Slovenija

Türk o Plenkovićevem govoru: Po vsebini absurden, po svojem pravnem učinku pa kršitev mednarodnega prava

New York, 23. 09. 2017 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Do govora hrvaškega premierja je kritičen tudi naš zunanji minister Karl Erjavec. Poleg tega je kritičen tudi do hrvaškega praznovanja 25. obletnice članstva v ZN. Cerarja je podprl tudi nekdanji predsednik republike.

Karl Erjavec meni, da Hrvati nimajo namena spoštovati arbitraže.
Karl Erjavec meni, da Hrvati nimajo namena spoštovati arbitraže. FOTO: Damjan Žibert

Zunanji minister Karl Erjavec je v New Yorku slovenskim novinarjem povedal, da bi morala Evropska komisija glede arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško vztrajati pri spoštovanju mednarodnega prava. Poleg govora hrvaškega premierja Andreja Plenkovića pa je kritiziral tudi hrvaško praznovanje 25. obletnice članstva v ZN.

Hrvaška je na praznovanju v New Yorku pred dnevi povabljenim delila tudi zemljevid, kjer je meja med Slovenijo in Hrvaško potegnjena po sredini Piranskega zaliva. "Kaže, da nimajo namena spoštovati arbitražne odločbe," je dejal Erjavec in kot dokaz za to izpostavil govor hrvaškega premierja na splošni razpravi svetovnih voditeljev na začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN.

"Menim, da je predsednik vlade ravnal povsem razumljivo, da je odpovedal obisk v Zagrebu, čeprav sta imela dan ali dva prej neformalno bilateralno srečanje, na katerem sta se dogovorila, da gre predsednik vlade v Zagreb. Moram reči, da sem zelo zadovoljen, da si je predsednik vlade premislil, iz tega nastopa tule pa vidimo, da ni neke iskrene želje, da bi Hrvaška želela rešiti vprašanje meje v skladu z arbitražno odločbo," je dejal Erjavec in menil, da gre pri hrvaških predlogih za dogovarjanje le za zavajanje in morebiti pridobivanje časa.

Erjavec je ponovil, da je diplomatski mreži naročil, da obišče vsa zunanja ministrstva in pojasni, zakaj je predsednik vlade odpovedal obisk. "Lahko pričakujemo, da bo Hrvaška stran z diplomatsko ofenzivo hotela prepričati zlasti EU in njene članice, da Slovenija ne želi dialoga.'' Naslednji koraki v zvezi s tem bodo pogovori na ravni Evropske komisije, Slovenija pa mora nadaljevati implementacijo arbitražne odločbe, ker bo lahko, ko bo minilo šest mesecev, deležna očitkov, da ni zainteresirana za uresničitev.

Erjavec ocenjuje, da je bila odločitev o zaustavitvi pristopanja Hrvaške k OECD pravilna in meni, da je potrebno nadaljevati s to trdno in odločno politiko do Hrvaške. "Imamo 20 let dvostranskih poskusov reševanja raznih vprašanj, ampak na koncu se vedno izkaže, da nas želijo prepeljati žejne čez vodo. Tako je bilo, ko je šlo za varčevalce Ljubljanske banke, ko je šlo za sporazum Drnovšek-Račan in tudi glede terana zgodba ni čista. Mislim, da je treba vztrajati pri taki trdi politiki in nismo edini. Tudi Madžarska je ravnala enako," je dejal Erjavec in naštel težave, ki jih ima Hrvaška z drugimi sosedami.

Ureditev meje med Slovenijo in Hrvaško je po Erjavčevih besedah pomembna za stabilnost celotnega Zahodnega Balkana, pri čemer bo treba spoštovati mednarodno pravo. "Hrvati govorijo, da je naša arbitražna odločba kompromitirana, vendar je potem kompromitirana tudi njihova pristopna pogodba k EU. Mi smo svoj del obveznosti izpolnili. Oni so postali članica EU, kar sicer ne bi, ker bi zadržki Slovenije ostali," je dejal minister in napovedal možnost tožbe na Sodišču EU v Luksemburgu glede direktive o ribištvu, ker se ta brez implementacije arbitražnega sodišča ne more izvajati.

Cerarja podprl tudi nekdanji predsednik republike

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: AP

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki se udeležuje aktivnosti ob začetku zasedanja 72. Generalne skupščine ZN, je četrtkov govor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića označil za po vsebini absurdnega, po svojem pravnem učinku pa za kršitev mednarodnega prava. Türk je odgovor premierja Cerarja ocenil kot ustrezen

"To je zelo nenavaden govor. Če zelo blago ocenim to početje, bi lahko rekli, da je ta govor po vsebini absurden, po svojem pravnem učinku pa kršitev mednarodnega prava. Je izrazit primer enostranskega početja in kršitve mednarodnega prava. Iz arbitražnega sporazuma ni mogoče legalno izstopiti. Tu ne gre za noben izstop. Tu gre za enostransko dejanje, ki pomeni kršitev tega sporazuma," je med drugim dejal Türk.

Pri tem je opozoril, da bi morala Slovenija drugače definirati, kar počne Hrvaška. Ne bi smeli govoriti o "blokadi" pristopa Hrvaške OECD ampak o tem, da se je Hrvaška sama diskvalificirala za članstvo, ker ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča.

"V Sloveniji moramo zelo jasno definirati ta početja kot kršitve in zelo natančno ugotoviti, da te kršitve pomenijo, da se Hrvaška sama diskvalificira za mnoge reči, ki bi jih sicer lahko kot članica EU pričakovala. Sploh si ne znam predstavljati, kako bi bila Hrvaška po tej lastni diskvalifikaciji sploh kredibilna kandidatka za OECD," je dejal.

Odgovor premierja Mira Cerarja na Plenkovićev govor z odpovedjo obiska v Zagrebu je Türk ocenil za primernega. Zdi se mu prav, da je predsednik vlade počakal, da so bili govori končani in je svojo odločitev sporočil neposredno slovenskim medijem in na ta način tudi hrvaški strani, ne da bi te reči sploh omenjal v Generalni skupščini.

"V bistvu je stvar tako pod nivojem, da ne bi bilo prav, da se Slovenija spušča na tako nizek nivo," je dejal Türk in dodal, da morajo imeti takšni obiski, kot bi bil Cerarjev v Zagrebu pripravljeni in imeti nek smisel ali učinek, kar v teh razmerah ni mogoče.

Na vprašanje, kako naj Slovenija deluje naprej oziroma kakšen je tako imenovani "end game", je Türk priporočil mirno kri in dobre živce. "Mi end game že imamo, ker smo ga sprejeli v obliki arbitražnega sporazuma in arbitražna odločitev tudi za Slovenijo ni 100-odstotno idealna. Ampak Slovenija je država, ki mednarodno pravo in pravo nasploh jemlje resno."

V nadaljevanju je po mnenju Türka treba pri tem vztrajati in "ne poslušati cenenih prerokov, da je mednarodno pravo prešibko in ni dobro, da se zanašamo nanj". "Mi bomo prijateljstva lažje ustvarjali na podlagi mednarodnega prava. Na tej podlagi bomo tudi lažje dobivali prijateljsko podporo tam kjer je res potrebna in je lahko učinkovita. Ni potrebno, da se obremenjujemo z nepopolnostjo te podpore, kakršno v tem trenutku pač vidimo. Ta podpora je, treba bo pa še delati na njeni popolnosti."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (733)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
25. 09. 2017 09.35
-2
Turki pašejo v Turčijo, kjer jim je izvor. So pa itak predniki Hrvatov.
sinhron
25. 09. 2017 10.28
sinhron
25. 09. 2017 10.31
Mallone , očitno ti tudi zgodovina ne gre Bosanci so ostanki otomanskega življa in ne Hrvati !
provni
25. 09. 2017 09.08
+10
Plenković je popolnoma zavozil in iz tega se ne more več potegniti ven.
toti mišek
24. 09. 2017 22.04
Ala spat banda pokvarjena!
staridida
24. 09. 2017 16.17
-3
Kaj se ima za oglašat drugorazredni....
SDS_je_poden
24. 09. 2017 18.03
+5
Sej nisem slišal Ivana, da bi se oglašal...
štrekeljc
24. 09. 2017 18.17
+10
Ivan se muksnit ne upa, imajo Hrvati preveč papirjev o trgovanju z orožjem v rokah!
Slovenec007
24. 09. 2017 22.06
+1
@štrekeljc hahahaha sm se prov nasmejal tvojmu komentarju :D
wolfterier
25. 09. 2017 10.11
+1
dipe
24. 09. 2017 11.57
+0
godzile so dobile kost
godzila
24. 09. 2017 11.42
+16
Hrvate je treba popolnoma izolirati s strani Slovenije, kot prvo, blokada za vstop v Schengn,kot tudi v druge organizacije v katere še hočejo vstopiti vse kar pa se bodo hoteli še dogovarjati ali podpisati samo ob prisotnosti najvišje inštance EU in njenih predstavnikov ,nobenega popuščanja več saj so te podgane pri vsaki stvari vedno z figo v žepu-HRVAT JE TAT-
SDS_je_poden
24. 09. 2017 14.18
-5
Itaq, Slovenec je pa pošten, vse do prvega denarja, tam mu pa vseka ven demenca.... Se nič ne spomne, nič ne ve, samo žepe si je pridno filal.
brabusednet
24. 09. 2017 11.19
+5
Men je žal,da sem pomagal na Pohorju leta 91 nakladat granate,katere so Hrvati vozili od nas.Tolkokrat so nas nasrali,da ne morš našim političnim oslom verjet,ki so šli toliko krat na led.Najbolj pameten je tu Janša on je vsaj prodajal orožje.Ti levičarji pa šenkujejo od nekdaj Slovensko morje,teritorij in ljudi.
staridida
24. 09. 2017 11.48
-2
BUONcaffee
24. 09. 2017 10.43
+1
END GAME se ni izkazal kot predsednik države. V ZN pa itak je samo številka.
SDS_je_poden
24. 09. 2017 09.52
+0
Povprečen Slovenec se spozna na diplomacijo, jo pridno komentira tu na portalu, doma je pa skregan z sosedi.
sinhron
24. 09. 2017 10.45
+10
Uporabnik113089
24. 09. 2017 12.38
+1
pravičnež kaže simptome ki so značilni za, v blokarskih naseljih živeče srbe...
SDS_je_poden
24. 09. 2017 14.16
-3
Skladnost, spet neka ocena, tako, čez palec?
Uporabnik113089
24. 09. 2017 09.41
+1
Uboga je tista država ki ima Erjavca za vodjo diplomacije. Še čistilke v kranjski Iskri, ki so se zelo slabo spoznale na slovenščino, so ga stresale skoz´ rokav. V vseh teh letih se ni prav nič spremenil. Zabiti hlačman, ki je žrtev soproginih ambicij... O Türku pa imam povsem nasprotno mnenje. Dunajska šola diplomacije. Drugače pa zmaga prva fotografija. Cerar in Erjavec kot Herr Otto von Flick in Herr Engelbert von Schmallhausen... Alo, alo, pa to...
eFranjo
24. 09. 2017 15.30
-5
Absolutist 1
24. 09. 2017 09.24
+3
V kaj se zaganja sedaj Tuerk,saj nam je nastavil na začetek pogajanj svojo ljubico dotorico Sancinovo.Rezultat je sedaj znan.
Iniesta
23. 09. 2017 22.45
+10
Turek je izredno sposoben diplomat! Prakticno edini pravi diplomat, solan se v Titovih casih ...
wolfterier
24. 09. 2017 10.12
+3
Včeraj je Iran izstrelil raketo katero mu je pomagala zgraditi slovenska vlada. Turk je bil pa predsednik države...a sem napisal države,no ja. NLB,milijarda dolarjev za terorizem !!!
sinhron
24. 09. 2017 10.47
+5
Tvoje asociacije so iste , kot takrat , ko ste v SDS ponaredili dokumente zoper Turka , pa jih je Janša zamenjal in prvi dan pokazal prave , ki so bili brez obremenitve Turka , takoj drugi dan pa je mahal s ponarejenimi dokumenti in se osmešil pred celim svetom ! Če bi bil dr.Danilo Turk usekan na tožbe ,kot Janša bi takrat tožil njega in SDS !
wolfterier
25. 09. 2017 10.15
+0
Sinhron,to niso nobene asociacije,to so dejstva. Pred celim svetom se je osmešilTurk,ko,je kandidiral za sekretarja OZN.
wolfterier
25. 09. 2017 10.16
+0
peresni
23. 09. 2017 22.41
+13
kriza identitete Hrvatov je zakšna...da bi najraje šli v vojno z vsemi.
mallonge
23. 09. 2017 22.02
-5
Sami odpisani. Ex Turk. Ga je narod prečrtal. Ex Cerar. tega je odstavil že Erjavc. Ex Erjavc, lupetalo brezplodno.
komarec
23. 09. 2017 22.19
+8
Prav na prvo mesto spada Ex Janša. mallonge a si tega pozabil?
borut_p
23. 09. 2017 21.34
+13
Mene bolj zanima kdaj bodo unadva ki sta se med arbitrazo pogovarjala in s tem sprozila celo sraje obtozli veleizdaje drzave?
komarec
23. 09. 2017 22.20
+5
Iniesta
23. 09. 2017 22.50
+1
BUONcaffee
23. 09. 2017 20.53
-3
Koliko veleposlanikov pa imamo v svetu, da bodo razložili stvar???? Zopet naši prodajajo meglo. Sicer pa kaj tujce zanima piranski zaliv??????? Kot nas kak drugi zaliv.
sinhron
24. 09. 2017 09.07
+2
Tokrat zopet mlatiš prazno slamo , kot vedno ! Diplomati po svetu razlagajo to , da Hrvaška ne upošteva določil arbitražnega sporazuma in s tem krši mednarodno pravo in ni dosledna partnerica sogovornica , ker ker ne priznava vladavine prava !
BUONcaffee
23. 09. 2017 20.48
-8
END GAME mora vprašati Pogačnika kako naprej.
mijavci
23. 09. 2017 20.46
+12
Hrvati imajo lahko nalogo proti našim klovnom ki jim je samo do svoje denarnice za mejo se jim gladko fučka. Turek je pripeljal tega udbaša Sekolca ki se je šel diplomacijo tako kot se pogovarjajo otroci v vrtcu, Erjavec ne zna rešit spora niti za pralni stroj bo pa državno mejo reševal pa ljudje božji a ste slepi.
BUONcaffee
23. 09. 2017 20.46
+3
Me zanima kako imajo Avstrijci v njihovih učbenikih za zemljepis zarisano mejo na morju, pa druge države.
komarec
23. 09. 2017 22.24
+8
Avstrijci imajo marsikaj poštimano, tudi glede Patrije je šel možak v keho.
sinhron
24. 09. 2017 09.18
+1
Pa kaj pri nas pa še odvetnik odtuji dokumente , zahtevajo izločitev vseh dokazov , zahtevajo zamenjavo sodnikov in sodnega senata , obtoženim , se kvarijo akumulatorji , jih ne najdejo vročevalci in še bi lahko našteval variante , ki se jih poslužujejo , da ne hodijo na obravnavne naroke , da primer zastara , ker bi sicer obtoženi bil oziroma je spoznan za krivega in obsojen na zaporno kazen , pa kaj ga pa iz zapora spustijo ustavni sodniki , ki so politično blizu obtožencu !
wolfterier
24. 09. 2017 09.48
+6
Tisti,ki je šel v keho,je delal za Steyer,torej za Pavčka,nje.
Skunk Works
23. 09. 2017 20.45
-1
Frane koliko revnim slovenskim družinam bi pomagalo 92,000 reur, kolikor je stala ena pot v Bosno?.....baje ste sicer zelo socialno čuteči do malih ljudi, pa vam verjetno ne bo težko odgovoriti na tole vprašanje......
BUONcaffee
23. 09. 2017 20.47
-8
BUONcaffee
23. 09. 2017 20.56
+0
Turk si rad privošči, tu si moramo biti enotni.
komarec
23. 09. 2017 22.28
+3
Res je, je pa tudi res da ni edini, eni so šli na primer v Grčijo privat na državne stroške.
komarec
23. 09. 2017 22.30
+3
Bojan-F
24. 09. 2017 08.56
+4
Tako je, ce ti rihta prevoz Protokol pri Vladi RS.