Slovenija

HKS Soča proti Banki Slovenije

Nova Gorica/Kranj, 02. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hranilno kreditna služba Soča, za katero so na Banki Slovenije nedavno izjavili, da je tik pred stečajem, je vložila kazenske ovadbe zoper nekatere uslužbence BS, napoveduje pa tudi odškodninsko tožbo.

HKS Soča bo tožila Banko Slovenije

Jožef Janežič
Jožef Janežič FOTO: POP TV

Direktor novogoriške Hranilno kreditne službe (HKS) Soča Jožef Janežič je na novinarski konferenci opisal kronologijo dogodkov, na podlagi katerih je Banka Slovenija 30. januarja letos vložila predlog za začetek stečajnega postopka zoper HKS Soča.

Kljub številnim kontrolam in pogovorom z vodstvom centralne banke, ki so se začeli že junija 2001, je Janežič še vedno prepričan, da HKS Soča posluje uspešno in se bo proti stečaju, za katerega ne vidi pravega razloga, boril do konca. Sprti strani čakata na odločitev ustavnega sodišča.

Janežič je prepričan, da je bila kontrola poslovanja izvedena nestrokovno oziroma "na pamet", zato meni, da je namen Banke Slovenije jasen - uničiti HKS Soča. Povedal je tudi, da bi bila večina obstoječih hranilno kreditnih služb v Sloveniji ob podobnem obravnavanju danes že v stečaju.

"Namesto da bi Banka Slovenija opravljala vlogo nadzornika, zlorablja položaj in skuša večino resnih problemov pomesti pod preprogo," je dejal Janežič.

Po njegovih besedah izterljive terjatve HKS Soča občutno presegajo njene obveznosti, zato se nikakor ne strinja z oceno finančnega poslovanja HKS Soča, ki jo je 30. oktobra lani prejel skupaj s pozivom na pogovor o dejstvih in okoliščinah, potrebnih za ugotovitev pogojev za začetek stečajnega postopka. Prepričan je, da so obveznosti HKS Soča v njej ocenjene previsoko, zato se je obrnil na sodišče.

Čeprav po določbah zakona o bančništvu zoper sklep o uvedbi stečajnega postopka ni pritožbe, se je Janežič zatekel k 25. členu ustave, ki govori, da ima vsakdo pravico do pritožbe. HKS Soča je tako že podala predlog na ustavno sodišče, da se ta določba skupaj s še nekaterimi drugimi določbami zakona o bančništvu, ki so po Janežičevem mnenju protiustavni, odpravi.

Ker je tudi novogoriško okrožno sodišče menilo, da so nekatere določbe zakona o bančništvu protiustavne, je 12. februarja letos izdalo sklep, s katerim je prekinilo stečajni postopek. Banka Slovenija se je pritožila in višje sodišče v Kopru je maja letos pritožbi ugodilo, sklep prvostopnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo odločanje. Po mnenju višjega sodišča lahko okrožno sodišče postopek prekine le, če samo sproži postopek za oceno ustavnosti pred ustavnim sodiščem.

Sicer pa so z okrožnega sodišča v Novi Gorici poslali pisni odgovor, v katerem je njegova predsednica Darinka Kogoj med drugim zapisala, da sodišče meni, da je zakon, ki bi ga moralo uporabiti, protiustaven, zato bo še v tem tednu ponovno izdalo sklep o prekinitvi postopka in začelo postopek pred ustavnim sodiščem. Stečajni postopek bo zato okrožno sodišče nadaljevalo po odločitvi ustavnega sodišča.

Varčevalci kranjske SHP bodo demonstrirali

Odvetnik varčevalcev kranjske SHP Simonič napoveduje demonstracije varčevalcev pred parlamentom
Odvetnik varčevalcev kranjske SHP Simonič napoveduje demonstracije varčevalcev pred parlamentom FOTO: POP TV

Varčevalci Slovenske hranilnice in posojilnice v Kranju, ki so zaradi njenega stečaja ostali brez prihrankov, pa so se po današnjem pogovoru s svojim odvetnikom odločili, da bodo v boju za denar nastopili enotno. Zato bodo protestirali pred parlamentom, razmišljajo pa tudi o odškodninski tožbi proti Banki Slovenije. Ob stečaju SHP v Kranju je okoli 4000 varčevalcev ostalo brez 1,4 milijarde tolarjev prihrankov. Banka Slovenije odgovornost za stečaj kranjske SHP zavrača.

BS zavrača očitke

Viceguverner Banke Slovenije Samo Nučič pa očitke o nepravilnostih zavrača in pravi, da so ravnali v skladu z zakonom. Na Banki Slovenije se ne čutijo odgovorne za to, da denar varčevalcev v času stečaja ni bil zavarovan.

Samo Nučič
Samo Nučič FOTO:

"Kar se tiče zavarovanja varčevalcev ne samo v tem konkretnem primeru ampak tudi v vseh ostalih, ni nikakršne odgovornosti. Banka Slovenije nima nikakršne dolžnosti kar se tiče zavarovanja vlog varčevalcev. BS je zadolžena za izvajanje in skrb za vloge varčevalcev v tistih bankah in hranilnicah, ki imajo licenco oziroma dovoljenje za opravljanje bančnih storitev Banke Slovenije," pojasnjuje Nučič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3