Slovenija

Hitrost in alkohol še vedno 'morita' po slovenskih cestah

Ljubljana, 08. 03. 2019 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z. / V.Š.
Komentarji
19

Kljub stalnim opozorilom o nevarnosti prehitre vožnje in vožnje pod vplivom alkohola redno poročamo o pijanih voznikih in hudih prometnih nesrečah, kot je bila včerajšnja, v kateri sta umrla pešca. Verjetnost prometne nesreče pri 1,1 promila alkohola se poveča kar za osemkrat, povzročitelji pa s kraja nesreč po navadi pobegnejo zaradi strahu ali zavestnega izogibanja odgovornosti.

O nevarnostih alkohola za volanom in tem, zakaj se opozorila policije in strokovnjakov voznikov očitno ne primeta, smo povprašali strokovnjake na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP).  

Že zelo majhne količine alkohola vplivajo na sposobnosti za vožnjo

"Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče," pravijo na AVP. Že en kozarec alkohola lahko vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja: "Pojavijo se težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjši nadzor nad vedenjem, podaljšanje reakcijskega časa itd., kar pomembno vpliva na naše varno vedenje in ustrezno reagiranje predvsem v kritičnih situacijah."

Kljub stalnim opozorilom o nevarnosti prehitre vožnje ter vožnje pod vplivom alkohola še vedno redno poročamo o pijanih voznikih in hudih prometnih nesrečah.
Kljub stalnim opozorilom o nevarnosti prehitre vožnje ter vožnje pod vplivom alkohola še vedno redno poročamo o pijanih voznikih in hudih prometnih nesrečah. FOTO: Shutterstock

Alkohol pomembno vpliva na verjetnost prometne nesreče: "Zaradi vpliva alkohola se zato že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom."

"Glede na statistiko se kar nekaj voznikov očitno še vedno ne zaveda, kakšne negativne posledice prinaša vožnja pod vplivom alkohola," pravijo na AVP.

Vozniki, ki sedejo za volan pijani, so pogosto objestni, tudi ko so trezni

O tem, ali gre pri voznikih, ki sedejo za volan pijani ali pod vplivom drog, za objestnost, na agenciji pojasnjujejo: "Hujše kršitve, kot so vožnja skozi rdečo luč, izredna prehitra vožnja, 90 km/h znotraj naselja, kažejo na agresivno ravnanje voznikov. Tako gre pri objestni vožnji v večini primerov za agresivne voznike, ki jih spoznate po navadi v normalnih razmerah pri vožnji skozi rdečo luč, prehitri vožnji, nenadnih menjavanjih voznih pasov ter glasnem trobljenju, poleg tega pa se vam prilepijo tudi na zadek avtomobila."

Alkohol v prometu
Alkohol v prometu FOTO: Kanal A

Droge imajo splošno gledano izredno negativen vpliv na nastanek prometne nesreče in še dodatno poslabšajo vozne sposobnosti voznikov: "Zmanjšajo človekovo sposobnost zaznave in predelave informacij ter učinkovitega mišljenja, poslabšajo pa tudi njegove motorične reakcije."

Uživalci prepovedanih drog so nepozorni pri prehitevanju, saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči in prepozno zavirajo. "Če se sočasno zaužije različne droge ali pa se droge kombinira z alkoholom, so posledice za varnost prometa še bolj negativne," še dodajajo na AVP.

Pobegi postajajo redkejši, policija pri iskanju pobeglih učinkovita

AVP še vedno poziva voznike: "Poskrbite, da za volan sedete povsem trezni in sposobni za vožnjo, to je vaša dolžnost in odgovornost. V nobenem primeru se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva, ampak ga raje opozorite na nevarnost in poskrbite za varen prevoz obeh do doma. Alkohol in volan ne sodita skupaj!"

Pri četrtkovi prometni nesreči, v kateri sta umrla dva pešca, je voznik pobegnil s kraja prometne nesreče, a so ga policisti pozneje izsledili. "Pobegi po prometni nesreči postajajo tudi pri nas vse redkejši, veliko zaradi ozaveščenosti ljudi, še bolj verjetno pa zaradi dejstva, da policija uspešno išče pobegle povzročitelje," trdijo na AVP in dodajajo, "zato gre pohvala policiji tudi za včerajšnjo akcijo."

Zakaj vozniki še vedno zbežijo, čeprav jih policija zelo učinkovito išče? Vzroki za to so različni: "Od strahu, šokiranosti, ko storilec ne razmišlja veliko o dogodku, ampak predvsem o tem, kako bi se umaknil iz nevarnosti, do zavestnega izogibanja odgovornosti. Če gre v prvem primeru za paničen odziv, ko je zavest zožena samo na beg s kraja nevarnosti in posameznikovo vedenje nadzira strah, gre v drugem za kriminalno neodgovornost, za zavestno zavračanje odgovornosti za lastno neustrezno početje. Nihče ni prisiljen ne v vožnjo v pijanosti in ne v prehitro vožnjo," so zapisali na AVP.

Predvidevajo, da največkrat s kraja nesreče pobegnejo mlajši moški: "Ker največ nesreč povzročijo mlajši moški s svojo neodgovorno vožnjo, najbolj tvegana starostna skupina so od 25 do 34 let in 35 do 44 let, lahko domnevamo, da je tudi med pobeglimi največ takih."

Letošnja statistika žrtev prometnih nesreč je znova skrb vzbujajoča

Samo januarja je umrlo devet ljudi zaradi prometnih nesreč. "Vsaka smrtna žrtev je žrtev preveč. Pri statistiki je treba povedati, da številke včasih kakšno leto zanihajo, saj imamo relativno majhne številke. Vsako leto s slabšo prometno varnostjo izstopata mesec ali dva, a vendar je treba gledati na prometno varnost v petletnem ali desetletnem obdobju."

Da se je letošnje leto začelo s slabšo statistiko, za agencijo pomeni alarm: "Zato bomo v prihodnje povečali naše aktivnosti na področju preventive in vzgoje v cestnem prometu."

A prav v času akcije 40 dni brez alkohola se je zgodila tudi četrtkova nesreča: "Agencija vse leto spodbuja javnost k odgovornejšem odnosu do varne vožnje brez alkohola in drugih substanc, kar kaže na to, da so takšne akcije še vedno potrebne."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
09. 03. 2019 08.31
+1
VEČ KOT 90 % PROMETNIH NESREČ JE ZARADI PREVELIKE HITROSTI!!! vse ostalo je navadno puhlo besedičenje...
periot22
08. 03. 2019 21.59
+1
Alkohol, telefon in prepocasnost na cesti! Smrt na cesti!
RdecaZvezda
16. 04. 2019 07.55
Točno tako,a bodo kazni zopet naši pa vaši.
kure bedne
08. 03. 2019 20.48
+2
Jaz osebno sem za popolno "0" ničlo alkohola v prometu. Alko in vozilo pač ne sodita skupaj. Verjetno bi župniki edini nasprotovali.
Emtisunce
08. 03. 2019 20.43
+2
Ubijata oholost, neznanje in stanje današnje družbe. Mediji pa zavajajo javnost da je za vse kriv alkohol, ki dejansko povzroči le 18% nesreč v cestnem prometu.
ValterUdovernik
09. 03. 2019 12.16
Torej abolutna nula za volanom in bomo \"privaecevali\" se teh 18% zivljenj. Jst sem za.
lumpimonster
08. 03. 2019 19.48
+2
Še vedno hahahahahha a se čudite?
lumpimonster
08. 03. 2019 19.48
+4
Pa vedbo bo več, ni mislit da bo kaj manj
Samo?lovek
08. 03. 2019 19.46
+11
Opozorila zaležejo samo pri razsodni osebi, norcu in psihično moteni osebi ne moreš dopovedati ničesar. Poglejte kako je morilec in narkoman ubil dva starejša gospoda!
RamzesII
09. 03. 2019 10.42
+0
No ja, ne poznamo sicer predhodnega zdravstvenega stanja starejših gospodov. Če je kdo gledal animacijo dogodka, če je ta točna, potem sta gospoda naredila napako, nista se ustavila na sredinske otoku, ki meji po dva pasova (po dva za nasprotni promet) štiri pasovne ceste, ampak sta šla kar naprej, ne da bi se prepričala ali je varno, promet iz desne, med tem ko bil je prej iz leve. Na otoku se ustaviš, preveriš in nato greš naprej, sploh ker je promet iz druge strani.
HellWolf
08. 03. 2019 19.19
+13
Nista samo alkohol in hitrost... danes ko sem šel domov sem bil priča prizoru ko je neka ženska ustavila avto ob cesti in počasi lezla na drugo stran nabirat zvončke. Ob regionalki in na odseku znanem da šoferji tam malo ''pritisnejo'' makine. Ženska leze čez cesto in naredi kolono za seboj. Samo alkohol in hitrost? Sene strinjam... neumnost in neuporaba miselnega organa sta včasih hujša kombinacija.
RamzesII
09. 03. 2019 10.44
+1
Res je, nikoli ni samo ena stvar, a policajem je laže delati po merljivih, klasika, tako kot uradni znanosti.
Uporabnik1385495
08. 03. 2019 19.17
+6
Kakrsnnakoli substanca v avtu nima kaj iskati.To je namerni uboj.Zapirna kazen?8 let he dobil,ker je umoril nosecnico in otroka.Se hecate?Vzet avto in prepovedat opravljanje izpita za vselej
RamzesII
09. 03. 2019 10.44
-1
gizmo28
08. 03. 2019 19.07
+10
sem se dva tedna nazaj peljal po zaloški in ustavil pred prehodom za pesce da bi spustil čez gospo ki je peljala mladega moškega na invalidskem vozičku, v istem trenutku me je po levi prehitel primitivec v audiju, ki je za par cm zgrešil voziček
graf
08. 03. 2019 19.05
+16
rad bi dočakal da bi mi nekoč kdo od sodnikov z ministrskimi plačami že enkrat razloži od kdaj pijanost ali zadrogiranost veljata za olajševalni okoliščini ? Je mogoče divjaku ki je ubil 2 pešca v LJ kdo nasilno vlival pijačo v grlo ? Naj mi neukemu nekdo že razloži zakaj so storilci bolj zaščiteni kot žrtve ? Imena žrtev se kmalu izve , storilcev le redko ...
Krematorij666
08. 03. 2019 19.16
+2
Za volanom nikoli ni bila pijanost olajševalna okoliščina, kvečjemu obratno...enega sodnika oz. primer navedi, da je temu tako...
RamzesII
09. 03. 2019 10.46
-1
Nenazadnje je treba upoštevati tudi napake žrtev, ni vsa krivda na eni strani, vsaka medalja ima dve strani.
Supervillain
08. 03. 2019 18.54
+5
Večina voznikov na cestah je nesposobnih,neodgovornih,malomarnih in nespoštljivih sram vas bilo nimate pojma kako se obnašati pri vožnji z avtom in ste totalno nenormalni pri vožnji.Lp