Tujina

VIDEO: Francija z zakonom nad hrano v smeteh

Pariz/Ljubljana, 22. 05. 2015 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./Epilog
Komentarji
40

V francoskem parlamentu že dolgo ni bilo videti tolikšne enotnosti v glasovanju. Vsem je jasno – ne glede na njihovo strankarsko pripadnost –, da je hrana v smeteh nekaj najbolj zgrešenega in žalostnega, kar lahko posameznik ali podjetje stori. V Sloveniji zakonov ni, je le dobra volja.

Dolgo časa so tiste, ki so vztrajali, da je na svetu dovolj hrane za vse, označevali za naivneže in sanjače. Ko so nekateri spet poudarjali, da ni normalno, da imamo v evropskih državah lačne, medtem ko trgovci in restavracije mečejo hrano v smeti, so bili tudi oni zasmehovani. A vse kaže, da imajo še kako prav. In ta prav je očitno prepoznala tudi Francija.

Francoske oblasti bodo namreč trgovskim verigam z zakonom naložile, da morajo hrano, ki je niso prodali in ji rok še ni potekel oziroma je pred iztekom roka, podariti v humanitarne namene. Na voljo jim bo tudi opcija, da hrano, namenjeno v smetnjake, podarijo za krmo za živali ali kompost.

Po zakonu bodo trgovci morali sprejeti tudi ukrepe, s katerimi bodo zmanjšali in tudi preprečili hrano v smeteh. Francoske oblasti upajo, da bi lahko do leta 2025 s temi ukrepi prepolovili količino zavržene hrane.

Tuji mediji poročajo, da v francoskem parlamentu že dolgo ni bilo videti tolikšne enotnosti v glasovanju. Vsem je jasno – ne glede na njihovo strankarsko pripadnost –, da je hrana v smeteh nekaj najbolj zgrešenega in žalostnega, kar lahko posameznik ali podjetje stori.

Leto 2013 v Franciji: tako je takrat 87-letnik brskal po smeteh in iskal še užitno hrano, saj s svojo pokojnino ni mogel preživeti skozi mesec. Smetnjak je bil v lasti tamkajšnjega supermarketa. Na srečo je bil prosto dostopen, saj nekatere trgovine fizično onemogočijo dostop do smetnjakov, v katere mečejo še užitno hrano.
Leto 2013 v Franciji: tako je takrat 87-letnik brskal po smeteh in iskal še užitno hrano, saj s svojo pokojnino ni mogel preživeti skozi mesec. Smetnjak je bil v lasti tamkajšnjega supermarketa. Na srečo je bil prosto dostopen, saj nekatere trgovine fizično onemogočijo dostop do smetnjakov, v katere mečejo še užitno hrano. FOTO: Reuters

Eden izmed francoskih parlamentarcev je dejal, da je škandalozno videti, kako trgovci v smetnjake polne hrane zlivajo belilo, da bi dodatno uničili in tako preprečili morebitno uporabo hrane.

Francoz na letni ravni v smeti vrže med 20 in 30 kilogramov hrane, ki je še vedno popolnoma primerna za uporabo. V Franciji so tako izračunali, da se proč vrže med 13 in 22 milijard ameriških dolarjev. Zdaj pa pomislite, koliko lačnih ust bi lahko s tem denarjem nahranili.

Kako je pri nas?

Ekipa Epiloga se s tem vprašanjem ukvarja že nekaj časa, saj so tudi sami zgroženi nad količino odvržene hrane, ki se znajde v slovenskih smetnjakih. Več ton še užitne, skrbno pripravljene hrane iz hotelov in restavracij v Sloveniji vsak dan konča v smeteh. Po uradnih statističnih podatkih v Sloveniji pod pragom revščine živi dobrih 300.000 ljudi.

In zakaj hrane ne donirajo? Zato, ker so takšna pravila in inšpektorji so jasni – kar ne prodate, mora v smeti in na uničenje. Pa tudi, da bi bilo za doniranje hrane potrebnih preveč naporov, časa in denarja. A to so le izgovori …

Novinarka Epiloga Eva Kobe Pavlović je obiskala enega izmed ljubljanskih hotelov, ki je po pozivu ekipe Epilog krenil po poti doniranja hrane, ki jim ostane. Njihov direktor ne taji, da s tem profitirajo tudi sami, saj zaradi donacij prihranijo nekaj tisoč evrov na letni ravni. Ta denar bi namreč morali plačati za odvoz odvečne hrane.

Več o tem, da se vse da, če se le hoče, v dodanem prispevku ekipe Epilog! V prispevku si poglejte, kako lahko pomagate tudi sami! Vabljeni k ogledu in ukrepanju!

Doniranje
Doniranje FOTO: POP TV
Poziv prostovoljcem
Poziv prostovoljcem FOTO: POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
24. 05. 2015 07.04
odkdaj je kuzlla neprimerna beseda!
ferencz 1
24. 05. 2015 07.04
+1
V Franciji je že 20 % revežev. Stanje je enako kot pred 2 svetovno vojno! To je samo reševanje minornega problema, ko jim kuzlla skače v a-rto! kmalu bo na francoskih ulicah spet klic: egalite. potem tajkuni bežite, kajti ponovila se bo zgodovina iz leta tam okoli 1770!
anapurna72
23. 05. 2015 19.55
+3
Zakoni v Sloveniji so večinoma sami sebi namen. Pogosto gladko povozijo zdravo pamet in realne okoliščine, kar pa samo pomeni, da jih bo treba pač SPREMENITI. Ampak ker nič ne pade z neba, se bomo tudi Slovenci morali malo potruditi in postati družbeno aktivnejši in pogumnejši, da se ne bo tako zlahka dogajal scenarij, ki ga omenja Stevia.
MUNGATUMBA
23. 05. 2015 12.27
+2
ko je pa HAM-HAM obelodanil, da ima vsak revež brez vprašanja malico zaston, so ga pa kuj inšpektorji obiskal in kraval nardil..
Ciymbalta
23. 05. 2015 09.42
-1
Lačni so zato ker nekateri grejo raje v lokal pa zapravijo denar za pijačo pol pa nima za jesti, ali recimo ženske imajo minimalno plačo pa si privošči vsak teden it da ji nohte uredijo pol pa ni za jest, sedaj že nekateri si rihtajo kredit za morje namesto da bi si hrano kupili raje grejo na morje.Recimo toti ki dobijo socialno nekateri ki jo dobijo pa grejo takoj najboljšo gostilno pa pustijo vse tam pol pa cel mesec ni za jest,nekateri pa kupujejo vsak mesec novi mobitel tako da jim je mobitel več kot pa hrana.
Super Huey
23. 05. 2015 07.10
+6
Pozivam novinarje da malo raziščete kaj se dogaja s hrano, katero plačujemo davkoplačevalci! Imam dokumentirane, zabeležene dokaze kako se v vojašnicah SV meče na stotine kil pripravljenega mesa v pomije VSAKODNEVNO!!! Da šole, vrtce, ostale javne inštitucije sploh ne omenjam....tole kar se dogaja pri nas, svet ni videl!
hcaine8
23. 05. 2015 00.23
+2
Pri naših dohodkih in sociali ni nikomur potrebno biti lačen. Če pa misli, da si lahko z minimalno plačo privošči dopust, si je pa sam kriv, če potem zmanjka za hrano! Dajte živet v mejah svojih zmožnosti!
hcaine8
23. 05. 2015 00.20
+3
Sliši se lepo, AMPAK trgovine bodo še naprej morale živeti, kar pomeni dražjo hrano za vse, ki kupujemo svežo hrano, še posebno dražjo visokokvalitetno hrano. Z drugimi besedami še dodatno bomo tisti, ki zaslužimo več prisiljeni v solidarnost in efektivno se bo še več našega prihodka steklo k revnim. Hrano že ohranjajte, ampak znižajte davke tudi za tiste s plačo višjo od minimalne!
ni_mi_vse_eno
22. 05. 2015 22.39
+0
PODPIRAM. Hvala, ker ste dobri.
srecnii
22. 05. 2015 19.49
+8
Delal sem v Intersparu pa vam ljudje povem, samo malo gnila zelenjava je šla v kontejnar, cele vozičke škatl jajc, poškodovane embalaže, dost se je zmetalo stran. Zaposleni nismo smeli jemat....
nikhrast
22. 05. 2015 16.30
+5
Doniranje hrane ni tako enostavno kot nekateri mislite, Konzerve, pa nepokvarljivo hrano, se lahko donira, poglej kontejnerje po supermarketih kjer zbirajo hrano. Restavracije pa morejo svežo hrano primerno pakirati, pa zagotoviti dostavo..., samo ena zastrupitev, pa obtožbe da se reveže zastruplja z neužitno hrano.
AtaAufbiks
22. 05. 2015 14.58
+0
Pri nas nam na kraj pameti ne pade, da bi metali kruh v smeti, dokler se starega ne porabi, ni svežega! Sem pa večkrat opazil kuharico v bližnjem farovžu, kako je na skrivaj nekaj nesla v smeti. Nekoč sem tudi sam nesel smeti v kontejner in tam opazil vrečko starega kruha, ki ga je tik pred mano odvrgla farovška kuharica. Gospod župnik pa ja ne bo jedel starega kruha!
novak.novak
23. 05. 2015 10.42
+0
ti se pa nekam velik ukvarjaš s ta farovškimi....
ONniON
22. 05. 2015 13.10
+1
bravo francija, v franciji revščino tvega 13,7 % prebivalstva , 18,3 % socialno izključenost
Ramzess
22. 05. 2015 12.14
+8
V redu to, a kaj ko je zakon v nasprotju z interesi proizvajalcev hrane, zlasti velikih, ... ki trgovcem celo prepovedujejo tako početje, oz. kar ne prodajo obvezno v smeti, tovrstnim smetnjakom pa omejiti dostop, razen službi za odvoz.
novak.novak
22. 05. 2015 11.13
+15
a da pri nas ni nekega zakon? o je zakon je, vso hrano uničit. taki zakon imamo. pa sploh ni važn kdo ga je sprejel.se spominjam možakarja ki je vsak večer prihajal do neke firme s tistim triciklom, naložil pomije in jih odpeljal krmit svoje pujse. več krat +, ni bilo treba odvažat, pa je kuhinja prihranila, kmet je dobil hrano za prašiče, nekaj malega plačal, oboji zadovoljni. pol pa pridejo neki "učeni" birokrati in ljudem otežijo življenje z dodatnimi stroški...ejejej
flojdi
22. 05. 2015 11.53
+1
. lepo , da so se, končno, spomnili , da je kriminal metat še uporabno hrano stran . ( mi je pa po drugi strani slabo ob misli, da bed akov nikoli ne zmanjka ; ob slišanem , da nekdo futra uboge krave s tortami in ostalo sladkarijo s pretečenim rokom...
pgdpgd
22. 05. 2015 10.58
+9
kaj takega se naši vrli umi sploh ne bi spomnili
novak.novak
22. 05. 2015 11.09
+7
saj ne da sem njegov fan, sam ko je janša na to opzarjal je bila strašna gonja kak to ni res, kaj dela demagogijo pa to....a sedaj smo pa kao zacvetel v napredku pa mečemo hrano v smeti?
flojdi
22. 05. 2015 11.57
+0
. itak , da vedno le kopirajo . glede angl čka pa stavim , da je takrat le Prebral , kar mu je kak svet Ovalec napisu s ciljem dobit en mali +ek.., če bi to Mislil , bi kaj naredil . ker bi lahko. pa NI pika
razocarani
22. 05. 2015 10.41
+15
zelo poucen clanek ,zanimivo da so to uzakonili v dezeli ki ima dovolj svoje hrane in je kar bogata ,, no pri nas pa je hrana precej drazja in jo vecino uvozimo ,,pa se tretina te pristane v smetnjakih ,, ne pretiravam ,,delal sem v firmah z hrano in to v kar veliko njih ,,pa je bil povsot kar slab odnos do hrane ,,tezko mi je ko sem to videl ,ko sem se poskusil temu upreti ,,sem jih dobil dobesedno po grbi ,takoj sikaniranja in poslabsanje odnosov ,,ena takih ustanov je bil dom starejsih obcanov ,,na obali ,,lepa moderna stavba a v njej vse gnilo ,,da se toliko hrane vrze res nekaj ne stima ,,in te hrane ne dobijo zivali ,,so jo vozili verjetno za bio plinarne --domnevam--in ta odvoz je zelooooo drag ,,tudi tu bi se kaj prihranilo ..sicer pa sitemu je tezko kaj takega dopovedati ,,vsi tile gospodje ki bi lahko vplivali na to ,IMAJO VSEGA POLNE RITKE ,,,sebicnost brez konca ,,sparajo pa na zaposlenih tako da je ze kar bolno ,,pravi psihopati ,,ce koga kaj vec zanima lahko postrezem tudi z imeni,in teh res ni malo ,,sam nisem naucen da bi se hrano metalo ,se pa kaka skorja kruha ostane jo pa sigurno dobijo zivalce ,,saj jih je povsot dovolj ,,pa srecno vsem ki lepo ravnate z hrano ,,
flojdi
22. 05. 2015 11.49
+2
. vsa čast , dolgi nos. ker poleg štacun, hotelov , restavracij, domov ipd bi krepak Razmislek prišel prav tudi mnogim posameznikom. tudi pri meni vsaka drobtinca in košček kruha konča pri ptičkih, racah, kozicah..; čeprav ne vem , koliko je to sploh zdravo zanje glede na to kaj danes vse Zmečejo v testo...
novak.novak
22. 05. 2015 12.12
pa floydi, a ti veš kaj pišeš? zate je dobro, ni dobro za kozice?pol ti tega sploh ne kupuješ al kaj?
flojdi
22. 05. 2015 13.18
+1
. kupujem, kupujem. pridno kupujem. samo odkar vem , kaj vse dajejo v kruh ( ki nikakor ni več tak, kot je bil pred 50imi leti npr v Radomeljski pekarni ..) , gruntam, da se ga naučim pečt lepo doma
Bruhalnica24
22. 05. 2015 10.11
+13
Korporacije si lastijo vse ljudi na svetu, vsak je samo delnica.... Ni več daleč do prepovedi vzgoje lastne hrane....
slayer2
22. 05. 2015 10.05
+9
Pri nas v parlamentu razmišljajo nekako takole:"MI IMAMO,VAS BAŠE"!!! Banda!!!
razocarani
22. 05. 2015 10.49
+6
,no ni taka miselnost samo v parlamentu ,to je pri vseh ki imajo samo malo moci in polozaja ,,pa da vidite grozljivke v domovih ostarelih ki so v privat lasti ,,vsaj na obali je tako ,v dveh domovih
piko112
22. 05. 2015 09.59
-4
Malokdo se zaveda koliko birokracije lahko pride z tem načinom delovanja. Predvsem zaradi inšpektorjev
razocarani
22. 05. 2015 10.53
+4
ravno vse te birokratske inspekcije so zavora za lepo posteno delovanje ,,tudi od metanja hrane v smeti imajo nekateri ogromne koristi ,,to je problem v glavah teh neljudi polnih riti ,,pokvarjenost kamor pogledas dobrota postenos ne stane ,,stane pa pozresnost ,,pohlep pokvarjenost ,,v teh firmah ki zmecejo ogromno hrane se zaposlenim te ne privoscijo ,,vsaj v vecini teh ,,zal to vem iz osebnih grdih izkusenj