Slovenija

'Umik edini racionalen izhod'

Ljubljana/Zagreb, 19. 02. 2009 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./STA/N.D.
Komentarji
997

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je določil rok, do katerega morajo pobudniki za referendum o ratifikaciji vstopa Hrvaške SSN zbrati 40 tisoč podpisov. Gantar vseeno upa, da si bo SSN premislila.

Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje reševanje mejnega spora s strani vladne koalicije, je odgovoril: "Pahor je domoljub, vsi drugi pa so volkovi. Golobič je v ozadju, LDS in Kresalova, stari komunisti in pa Juri.“
Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje reševanje mejnega spora s strani vladne koalicije, je odgovoril: "Pahor je domoljub, vsi drugi pa so volkovi. Golobič je v ozadju, LDS in Kresalova, stari komunisti in pa Juri.“ FOTO: POP TV

Predsedniku Stranke slovenskega naroda Zdenku Vinkovu Vincencu in premierju Borutu Pahorju na današnjem srečanju v Ljubljani ni uspelo doseči dogovora o umiku pobude za razpis zakonodajnega referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. Vincenc pa je tudi danes dejal, da zaradi političnih pritiskov v zadnjem času odstopa z mesta predsednika stranke. Stranko SSN naj bi tako vodil podpredsednik Lovro Škrinjarič. Od zbiranja podpisov v SSN za zdaj ne bodo odstopili, pobuda za razpis referenduma tako ostaja.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je sicer danes ministrstvo za notranje zadeve obvestil, da je pobuda SSN za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma v skladu z zakonom in ima zadostno število podpisov. Hkrati je SSN obvestil, da začne zbirati podpise, pri čemer 35-dnevni rok začne teči v petek, izteče pa se 26. marca. Predlagatelji morajo nato v sedmih dneh sporočiti rezultate zbiranja podpisov.

Gantar je poudaril, da kljub današnjim neuspešnim pogovorom med predsednikom vlade Borutom Pahorjem in predstavniki SSN še obstaja upanje, da bodo predlagatelji pobudo za razpis referenduma umaknili. "Umik je edini racionalen izhod, ki bi lahko rešil zadevo," je menil.

DZ bi moral upoštevati dve določili

Vinkov Vincenc je za 24ur. com dejal, da bi od zahteve po referendumu o vstopu Hrvaške v Nato odstopili, če bi državni zbor upošteval dve pomembni dopolnili, ki jih v stranki predlagajo. Prva je, da bi morali upoštevati, da bi Hrvaška morala predvsem odstraniti mejni prehod Plovanija in nadzorno točko pri kraju Hotiza.

Spletno stran SSN je v sredo obiskalo več kot 5000 posamičnih obiskovalcev, ki so na različne načine izrazili podporo SSN pri nadaljevanju referendumskih aktivnosti.

Poudaril je še, da je na sestanku s Pahorjem zahteval, da premier poda zagotovila, da bodo ti dve določili upoštevali.

Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje reševanje mejnega spora s strani vladne koalicija, pa je odgovoril: "Pahor je domoljub, vsi drugi pa so volkovi. Golobič je v ozadju, LDS in Kresalova, stari komunisti in pa Juri.“ Dodal je še, da vsi ti ogrožajo prizadevanja za rešitev problema meje in Pahorju onemogočajo, da bi samostojno vladal.

"Slovenija bo veliko izgubila, če ne bo imela odločnih stališč,“ je poudaril in dodal, da sta tudi Irska in Grčija izrazili jasna stališča in se ni zgodilo nič katastrofalnega. Glede Podobnikovega strinjanja s sklepi, ki jih je v sredo sprejel državni zbor, pa je dejal, da Podobnika sicer ceni, vendar pa so "oni plačani politiki, mi pa smo domoljubi. Mi nismo odvisni od nobenega,“ zato pa bodo tudi vztrajali pri svojih stališčih. V Sloveniji je nekaj takšnih ljudi, ki niso pokleknili pred pritiski, takšnih Slovencev pa je po njegovem mnenju premalo.

Zaradi zaščite slovenskih interesov ob pristopanju Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi Slovenija opozarja, da zavrača poskuse kršitve ozemeljske celovitosti Slovenije ter spreminjanje stanja na kopnem in na morju na dan 25. 6. 1991, je zapisano v izjavi DZ.
Zaradi zaščite slovenskih interesov ob pristopanju Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi Slovenija opozarja, da zavrača poskuse kršitve ozemeljske celovitosti Slovenije ter spreminjanje stanja na kopnem in na morju na dan 25. 6. 1991, je zapisano v izjavi DZ. FOTO: Dz-rs.si

Nismo sovražniki

"Slovenci in Hrvati nismo sovražniki! Kdor razpihuje nacionalno nestrpnost, ne sodi v naš krog. Dejstvo je, da sta politiki obeh držav v preteklih letih spodbujali sovražnost na eni in drugi strani, ki jo je bilo mogoče preprečiti. SSN danes stoji skupaj z ZDD Hervardi neomajno nasproti vsem, ki želijo referendumsko pobudo marginalizirati in jo razvrednotiti, čeprav sloni na trdnem prepričanju, da se morajo za prihodnje dobre medsosedske odnose odprta vprašanja končno vendarle rešiti. Časa je bilo več kot dovolj, so še zapisali na spletni strani stranke.

"Če se je Zavod 25. junij (Marjan Podobnik) pogajal v lastnem imenu in se zadovoljil z drobtinicami v obliki sklepa, ki ne zavezuje nikogar drugega kot le Slovenijo in ki bi moral biti že davno sprejet, za SSN to ni dovolj. Za razliko od drugih sodelujočih v SSN nismo zbirali podpisov s figo v žepu,“ zaključijo v stranki.

Podobnik odstopil od pobude

S sprejetjem tega sklepa v državnem zboru je Slovenija zaščitena pred nevarnostjo, da bi se kdor koli v imenu Slovenije pogajal o teh delih ozemlja in morja ali o možnosti, da bi bili ti deli ozemlja in morja del mednarodne arbitraže ali razsojanja pred mednarodnim sodiščem. Marjan Podobnik

V sredo so se v državnem zboru ves dan odvijala prizadevanja, da bi zadostili zahtevam pobudnikov referenduma, Zavoda 25. junij in SSN, da ne bi prišlo do zbiranja podpisov za razpis referenduma. Parlament je sicer sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov pri hrvaškem vključevanju v Nato, nakar je Zavod 25. junij Marjana Podobnika od referendumske pobude odstopil, vendar pa je SSN sporočila, da zbiranje podpisov namerava nadaljevati. Za to pa je potrebnih 35 dni, s čimer pa bi ogrozili dogovor članic Nata, da bi Hrvaška lahko kot polnopravna članica sodelovala na vrhu zavezništva 3. in 4. aprila v Strasbourgu in Kehlu.

Sklep o zaščiti slovenskih interesov

V sklepu, ki ga je pozno v sredo zvečer sprejel državni zbor, je opredeljeno, da meja na kopnem in na morju med Slovenijo in Hrvaško še ni dokončno in sporazumno ugotovljena oziroma določena, da pa sta se vladi obeh držav k spoštovanju stanja na meji na dan 25. 6. 1991 zavezali tudi s skupno brionsko izjavo leta 2005.

"Hrvaška je kljub zavezi obeh strani, da bosta do dokončne in sporazumne rešitve mejnega vprašanja spoštovali stanje na dan osamosvojitve, storila številna enostranska dejanja in sprejela pravne akte, s katerimi spreminja ozemeljski status quo na dan osamosvojitve in s tem poskuša prejudicirati rešitev mejnega vprašanja," piše v sklepu.

Znak zveze NATO
Znak zveze NATO FOTO: Reuters

"Zaradi zaščite slovenskih interesov ob pristopanju Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi Slovenija opozarja, da zavrača poskuse kršitve ozemeljske celovitosti Slovenije ter spreminjanje stanja na kopnem in na morju na dan 25. 6. 1991, ko so slovenski organi med drugim izvajali pristojnosti v zaselkih na levem bregu Dragonje, na ozemljih na levem bregu Mure pri Hotizi ter ko je Slovenija imela teritorialni stik z odprtim morjem in je izvajala jurisdikcijo nad celotnim Piranskim zalivom," še piše v danes sprejetem sklepu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
21. 02. 2009 00.46
Zajebavajmo malo hrčke kot oni nas. Sploh pa ne vem kaj delajo na Slovenski spletni strani...
-gorenjka-
20. 02. 2009 20.43
Toliko medsebojne nestrpnosti nisem zasledila še na niti enem forumu. Tema o Plestenjaku,je zaprta,ker je bogi....ena občutljiva duša,ki ne prenese najmanjše kritike,tukaj pa administratorji dovolite,da si ljudje grozijo z nasiljem.Zaprite temo.
zakretene
20. 02. 2009 19.14
SSovci so dogovorjeni s Srbi za podpise.
marija120
20. 02. 2009 17.51
pa Podobnik baje gre v Srbijo redit pipeke
djdj
20. 02. 2009 16.21
zakretene
20. 02. 2009 14.26
Kaj je papki TV-Četnik, a vas moti če nekdo pove, kdo v resnici razpihuje sovraštvo med Slovenci in Hrvati?
politik70
20. 02. 2009 11.43
Sicer pa če bo podpisnikom uspelo zbrati 40 tisoč podpisov naj pa bo REFERENDUM! Pogoj? Vsaj 51 % udeležba! Kar je manj je neveljavno! Simpl kot pasulj!
politik70
20. 02. 2009 11.39
Vsi zagovorniki referenduma..... Kje ste pa bili zadnjih 18 let ? Poiščite tiste ki so leta 91 postavljali mejne točke (Kontejnerje).... Če bi jih takrat postavili na reki mirni.... Pa saj je brez veze! Zaradi peščice nacionalistov ki nimajo kaj drugega početi se sedaj ukvarjamo z problemom mej..... Na koncu bomo dobili po hrbtu še od Bruslja...! Nam je bilo treba v EU? Zakaj nobeden ne zahteva nazaj Trsta in Avstrijske koroške? Ni zanimivo! Je že bolje drkati to vlado z referendumom! Ko pa je Janša se dogovarjal na Bledu z Sanaderjem ste pa vsi tiho bili.... Bedniki zaslepljeni ste!
izbruh@gmail.com
20. 02. 2009 08.47
Bodite pozorni na Vijole, fuzbalske navijače, ki so visoki člani tele SSN. Nacionalčizem, nasilneži, vandali, na kaj vse to spominja? Ja, na SA in vzpon nacistov v zgodnjih 30 letih prejšnjega stoletja. Tudi sranje v Bosni so začeli najprej navijači, ki so se preimenovali v Arkanove tigre. Banda nasilnih mačotov, ki so jih fotri zlorabljali, zdaj hočejo pa sami zlorabljat vse, ki se z njimi 100% ne strinjajo. Pa še nekaj v zvezi z navijači - kljub temu, da se tepejo med sabo, so ista subkultura. Zelo verjetno je, da tale SSN dobiva sponzorska sredstva preko kakšnih Hrvaških navijaških klubov, saj krasno blamirajo Slovensko državo v mednarodnem prostoru in delajo odlično uslugo Hrvaški. In po odzivih na forumih bi človek sklepal, da imajo navijači precej večjo podporo, kot bi človek od daleč sklepal. Časi so pa očitno taki, da je vse več ljudi nezadovoljnih z obstoječim stanjem in se primejo vsake bilke, za katero mislijo da je drugačna...
Tonček Balonček
20. 02. 2009 08.44
Šele rdeča oblast je zmogla sprejeti takšno izjavo o mejah s hrvaško!!
Snowi
20. 02. 2009 08.34
no ja tko pa spet ni hudo:D
sencasrca
20. 02. 2009 08.29
go hrvaška go go vi vsaj skup držite!!!Bravo!"!
edvard1945
20. 02. 2009 08.29
Nikoli več v isti skupnosti ali kakršni koli uniji kot hrvati. KOLKO HRVATA TOLKO TATA. Drži kot pribito.
sencasrca
20. 02. 2009 08.27
Podobnik je dal gol proti hrvaški in sedaj slavi zmago!!!Mona sam on ne ve da je bil to avtogol!!!!!Ha ha ha ha kakšen bedak je ta rovtar!!!!
sencasrca
20. 02. 2009 08.25
bravo odbogaposlan!!
sencasrca
20. 02. 2009 08.25
Marjan Podobnik je oče slovenskega naroda!!Dejmo ga prijavt ker nad nami izvaja incest!!!
odbogaposlan
20. 02. 2009 08.25
Slovenski politiki in slovenske stranke: HLAPCI! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! (Ivan Cankar)
Snowi
20. 02. 2009 08.17
Janša and co. ali vas ni sram, da so vas morali prisiliti, da ste podprli izjavo za celovitost Piranskega zaliva. Kje je sedaj Zmago Jelinčič? Očitno ga skrbi, da mu bo kdo pobral glasove zavednih Slovencev. Podpiram domoljubne slovence!(vendar SSN...s svojim stališčom res pretirava)
nets3
20. 02. 2009 07.46
Sramota za državo, da dopusti, da se to dogaja!
gospakatja
20. 02. 2009 07.46
joj, uboga država, če se pusti zaj.....at pojočim majorjem in vijolam!