Slovenija

Hrvaška vrnila 'udarec': poslali prvih 11 kazni slovenskim ribičem

Zagreb, 29. 01. 2018 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaška policija je poslala prvih 11 kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu, potem ko so zaradi enakih razlogov prve kazni iz Slovenije prejeli tudi hrvaški ribiči. "Hrvaška stran nima nobene pravne podlage za to," je poudaril minister Erjavec in grožnjo označil za absurdno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pravo je na naši strani, ribiči se nimajo česa bati
    05:33
    Iz 24UR ZVEČER: Pravo je na naši strani, ribiči se nimajo česa bati
  • Iz 24UR: Erjavčev odziv na kazni
    01:12
    Iz 24UR: Erjavčev odziv na kazni
  • Iz 24UR: Grožnje so se uresničile
    02:51
    Iz 24UR: Grožnje so se uresničile
  • Iz 24UR: 'Ne bomo izzivali in lovili čez'
    03:27
    Iz 24UR: 'Ne bomo izzivali in lovili čez'
  • Iz SVETA: Bodo tudi slovenski ribiči dobili kazni?
    02:31
    Iz SVETA: Bodo tudi slovenski ribiči dobili kazni?

Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo, da so poslali prvih 11 plačilnih nalogov na naslove slovenskih kršilcev hrvaškega zakona o nadzoru državne meje v Piranskem zalivu.

Kot so pojasnili, je šest plačilnih nalogov za posameznike, ki imajo registrirana plovila, pet pa za pravne osebe. Navedli so, da so za pravne osebe predvidene kazni v višini 16.000 kun (2134 evrov), za posameznike pa 2500 kun (334 evrov).

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je danes izrazila obžalovanje Hrvaške, ker je "slovenska stran s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem kršila dosedanji dogovor o izogibanju incidentom". "Zaradi zaščite našega ozemlja smo bili prisiljeni odgovoriti z enakim ukrepom," je izjavila.

Znova je poudarila, da v skladu z mednarodnim pravom ni mogoče izvajati enostranskih odločitev, kar velja tudi v primeru arbitražne sodbe, ki jo Hrvaška ni sprejela. "Zato ni nobenih sprememb na terenu, torej meja ostaja sredi Piranskega zaliva," je izjavila vodja hrvaške diplomacije.

Povedala je tudi, da hrvaškim ribičem ni treba skrbeti zaradi slovenskih kazni, ker da jim bo hrvaška država nudila vso pravno pomoč pri iskanju rešitve za situacijo, v kateri so se znašli.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković (HDZ) je potrdil, da bo hrvaško pravosodno ministrstvo zagotovilo pravno pomoč hrvaškim ribičem, ki bodo dobili slovenske plačilne naloge zaradi kršitve meje. Napovedal je pritožbe na slovenske kazni in poudaril, da kazni ne bo treba plačati niti ribičem niti hrvaški vladi.

Na slovenske plačilne naloge za prekrške se je treba pritožiti, da ne bodo postali pravnomočni, je povedal Bošnjaković v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo Nova TV. Kot je napovedal, bo hrvaško pravosodno ministrstvo savudrijskim ribičem ponudilo pravno pomoč. Po njegovih besedah je "zelo bistveno", da zagotovijo pravočasne pritožbe, torej v osmih dneh od prejema plačilnih nalogov iz Slovenije. Bošnjaković je še dejal, da bo to prvi korak k temu, da hrvaški ribiči ne bodo plačali kazni. Prav tako pa teh kazni po njegovih besedah nima namena plačati hrvaška vlada.

Na novinarsko vprašanje o bojazni ribičev, da ne bodo mogli vstopiti v Slovenijo, če ne bodo plačali kazni, je Bošnjaković odgovoril, da bodo to vprašanje obravnavali potem, ko bodo analizirali slovenske kazni in se pritožili. "Kadar je možna pritožba, kazen ni pravnomočna in nima pravnih učinkov," je dejal Bošnjaković, ki je med pogovorom sicer večinoma odgovarjal na hrvaška notranjepolitična in pravosodna vprašanja.

Minister Karl Erjavec
Minister Karl Erjavec FOTO: 24ur.com

Erjavec: Hrvaška stran nima nobene pravne podlage za to

Minister Erjavec se je odzval na grožnje hrvaškega zunanjega ministrstva, da bodo tudi sami začeli pošiljati kazni slovenskim ribičem. "Hrvaška stran nima nobene pravne podlage za to," je poudaril in grožnjo označil za absurdno. 13 slovenskih kazni zaradi kršitev meje pa sta dobila savudrijski ribič Diego Makovac in njegova soproga. Čeprav sta bila na istem čolnu, sta dobila ločene kazni v višini 500 evrov, a kot pravita, jih ne nameravata plačati.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je odzval na zadnje dogajanje z ribiči. "Med vikendom smo prejeli diplomatsko noto iz Zagreba, ki jo dojemamo kot medijski spin. Absurdno je, da nam pošiljajo diplomatske note zaradi ribolova v slovenskem morju," je dejal minister. 

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če tudi slovenski ribiči dobijo kazni, kot je napovedala Hrvaška, je minister znova poudaril, da bo država storila vse, da bo zaščitila vse slovenske ribiče. Hrvaška stran nima nobene pravne podlage za izdajanje kazni slovenskim ribičem, je poudaril Erjavec. "Absurdno je, da Hrvaška želi izvajati kazni tam, kjer nima pristojnosti." 

Kot je dejal, Hrvaška ni odgovorila še na nobeno od diplomatskih not, ki ji jih je poslala Slovenija. Diplomatske note, ki jih sama pošilja, pa je Erjavec ocenil za "predstavo" za hrvaško javnost. 

Minister je tudi pojasnil, da Slovenija pripravlja tožbo, ki jo bodo vložili tudi na evropsko komisijo. To pomeni, da se bo morala komisija bolj intenzivno ukvarjat s to zadevo, je ocenil Erjavec.

Kot je znano, je slovenska policija v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju. Kot so napovedali, bodo od danes na podoben način nadaljevali z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi "ribolova na hrvaških območjih morja". Hrvaško notranje ministrstvo je nato objavilo, da bodo kazni poslali osmim slovenskim ribičem, ki so najpogosteje kršili meddržavno mejno črto.

Židan: S provokacijami se Hrvaška oddaljuje od skupnih projektov

Tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je danes v Bruslju ocenil, da so napovedane kazni slovenskim ribičem, ki lovijo v slovenskih vodah, "izjemno huda provokacija". "Namesto da bi bili že daleč v implementaciji in iskali skupne projekte, se s temi provokacijami Hrvaška od tega oddaljuje," je ocenil Židan.

Židan je spomnil, da so se s slovenskimi ribiči dogovorili, da bo država prevzela na svoja pleča morebitne sodne stroške in da bo pomagala v primeru poškodovanja lastnine ribičev. Prav tako bodo ribiči dobili odškodnino, ker ne morejo uresničevati vseh pravic iz ribolova, in sicer 250 evrov na tekočo dolžino plovila. To se izplačuje že letos, in sicer so možni štirje zahtevki, po eden na pol leta, je še povedal Židan in napovedal, da bodo ribiči, ki bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev te odškodnine, izplačila dobili v dveh do treh mesecih.

Savudrijski ribič začuden: Z ženo sva bila na istem čolnu, dobila pa ločene kazni

Prvih 13 slovenskih kazni zaradi kršitev meje sta po poročanju hrvaške televizije Nova TV dobila savudrijski ribič Diego Makovac in njegova soproga. Kot so zapisali na spletni strani Dnevnik.hr, je on dobil sedem plačilnih nalogov v višini 500 evrov, ona pa šest. Na kaznih piše, da se znesek, če ga poravnata takoj, zmanjša za polovico.

Makovac in njegova soproga sta dobila ločene kazni, čeprav sta bila na istem čolnu, še poroča Dnevnik.hr. "To je malo čudno. Tudi ribič Ezio Kocijančić je dobil kazen, ne pa tudi njegov pomočnik, ki je bil z njim na čolnu. Z nami je bil tudi čoln hrvaške policije, zato me zanima, ali bodo tudi njim poslali kazen," je dejal.

Makovac je povedal, da kazni ne namerava plačati, ter da bosta s soprogo vse plačilne naloge poslala pristojnemu ministrstvu za kmetijstvo. Tako so namreč ribičem naročili, naj ravnajo, če dobijo kazni iz Slovenije. "Kako bodo to rešili, ne vem in me ne zanima. Hočem samo, da se to reši," je še dejal.

Makovac je začuden, ker sta s soprogo dobila ločene kazni, čeprav sta bila na istem čolnu.
Makovac je začuden, ker sta s soprogo dobila ločene kazni, čeprav sta bila na istem čolnu. FOTO: dnevnik.hr

Podpredsednik odbora sabora za zunanjo politiko iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP Joško Klisović je danes za hrvaško televizijo povedal, da hrvaška vlada v nobenem primeru ne sme plačati kazni namesto ribičev, ker bi na ta način priznala suverenost Slovenije v delu Piranskega zaliva, za katerega Hrvaške meni, da je njen. Kot je dejal nekdanji namestnik hrvaške zunanje ministrice, mora hrvaška vlada rešiti problem v pogovorih s slovenskimi kolegi.

Klisovićev kolega iz saborskega odbora Miroslav Tuđman iz vladajoče HDZ pa je ocenil, da gre za "politično nasilje s strani slovenske politike". "Bomo videli ali bo ta epidemije potekala do (slovenskih parlamentarnih) volitev, ali se bo nadaljevala tudi potem," je izjavo starejšega sina nekdanjega hrvaškega predsednika predvajal hrvaški radio.

Ribič zaskrbljen, ker tedensko hodi v Slovenijo

Tudi Kocijančić, ki je prav tako prejel kazen, je povedal, da jo bo poslal naprej pristojnim hrvaškim inštitucijam, ki so ribičem zagotovile, da lahko nemoteno lovijo sredi Piranskega zaliva. "Obljubili so nam, da 300-odstotno stojijo za nami in da lahko lovimo ribe, kazni pa naj, takoj ko jih dobimo, pošljemo njim," je dejal.

Kot je povedal v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1, je bil med prvimi, ki so lovili čez mejo po slovenski implementaciji arbitražne odločbe konec decembra lani. Zdaj se boji zapletov, če bo želel obiskati svojce v Sloveniji, kar počne vsak teden. Njegova soproga je namreč Slovenka.

Ocenil je, da bi morala hrvaška policija nadzirati sredinsko črto v Piranskem zalivu, kot je to počela doslej, ter da bi morala slovenskim policijskim in ribiškim plovilom preprečiti vstop v hrvaško morje. Ne ve, zakaj tega ne počne, čeprav ima, kot je dejal, hrvaška policija v Umagu osem plovil, medtem ko ima Slovenija štiri.

Povedal je tudi, da vse manj hrvaških ribičev lovi v Piranskem zalivu, saj jih slovenska policija ovira pri delu. Dodal je, da so zadovoljni, ker jih pri ribolovu spremlja hrvaška policija, a tudi navzočnost hrvaške policije predstavlja nevšečnost pri opravljanju dela.

Nobeden od ribičev ne namerava plačati kazni.
Nobeden od ribičev ne namerava plačati kazni. FOTO: dnevnik.hr
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (783)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo2
30. 01. 2018 08.38
+2
Uveljavljanje Šengena je najboljše zdravilo za trde glave.Evropa pa nič-Butalci , ki tiščijo glavo v pesek,ali šlatajo za rit evro poslance!
preprosto
29. 01. 2018 22.38
+32
Od jutri dalje strogi Šengen na meji s CRO pa tudi, če bodo kolone do Beljaka.
miselna policija
29. 01. 2018 22.51
-11
še enkrat vprašam česa so krivi tisti ki bodo čakali v kolonah???
mulc-slo
30. 01. 2018 08.15
-1
preprosto verjetno misli da so krivi ker so šli na dopust na hrvaško.
macro
30. 01. 2018 09.06
Še enkrat te sprašujem, če si zmešan? Sicer tega nebi mogel vedet ampak recimo, da ves.
pbjr
29. 01. 2018 22.32
+0
Mi smo vedno budni!
krtofl
29. 01. 2018 22.48
+2
dragan krstic
29. 01. 2018 22.19
-8
Ja kam bojo šli pa na morje?
miselna policija
29. 01. 2018 22.20
+1
miselna policija
29. 01. 2018 22.16
+40
že leta 91 bi morali rešiti zadeve okoli mej,ampak seveda za tako nepomebno reč pa res ni bilo časa saj so vsi bili zaposleni z izdelavo načrta za oplenitev nove države!!
preprosto
29. 01. 2018 22.37
+15
In kdo je bil takrat v vladi? Če še ne veš, bil je DEMOS (danes so to SDS, NSI, SLS...), ja desni!!!
miselna policija
29. 01. 2018 22.49
-6
torej slovenijo so zafurali slovenci ne pa hrvati čez katere se tako rado pljuva čeprav oni samo branijo tisto kar mislijo da je njihovo,mi smo pa brezjajčni narod ki se zdaj upira samo na arbitražo kot pijanec plota!!!
Uporabnik113189
29. 01. 2018 22.59
+8
Mislijo samo hrvati, arbitraža je dejstvo, SODBA. Zločinci gredo po sodbi v zapor, če gre za ločitev gre par narazen, če gre za mejo se ta določi in zgodbe je konec. Nihče nima kaj misliti, samo še izvaja se.
Rolesx
29. 01. 2018 22.15
+15
Zakaj imamo vojsko? Trump se s takimi ne pogovarja in prav ima. Kot bi se pogovarjal s človekom ki je gluh to nikamor ne vodi
miselna policija
29. 01. 2018 22.17
-6
hehehehe ti pa si en neveden model!!ravno trumpi jih podpira!!
mulc-slo
30. 01. 2018 08.16
+0
pa kaj se bo zaradi nesposobnih politikov zdaj že vojska vmešavala? pa saj to ni res.
Voluhar7
29. 01. 2018 22.12
+3
Nesposobna in neodlocna naša politika.
Camil
29. 01. 2018 22.09
-5
Se enkrat rad se zajebavam ampak ta sekspir je doktor za vse comance murinare joza sajn in vse taksne.drkandije in rad si preberem kaksen njegov komentar vsaka cast
Camil
29. 01. 2018 22.06
-19
Zakaj se kregate mi Hrvati smo dobri ljudje radi vas imamo zakaj imate kompleks manjvrednosti pred nami mi smo prijatelji radi imamo simonu weis he he
miselna policija
29. 01. 2018 22.03
+15
ne vem zakaj ,kdo in kdaj je človeški rasi vcepil v glavo da se more večno za nekaj kregati in vedno hoče več kot mu pripada
majo56
29. 01. 2018 22.02
-14
kaj mi bo piranski zaliv. Od tam ne dobim niti ene ribe.
nightifly
29. 01. 2018 22.17
+31
Majo....... zdaj veste, oz. bom raje napisal- ali se zavedate ,zakaj je bil slovenski narod v preteklosti vedno in venomer hlapec nekim tujim drzavam , gospodarjem ? Si morte predstavljati zakaj ? No, vam bom jaz povedal. Zaradi takih kot ste vi. In tudi vasi predniki , so bili, ce so tako razmisljali samo hlapci in s sklonjen glavo hodili naokoli in se klanjali vsakemu ,ki je prisel mimo. Vidite, zato. Mejo je treba postaviti in biti nanjo PONOSEN , da ima Slovenec svojo drzavo. Groza me je takih ljudi , ki vsak dan mecejo puske v. Koruzo in bi se najraje prikljucili spet nekemu tujemu vagabundu. Groza . Vcasih so prisli s silo v Slovenijo, danes se ljudje kar prostituirajo. Bolno.
dragan krstic
29. 01. 2018 22.21
+5
majo pejd polet na portoroškoplažo. Tolk dobrih rib še nis vidu ne enmu kup.
ceta69
29. 01. 2018 21.58
+2
zakaj bi spet radi skregali narod aja da si nekdo nabira politične točke ampak naje....pa ribiči pustite ljudi da tam živijo
preprosto
29. 01. 2018 21.54
+4
Imam predlog, mogoče neumen a…. Glede na to, da je Slovenija pripravljena plačati kar zajetne zneske tistim ki bi radi prišli nazaj v SLO sedaj, ko so po arbitraži na CRO strani. Zakaj nebi ribičem plačevala neke vrste rento pa sploh ne rabijo it na morje ribe lovit. Zagotovo nebi bila niti četrtina zneskov kot jih bodo dali tem prvim. Ko pa bo komedije z arbitražo konec, ko jo bodo Hrvati sprejeli pa hrvaški z obrestmi zaračunat izpad dohodkov ribičev….
BUONcaffee
29. 01. 2018 21.54
+0
Preden grem spat vam bi rad zaželel zanimivo debato še naprej v upanju da boste našli kak dober predlog o rešitvi na morju. Pa lahko noč.
Kajetan
29. 01. 2018 21.52
+6
Dobri miro ima rešitev za ribiča ki tedensko obiskuje družino v slo.... Vrnil mu bo družino nazaj na hrvaško pa je problem rešen
Covidus
29. 01. 2018 21.52
+3
čisto se jim je odpalilo...
SnorkovSIN
29. 01. 2018 21.48
+2
Nerazumem kako lahko hrvati pišejo kazen na slovenskem ozemlju oz morju. Ok t je razvidno bodo oproščeni. Je pa tako v primeru da kaznovani ribič ne poravnamed državne globe kazni ne sme prestopiti držvne meje. Od sfrja se nebi smeli odcepiti pa bi bil mir!
BUONcaffee
29. 01. 2018 21.41
-3
Sedaj ko so nam Hrvati vrnili žogico nazaj bi rad povedal, da zaradi politikov se ne splača it v bankrot ali zapor. Pa ta pravna pomoč gor ali dol.
krtofl
29. 01. 2018 21.42
+1
šmajser1
29. 01. 2018 21.44
+2
..kako zogico so nam vrnili!? Pa kaj je s tabo? Na podlagi cesa? Ti se sekas neumnosti!
preprosto
29. 01. 2018 21.45
+13
CAFFE Sej ne štekaš. Edina meja na morju med nami in njimi, ki je bila kadarkoli določena je ta z arbitražo. Druge meje ni. In če ne priznajo arbitraže pomeni, da za njih meje na morju ni. Torej v zalivu sploh ne morejo reči, da je nek čoln na Hrvaškem morju. Zato bo prav zanimivo na kaj se bo lahko taka kazen sklicevala saj za njih meje na morju ni ergo ni možno le te prekoračit. Take kazni bodo zagotovo padle na sodišču EU. Prav želim jim, da bi nekdo sprožil tožbo glede prejete hrvaške kazni na EU sodišču, To bi pa moralo upoštevati mejo, ki jo je določila arbitraža in Hrvaška bi tako dobila še eno sodno klofuto.
šmajser1
29. 01. 2018 21.47
+3
JApajaDAja
29. 01. 2018 21.50
+2
BUONcaffee
29. 01. 2018 21.55
-2
preprosto
29. 01. 2018 22.33
+1
Oh pa še kako je! Meje med SLO in CRO v piranskem zalivu pred arbitražo nikoli ni bilo in nikoli ni bila določena!!!!!!!!!
...U.D.B.A...
29. 01. 2018 21.40
+17
Nič se sekirati Hrvateki so že pokazak kako so hoteli BiH razdeliti pa jim ni uspelo imajo krvave roke
krtofl
29. 01. 2018 21.42
+2
preprosto
29. 01. 2018 21.47
+8
Problem je v tem, da imajo v Sloveniji naslednike domobrancev in belogardistov ki so vajeni izdajstva le, da imajo sedaj oznako SDS.
mackintosh
29. 01. 2018 23.41
+2
Zentrum
29. 01. 2018 21.38
+1