila vročena Ivanu Zidarju, Dušanu Črnigoju, Ivanu Demšarju in Srečku Gabriču, so jo pa že prejeli njihovi zagovorniki. Za Hildo Tovšak, Boruta Farčnika in Tomaža Žiberta pa so prav včeraj izdali poziv na prestajanje kazni. Ta mora biti izdan osem dni po vročitvi sodbe, ko postane sodba izvršljiva. V tem primeru, pravijo, nepravilnosti tako ni bilo.

Ograja iz bodeče žice

(Foto: Thinkstock)

V zaporu so preverili, ali jo res lahko izpustijo

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, je direktorica Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora Celje Edita Mejač potrdila, da so v petek - po tem, ko so v zavodu prejeli sklep Okrožnega sodišča v Mariboru o odpravi pripora zoper Hildo Tovšak, klicali na Okrožno sodišče v Ljubljani in preverili, kako je z izvršitvijo njene sodbe v zadevi Čista lopata oziroma ali je že pripravljen poziv za nastop kazni zapora. Iz Okrožnega sodišča v Ljubljani so prejeli odgovor, da odločitev o izvršitvi sodbe v zadevi Čista lopata še ni bila sprejeta. Po tem so v zavodu Celje Hildo Tovšak v skladu s sklepom sodišča izpustili.

Minister Pličanič se je za trezno reakcijo, ki sicer ni spremenila nadaljnjega razpleta dogodkov, zahvalil Mejačevi in njenim sodelavcem. Primeren odnos do dela, ki so ga v tem primeru pokazali zaposleni v zavodu Celje, je pohvale vreden in vzpodbuda vsem, ki delujejo na področju pravosodja, da ni dovolj delati le “po črki zakona” temveč ravnati z večjo osebno odgovornostjo in občutkom za širši splet okoliščin v posameznih zadevah, meni minister.

Pličanič je tudi mnenja, da je vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, s tem, ko je napovedal svoj odstop v primeru odkrite napake s strani tožilstva, ravnal korektno in svojemu položaju primerno. Zaenkrat je torej edini med vsemi v tožilstvu in vsemi v sodstvu, ki je o svoji objektivni ali subjektivni odgovornosti sploh pripravljen razmišljati.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2329
 
malec 23.05.2013 15:58:02
Saj ne gre za Tovšakovo, temveč za strah, da gospa razkrije, kako je pajdaški tovarišiji Vegrad gradill hiše in bazene in kako se je financirala politika. Take so se morali rešiti, da jih ne kompromitira. Vse ostalo je samo sprenevedanje, pesek v oči ljudem! Ne gre za Tovšakovo, na kateri lomijo kopje za svoje grehe, gre za skorfumpiran sistem, v katerega so vpeti najbolj tisti, ki govorijo o morali in poštenju. Prišla bo tudi ura za vas!
Več komentarjev