Slovenija

Razkritja iz 24UR: Janković naj bi dve leti sprejemal podkupnino, od farmacevtke pa naj bi v zameno za službo zahteval spolne usluge

Ljubljana, 17. 12. 2015 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./B.G./STA
Komentarji
2179

Janković naj bi dve leti sprejemal podkupnino od šefa KPL-ja. Od vsakega posla je bojda dobil 10 odstotkov, naj bi nakazovali prisluhi. Preiskovalci NPU preiskujejo tudi nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Neuradno naj bi od farmacevtke župan pričakoval spolne usluge.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ljubljanski župan ujet v prisluhe
    02:56
    Iz 24UR: Ljubljanski župan ujet v prisluhe
  • Iz 24UR: V letu in pol za več kot 13 milijonov evrov nakazil
    01:13
    Iz 24UR: V letu in pol za več kot 13 milijonov evrov nakazil
  • Iz 24UR: Nespodobna zahteva
    02:38
    Iz 24UR: Nespodobna zahteva
  • Iz SVETA: Kriminalistična budnica za Zorana Jankovića
    01:55
    Iz SVETA: Kriminalistična budnica za Zorana Jankovića
  • Iz 24UR ZVEČER: Je Janković še lahko župan?
    12:49
    Iz 24UR ZVEČER: Je Janković še lahko župan?
Preiskave na MOL
Preiskave na MOL FOTO: POP TV

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljali 12 hišnih preiskav, od tega dve še vedno potekata. Protipravna premoženjska korist, ki jo preiskujejo, znaša 150.000 evrov, osumljenih pa je osem oseb, je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič. Policisti so obiskali tudi Mestno občino Ljubljana. 

Janković prejemal podkupnino?

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so končali današnje hišne preiskave na območju Ljubljane, med drugim na MOL. S preiskavami so iskali dokaze za sume jemanja in dajanja podkupnine, nezakonitega posredovanja in zlorabe položaja, s katerimi naj bi nastalo za 150.000 evrov škode. Pridržanih ni.

Po poročanju novinarjev 24UR podatki policijskih prisluhov in tajnega opazovanja razkrivajo, da je župan Ljubljane Zoran Jankovič dve leti sprejemal podkupnino od Ranka Mimovića, šefa ljubljanskega komunalnega podjetja. Od vsakega posla, ki ga je občina KPL-ju plačala v naprej, naj bi dobil 10 odstotkov. Kot še poročajo, naj bi po gotovino hodil kar njegov sin Jure Janković, ki je bojda po vsakem obisku od tam odnesel od 50 do 100 tisoč evrov. Ta naj bi od Mimoviča denar terjal celo po tem, ko je bil nekdanji šef ljubljanskega komunalnega podjetja že v priporu na ljubljanski Povšetovi.

Janković je po informacijah novinarjev 24UR osumljen tudi nezakonitega posredovanja pri razpisnih pogojih za dela na vodovodu podjetja Vodovod in kanalizacija. Zahteval naj bi spremembe razpisa, da se je lahko nanj prijavil tudi KPL, ki sicer pogojev ni izpolnjeval.

Neuradno sta torej jemanja podkupnine osumljena Zoran in Jure Janković, dajanja podkupnine pa Ranko Mimović, poročajo.

Ljubljanski župan Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković FOTO: Miro Majcen

Janković v zameno za spolne usluge farmacevtki našel službo?

To pa še ni vse, kar naj bi ujeli preiskovalci. Kot je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič, se eno od kaznivih dejanj nanaša na nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Neimenovani viri naj bi novinarjem oddaje 24UR potrdili tudi, da je v prisluhe ujet tudi županov nespodoben pogoj. V zameno za posredovanje pri direktorju družbe Lekarna Ljubljana naj bi od tedaj brezposelne farmacevtke pričakoval spolne usluge. Ta je danes zaposlena v eni od enot, poročajo.

V organizaciji Trasparency International Slovenia ob informacijah opozarjajo, da ima tovrstna nespodobna zahteva, tudi če ne bi bila uslušana, nedvomno znake korupcije, zlorabe moči in spolnega nadlegovanja, ki se kazensko preganja.

Danes je v nekaterih prostorih Mestne občine Ljubljana potekala hišna preiskava na podlagi ovadbe osebe, ki je pravnomočno obsojena. Policistom smo izročili vso zahtevano dokumentacijo, pri čemer župan Zoran Janković ni imel nobenih zadržkov, da zasežejo tudi strežnik, saj ničesar ne skrivamo. Policisti so svoje delo opravili korektno. Mestna občina Ljubljana, uradno sporočilo za medije in javnost

NPU potrdil zbiranje dokazov za utemeljitev sumov

"Današnje aktivnosti preiskovalcev so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," je v izjavi novinarjem pojasnil vodja NPU Darko Majhenič. Na podlagi dosedanjih ugotovitev preiskovalci sumijo, da so osumljeni omenjena kazniva dejanja storili med letoma 2012 in 2014. Za pridržanje osumljenih danes ni bilo razlogov.

Preiskovalci NPU pa sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja storili pri upravljanju s premoženjem občine, tako da je občina plačevala račune za opravljene storitve, osumljenec pa je zase zahteval denarno nagrado v višini 10 odstotkov. "Eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila, povezanega z gradbenimi deli, ki sta ga naročila občina in javno podjetje," je pojasnil Majhenič.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo tudi pri nezakonitem posredovanju pri zaposlitvi javnega uslužbenca v javnem podjetju pa tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe, povezane s fiktivnim poslom pri prodaji vrednostnih papirjev.

"Gospodarsko družbo iz Ljubljane naj bi tako oškodovali za več kot 150.000 evrov," je še v uradni izjavi dodal Majhenič.

Predkazenski postopek je NPU začel marca lani na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva. Operativne aktivnosti danes poleg preiskovalcev NPU opravljajo tudi ljubljanski kriminalisti.

Preiskave na MOL
Preiskave na MOL FOTO: POP TV

Predstavniki NPU so se v dopoldanskem času oglasili v KPL, kjer jim je bila izročena določena poslovna dokumentacija, je za 24ur.com sporočila predstavnica odnosov z javnostmi pri KPL Teja Bezeg.

Na naše vprašanje, ali držijo navedbe, da preiskovalci iščejo dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši v Ljubljani, so iz podjetja odgovorili, da družba ni izvajala nobenih del, niti ni pridobila posla za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši.

Kaj pravi Janković?

Zakaj so bili danes preiskovalci na sedežu Mestne občine Ljubljana, Janković ni razkril. Dejal je, da so odnesli vse zapisnike kolegija župana zadnjih dveh let in da je hišna preiskava na Molu končana.

Janković je poudaril, da je preiskava potekala korektno in da so predali tisto, kar so policisti zahtevali.

Policisti strežnika niso odnesli. 

 

Župan komentira današnji obisk policije. Pojasni, zakaj so prišli in pove, da so svoje delo opravili korektno. Ponudil jim je tudi strežnik, ker čisto nič ne skriva. A ga niso vzeli.

Posted by Zoran Janković on Thursday, 17 December 2015

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Verbena
18. 12. 2015 16.03
+4
Ah ja..pol pa naj še kdo reče, da se kriminalisti ne trudijo...preiskujejo, delajo zaznamke..sam naprej se nekako vse ustavi...ni zadosti dokazov, niso pridobljeni na pravi način...glede preiskav si lohka dva politika na črko J pa kar podata roke...jih zbirata za guinesevo knjigo rekordov..kdo bo koga??
CyberWorm90
18. 12. 2015 16.27
+0
pomojm se jm zdi brezweze : ))) boljš da lowijo hašišarje po parku : ))))
plasticman
18. 12. 2015 18.09
+1
Ogromna razlika je med obema: en je vsaj nekaj časa preživel v zaporu na osnovi neugotovljenega časa na neznanem kraju itd, drug je pa nedotakljiv, upam, da ne več dolgo!
mokocoko
18. 12. 2015 15.53
-4
ajej ajej.....tv3....domobrani norijo z versko šolo....
iGURT
18. 12. 2015 16.03
-1
encijandupli
18. 12. 2015 16.11
-2
encijandupli
18. 12. 2015 16.11
-1
Če bo sprejet družinski zakonik, se že pripravljen plan, da se reši nedolžne otroke. POSVOJITVE OTROK med DUHOVNIKOM in njegovo GOSPODINJSKO POMOČNICO (seveda samsko gospo ali vdovo). Sklenila se bo nekakšna formalna zveza med tema osebkoma, ki bosta otroku kod oče in mati ampak medsebojno ne bosta imela nikakršnega seksualnega razmerja. Bosta nekako tako kod Bogomila in Črtomir potem, ko sta se razšla. Veliko duhovnikov si želi biti oče otroku za katere bi skrbel, zakaj jim tega nebi omogočili, kod homoseksualnim parom? Ti otroci bi bili materialno preskrbljeni ter vzgojeni v pravi krščanski vzgoji, ter nekoč postali tudi duhovniki, ki jih čedalje bolj primanjkuje. KAJ PRAVITE NA TO LIBERALNO RAZMIŠLJAJOČI?
mokocoko
18. 12. 2015 16.13
+0
niso...pod pretvezo zasebnega šolstva hočejo križ vrinit v te šole......pa še plačamo naj......he he he......
masai mara
18. 12. 2015 15.50
-14
ma dajte biti resni no, kakšne spolne usluge...saj se niti ne spomni več kdaj je nazadnje. ne vem kaj so vsi tko navalili na Zokija...je čist fejst dec ki je preporodil in zrihtal Ljubljano..
Svetec 2021
18. 12. 2015 15.53
+9
Ja jaz si tudi lahko ladjo kupim če drugega za 50let zakreditiram kaj je to problem še upnikov s stožic ni plačal
plasticman
18. 12. 2015 18.04
+6
S tujim ku..em je lahko po koprivah mlatit! Ljubljana je danes 5 krat več zadolžena kot pred 10 leti!
Maday
18. 12. 2015 15.49
+2
ROP PA JS KJ JS JS SEM TE NASTAVIL BREZ MENE IN KUČANA TEBE NE BI BILO..
Maday
18. 12. 2015 15.48
+1
Kako so Kučan, AKADEMIKI RDEČA smetana, Balvan kulturniki, ugledna stroka FDV ja in FORUM 21. ob ustoličenju JankovIča vpili iz prve vrste ZoKI, Ki si naš, za tebe vse in očenaš..sam pol leta zatem isti v prvi vrsti Alenka ti sinaša nada..in Zoki, spoki..Zoki spoki..to so Kučan in LEVICA TO SO ONI.. Kako že Makarovička me ne zanima kje je dobil denar tud če ga je ukradu..To so ti KULTURNIKI, TI AKADEMIKI...
S56EM
18. 12. 2015 15.50
-4
A misliš , da kulturniki živijo od zraka.
Raspunin777
18. 12. 2015 15.52
+3
HAHA <Akademiki , kulturniki in FDV jevci . To so poklici ki doprinašajo k razvoju naše države JUHUHUU Sami praktiki ki vedo kako se rečem streže....
ho?emVšolo
18. 12. 2015 15.45
+7
Objavljam novico, Jankovič bo danes ponudil svoj odstop!!!
mokocoko
18. 12. 2015 15.50
-1
masai mara
18. 12. 2015 15.52
+3
to je isto kot bi rekel da gre Janša nazaj na Dob...hehe..pravljica za male otrocke
iGURT
18. 12. 2015 15.40
+5
Berem da: "Zoran Janković se bo ob 16. uri odzval na obtožbe o jemanju podkupnine. "
Darko32
18. 12. 2015 15.38
-3
Ta pa je dobra, da sedaj že JANKOVIČ prosi za spolne usluge. Ni kaj domišljija pa res ne pozna meja.
S56EM
18. 12. 2015 15.40
+3
Ne razumeš. Punca je vprašala za službo.
Ci.ara
18. 12. 2015 15.41
+2
Upam, da bo kmalu deležen še poželjivih pogledov na Igu.
srebrnibreg
18. 12. 2015 15.44
+6
Še sreča, da imajo ženske močne argumente za pridobitev službe.
wolfterier
18. 12. 2015 16.21
+3
A je Joško hegler tudi...prosil,naj pride v službo...
mariabologna
28. 12. 2015 17.14
+1
In mu je tudi dala. Zato pa poštene punce ne dobijo služb.
dostojevski II
18. 12. 2015 15.37
+5
To bo še zanimivo na sodišču. Ker je kronska priča tožilstva Ranko Mimović, pravnomočno obsojeni kriminalec. Ki prestaja kazen dveh let zapora. Ki je s tožistvom dosegel dogovor za svoje kriminalno početje: priznanje krivde in ovadba zoper Jankovića.
Darko32
18. 12. 2015 15.39
-2
ZAto je takšna obtožba sorna in je lahko sila nevarna za tistega, k itakšno obtožbo uporablja.
encijandupli
18. 12. 2015 15.44
+6
Takole se bo iz tega razvilo: Jankovič bo prepoznan kod nedolžen, on Mimovic pa bo dobil še dodatni 2 leti zapora, ker ga je zašpeco. Pa še batine ko ga izpustijo!
wolfterier
18. 12. 2015 16.23
+3
Jurćek bo pa še naprej atu denar nosil,ata pa lepe uslužbenke za usluge prosil,nje...
brabusednet
18. 12. 2015 15.32
+10
Če Zoki ve,kaj je strežnik sem jaz bickl.Ziher pa ve,kakšna je mlada češplja.Pa tako fajn se je imel na Severinini poroki.
mokocoko
18. 12. 2015 15.36
-5
brabusednet
18. 12. 2015 15.49
+0
mokocoko,domov si ga vzami ga bo žena ziher čez prag pognala.
Raspunin777
18. 12. 2015 15.32
-7
Svetlana in ostali Tovariši te podpiramo dalje Zoran ! In moja skromna malenkost tudi. Sedaj pa zmolimo eno da se bo vse srečno končalo....
Raspunin777
18. 12. 2015 15.46
-1
Zakaj minusi Tovariši moji če pa ste ga množično 2x volili. Za njega bi dali roko v ogenj dragi tovariši !
wolfterier
18. 12. 2015 16.25
+3
Bučar ga ne podpira več,je sporočil Lucifer,nje...
kapljač1
18. 12. 2015 15.29
+0
Čim se je v obtožbah pojavil še sum spolnega delikta , nisem več prepričan, da resnost obtožb sploh obstaja. Nekoga obtožiti seksualnega delikta (Stross Kann -kandidat za predsednika države Francije , pisatelj Vitomil Zupan-partizanski borec, ki je padel komunistom v nemilost, ker s e ni pokoril, in še mnogi) je prevečkrat politično najlažje načrtovana zadeva, v vseh režimih.) Sploh pa mi ne gre v glavo, da policija že dan po preiskavah v medijih trosi neke prisluhe. To je stvar preiskave sodnih oblasti in nikakor premleva in žvečenje za laične množice, kar vse kakor ne more biti strokovna debata. Predvsem in zgolj "gužvanje" "govoričenje", "nakladanje" teme , ki jo večina ne razume, po različnih radoznalih grupacijah, ki se med seboj sploh en morejo dogovorit ničesar Dejanje Neresno pravne države.
Darko32
18. 12. 2015 15.35
-6
To je tipično za podtikanje. JAz ne verjamem, da bi JANKOVIČ sploh iskal spolne usluge, če pa ima v svoji druščini preveč žensk. ZAto so te obtožbe izvite iz trte in čisto podtikanje. TIPIČNO ZA NOVINARJE.
ivan.z Doba
18. 12. 2015 15.23
-1
Če je kriv, v arest. .....Imam pa en problem več kot desničarji. Ker ne odobravam lopovščine, pa naj prihaja z leve, srednje ali desne. Sektaši "priznavajo" samo lopovščino t.i. levice.
botjabotja
18. 12. 2015 15.26
-4
Nisem zaznal,da bi kadarkoli pljuval po levici...pusti Zokija,mislim na ostale
S56EM
18. 12. 2015 15.31
+1
Dobro si povedal t.i.levice, ker pri nas je vse malo pomešano. Če hočeš vedeti kakšno vlado imaš, samo pogledaš - če zvišuje davke je leva če znižuje davke je desna.
mokocoko
18. 12. 2015 15.33
-1
bo....ti nebi zaznal da ti janez v oko pljune....
ŠTRAJK ZA VSE
18. 12. 2015 15.21
-2
Mu bom sporjektiral in narisal 3800 m stolpnico. HIHI
deratizacija
18. 12. 2015 15.20
+8
Stara srbska poslovica: Trla baba dlan, da joj prođe dan. In tako vsak dan znova.
mokocoko
18. 12. 2015 15.38
+3
to ni srbska poslovica.....to je pesem kameleonov...
kapljač1
18. 12. 2015 15.16
+3
Ponovno se sodni epilogi odvijajo na ulici. Kaj nam bo demokracija. Vržmo to vstran. N e potrebujemo tožilstva, ne potrebujemo sodstva, veš kolk to stane državo. Potrebujemo samo ne par kadij, "kadija tuži. kadija sudi", kot tudi že pravi pregovor, ki vsako zadevo nesejo v medije in pa ene dva odvetnika ala Matoz, ki v sodnih obravnavah "niti zna prav stopit", zato pa pred kamerami odločno brani samega hudirja če treba. Kaj nam bo pravna država, če je dolg jezik, velik sape in zadost sline povsem zadost.
CyberWorm90
18. 12. 2015 15.15
+7
mafijska familja kaj naj rečem : ))) upam da ga zabetonirajo nekam : ))))
CyberWorm90
18. 12. 2015 15.16
+3
čega pa nebojo pa bo pokopan na žalah bo pa namest spomenika bil parkomat pa to hahaha
brabusednet
18. 12. 2015 15.07
+10
Protestniki se tokrat še ne zbirate in zahtevate odstop,bi lahko spet zaslužili.
ivan.z Doba
18. 12. 2015 15.16
-2
Odbor 2014 se źe zbira. Samo še svečke čakajo.
brabusednet
18. 12. 2015 15.04
+6
Presneti policjoti so Zokijevi družini praznike pokvarli.A se bo še tako prešerno smejal.Njegova soproga sigurno ne.Zoki na koruzi boš klečal.
caps1
18. 12. 2015 15.06
+5
Njegovi prazniki so šele v januarju. Do takrat bo že vse pozabljeno...
ivan.z Doba
18. 12. 2015 15.24
-3
iGURT
18. 12. 2015 15.03
-1
Ga bo US rešilo ?
kameltrajbar
18. 12. 2015 15.09
+0
..janez dela na tem....vse za tabol frende....:)
ivan.z Doba
18. 12. 2015 15.17
-3