Hrvaška predsednica presenečena, da jih je blokirala tudi Madžarska, v Budimpešto se odpravlja po pojasnila

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je izrazila presenečenje nad odločitvijo Madžarske, da tako kot Slovenija blokira članstvo v OECD. Napoveduje pogovor s premierjem Viktorjem Orbanom in predsednikom Janosom Aderjem.

Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović (Foto: AP)

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je v soboto v Krapini napovedala, da bo v torek na delovnem obisku v Budimpešti zahtevala pojasnila glede napovedi Madžarske, da ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD). Izrazila je tudi presenečenje zaradi te napovedi uradne Budimpešte.

Grabar Kitarovićeva je v soboto na festivalu kajkavskih popevk v Krapini izrazila presenečenje nad odločitvijo Madžarske. "V torek bom na Madžarskem in govorila bom s premierjem Viktorjem Orbanom ter predsednikom Janosom Aderjem. Upam, da bom dobila dodatna pojasnila in da bomo začeli pogovore, kako odpraviti blokado," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina povedala hrvaška predsednica.

Madžare moti odnos do njihove energetske družbe

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v tej organizaciji.

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Hernadi je na začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Karl Erjavec

(Foto: POP TV)

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

Grabar Kitarovićeva je v sobotnem pogovoru za televizijo N1 sicer opozorila, da so med madžarsko in hrvaško odprta vprašanja, ki niso lahko rešljiva, kakršno je tudi vprašanje Ine in Mola. "Vendar pa mislim, da obstaja način, da kot zreli demokratični državi pristopimo k reševanju vsega tega," je dejala.

Znova je kritizirala tudi napoved Slovenije, da ne bo podprla hrvaškega članstva v OECD. "Mislim, da ta arbitraža ne bi smela določati slovenskih stališč do nas glede drugih vprašanj, od OECD do schengena," je še dejala Grabar Kitarovićeva za N1.

Dejala je, da so "odnosi med Hrvaško in Slovenijo na splošno precej bolj pozitivni, kot kaže to vprašanje, o katerem se vseskozi govori". Podarila je, da je "več kot milijon Slovencev obiskalo hrvaško obalo, kjer so dobrodošli gosti". Enako je z Madžari, je še dodala.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 412
etul 11.09.2017 15:58:28
Hm hrvateki pa košarka pa take pa to,naj se zgodi da bojo naši prvaki, hrvateki pa so jih v pripravljalnih tekmah enkrat zmazali,že vidim vsred Zagreba velik napis MI BOLJŠI OD NAJBOLJŠIH edino mi smo jih premagali.
sinhron 11.09.2017 16:28:17
Ko so pa izgubili , so bili pa krivi sodniki , taki so Hrvati , oni nikoli nič krivi !
komedijaši 11.09.2017 16:48:30
Ne morete nehati, zoperni ste, kot uši na Slovenskem !!!!!!!!!!
sinhron 11.09.2017 17:07:21
Ki jih ni !
Kaktusar1 11.09.2017 17:07:45
seri, si tolk domiseln, da sam sebi daješ pluse..se že po tem vidi, da si zaplankan..škoda besed, pa ali si iz te ali druge strani...
Več komentarjev