Slovenija

'Kadar obstaja volja, se do kompromisa pride zelo hitro'

Zagreb, 07. 03. 2013 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./STA/M.M.
Komentarji
144

Hrvaška in slovenska vlada sta parafirali, nato pa še potrdili memorandum, v katerem soglašata, da bosta vprašanje prenesenih deviznih vlog LB rešili v okviru nasledstva. Hrvaška obenem zaustavlja sporne sodne postopke, Slovenija pa bo hitro ratificirala hrvaško pristopno pogodbo.

Presenetljivo novico o parafiranju memoranduma je najprej na Twitterju objavila hrvaška vlada. Le nekaj ur kasneje sta nato obe vladi na sejah že tudi potrdili memorandum in za njegov podpis pooblastili premierja Janeza Janšo, ki opravlja tekoče posle, in Zorana Milanovića.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Tone Kajzer sta danes zgodaj zjutraj parafirala memorandum o soglasju med vladama Slovenije in Hrvaške o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke. To je na tiskovni konferenci potrdil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je dejal, da je vlada memorandum potrdila. Odbor DZ za zunanjo politiko je memorandum soglasno potrdil že včeraj na zaprti seji, je razložil Janša.

Vladi soglašata, da bosta rešitev glede prenesenih deviznih vlog poiskali na temelju sporazuma o nasledstvenih vprašanjih, in sicer priloge C tega sporazuma, ki govori o finančnem premoženju in obveznostih nekdanjega SFRJ.

Evropski poslanec Ivo Vajgl meni, da je dogovor "luknjast", saj bi Hrvaška morala odstopiti od pooblastil za tožbe, ne pa jih zgolj zamrzniti. Poleg tega ni jasna vloga BIS oziroma kaj se od nje pričakuje, še posebej v luči preteklih izkušenj.

Državi poudarjata, da je treba čim prej doseči rešitev tega vprašanja, zato se bodo nadaljevali aktivni pogovori pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu (Bis), na osnovi omenjenega sporazuma o nasledstvu.

V času do rešitve vprašanja bo hrvaška vlada zagotovila zaustavitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami sprožili hrvaški Zagrebška banka in PBZ, ter zagotovila, da ne bodo sproženi nobeni novi postopki.

Kaj je obljubila slovenska vlada?

Kajzer in Pusićeva ob podpisu memoranduma.
Kajzer in Pusićeva ob podpisu memoranduma. FOTO: Vlada RH
Evropska komisija pozdravlja dogovor Slovenije in Hrvaške o Ljubljanski banki. Komisar za širitev Štefan Füle ocenjuje, da je dogovor dober za obe državi in za širitev. Dogovor je plod intenzivnih prizadevanj obeh strani, komisar tako obema čestita in se veseli čimprejšnje formalne potrditve.

Slovenska vlada se je obvezala, da bo takoj v državnem zboru začela postopek za ratifikacijo hrvaškega vstopa v Evropsko unijo. Ob tem je Pusićeva dejala, da bi lahko Slovenija še ta mesec ratificirala pristopno pogodbo.

Ratifikacija bi bila lahko po Janševem mnenju končana v 30 dneh. Janša je danes pojasnil, da je ta memorandum kompromis. Ključni interes Slovenije je bil, da se vprašanje hrvaških varčevalcev LB čim prej pospeši. "In Hrvaška je s tem memorandumom ta cilj dosegla," je dejal Janša. Pojasnil je, da se tako vprašanje LB vrača na sporazum o nasledstvu, pri čemer je ves čas vztrajala Slovenija. V praksi se realizacija tega vprašanja ne bo vlekla desetletja, je povedal Janša. Izkušnje iz podobnih situacij v novejših zgodovini so, da ko gre za denar in materialne dobrine, je dogovor sklenjen hitreje, kot pa ko gre za ozemeljska vprašanja, je še dodal.

Kdaj bosta Milanović in Janša podpisala dogovor?

Memorandum, ki ga je na spletu objavila hrvaška valda.
Memorandum, ki ga je na spletu objavila hrvaška valda. FOTO: Vlada RH

V ponedeljek ob 9. uri bosta v gradu Mokrice dogovor o tem podpisala Janša in hrvaški premier Zoran Milanović, je napovedal slovenski premier. Po podpisu bo slovenska vlada, najverjetneje prihodnjo sredo, dokument ratificirala, in sicer z uredbo, saj ratifikacija tovrstnega dokumenta ni potrebna v parlamentu. Šele zatem bo vlada poslala zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v DZ. Po njegovi oceni je ratifikacijo realno pričakovati v roku meseca dni.

Slovenija dosegla vrnitev vprašanja v okvir nasledstva

Državni zbor bo postopek ratifikacije začel, "a ga ne bo dokončal, dokler s hrvaške strani preko diplomatskih poti ne dobimo listin o ratifikaciji memoranduma", je še opozoril Janša. Z Zagrebom je po njegovih besedah dogovorjeno, da se to izmenjavo listin opravi v nekaj dneh. DZ lahko sicer po njegovih besedah ratifikacijo konča v naslednjem mesecu "in s tem bo Slovenija glede vstopa Hrvaške v EU podala dokončno soglasje".

Kot piše v samem memorandumu, bo ta stopil v veljavo na dan prejetja zadnjega obvestila po diplomatski poti, s katerim državi ena drugo obvestita o zaključku notranjih postopkov.

Na vprašanje, ali je Slovenija popustila v tem, da ni zahtevala dokončnega umika vseh tožb proti LB, pa je Janša odgovoril, da je memorandum kompromis, Slovenija pa je z njim izpolnila svoj "ključni interes, da se vprašanje prenesenih vlog vrne nazaj v okvir nasledstvenega sporazuma". Hrvaška pa je dosegla svoj glavni cilj – pospešitev postopka ratifikacije pristopne pogodbe.

Včasih je najpomembnejša volja

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v odzivu na dogovor dejal, da je bil od vsega začetka optimist, da bo sporazum o LB dosežen in da bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU. "Mislim, da je to dobro in da gre za kompromis, ki odpira prostor za različne aranžmaje in dogovore, vendar pustimo vladama, da problem rešujeta naprej," je izjavil.

"Kadar obstaja volja, se do kompromisa pride zelo hitro in lahko, včasih je volja najpomembnejša," je dejal Milanović. S tem je po njegovih besedah umaknjena še zadnja ovira, ki po njegovem mnenju to sploh ne bi smela biti. "Vendar to je življenje, to je politika, včasih nekatere stvari enostavno trajajo dolgo," je še povedal hrvaški premier.

Milanoviću ni jasno, "kakšno grožnjo je slovenska stran videla v postopkih pred hrvaškimi sodišči". Pravi, da v 20 letih Hrvaška očitno na te postopke ni imela nikakršnega vpliva.

Hrvaška ministrica pravi, da je tako uspešno rešen problem s Slovenijo. Pojasnila je, da memorandum vključuje štiri ključne elemente. Prvi se izključno nanaša na preneseno varčevanje Ljubljanske banke, drugi pravi, da se morajo ustaviti sodni postopki na hrvaških sodiščih, tretji dodaja, da obe strani dobita dovolj časa za iskanje rešitve v okviru nasledstva pred banko za mednarodne poravnave, četrti pa Slovenijo obvezuje, da začne postopke za ratifikacijo pristopne pogodbe, je pojasnila hrvaška ministrica.

Horvat: Izpolnjeni so vsi pogoji za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) Jožef Horvat (NSi) je po današnjem parafiranju memoranduma "realist in resnično optimist". Po njegovih besedah so zdaj izpolnjeni vsi pogoji za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v DZ. Te si želi čim prej, po možnosti še v času sedanje koalicije.

Jožef Horvat
Jožef Horvat FOTO: 24ur.com

"Memorandum je korak v pravo smer"

Po mnenju visokega predstavnika Slovenije za vprašanja nasledstva Rudija Gabrovca je podpis memoranduma "korak v pravo smer", saj predvideva rešitev vprašanja LB v okviru nasledstva.

Z izjemo omenjenih pomislekov so bili sicer odzivi na slovenski strani zelo pozitivni – med drugim s strani zunanjega ministra v odstopu Karla Erjavca (DeSUS), predsednika OZP Jožefa Horvata (NSi) in predsednika OEU Romana Jakiča (PS) – in ob pričakovanju hitre ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

Tudi v SLS pozdravljajo dogovor. Njihov predsednik Franc Bogovič napoveduje, da bodo poslanci SLS podprli ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v državnem zboru.

Memorandum o soglasju med vladama Slovenije in Hrvaške glede LB
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Mihel?i?
08. 03. 2013 11.50
Hvala administratorju za ne objavo komentarja !!!
Stjepans
08. 03. 2013 11.12
+2
Mislim, da je prav, da je narejen ta korak. Moti me pa - in to zelo - da pri vsem tem molčimo o Peterletovi vladi, ki je zakuhala to vročo juho.
Jan16
08. 03. 2013 08.56
+6
Pa kakšno parafiranje...pa kakšna rešitev problema... Ena sama farsa... Vse skupaj se je pač prestavilo in se bo reševalo skupaj z vsemi ostalimi problemi... Namen tega ?... Po moje si nekateri zelo želijo Hrvaško v Uniji... ker pač imajo tam določene interese... Mi, državljani pa bomo... čez par let še bolj odplačevali te dolgove LB... Vse skupaj je ponavljanje scenarijev... Že davno bi se ta problem lahko rešil... pa... kje so tisti ministri, pa ostali na vladi, ki bi to že davno lahko izpeljali.. ?
meta37
08. 03. 2013 08.54
+2
Kadar obstaja volja, se spozna, da je mnogo preveč občin, poslancev, teh in onih agencij, zavodov, centrov....
Sophie B
07. 03. 2013 22.24
+4
Kdo pa verjame tem balkanskim prevarantom, ki so še vsakokrat "snedli" obljubo - da se rešuje problem LB v "paketu" nasledstva, to so pred leti že podpisali na Dunaju, potem so pa enostavno vložili tožbo proti Sloveniji, pravtako kot bosanci. Tistih, ki so pa denar hrvaških, pravtako naših Slovenskih varčevalcev požrli - srbov - pa si nihče ne upa tožiti in izterjati vsega pokradeenega....in odnešenega na ciper ....
Brundo
08. 03. 2013 08.18
REMINGTON
08. 03. 2013 09.40
+2
Kaj misliš da smo tukaj kaj boljši. Če hočemo priznati ali pa ne, balkan je tudi tukaj in nismo nič boljši od drugih "so-balkancev.". Denar je ljudem bil pokraden in ga je treba vrniti. Ta isti (N)LB krade še danes in v enem letu doma na 2 mil. prebivalcev pokrade več kot v jugi za 20 let na 26 mil. TO JE RESNICA. Hrvaška je s podpisom potisnjena v rob in mora sprejeti ta vsiljeni pogoj kar za mene osebno ni fer ker je to nič drugega kot izsiljevanje ki nas bo čez zelo kratek čas veliko stal in bomo spet mi tisti ki bomo to plačali. A ni vseeno iz katerega izvora se plača, tudi nasledstvo, če bo kaj ostalo v primerjavi z odhodki iz tega naslova, med drugimi tudi ta, je oz. naj bi bil kapital te države oz njenih državljanov. Menim da si s tem izsiljevanjem samo delamo škodo sami sebi in to se nam bo prej ali slej maščevalo. Tisti ki nas v tem podpirajo jutri bodo to isto zadevo uporabili zoper nas. Zakaj se ta (N)LB ne proda in se poplačajo ljudi, doma in v tujini. Verjetno za to ker ni niti cent vredna in ker se kdo boji kaj bo vse ven prilezlo ko bo kdo drug prevzel. Ta "banka" je leglo marsičesa slabega a prav nič dobrega. To leglo, kot rak žre to državo in treba jo čimprej dati na kemoterapijo.
Tone Mihel?i?
08. 03. 2013 11.53
Hrvaška je samo zamrznila tožbe da pride v EU potem jih bodo spet odmrznili ....sigurno bo tako !
mikumi
13. 03. 2013 12.36
Jasno ko beli dan, razen za politike ali pa oni tega nočejo videti
Rolesx
07. 03. 2013 22.09
+2
Kakšen naslov. Po tem lahko sklepamo da v EU ni volje da se uniči tajkune je pa veliko volje da se uniči ljudi !
I G N O R A N T
07. 03. 2013 18.30
+2
In potem se je od nikoder na nebu pojavil NLP in posesal ves denar
TROIKA
07. 03. 2013 17.37
+1
BRAVO KORL.....JJ.....ti se pa že enkrat spelji......kdo te sploh še upošteva?......ko bi te vsaj hrvati zaprli.....
ecnarf
07. 03. 2013 16.34
-1
Več kot 20 let že nakladate, kdor je dolžan naj plača pa konc debate,čist po slovensk mutite.
big_foot
07. 03. 2013 16.40
+0
Jaaaa lahko, samo potem je hrvaški dolg do banke veliko višji kot pa dolguje slovenija hrvaškim varčevalcem. To pa pozabljaš? Ali tako po hrvaško mutite?
Against
07. 03. 2013 15.16
+2
Probmel je, da naši ne znajo pogodbe tako napisati, da je HRvati ne bi norobe razumeli.
antonino
07. 03. 2013 15.17
+2
Mitja Osojnik
07. 03. 2013 15.02
+4
JANŠA NE PEDERIČI SE S TEM KAR TI JE KORL RJAVEC UREDIL ........... TI BOŠ SAMO PODPISAL..........
I_LL_BE_BACK
08. 03. 2013 06.56
-1
Korl je zrihtal da moja starca še naprej nemoteno prejemata penzijo.
Jan16
08. 03. 2013 08.55
seveda...pa veš, da ti je zrihtal, da je ti ne boš prejemal... ? ker bo ves proračun vzel vrag...
Kristjan Rebec
08. 03. 2013 19.33
karel da bom zrihtal tisoč evrov za upokojence pa še do danes ni nič in tudi nebo ker ga je sama gofla.
arafat9
07. 03. 2013 14.24
-12
Janša dela pametno,bravo jj
big_foot
07. 03. 2013 14.42
+8
Kaj že? Da se na brzino okiti z tujim perjem? Izgine naj, dokler ima narod še toliko ponosa da lahko cel tudi odide.
Mitja Osojnik
07. 03. 2013 15.05
+10
RJAVEC VSE PORIHTA ....... NA KONCU SE PA LOPOV JANŠA S TEM HVALI HAHAHA ....... PA DAJ A GA PA NI SRAM .........
ljubljanatv
07. 03. 2013 14.03
+3
To je vsekako plod odhajajoče vlade. In ovega starega. Zunanjega ministra
en lisjak
07. 03. 2013 13.48
+1
voy-jež-bravo -hondica....SOSEDA PROSI da stanovanje prezračiš....
antifa4321
07. 03. 2013 13.59
+3
...U.D.B.A...
07. 03. 2013 13.05
+3
Zdaj bodo imeli KAHLOVI ....upokojenci največ koristi.......
santamaura
07. 03. 2013 13.22
+4
Sigurno, lahko bodo organizirali skupinske izlete na Hrvaško, kjer se bodo lahko na lastne oči prepričali, da pa le nimajo najmanjših pokojnin v Evropi
...U.D.B.A...
07. 03. 2013 13.27
+0
hihihi alo ejga ....pa to ker te futra stem......hihihhiiiiiii
...U.D.B.A...
07. 03. 2013 13.04
+2
In zdaj mislte kao da bo prišla Hrvaška v EU ......kako tou če ji pa tako nasprotujejo Nemci in Angleži......
hondica
07. 03. 2013 13.03
-5
Janez Janša je dokazal, da ni zastonj dobil nagrade za inovacije v diplomaciji. Ave, z zlatimi črkami boš zapisan v zgodovino naroda...pa to.
Jimi1
07. 03. 2013 13.58
+6
....enako kot je njegov simboljni vodja gen. Rupnik.... Samo še na kol ga je potrebno prej privezati !
big_foot
07. 03. 2013 14.48
+4
Pa ni nujno kol, imaš nešteto inkvizicijskih naprav ravno tako primernih.
suomynona
07. 03. 2013 12.56
-7
Alenka čaka,da Janša vklopi še avtopilota..potem bo prevzela vodenje;)
vrtnar01
07. 03. 2013 13.00
+2
...U.D.B.A...
07. 03. 2013 13.28
+0
ne ne ne...nenenne ......bo še enkrat plagijat...........
kordiljere
07. 03. 2013 12.56
+11
Hrvatom ni zaverjeti popolnoma nic. Sedaj Milanovic jamci,da bo tako kot so podpisali. Da je tudi nekdo ze jamcil leta 1994 me spravlja v slabo voljo. Takrat je jamcil Nikica Valentic,da smo Hrvatom pustili zacasno mejni prehod,dokler ga oni ne naredijo na hribu preko Dragonje. No in ram so se danes. Poleg tega hrvaski mediji pisejo o zamrznitvi pogovorov in nic drugega. Kaj pa to pomeni,pa mislim,da vsak normalen clovek to ve. Peljali nas bodo zopet zejne cez vodo. Zalostno.
vrtnar01
07. 03. 2013 13.01
+0
že tako nimamo nič,pa še tisto nič bi nam vzeli
Gruntov?an
07. 03. 2013 13.09
+5
imamo odlične politike, kateri tam,kjer bi morali vzet, ne znajo ali pa nočejo,ker dobijo za povračilo kakšno vilo v dalmaciji in delajo v škodo države ali pa so tako kot kažejo 20 let totalno nesposobni,druge alternative ni
Uporabnik463696
07. 03. 2013 13.09
+0
pa naj jamcijo kaj čejo. ne damo jim nič!
mikumi
13. 03. 2013 12.41
Ma to se je JJ zmenil s Hrvati da bo zgledalo kot da je on rešil stvar. Da bojo njegove ovčke vesele in ga bodo volile na volitvah. Pametno JJ
santamaura
07. 03. 2013 12.55
+1
Hrvati bodo kupili še našo slabo banko, potem se bomo pa že dogovorili, kateri otok nam bodo dali
Uporabnik463696
07. 03. 2013 13.10
+3