Slovenija

Kriminalisti na 23 lokacijah: šest osumljenih, obiskali Snežiča in Hajdinjaka

Ljubljana, 23. 04. 2024 08.53 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver, Mirko Vorkapić
Komentarji
486

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so izvedli obsežne hišne preiskave na Darsu. Preiskave so se potekale natanko pol leta po naših razkritjih v rubrikah 24UR Fokus in 24UR Dejstva, kjer smo obelodanili niz sumov nepravilnosti – od favoriziranja pri javnih razpisih, sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja. Spomnimo, razkritja so odnesla takratnega predsednika uprave Valentina Hajdinjaka, ki so ga po naših informacijah danes prav tako obiskali kriminalisti. Skupno so opravili preiskave na 23 lokacijah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sporni posli na Darsu
    03:56
    Iz 24UR ZVEČER: Sporni posli na Darsu
  • Iz 24UR: Kriminalistične preiskave na Darsu
    02:41
    Iz 24UR: Kriminalistične preiskave na Darsu
  • Iz 24UR: Preiskave na Darsu
    03:10
    Iz 24UR: Preiskave na Darsu
  • Iz 24UR: Nepravilnosti na Darsu
    04:48
    Iz 24UR: Nepravilnosti na Darsu
  • Iz SVETA: Kriminalisti obiskali tudi kranjsko občino
    02:26
    Iz SVETA: Kriminalisti obiskali tudi kranjsko občino
  • Iz SVETA: Hišne preiskave Darsa
    04:21
    Iz SVETA: Hišne preiskave Darsa

Preiskovali so stanovanjske, poslovne in druge prostore. Preiskovalne aktivnosti so potekale na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj in Novo mesto zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve štirih kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, kaznivega dejanja Nedovoljenega dajanja daril in kaznivega dejanja Nedovoljenega sprejemanja daril. V preiskavah je sodelovalo 50 preiskovalcev NPU in 24 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Murska Sobota.

 Trenutno je osumljenih šest fizičnih oseb, je sporočila Policija. 

"Kazniva dejanja so bila storjena na škodo gospodarske družbe, ki je v lasti Republike Slovenije. Tri kazniva dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa je osumljena oseba na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po naših neuradnih informacijah so med osumljenimi Rok Snežič, Samo Feštajn iz avtovleke Žonta, nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, pa tudi nekdanji direktor za področje vzdrževanja Damijan Jaklin. Na seznamu naj bi bila še Gašper Bedenčič, ki naj bi v imenu Darsa, za politično stranko NSi, zahteval podkupnino od direktorja Avtocomerca, in celjski cenilec Izidor Salobir, ki naj bi bil vpleten v sporno preprodajo zemljišča Primskovo. 

Podjetje Dars
Podjetje Dars FOTO: Aljoša Kravaja

"DARS aktivno sodeluje pri preiskavi, s katero je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča. DARS bo tudi naprej, v kolikor bo potrebno, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave ne moremo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov," so sporočili z Darsa, ki ga po odhodu Valentina Hajdinjaka od novembra lani vodi  David Skornšek.

Za  kaznivo dejanje Zlorabe položaja je predpisana kazen zapora po prvem odstavku 240. člena KZ-1 do pet let, po tretjem odstavku pa do dve leti, za kaznivo dejanje Nedovoljeno sprejemanje daril po prvem in drugem odstavku 241. člena KZ-1 je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje Nedovoljeno dajanje daril po prvem in drugem odstavku 242. člena KZ-1 pa kazen zapora do štirih let in denarna kazen.

Skornšek je za 24UR potrdil, da je preiskava potekala na več lokacijah, ne samo v Ljubljani. "Intenzivno sodelujemo z organi, tako da preiskave potekajo intenzivno. Imajo tudi točen seznam oseb in področjih preiskave. Same raziskave ne morem komentirati. Tudi naša želja je, da čimprej pridemo do konca." Skornšek je povedal, da so, poleg rednih pregledov, zaključili tudi eno forenzično preiskavo, druga pa bo zaključena v naslednjih mesecih. "Na podlagi priporočil forenzike smo že izvedli nekatere ukrepe in nekaj pobud že dali na NPU." 

Kot je pojasnil, gre v preiskavi predvsem za določene javne razpise. "Osredotočenje je predvsem na postopke, ki se izvajajo v javnih razpisih in na posameznike, ki so bili v postopkih vpleteni."

Skornšek po naših informacijah ni del današnjih kriminalističnih preiskav, so pa kriminalisti zjutraj na domačem naslovu, kot smo izvedeli, obiskali njegovega predhodnika Hajdinjaka. Prav tako naj bi obiskali Roka Snežiča in vse glavne akterje pri poslih, povezanih z avtovleko pokvarjenih in poškodovanih tovornih vozil.

Hajdinjaka so zjutraj obiskali kriminalisti
Hajdinjaka so zjutraj obiskali kriminalisti FOTO: Aljoša Kravanja

Snežič je potrdil, da so ga obiskali štirje kriminalisti. Kot je prebral iz odredbe, so preiskave opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v Darsu Damijanu Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Slednji naj bi bil ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

"Pred pol leta sem sam zoper Dars podal dve kazenski ovadbi zoper neznane storilce in sem vesel, da je policija končno začela delati na tem primeru," je povedal in dodal, da ni nikoli sodeloval niti z Darsom niti s Hajdinjakom. "Zato sem podal ovadbi, da se razčisti to, da so me žaljivo obdolžili ter da me je nekdo neupravičeno snemal in prirejal v dogovoru z Darsom," je povedal in dodal, da sam kot fizična oseba lahko sprejme darilo do 5000 evrov, ki ga ni dolžan prijaviti finančni upravi, saj je do tega zneska darilo neobdavčeno in ga lahko sprejme od vsake fizične osebe.

Snežič je po lastnih navedbah s plakati po državi nagovarjal zainteresirane, da "odpira vrata", a ne v družbi Dars d. d., temveč je bilo na plakatih napisano samo "Dars". Pri tem gre po njegovih besedah za družbo iz Velike Britanije z blagovno znamko Dars, ki bo popravljala letalske motorje. Zatrdil je še, da na Darsu ni nikoli urejal ničesar, da ni bil v stiku s Hajdinjakom, ki ga ne pozna, ali v stiku s komerkoli drugim.

Spomnimo - konec oktobra lani smo na naši televiziji razkrili posnetek, na katerem davčni svetovalec Rok Snežič sprejme pet tisoč evrov gotovine. Da gre za podkupnino je za nas takrat razlagal žvižgač, skesanec, ki je Snežiču na posnetku izročil 25 bankovcev po 200 evrov. Skupno mu je, trdi, plačal 90 tisoč evrov podkupnin, del denarja pa naj bi šel tudi takratni največji vladni stranki SDS.

Ena od nevralgičnih točk Darsa so sicer bile avtovleke pokvarjenih in poškodovanih tovornjakov z naših avtocest. V javni razpis se je namreč vpletal sam predsednik uprave Hajdinjak, v ozadju pa je bil sum favoriziranja in kartelnega dogovarjanja.

Po naših razkritjih je Policija že naslednji dan uvedla preiskavo. Posle pa preiskujeta tudi Komisija za preprečevanje korupcije in Agencija za varstvo konkurence. "Agencija je v okviru svojih pristojnosti pridobila obsežno dokumentacijo ter opravila številne intervjuje v okviru zbiranja informacij. Glede na to, da zadeva še ni zaključena, saj želi Agencija preveriti še nekatere vidike obravnavane zadeve, pa vam več informacij zaenkrat ne moremo posredovati," so nam pred dnevi pojasnili na AVK.

Že dan kasneje smo razkrili še več spornih razpisov, ki so nakazovali na sum več kaznivih dejanj. Prvi je bil razpis za dobavo specialne mehanizacije za košnjo trave ob avtocesti. Posel je vodil takratni področni direktor za vzdrževanje Damijan Jaklin, ki je tako kot nekdanji šef uprave Darsa Valentin Hajdinjak viden član Nove Slovenije. Jaklin naj bi pri tem poslu favoriziral enega od ponudnikov, zaradi nedovoljenega stika, ki ga je imel med razpisom, je bil ta sicer na koncu razveljavljen. Jaklin takrat, čeprav je zlorabil svoj položaj, ni bil sankcioniran.

Tako kot naj bi ga favoriziral pri poslu za dobavo tovornih vozil, ki je bil, so nam takrat pripovedovali viri, napisan točno za podjetje Riko Ribnica, ki je na koncu ta 20-milijonski posel tudi dobil. Tudi ta posel je kot področni direktor vodil Jaklin. Spomnimo, še pred dobavo teh tovornih vozil pa se je pred njimi fotografiral prvak Nove Slovenije Matej Tonin.

Matej Tonin pred še nedobavljenim tovornim vozilom Darsa
Matej Tonin pred še nedobavljenim tovornim vozilom Darsa FOTO: Nova Slovenija

Kot smo izvedeli, so kriminalistične preiskave potekale tudi na kranjski občini, kar so kasneje na mestni občini tudi potrdili. "Gre za zadevo, ki se neposredno ne tiče MOK, kot so nekateri mediji že poročali, je preiskava osredotočena na poslovanje Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Nihče od zaposlenih na MOK ni med preiskovanci niti med osumljenci." 

"Kriminalisti svoje delo opravljajo zelo korektno, strokovne službe MOK pa z njimi ves čas sodelujejo. Posredovali smo dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj - vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je MOK jeseni leta 2023 odkupila od Darsa. Ker preiskava še poteka, vam več informacij ne moremo posredovati," so še sporočili iz občine. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronaskeptik
25. 04. 2024 18.48
+2
Poklicni kriminalec RS je tudi tesen svetovalec albanca... Saj se itak ve kje sta se spoznala.
Samo12
24. 04. 2024 17.05
+3
Koprive preusmerjajo pozornost z izmišljenimi zgodbicami, zagovarjajo pa svoj kriminal in s tem podpirajo korupcijo!!! Ne zagovarjam ne enih ne drugih! Ampak tile sektaši so prismojeni. Tipa so posneli, kako je jasno povedal koliko gre njemu v žep in koliko sekti!!!! O tem se zamislite! Niso vam krivi levičarji, ne komuni sti, ne Golob, ampak vi!!! Ker vi ste pobirali preko korupcije denar!in prav ti so proti tujcem v slo, čeprav ni svetovalec , se najmanj pa pacient ( niti ni v slo rojen, tudi krvni starši niso slo) se norčujejo iz Slovencev s takimi dejanji!
jank
24. 04. 2024 15.08
+6
Spodnji zapis opisuje patentirano barabo, lopova, lažnivca in tatu državnega denarja, ki ima izjemen vpliv v državi ob pomoči Janeza, šefa mafijske sekte. Kdaj bomo imeli tako dober sistem pregona, da se o takšnih patronih ne bomo v nedogled samo pogovarjali, ampak bodo vestno čistili sanitarije v zaporih.
XVXC
24. 04. 2024 14.46
+7
Rok. Človek brez uradnega premoženja se vozi v maseratijih, nosi drage ure, gradi vile. Norčevanje iz ljudi in hkrati velika nesposobnost državnega aparata. To, da je nekdo dolžan državi denar, se na osebnih bilancah prikazuje kot revež, medtem ko mu partnerica gradi vilo v MB je nedopustno. A tisti miljonski dolgovi Fursu pa čudežno zastarali? Ljudje pa zarad 200€ zgublajo hiše itd... Logika..Slovenija je davčni raj za podjetnike: brez plačanega DDV vozijo služben avto, brez ddv kupijo jahto na firmo, brez ddv kupijo stanovanje, brez ddv kupijo vikend, celo dnevna prehrana je na reprezentanco. Molzejo državo. Manj dajo kot vzamejo 10 x. Davčni dolg zastaral!? Maserati pisan na drugega? Tam pa za vzgojo nekej konopljic ali neizdaje računa na tržnici, pa kar hop po revežu, ki se verjetno komaj preživlja. A je komu znano, zakaj je davčni dolg zastaral in je gospod prost in se prosto sprehaja po Sloveniji? Pravo norčevanje iz poštenega Slovenskega naroda. Sramota !!!
Jožajoža
24. 04. 2024 14.40
+6
Tunina ke janša poslal celo na policijo,da prepreči prisluškovanje Hajdinjaku,ki je imel nalogo,da izčrpa Dars.
Jožajoža
24. 04. 2024 14.38
+5
Preiskujejo tiste reveže,katere janša pošilja kot svoje vojake,da kradejo iz državnih firm in proračuna za njega in sds sekto.
brabusednet
24. 04. 2024 13.26
+3
Že 32 let poslušamo o preiskavah in komisijah preiskuvalnih pa nihče v zaporu.Škoda denarja in časa.
cirenij
24. 04. 2024 14.08
+3
Ja, tile in taki za milijone vedno oproščeni. Oni preprodajalec pa za 75.000 v arest.
cirenij
24. 04. 2024 14.11
+4
In tem "nezakonito" pridobljeni dokazi. Kaka zakonodaja je to?
zibertmi
24. 04. 2024 13.00
+8
Ko ni mačke miši plešejo. Zakaj ni služb nadzora, ki bi v kali zatrle to korupcijsko masleno torto, zakaj post festum, ko denar ponikne in gre v davčne oaze? Zakaj so vedno v ozadju politične elite, ki ostanejo nedotaknjene? Si kdo upa končno zapret to črno luknjo?
zibertmi
24. 04. 2024 13.02
+6
in zakaj se hišne preiskave izvajajo šele po 6. mesecih??, POTEM, KO SE ZABRIŠEJO VSE SLEDI!in zakaj je 90 in več% teh dejanj povezano z desnimi strankami,ki v večini nadzirajo ali vodijo državna podjetja že dolgo let,kar jih niso odprodali madžarom seveda
cirenij
24. 04. 2024 14.09
+4
Ja, toliko časa čakajo, da dokazi izpuhtijo. Logično.
Paskakvali
24. 04. 2024 12.53
+7
Hehehe........ovčka bacek Jon pa po stari navadi sekte ne komentira svinjarij posvečenih temveč pridno ponavlja ene in iste stvari ki jim jih je napletel veliki guru.......
Paskakvali
24. 04. 2024 12.54
+7
Pravzaprav vsi navijači plešastega gonijo eno in isto......
Samo12
24. 04. 2024 12.50
+5
Koprive preusmerjajo pozornost z izmišljenimi zgodbicami, zagovarjajo pa svoj kriminal in s tem podpirajo korupcijo!!! Ne zagovarjam ne enih ne drugih! Ampak tile sektaši so prismojeni. Tipa so posneli, kako je jasno povedal koliko gre njemu v žep in koliko sekti!!!! O tem se zamislite! Niso vam krivi levičarji, ne komuni sti, ne Golob, ampak vi!!! Ker vi ste pobirali preko korupcije denar!!!!!
Paskakvali
24. 04. 2024 12.55
+3
Narkodefinkica
24. 04. 2024 12.35
-1
Nov kriminal širi Pipil mas tras as..( Samooklicana E vro cekretarka ) pa še prejšnjega niso razrešili kraja delnic in ta pošast je celo ministrica, več lopov si raj te imajo GOLOBISTI. Očitno rop 200 000 delničarjev v Sloveniji nikogar ne zanima..aja SD ima komando kdo je lopov in kdo ni..
Samo12
24. 04. 2024 12.29
+1
Tipa so posneli, kako je lepo po resnici povedal, koliko njemu in koliko sekti. Dokazana korupcija, sekta pa to zagovarja !!!! In pol bi ti spet radi bili na oblasti!? Da bi povečali korupcijo in napolnili prazne žepe? Iz slo naredili orbanland, s Korejo, Belorus? Takih nikoli več na oblast. V normalni državah na svetu se take kot je ta in pacient takoj izloči iz politike! Se Hrvati so poskrbeli za Sanader , ki je sodeloval in bil dober prijatelj pacienta, pri nas pa bi rad ta spet na oblast. Sreča, da je slo narod bolj intelektualno razvit, razen pač tistih slabih 20% sektasev v manjšini, katere nihče vec noče gledat, poslusat kaj šele na oblasti
Glava
24. 04. 2024 14.23
-3
res je ,to sekto golobajzerjev je treba vse pozapret, ali v jame kot leta 1945, seveda brez sojenja!
Jon Bacek
24. 04. 2024 11.54
+2
Kdaj bo preiskava vratolomnih cen gradnje železniških postaj?
Samo12
24. 04. 2024 13.06
+2
Takoj za tem, ko preiščejo in zaprejo odgovorne za golfe, toalet papir z elastiko, nepojasnjeni vir denarja, stiskanje jajc, izginuli tovornjaki, zemljišča, vozila, financiranje iz občinskega denarja, krediti iz BiH, svetovalci, DARS, orožje, ………
zibertmi
24. 04. 2024 13.07
+1
ko bo janez to dopustil.ker slovenske železnice so last sds,kot tudi luka koper telekom ,petrol itd.zakaj se je pa šele seda začela gonja sdh proti t2 v lasti zvon 1,ker ga je do debeljaka vodila stranka sds,ki je zvonu leta 04 pomagala dobit politični kredit brez zavarovanja in vračanja v banki nlb
Jon Bacek
24. 04. 2024 11.50
-1
Zakaj NPU še ne preiskuje Robijeve posle GEN-i v tujini? Ali direktor NPU, ki ga je postavila ta vlada, ne dovoli? Ali se bo zgodilo, da bodo prej tuji preiskovalni organi ugotovili kriminalna dejanja?
brabusednet
24. 04. 2024 11.33
+3
Nadzornike DARSA je treba kaznovat a spijo na delovnem mestu.
Jožajoža
24. 04. 2024 11.30
+4
Me zanima,kam so Hajdinjaka poslali,da dalje krade za janšiste
Jon Bacek
24. 04. 2024 11.52
-1
Peklenšček
24. 04. 2024 11.20
+3
Kak pesek v oči, Snežiču se že smeji. Norce brije iz države iz Bosne nam prodaja krave! Vsepovsod se oglašuje, kako se državo nateguje. Državi dolguje vsepovsod, hodi okoli kot gospod, ničesar on se ne boji ker je car kot niso vsi. Nimajo mu kaj uzeti morda bi moral gnit v kleti.
inp
24. 04. 2024 11.44
VKOLIKOR bi to bilo minimalni interesa b seveda to rešili problem je velika boga SLO.
Slovenecsem
24. 04. 2024 11.19
+0
Kaj pa Golob in Star-Solar? A bo kej preiskave?
brabusednet
24. 04. 2024 11.32
+1
Ne ta je naš,še pričat ga ne upajo povabit.
poper00
24. 04. 2024 11.36
+3
Potekajo preiskave in vodi jo NSI.Samo problem je ,da je pri Golobu vse legalno in prijavljeno tako,da razen nakladanja s strani tebe in tebi podobnih ne bo nič.
inp
24. 04. 2024 11.47
Pri nas Piščance varujejo lisjaki - upam da je v naši državi kaj bolje urejeno
Jon Bacek
24. 04. 2024 11.53
-2
drobiž
24. 04. 2024 11.13
+1
Škoda časa in denarja za nič.
Nidani
24. 04. 2024 11.03
+4
Janšisti, saj vemo... krivi so kriminalisti ker preiskujejo in novinarji, ker poročajo... 🤣