Slovenija

Hitro vstali in še hitreje padli: slovenske politične 'zvezde', ki jih je hitro odneslo

Ljubljana, 28. 11. 2014 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Politika je neizprosen boj. A očitno dovolj privlačna, da se v areni vsakokrat meri veliko število političnih strank. Optimizem tistih, ki životarijo na robu, da se bodo vrnile v parlament, sicer nima prav velike realne osnove.

Instant stranke proti tradicionalnim. Tehtnica dolgoročnega uspeha je trenutno nagnjena v prid slednjih.
Instant stranke proti tradicionalnim. Tehtnica dolgoročnega uspeha je trenutno nagnjena v prid slednjih. FOTO: 24ur.com

Peščica članov Državljanske liste se je odločila, da stranko, ki je pred volitvami leta 2011 nekaj časa veljala celo za favoritko za volilno zmago, a so nato po zaslugi škandala takratnega prvaka Gregorja Viranta začeli odstotki padati in so se na volilni dan ustavili pri 8,37 odstotka glasov, še ne pošlje na smetišče zgodovine.

Vsaj uradno ne. V resnici se tudi njen ustanovitelj Gregor Virant, ki je glasoval za samoukinitev stranke, zaveda, da povratka po letošnjih volitvah, ko je stranka pod vodstvom Bojana Starmana prepričala le še 0,67 odstotka ali 5.556 volivcev, enostavno ni več.

Tako vsaj pravi pregled vzponov in padcev političnih strank v kratki zgodovini naše države. Še največja izjema je Nova Slovenija, ki ji je, potem ko ji je leta 2008 za las spodletela uvrstitev v parlament, uspela vrnitev na naslednjih volitvah, v parlament pa so se uvrstili tudi na letošnjih volitvah. Kljub temu jim uspeha iz ustanovitvenega leta 2000 ni uspelo več ponoviti. Takrat so zbrali 8,66 odstotka glasov oziroma prepričali 93.247 volivcev. Letos je bilo prepričanih le še nekaj manj kot 49.000 volivcev oziroma 5,59 odstotka. Zato najbrž ni presenetljivo, da se v stranki pojavljajo glasovi po spremembah smeri vodenja stranke, ki sta jo začrtala Ljudmila Novak in Matej Tonin, a vendar večina članstva te alternative ne vidi v Alešu Hojsu, ki mu očitajo, da si želi povratek tistega, kar je stranko leta 2008 odneslo iz parlamenta – pretirane bližine z Janezom Janšo.

Gregor Virant, Zoran Janković, Alenka Bratušek in Igor Šoltes
Gregor Virant, Zoran Janković, Alenka Bratušek in Igor Šoltes FOTO: 24ur.com

A medtem ko se v NSi še lahko ukvarjajo s svojo prihodnostjo, se je ta za številne, nekoč znane stranke, že končala. Zeleni Slovenije so na primer leta 1992 zasedli pet poslanskih stolčkov. To je bila tudi njihova edina uvrstitev v parlament.

Leta 2007 je po sporu v LDS nastala stranka Zares. Z močno kampanjo in prepoznavnimi obrazi je na javnomnenjskih anketah pred volitvami leta 2008 kotirala izjemno visoko. Končni rezultat je bil 9 poslancev in turbulentno članstvo v vladi, ki mu je sledil neslavni epilog. Do leta 2011 je podpora stranki padla na 0,65 odstotka in stranka si od takrat ni več opomogla.

Stranka mladih je kot znanilka "nove politike" veljala leta 2000. Bili so mladi, prodorni, na volitvah so osvojili 4 poslanske sedeže. Takšen je bil začetek. Podpora ljudstva je do konca mandata izpuhtela in prihodnja preimenovanja in povezovanja niso več prinesla vidnejšega uspeha.

Volitve leta 2011 so pogleg Državljanske liste prinesle Pozitivno Slovenijo Zorana Jankoviča. Pozitiven je bil tudi volilni rezultat – zmaga. A 28,51 odstotka ali 314.237 volivcev vseeno ni bilo dovolj za sestavljanje vlade, saj Jankoviću enostavno ni uspelo zbrati koalicijskih partnerjev. Kmalu zatem so se začele večje težave. Poročilo KPK je zamrznilo Jankovića in naplavilo Alenko Bratušek, ker je afera odnesla tudi Janeza Janšo, ki mu je pri padcu njegove vlade izdatno pomagal tudi Gregor Virant. Slednji je s tem še nekoliko oklestil tudi svojo lastno podporo, ker je od ene stranke, povezane s sumi korupcije, odšel v partnerstvo z drugo, nad katero so visele podobne obtožbe. Vlada Bratuškove PS ni prinesla rasti podpore, a trenda ni mogel obrniti niti Janković, ki je na začetku leta močno precenil podporo javnosti in se znova zavihtel na vrh stranke. Cena je bila visoka – PS je končala pred vrati parlamenta, se je pa tja uvrstila instant stranka Bratuškove. Ki pa se ji že zdaj ob skoraj ničelni javni podpori obeta, da bo živela le do prihodnjih volitev.

Letošnje evropske volitve so prinesle Igorja Šoltesa in njegovo Verjamem, ki pa jo že lahko uvrstimo med hitro padle instant stranke. Šoltesu je sicer uspel veliki met – preboj v Evropski parlament – od tam pa je šlo le še navzdol. V stranki so se začeli spori, delitve, očitki o ugrabitvi stranke in rezultat na državnozborskih volitvah ni bil več omembe vreden, čeprav je v nekem trenutku celo veljalo, da bi lahko Šoltes po zmagi njegove stranke postal predsednik vlade.

Namesto tega je nato njegovo vlogo prevzel Miro Cerar. Ta je zares zmagal in to z rekordno podporo 34,49 odstotka volivcev. A je velik del podpore medtem le v nekaj mesecih izpuhtel, zato veliko analitikov že ocenjuje, da bo tudi Cerarjeva stranka že po naslednjih volitvah sledila "zgledu" Državljanske liste ali Zares.

Ker je v opoziciji, naj bi bila nekoliko na bolj "varni strani" pred takšno usodo Združena levica, saj ni v poziciji, ko bi se od nje pričakovalo kaj več kot besede.

Prednost in prekletstvo instant strank imata sicer skupni imenovalec. Močno začetno medijsko podporo, karizmatične (ali kot takšne predstavljene) voditelje in vidne člane, močno in všečno kampanjo (ne nujno z veliko vsebine) ter obljubo "nove politike". Našteto zagotovi meteorski vzpon. Nato se začne padec. Naenkrat karizma in besede niso več dovolj, stranke pa imajo ob pomanjkanju identitete in programa težave z usmeritvijo in konkretnimi idejami. Za razliko od volivcev strank s tradicijo, pa so še volivci novih strank precej bolj nestanovitni. Pričakujejo veliko, a se "produktu" tudi hitro odpovejo in poiščejo "naslednjo boljšo stvar".

Ne glede na to, da se v slovenski parlament običajno uvrsti le peščica strank, trenutno jih je sedem, bi iz števila strank, ki se vsakokrat potegujejo za razpoložljive stolčke, težko sklepali na apatijo, ki sicer vlada v slovenskem volilnem telesu. Ne glede na kratke roke trajanja strank in na precej majhno verjetnost, da se prebijejo v DZ, imajo namreč slovenski volivci vsakokrat zelo pestro izbiro. Leta 1992 so lahko na primer izbirali med 26 strankami, leta 1996 med 22, leta 2000 med 23, leta 2008 med 17, toliko jih je bilo na volilnem lističu tudi letos.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
28. 11. 2014 18.45
-1
ŠE JANŠO NAJ PRIKLOPIJO IN ODIDEJO LAHKO NA POLITIČNO SMETIŠČE!!!!!!!!
Stratocccaster
30. 11. 2014 17.00
+1
Janša je borec za demokracijo, ki kljubuje političnim viharjem totalitarne levice in bo vztrajal na političnem parketu do končne zmage!!!
dragulj4
28. 11. 2014 17.53
-4
BLA BLA BLA ,,KARANTANCI ŠE MALO BOSTE VSI NA KARITASU SPREHAJALI CUCKE V AVSTRIJI ŠVICARJI BOMO MI KO NAREDIMO RAMPO NA ČRNEM KALU IN 2 TIR ZA TS
RožLLeban
28. 11. 2014 18.52
+0
felix59 drugič
28. 11. 2014 18.59
+4
Tega so pa špagetarji plunili ven, in je priletel nekam na našo obalo, sedaj pa serje tam po naši lepi obali !!!
flojdi
28. 11. 2014 17.50
.in KOLIKO Odpravnin , Nadomestil ipd so na HITRO si Pobrali.......
mogerad
28. 11. 2014 17.18
silen odskok in trden pristanek. na naslednjih predčasnih volitvah bo enako. cerar se bo zamenjal ozadje bo ostalo več ali manj enako. šef obveščevalne sedaj prihaja s preiskušene strani
j33j
28. 11. 2014 16.36
+3
sami lopovi in nesposobneži!
janijankov
28. 11. 2014 15.32
+0
O krivični INDIČNI SODBI v zadevi PATRIA ljudje, ki pretežno gledajo Dnevnika od RTV-.ja in POP TV-ja NE VEDO SKORAJ NIČ............................................................ O dejavnostih ODBORA 2014 - NJIHOVEM VSAKODNEVNEM OPOZARJANJU na KRIVICE V PRAVOSODJU in njihovih VSAKODNEVNIH SHODIH pred VRHOVNIM SODIŠČEM ti ljudje NE VEDO NIIIIIIČ..............................................Mediji ..... TV in časopisni., KJE STE????????????????? KAKO OPRAVLJATE SVOJE POSLANSTVO ???????????????????? Nekoč boste morali za to ljudem dajati odgovore !!!!!!!
janijankov
28. 11. 2014 15.25
+2
Pri nas na veliko skoraj VSI KRADEJO - KAZENSKO in MATERIALNO NE ODGOVARJA skoraj NIHČE - ZAPREJO PA "JANŠO"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......................Je mogoče to razumljivo za ZDRAVO KMEČKO PAMET????? NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE in NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE........................... Do zdaj ni odgovarjal iz levice za svoje rabote še nihče, ali pa je bil iz zapora kmalu izpuščen, ampak nakradeni denar mu je ostal...........................................Tukaj gre velika kritika našim MEDIJEM, ker NE POROČAJO OBJEKTIVNO, ali pa zadevo sploh ZAMOLČIJO..................................Vam je POPovcem to KAJ ZNANO ?????????????????????
murinar
28. 11. 2014 14.57
+4
Vsi ,brez izjeme od 91do danes niso vredni pol ku..a mlačne vode!Zapravili mejo v Istri ,izropali in še ropajo državo ponižali ljudi a si vseeno pojejo hvalnice! Vrag naj jih vzame vse skupaj tako leve kot desne vsi so pokvarjeni tatinski lažnivci! Admin-ni potrebno brisati ,saj je samo čista resnica morda za koga boleča!
flojdi
28. 11. 2014 17.55
-1
Nataya
28. 11. 2014 14.16
+6
Morda bi pod sliko lohka napisali nekaj teh, ki jih je Kučan nagnal na politično prizorišče in potem utopil v žlici mrzle vode..
dragulj4
28. 11. 2014 14.11
+8
SLOVENC SLOVENCA VABIII DA GA ZA PRAŠNIKE ZGRABIIII
BULDOH
28. 11. 2014 15.27
+0
Nataya
28. 11. 2014 14.02
+3
A bo po Bože pravde, ( JANKOVČ ) banderi rossi ( Bratuškova ) ..prišla ona mi smo pijane bu...ale..mi smo pijane Bu.ale...to smo mi ( CERAR ).....
jeznislo
28. 11. 2014 13.17
+5
Ja skoraj se jim bo pridružil "peti",,nesposobnež,,,potem bomo lahko rekli "5 telebajskov"....!
ginger 1
28. 11. 2014 13.14
+5
Ko vidim te 4 uboge hlapcke ne vem,kaj bi rekel...Kucan jih je porinil v ospredje.To je pa tudi vse.Pokazali niso popolnoma nic...brez njih bi bilo v Sloveniji narejene MANJ skode..!!!
Nataya
28. 11. 2014 13.07
+5
Boni, par nepar, 40 W žarnica, riže za WC papir, Alvorada Kokakada, Ajmeri pomaranč v Avsrtriji....Luknje na cestah, Kanin....Blok 6.. Voduškova v Sarajevu, Thaler in Alenka v Evropi...40 milijard pufa to so LEVAKI to so oni..To sodi pod to sliko, ki so jo pripravili Milan Kučan, ( AKADEMIKI ) Slovenska kultura, Forum 21, Forum 571...Borci in ostali levi ki so ugrabili državo..
Nataya
28. 11. 2014 13.08
+4
dragulj4
28. 11. 2014 12.41
+15
KAKO SMO BILI PONOSNI PRIMORCI NA SLOVENIJO..,DANES PA SE POKAKAMO NA TO ŠVICO MEJA NA ČRNEM KALU PA ČAWWW,PREKOPAVAJTE BELE RDEČE MI NIMAMO NIČ Z TEM BANANISTANOM2 TIR ZA TS PA ČAWWWWWWW
Leonardo09
28. 11. 2014 12.35
+6
osamosvojitelji so že vedli zakaj se je treba osamosvojit,nič se ni zgodilo naključno
antiXfashizmXeuXgso
28. 11. 2014 13.04
+2
ginger 1
28. 11. 2014 13.18
+3
Lahko se samo zahvalite Jansi in pomladnikom za osamosvojitev Slovenije...tisoc krat HVALA !!!
sovrazimbelcke
28. 11. 2014 14.41
+2
Leonardo09
28. 11. 2014 12.32
-3
škoda je starmana,on je strokovnjak na svojem področju,ima tudi kaj pokazat
hondica
28. 11. 2014 12.27
+1
Že tu se vidi večina bede levice, sploh pa bede med ušesi volilcev le-teh.
Nataya
28. 11. 2014 12.22
+1
Za Slovenijo, Slovence uspešno državo in nov zagon, bo iz politike LEVAKOV potreben izgon..
Mejduš
28. 11. 2014 11.58
+7
Štrukel gleda samo za tiste ki so pri kuritu kot je on sam zato se pa opira če bi njemu se kaj poznalo majn v denarnici vsi tisti ki imajo take visoke plače ,bi bilo pravično da se jim zmajnša,to pa zato ker si ne zaslužijo,samo nekaj bleletajo ki nimajo nobenega pozitivnega pomena.
23345
28. 11. 2014 14.02
-5
NATAYA, OČITNO NE VEŠ GDO JE BIL DEMOS,KATERI NAM JE LETA 91 NAPISAL ZAKONE IN ZAČEL Z ROPANJEM DRŽAVE. SAMI DESNI