Slovenija

Hrvaška vlada ribičem: Lahko opravljate svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu

Ljubljana/Zagreb, 04. 01. 2018 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da je "najmanjši problem" izrekati kazni, kot to napoveduje slovenska stran za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu. Ponovil je, da si Hrvaška želi urediti spor s Slovenijo v skladu z mednarodnim pravom, a da bodo upoštevali hrvaške interese ter interese hrvaških ribičev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Erjavec, Šefic in Simšič o odnosih s Hrvaško
    14:20
    Iz 24UR ZVEČER: Erjavec, Šefic in Simšič o odnosih s Hrvaško
  • Iz 24UR: Spodbujanje hrvaških ribičev h kršitvam
    03:13
    Iz 24UR: Spodbujanje hrvaških ribičev h kršitvam
  • Iz 24UR: Izognitev globam
    02:21
    Iz 24UR: Izognitev globam
  • Iz 24UR: Kako bo Slovenija izterjala denar od morebitnih ribiških kazni?
    01:27
    Iz 24UR: Kako bo Slovenija izterjala denar od morebitnih ribiških kazni?
  • Iz 24UR: Plenkovićeve fronte
    02:16
    Iz 24UR: Plenkovićeve fronte
  • Iz SVETA: Srečanje diplomatov
    02:07
    Iz SVETA: Srečanje diplomatov
  • Iz SVETA: Pahor: Dobro bi bilo, če bi se vključila Evropska komisija
    01:57
    Iz SVETA: Pahor: Dobro bi bilo, če bi se vključila Evropska komisija
Piranski zaliv
Piranski zaliv FOTO: Damjan Žibert

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje redne seje hrvaške vlade dejal, da je "najmanjši problem" izrekati kazni, kot to napoveduje slovenska stran za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu. Povedal je, da bo Hrvaška lahko odgovorila z istim ukrepom, ker hrvaški policisti snemajo vsa slovenska plovila v hrvaškem morju.

Zagreb vztraja pri sredinski meji črti v Piranskem zalivu, medtem ko je Ljubljana začela z implementacijo arbitražne sodbe, ki je Sloveniji določila približno tri četrtine Piranskega zaliva.

Plenković je znova pozval Slovenijo, naj se izogiba enostranskim potezam in incidentom ter poudaril, da je Hrvaška "zelo zadržana in korektna" ter se izogiba enostranskim potezam in incidentom.

Slovenijo je pozval k nadaljevanju dialoga na podlagi hrvaškega pravnega protokola za reševanje spora o meji, ki je bil predstavljen med obiskom slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu sredi decembra lani.

Ponovil je, da si Hrvaška želi urediti spor s Slovenijo v skladu z mednarodnim pravom in da sta državi bližje končni rešitvi, kot se zdi. Napovedal je, da se bo Hrvaška vedla odgovorno in si bo prizadevala, da spor o meji ne zaplete odnosov med državama.

Plenković je poudaril, da bodo prav tako upoštevali hrvaške interese in interese hrvaških ribičev, ki imajo "polno pravico loviti ribe na območjih, na katerih so to tradicionalno počeli vsa leta".

Plenković je sicer v sredo dobil ultimat enega bolj izpostavljenih hrvaških veteranov med protesti proti dvojezičnim tablam v Vukovarju Petra Janjića, naj v naslednjih 72 urah jasno pokaže, kako namerava urediti spor s Slovenijo, sicer bodo to storili veterani. Janjić, ki je znan po vzdevku Tromblon, je napovedal, da bodo veterani po izteku ultimata zbrali 100 ribiških plovil in plovil vojnih veteranov ter v Piranskem zalivu zaščitili hrvaško morsko mejo in hrvaške ribiče. V hrvaških medijih so ocenili, da ima Janjićev ultimat tudi elemente grožnje z državnim udarom. Ta pa trdi, da ima 42 plovil že zagotovljenih.

Dejal je, da so Sloveniji ponudili "roko sodelovanja in normalnosti" v medsebojnih odnosih ter da so tovrstna hrvaška prizadevanja predstavili tudi partnerjem v Evropski uniji in na globalni ravni.

Ribiči imajo podporo vlade

Savudrijski ribiči so medtem na današnjem srečanju s predstavniki hrvaške vlade na ministrstvu za kmetijstvo v Zagrebu dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu, je po srečanju novinarjem povedal predsednik ribiškega ceha Istrske županije Robert Momić.

Momić je pojasnil, da so ribiči dobili absolutno podporo hrvaške vlade, da lahko opravljajo svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot je bilo tudi pred slovensko implementacijo arbitražne sodbe. Kot je dodal, je samo s pogovori s slovensko stranjo možno priti do mirne rešitve spora.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če bodo iz Slovenije dobili kazni zaradi ribarjenja, je odgovoril, da ne more odgovarjati na hipotetična vprašanja o nečem, kar se ni zgodilo.

Tudi Slovenija ne spreminja stališča

Karl Erjavec znova žuga Hrvaški.
Karl Erjavec znova žuga Hrvaški. FOTO: POP TV

Zunanji minister Karl Erjavec je danes ob začetku tradicionalnega letnega posveta slovenske diplomacije pohvalil diplomate za njihova prizadevanja glede spoštovanja arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. Znova pa je požugal sosedi, da se ne zaveda, kaj neuresničevanje razsodbe pomeni za njene zunanjepolitične prioritete.

Erjavec je tudi na današnjem posvetu z vodji slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev na Brdu pri Kranju poudaril, da Hrvaška ne bo postala članica schengenskega območja in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, dokler ne bo spoštovala mednarodnega in evropskega prava, se pravi uresničila arbitražne razsodbe o meji. Kot je dejal, bo to tako, "dokler bo on v vladi", ne glede na to, kaj se bo zgodilo na letos predvidenih državnozborskih volitvah.

V prvi vrsti je pohvalil slovenske diplomate, da so države, v katere so napoteni, prepričali, da je implementacija arbitražne odločitve edina pot za rešitev vprašanja o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Nobena država ni rekla, da razsodbe ni treba spoštovati," je poudaril Erjavec.

Ponovil je očitek na račun hrvaške zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić, da zavaja tako domačo kot tujo javnost, ko pravi, da je bila meja med državama že potrjena leta 1991. Če bi bila potrjena, zakaj potem sploh pogovori o meji, zakaj je bilo vloženega toliko truda v pripravo sporazuma Drnovšek-Račan in potem arbitražnega sporazuma, se je vprašal Erjavec.

"Slovenija podpira dialog s Hrvaško, vendar o implementaciji arbitražne razsodbe, ne pa da bi risali mejo na novo," je še dejal slovenski zunanji minister. 

ZDA v sporu med Hrvaško in Slovenijo neopredeljene

ZDA se ne bodo postavile na nobeno stran v sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo, je v Zagrebu izjavil namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Azijo Hoyt Brian Yee, ki je pristojen za srednjo in jugovzhodno Evropo. 

"Tako Hrvaška kot Slovenija sta strateški partnerici in zaveznici ZDA," je izpostavil Yee v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Kot je dodal, gre za dolgoletni spor in težko vprašanje. "Ne bomo se postavili na nobeno stran, ker verjamemo, da lahko Hrvaška in Slovenija sami uredita zadevo. Potekajo plodni pogovori na visoki ravni in verjamemo, da bosta državi v bližnji prihodnosti našli rešitev," je Yee odgovoril na vprašanje, kako ZDA gledajo na hrvaško-slovenski spor o meji.

Izpostavil je, da imata državi kot članici EU in zveze Nato veliko skupnih interesov ter da sta se medsebojno prepoznali kot partnerici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1800)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

violeta12
05. 01. 2018 08.45
-2
državo bi mogli prvo spucati pri nas hudi kriminal, Hrvati imajo vse tako kot je treba-jadran jih tako nonstop čisti....so ljudje,ki imajo dušo čisto bolj kot bilo kdo,tudi Jezus je prvo začel delovati ob reki Nil -vendar je bil čist in božanski
SDS_je_poden
05. 01. 2018 09.19
+2
Violeta...... tole kar ti pišeš.... meni to ne deluje zdravo.
Zmaga Ukrajini ..
05. 01. 2018 09.36
+1
borigi
05. 01. 2018 12.35
+1
Violeta12 vidim da imaš 12 zato ti je opravičeno. Vseeno ti pa želim, da hitro odrasteš in se otreseš krame ki jo imaš sedaj v možganih. Ko se ti bo pogled razširil boš videla kako si živela v zmoti...
Burtonnn
05. 01. 2018 08.40
-1
Pa ste vprašali, da SLO izvaja "humanitarni genocid" ko nudi državljanom sosednje države, da se lahko preselijo v matično državo. Pri tem pa jim nudi neke ugodnosti. Dolžnost države je, da jim priskrbi normalno življenje, ne pa da jim nudi selitev. To je znani scenarij iz BiH med vojno. Humanitarna selitev narodov!
violeta12
05. 01. 2018 08.40
+0
to državo bodo ziher kmalu prevzeli tuji državljani, ta država je že zdavnaj in zdavnaj propadla-pravici imejo gospodariti drugi, ker je domači voditelji zanič,v resnici ni nič iz nobene osebe-včasih imam občutek, kot da ljudje nimajo končane niti osnovne šole.....saga je močno razpasana po deželi tej, ta država je zelena dolina obešencev,prostitutk cele kupe, drogerašov, gejov,nema zdravih ljudi v mozgu več.....
violeta12
05. 01. 2018 08.41
+0
pa preveč varajo radi ti državljani svoje partnerje-kurbarija sama
komarec
05. 01. 2018 08.34
-2
Sicer pa dol mi visi za to državo, tako kot njej zame.
evian2016
05. 01. 2018 08.32
-1
Zakaj bi morali ribiči vedeti kje je meja, če ribe tega ne vedo.
Kolani
05. 01. 2018 08.12
+0
Kakorkoli, arbitražni sporazum je za Slovenijo slab. Anomalij na kopnem sploh ni odpravil. Hrvati mam delajo uslugo ker ga ne priznavajo.
ooResnicA
05. 01. 2018 08.06
-2
To je en čudoviti dan.......bravo SLO politikanti......
ooResnicA
05. 01. 2018 08.21
-1
....doker bo imelo 3/4 politikanof na hrvaškem vikendice ne bo bolje......
ooResnicA
05. 01. 2018 08.22
-1
.....se bolj borijo in bojijo za svoje vikende kot za OČETNJAVO !
JApajaDAja
04. 01. 2018 22.59
+4
ne bomo se vojskovali s slo-smučajmo.....pravi plehković!
DAEMONIUM
04. 01. 2018 22.59
+5
Jutri ze prihajajo loviti, ribici pa so tudi povedali da se ne bodo odrekli uslug. Tromblona. Sedaj pa naj gresta Pahor in Cerar, ki sta tako slabo opremila policijo in vojsko v Piran prepreciti potop nasih dveh gumenjakov in edine vojaske ladje.
Diškor
04. 01. 2018 22.58
+27
Kako je fantastičen dan, zdaj se ne pojavlja nič. Mu je Kosorjeva rekla, mal ti jo dam povohat, ti pa men zaliv.
24pišancov
04. 01. 2018 22.56
+17
A barbiko je pa pobral,nič se ne oglaša kot ponavadi rep med noge
nightifly
04. 01. 2018 22.42
+0
Pa se nekaj. Kako naj clovek v Sloveniji od dela naroda ,ki se pari z najbolj ultranacionalisti v croatiji ,da bodo imeli srce za Slovenijo ? In ta del slov . naroda dobiva kar nekaj odstotkov navolitvah. Kako naj Slovenija zmaguje navzven , ce jo en kup ljudi minira znotraj .
JApajaDAja
04. 01. 2018 22.49
+6
težko....ampak "edini"osamograbitelj na taki podlagi živi in razdira slo narod že 25 +let!
mackintosh
04. 01. 2018 22.50
+4
nightifly
04. 01. 2018 22.34
+4
Ocitno manjka en nov Ertl......za vsak slucaj. Drugace ima pa Slo vse argumente v rokah . No ,ce so se odlocili croati vrnito orozje , ki jim ga je drzava humano podarila ko jim je slo za zivkjenje ,se mi zdi od reh sosefov prav nagravzno ,da pridejo zdaj groziti . Le kaksni ljudje so to ? Resis jim zivljenje in to je njihova zahvala ? Slovenija ,2 miliona dus izzove celo drzavo 20 milj. ostalih babilonskih narodov , reskira unicenje ,pripravi teren za odcepitev ,posledicno za priznanje v svetu ,croati se pa lepo zraven prislepajo......zdaj pa segrozijo v, zahvalo ? Hvala sosedje. Nekateri pravijo- ja ampak ljudje so v redu . Ljudje , ce bi bili v redu in ne podpirali cistega ultra nacionalizma , bi ze zdavnaj naredili red. To je resnica . Seveda pa bodo pozrli srd in sovrastvo ter spet gostili milion in pol Janezev ,se raje pa se vse njihove €'.....in potem spet vse, po starem . Slovenija - odrasti.
Karantanija
04. 01. 2018 22.34
+15
Šest mesecev so Hrvati držali glave kot noji v pesku, ker jih arbitraža ni zanimala in je bila zanje nična. Sedaj pa imajo kar naenkrat velike probleme.
JApajaDAja
04. 01. 2018 22.53
+13
ker jih še danes ne zanima so problemi....sedaj še pa malo položnic "za desert"-namesto politikom-ribičem, pa da vidimo
heello
04. 01. 2018 22.00
+14
To so zadnji izdihi Plenkoviča, ga že duši....., to on govori doma svojim ribičem......, v resnici pa sam dobro ve, kaj ga čaka !
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2018 21.59
-6
ARBITRAŽA 2 ????
t555
04. 01. 2018 22.05
+10
t555
04. 01. 2018 21.57
+15
Ogroženim savudrijskim ribičem dati dovolilnice za zbiranje plastenk na področju SLO.
deltex
04. 01. 2018 21.49
+4
Cerarjevi vladi se izteka mandat. Ponovnega ne bo dobila, kar se zaveda tudi premier sam. (Bo pa v naslednji vladi gotovo Erjavec, ki gre v pakt s samim hudičem, da je na oblasti). Je pa zdaj idealen čas, da v zadnjih mesecih Cerar in celotna vlada pokaže enotnost, odločnost in ne popušča Hrvatom.
krtofl
04. 01. 2018 22.06
+8
a ne...z janezom krvavorokim pa ne gre nihče v koalicijo..
deltex
04. 01. 2018 21.43
+30
BDP na prebivalca leta 2016 v dolarjih: Hrvaška 12.000, Slovenija 21.000; BDP v celoti: Hrvaška 50 milijard, Slovenija 44 milijard (pa jih je dvakrat več); minimalna plača: hrvaška 412, Slovenija dvakrat več. podobno je s pokojninami itd. V Sloveniji smo marsikaj zavozili, toda v primerjavi s Hrvati smo pa res Švica. Imajo še kup mnogo večjih problemov kot je meja s Slovenijo, jim pa ta pride zelo prav, kot so ugotovili že mnogi sokomentatorji, za odvračanje pozornosti. Še posebej ker je pri nas volilno leto in bodo domobranske stranke spet na strani sosedov.
kolbek460
04. 01. 2018 21.38
+23
Tako zgleda komunikacija ko nagovarjaš gluhega ki se dela blesavega ,,
AlternativeFacts
04. 01. 2018 21.40
+8
-....dejansko tako zgleda, ko se gluhonem spravi na karaoke....