Tujina

Žalostna usoda hrtov: krvava tradicija in posel, v katerem se obračajo milijardni zneski

Ljubljana, 17. 01. 2018 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
136

Največja sramota za španskega lovca je pes, ki slabo lovi. Bolj kruto, kot ga ubije, boljša bo naslednja lovska sezona, verjame. Na Irskem in v Angliji med življenjem in smrtjo psa odločajo sekunde. Da tečejo čim bolj silovito, jim dajejo kokain, steroide in celo viagro. Krvava tradicija in posel, v katerem se vrtijo milijardni zneski, vsako leto terjata na desettisoče mrtvih psov.

Španija: španski hrti (galgi) & ibiški podenci

Irska, Anglija, ZDA: veliki angleški hrti (greyhoundi) & lurcherji (mešanci med hrtom in katero drugo pasmo - na Irskem največkrat životarijo pri ciganih ali se potikajo po ulicah in ne tekmujejo)

"Ne govorimo o kulturah, kjer pes kot tak v nobenem primeru ni sprejet kot družabnik, pač pa o civilizacijah, v katerih mnogo ljudi živi skupaj s svojimi štirinožnimi “ljubljenčki” – denimo z zlatim prinašalcem ali kodrom na zofi in s hrtom v kletki na dvorišču," opozarjajo v društvu Hrtji svet. V letu 2017 okrepljena ekipa enajstih članov si vse od leta 2009 prizadeva za to, da bi greyhoundom, galgom, podencem in lurcherjem, ki jih v matičnih državah rešijo iz srhljivih razmer, v Sloveniji našli nove domove.

Greyhoundi in galgi danes sodijo med najbolj izkoriščane pasme psov na svetu. Nekoč aristokratske pse, ki so bivali na gradovih in bili visoko cenjeni, so ljudje spremenili v orodje za doseganje svojih ciljev in služenje vrtoglavih zneskov denarja. V Angliji in na Irskem, kjer hrte uporabljajo za dirke, in v Španiji, kjer jih uporabljajo za lov, vsako leto na krute načine umre nekaj deset tisoč hrtov, pripoveduje Blažka Ribič, članica društva Hrtji svet.

Greyhoundi in galgi danes sodijo med najbolj izkoriščane pasme psov na svetu.
Greyhoundi in galgi danes sodijo med najbolj izkoriščane pasme psov na svetu. FOTO: Hrtji svet

Krvava tradicija v Španiji: ni večje sramote za lovca, kot je pes, ki slabo lovi

Galgi in podenci v Španiji veljajo za "drugorazredne" pse, s katerimi lovci (t. i. galguerosi) izjemno grdo ravnajo, medtem ko imajo doma, na kavču, na primer zlatega prinašalca, ki je njihov ljubljenček, pojasni Ribičeva. Pse, ki so bolj kot žival njihov pripomoček, uporabljajo za lov na zajce v času lovske sezone, ki traja od septembra do konca januarja. Ker velja miselnost, da lačen pes bolje lovi, ti psi živijo v lakoti in bedi – večino dneva so zaprti v neprimernih, temnih prostorih, nekateri so priklenjeni na tako kratko verigo, da celo težko ležijo. Njihovo kondicijo ohranjajo tako, da jih večje število privežejo na avto, za katerim morajo teči. Če kateri omaga, se po navadi niti ne ustavijo, ampak ga vlečejo za seboj.

Ko na posvojitvi vidiš srečne in ganjene obraze novih posvojiteljev, ko v objem prvič stisnejo svojega psa in veš, da je za te pse trpljenje preteklost, je to neopisljiv občutek. Ki nam da moči za novo delo ... vedno znova in znova. Blažka Ribič

Za španske lovce ni večje sramote, kot je pes, ki slabo lovi. Takrat ga brez pomisleka ubijejo. Po koncu vsake lovske sezone ti psi zanje postanejo breme, saj jih je treba hraniti do naslednje sezone. Vsako leto zato pobijejo med 50.000 in 60.000 galgov in podencev (točna številka ni znana, predvidevajo, da je še višja). Pri tem njihova domišljija ne pozna meja – tradicionalna smrt je obešanje psov na drevesa. Tistega psa, ki je malo bolje lovil, obesijo na višjo vejo, tistega, ki je slabše, na nižjo, da se včasih cel dan prestopa s tačke na tačko in umira v mukah (temu rečejo piano play), včasih stojijo zraven in stavijo, koliko časa bo še živel … ali pa jih privežejo na železniške tire, vržejo v vodnjake, odpeljejo na opuščena mesta, kjer jim polomijo tačke in jih pustijo, da umrejo od lakote ... Vraževerje pravi, da bolj, kot bodo na krute načine ubili svojega psa, bolj bo uspešna naslednja lovska sezona. Zaradi množične vzreje si do naslednje lovske sezone zlahka priskrbijo nove pse in vse skupaj se nadaljuje … "Vodja zavetišča Scooby Medina v Španiji, s katerim sodelujemo, je lovce prosil, naj mu galge in podence ob koncu lovske sezone pripeljejo, da bo on poskrbel zanje ter jim poiskal nove domove, in je bil izjemno razočaran, ker je to storil en sam lovec," pripoveduje Ribičeva.

Jasno je, da je Španija država, kjer je tradicija veliko pomembnejša od pravic živali, kar dokazujejo tudi še vedno dovoljene bikoborbe. "Na dan Svete Marije device je običaj, da pobijajo pse in če kakšen lovec tega noče storiti, je lahko izobčen iz vaške skupnosti. Ker gre za tradicijo, lovci, med katerimi so tudi visoki funkcionarji, pa plačujejo članarino, od katere ima korist tudi država, le-ta takšno početje podpira."

V Španiji kondicijo psov ohranjajo tako, da jih večje število privežejo na avto, za katerim morajo teči. Če kateri omaga, se po navadi niti ne ustavijo, ampak ga vlečejo za seboj.
V Španiji kondicijo psov ohranjajo tako, da jih večje število privežejo na avto, za katerim morajo teči. Če kateri omaga, se po navadi niti ne ustavijo, ampak ga vlečejo za seboj. FOTO: Hrtji svet

Anglija in Irska: posel, ki prinaša milijardne zneske

Če je v Španiji torej največji razlog za trpljenje teh psov tradicija, so na Irskem in v Angliji, pa tudi v nekaterih državah ZDA, Avstraliji, na Kitajskem in v Pakistanu krive hrtje dirke. "Že sam pogled na greyhounde pove, da so ustvarjeni za hitrost. Njihovo telo je mišičasto, aerodinamične oblike, v nekaj sekundah dosežejo veliko hitrost. Med tekom dosežejo hitrost tudi do 70 km/h in so za gepardom najhitrejša kopenska žival. Pogled na tek greyhounda človeka osupne ... zanje je značilen dvojni galop, zdi se, da lebdijo, saj imajo kar 80 % časa v zraku vse štiri tačke. Ravno zaradi njihove hitrosti so greyhoundi postali glavni protagonisti hrtjih dirk in s tem globoko izkoriščani psi," opisuje Ribičeva.

Greyhoundi večino svojega tekmovalnega življenja preživijo zaprti v (velikokrat premajhnih) kletkah, tudi do 23 ur na dan. Ker so družabni psi, jih samota "ubija". Lastniki in trenerji jih vozijo s stadiona na stadion, kjer tekmujejo. Za mehansko vabo tečejo 30 sekund in v tem času morajo dati vse od sebe. Za kaj takega pa morajo biti lačni in brez sprehodov. Da butnejo ven vso nakopičeno energijo in tečejo čim bolj silovito, jih lastniki pogosto tudi dopingirajo, jim dajejo kokain ali celo viagre. Tekalna proga je načrtno ovalne oblike, saj je tako za gledalce veliko bolj spektakularno, ko hrt z veliko hitrostjo priteče v ovinek, ki ga mora "premagati". Takrat tudi pogosto pride do poškodb ... hrti se zaletijo eden v drugega, poletijo v zrak, si zlomijo hrbtenico ali le utrpijo manjšo poškodbo – vse skupaj navadno vodi v njihovo smrt. Dokler dosegajo dobre rezultate in posegajo po prvih mestih, kar lastnikom prinaša denar (tudi po 100.000 evrov nagrade na enem derbiju), zanje še kolikor toliko skrbijo. Meja med življenjem in smrtjo pa je zelo tanka. Že majhna poškodba tačke, na primer, ki bi se dala ozdraviti, jih lahko pahne v smrt. Od življenja in smrti jih ločijo desetinke sekunde, nekoč tako opevani zmagovalci lahko že naslednji dan postanejo poraženci, ki jim lastniki namenijo smrt. Le redki greyhoundi tekmujejo dlje od svojega četrtega leta starosti, saj jih po rezultatih prehitijo mlajši, bolj zagreti hrti in tako postanejo za svoje lastnike "odslužena in nekoristna roba", ki se je znebijo. V Angliji je okoli 20 licenčnih stadionov za hrtje dirke in vsak stadion ima v svojih prostorih hladilnico, kjer shranijo greyhounde, ki se na tekmah poškodujejo in se lastniki takoj odločijo za evtanazijo. Evtanazirajo jih veterinarji, za majhen denar jih prodajo klinikam, ki na njih izvajajo medicinske poskuse, uporabljajo jih za krvodajalce drugim psom, dokler iz njih ne iztisnejo zadnje kapljice krvi in končajo v črnih vrečkah, ali pa jih pobijejo na druge krute načine. Veliko greyhoundov, ki na Irskem ali v Angliji ne dosegajo več želenih rezultatov, prodajo v Pakistan ali na Kitajsko, kjer jih čaka gotova smrt. Tam prestajajo pravi pekel, na koncu pa v večini pristanejo v pasjih klavnicah.

"Težko je določiti, koliko greyhoundov umre vsako leto, saj je hrtja tekaška industrija zelo zaprt lobi, ki pred ljudmi skrbno skriva podatke. Gotovo pa je ta žalostna številka kar nekaj deset tisoč. Le vsak četrti greyhound ima srečo in po koncu tekmovalne kariere dobi nov dom. Tukaj se vrtijo milijoni, celo milijarde ... država dobi od stavnic veliko denarja in ji ni v interesu, da bi se to končalo," še pojasnjuje Ribičeva.

Hrtje dirke, ki jih večinoma prirejajo na Irskem in v Angliji, lastnikom prinašajo milijardne zneske, psom pa trpljenje.
Hrtje dirke, ki jih večinoma prirejajo na Irskem in v Angliji, lastnikom prinašajo milijardne zneske, psom pa trpljenje. FOTO: Hrtji svet

S pomočjo Hrtjega sveta je 270 psov našlo nov dom

Iz vseh teh razlogov so se v društvu Hrtji svet odločili, da pomagajo že omenjenemu španskemu zavetišču Scooby Medina in irski organizaciji pri oglaševanju psov in iskanju novih domov, ozaveščanju o tej problematiki, njihovi prostovoljci in veterinarji pa se tudi večkrat letno odpravijo v zavetišče v Španijo. Nov dom so tako poiskali že okoli 270 greyhoundom, galgom, podencem in lurcherjem.

Naša pomoč ne bo prekinila "holokavsta", ki ga doživljajo galgi in podenci v Španiji, ter greyhoundi in lurcherji na Irskem, saj se mora za kaj takega spremeniti pogled na te pse v njihovih matičnih državah. Lahko pa dodamo svoj kamenček v mozaik in omogočimo vsaj nekaj psom najti lepe in odgovorne domove ter jim omogočiti lepo življenje, ki ga pred tem niso poznali. Blažka Ribič

Vse o postopku posvojitve si lahko preberete na spletni strani Hrtji svet. In kaj je dobro vedeti preden se odločite za ta korak? Tako greyhoundi kot galgi so izredno mirni in nežni psi, ki redkokdaj lajajo, še pove Ribičeva. "Zmotno je prepričanje, da potrebujejo veliko gibanja. Seveda potrebujejo sprehod, kot vse ostale pasme, z veseljem tudi oddirjajo nekaj krogov v varno ograjenem prostoru, najbolj pa uživajo v dremuckanju. Doma se spremenijo v prave lenobe, ki lahko poležavajo tudi 20 ur na dan. To so precej leni psi, ki nikakor niso čuvaji. So lovski psi z močnim nagonom, ki jim ga lastniki v prejšnjih življenjih močno spodbujajo." Prav zaradi tega nagona v društvu opozarjajo, da sta hrt in povodec najboljša prijatelja.

Med psi, ki so na voljo za posvojitev, je tudi precej takih, ki imajo za seboj težko preteklost, še opozori Ribičeva. "Pri nekaterih lahko govorimo o pomanjkanju osnovne socializacije, saj se z njimi niso ukvarjali, lahko pa so travme dejansko posledica fizičnega in psihičnega mučenja (sploh pri galgih in podencih). V strah jih lahko spravijo že hitri gibi, kričanje, večinoma se bojijo moških. Za takšne pse iščemo posebne ljudi, ki imajo dovolj znanja, empatije, potrpežljivosti in volje, da se s psom ukvarjajo, poskrbijo, da pes dobi zopet zaupanje v ljudi in samozavest. Vse to ne pride čez noč, včasih je potrebno nekaj tednov, mesecev ali celo leto ali dve. Pri hrtih dosežemo želeno le z lepo besedo, mirnostjo in potrpežljivostjo. Ves trud odtehta pogled na našega psa, ki se razvija v samozavestnega in veselega psa."

Blažka Ribič, članica društva Hrtji svet, si skupaj s še 10 člani prizadeva za to, da bi hrtom, ki jih v matičnih državah rešijo iz srhljivih razmer, v Sloveniji našli nove domove.
Blažka Ribič, članica društva Hrtji svet, si skupaj s še 10 člani prizadeva za to, da bi hrtom, ki jih v matičnih državah rešijo iz srhljivih razmer, v Sloveniji našli nove domove. FOTO: Hrtji svet

Čudovit primer preobrazbe je zagotovo osemletna posvojena španska hrtica Lili, pasji terapevt, ki s svojo lastnico Branko obiskuje pediatrično bolnišnico in URI Soča, kjer pomaga ljudem pri rehabilitaciji. "Lili je že od vsega začetka nekaj posebnega: že pri prvem srečanju je delovala sproščeno, nič boječe, kot je to za hrte v navadi, takoj je ponudila svojo glavico v naročje in v čohanje. To še vedno počne: neobremenjeno pride do človeka, tudi do tistega, ki ga ne pozna, ki ga prvič vidi, se postavi ob njega in čaka, da se čohanje začne. Medtem ko so ob druženju drugi hrtki veselo tekali, je ona iskala stik s človekom," pripoveduje njena lastnica. Lili in Branko boste lahko spoznali v naslednjem članku!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mich Diam
18. 01. 2018 16.58
Qrc pa še taka država ki ne zna s psmi!
krtaksn
18. 01. 2018 11.31
-9
Pri nas je veliko ljudi ki slabse zivijo od psov! Cemu je clanek namenjen?
jesenvoyo
18. 01. 2018 14.54
+1
Obveščanju kaj se dogaja v delih sveta, ki se imajo za neka več. Tisti pa, ki živijo slabše od psov zato niso krivi psi ampak naša država, ki to dopušča!
jesenvoyo
18. 01. 2018 15.01
-1
Res je, samo zato niso krivi psi ampak država, ki to dopušča !
Angie A.
18. 01. 2018 09.11
+4
Ampak s tem se ne reši problema in kaj se bo še naprej dogajalo z živalmi. Si predstavljate da bi vse te pse španci in angleži vsako leto dali v zavetišča. To ni rešitev problema. Rešitev je da bi obe državi prepovedali takšno ravnanje. Ampak jim je očitno vseeno.
ho?emVšolo
17. 01. 2018 21.26
-7
Ne razumem članka. Kaj se pričakuje, da mi Slovenci (očitno nižja kasta) posvojimo te pse, ki jih bogati narodi z kvazi razvitimi načeli in vrednotami vzgajajo za zabavo in jih nato odvržejo.
komandant.mark
17. 01. 2018 20.52
+7
ŠPANCI SO ITAK FAŠISTI...
komandant.mark
17. 01. 2018 20.51
posiljatelj
17. 01. 2018 20.17
-30
še ena cmerava zgodbica o ubogih kužkih, nikoli pa nič o neprestanem pasjem laježu 24 ur na dan vse dni v letu, ki uničuje zdravje, življenje in bivanje celim družinam, od najmlajših do najstarejših družinskih članov
Sonmi-451
17. 01. 2018 20.20
+1
To je problem lastnikov psa, ne psa samega. Rešite z njimi, ne pa da širite nesmisle
Sentis
17. 01. 2018 21.29
+11
kiboko
18. 01. 2018 08.56
+5
www.jaz
18. 01. 2018 11.08
+1
trzinc2
17. 01. 2018 20.13
+4
Ne bom komentiral teh grozot s psi. Rad bi pa povedal, da so naša zavetišča polna psov in mačk in ne podpiram uvoza ubogih živali iz drugih držav. Na žalost tako pač je.
Sonmi-451
17. 01. 2018 19.23
+25
Mi smo pred dobrim letom dni posvojili galga iz Španije, preko društva. Nikoli več ne bi naredila drugače. To so najboljši psi, zelo hvaležni in nežni. Naš ni bil nič travmatiziran, takoj se je prilagodil na spremembe. Če le lahko, rešite kakšnega - ker rešiš življenje dvema - tistemu, ki ga vzameš domov in tistemu, ki dobi prostor v zavetišču.
Sentis
17. 01. 2018 21.30
+9
Še so dobri ljudje. Obilo veselja in lepih trenutkov z njim.
FesterAdams
17. 01. 2018 18.57
+5
Stojim za svojim komentarjem. Izbrisan komentar: Narod kretenov!
?asjeza
17. 01. 2018 16.53
+24
človek je zlo............
santadiabla
17. 01. 2018 16.33
+23
Sramota je pes, ki slabo lovi?? Sramota je človek, ki to dela in drzava, ki to dopušča. Najvecja usluga ubogim in trpecim zivali in planetu nasploh bi bila ko bi končno clovek izumrl. Preveč nas je na tem svetu. Prevec veliko preveč zlobe. Hvala vsem srcnim prostovoljcem, ki pomagajo živalim na kakršen koli način.
RdečiKarton
17. 01. 2018 17.08
-18
Različne pasme so bile vzgojene z različnim namenom. Lovski pes obstaja za to da lovi. Pes ki slabo lovi je sramota. To je tako kot bi imel pred hišo psa čuvaja, kateri spusti vse po spisku do vhodnih vrat. NO go!
FesterAdams
17. 01. 2018 19.10
+5
santadiabla / zelo dober komentar, ki nakazuje tvojo plemenitost. ++++++++++++++++++++++++++
lepe o?ke
17. 01. 2018 15.01
+24
Jaz sem ostala brez besed,na eni strani ne morem razumet, kaj je človek sposoben nardit tem ubogim živalim, na drugi strani pa vidim po nekaterih komentarjih, da vas je veliko, ki ste bolani v celoti
kiboko
18. 01. 2018 08.57
+1
Komentarji so vedno takšni, ne glede na temo članka.
dajno
17. 01. 2018 14.29
+9
Sem na hitro prebral hrvatov...
BUONcaffee
17. 01. 2018 13.59
+7
Bogi psi. Na koncu pa končajo kot prašiči.
RdečiKarton
17. 01. 2018 17.08
-9
Sanje vsakega poštenega prašiča so da umre kot svinja. A se vam kaj smilijo prašiči? Pa pametnejši so od psov.
ĐERIŠPRINGER
17. 01. 2018 13.51
+41
Pa ne mi rečt, da se v sodobnem svetu to ne more preprečit oziroma ukinit!? Kdor to trdi leta 2018, nam prodaja buče! Ampak, ker so v to vmešani tudi kravatarji, se pač tukaj zatiskajo oči. Tako, kot se uzakonijo razni cestni prekrški, tako bi se uzakonilo to početje z hrti oz. na splošno z psmi .... ko bi takšnega reta.rdiranca, kateri vleče psa za seboj kaznovali z 100.000€ in prisilnim delom v zavetišču, mu verjetno na kraj pameti ne bi prišlo, da bi psa zavezal za avto. Vse je v sistemu, kateri je pač v zadnjični odprtini. Žalostno je, da moramo o takšnih dejanjih prebirat v letu 2018 ....
vestalka1
17. 01. 2018 13.46
+26
Lahko bi to uredili z zakonom proti mučenju živali. Bolane glave bi vse naredile za dober zaslužek. Sedaj vem zakaj mi je gospa ki sva se srečali na sprehodu s kužki rekla, da je svojega hrta posvojila iz Španije. Kuža je bil zelo ponižen in plah.
Infraping
17. 01. 2018 13.43
-3
Irci pa Angleži se nej v ogledalo pogledajo, pa bojo vidl de so isto sloki pa grdi ko hrti.
santadiabla
17. 01. 2018 16.36
+18
Hrti so lepi psi. Pravzaprav je vsaka žival lepa, razen človeka
Infraping
17. 01. 2018 13.42
-13
O brezveznih psih. Stil ljudi Turkish. Bruham.
cistajeba
17. 01. 2018 12.16
+34
Definitivno bolan narod ob bikoborbah sedaj še to.