Slovenija

Cerar pred pogovorom s Plenkovićem poudarja: Na nove pogovore o meji ne mislim pristajati

Ljubljana, 30. 06. 2017 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š./STA/M.Ke.
Komentarji
505

Premier Miro Cerar se bo s hrvaškim kolegom Plenkovićem sestal 12. julija v Ljubljani, že zdaj pa poudarja, da se namerava pogovarjati zgolj o implementaciji sodbe, ne pa o poteku meje. Medtem ko je slovenska vlada po razglasitvi zatrjevala, da je Slovenija večinoma dobila, kar je želela, opozicija meni, da je izplen slab.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: S Cerarjem o izzivanju Hrvatov
    01:47
    Iz SVETA: S Cerarjem o izzivanju Hrvatov
  • Iz SVETA: Premier poziva Slovence: Treba je ohraniti mirno kri
    01:45
    Iz SVETA: Premier poziva Slovence: Treba je ohraniti mirno kri
  • Iz SVETA: Cerar o Piranskem zalivu
    02:10
    Iz SVETA: Cerar o Piranskem zalivu
  • Iz SVETA: Cerar o srečanju s Plenkovićem
    01:04
    Iz SVETA: Cerar o srečanju s Plenkovićem
  • Iz SVETA: Cerar o nadaljnjih ukrepih glede arbitraže
    02:51
    Iz SVETA: Cerar o nadaljnjih ukrepih glede arbitraže
  • Iz 24UR: Slovenska politika za spremembo relativno enotna
    02:55
    Iz 24UR: Slovenska politika za spremembo relativno enotna
Hrvaški premier Andrej Plenković in večina hrvaške politike vztrajajo, da se arbitraža "ni zgodila".
Hrvaški premier Andrej Plenković in večina hrvaške politike vztrajajo, da se arbitraža "ni zgodila". FOTO: AP

Dan potem ko je arbitražno sodišče v Haagu postavilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, se nadaljujejo odzivi na sodbo.

Cerar bo za izvrševanje arbitražne odločbe obnovil posebno skupino

Premier Miro Cerar je včeraj v prvem odzivu ocenil, da gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo, ter napovedal, da se bo zavzel, da se razsodba enotno sprejme, čeprav se zaveda, da vsa pričakovanja niso bila uresničena. Cerar je še sporočil, da se je po telefonu pogovarjal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in ga pozval "k dialogu o implementaciji" sodbe. Dogovorila sta se, da se bosta sestala 12. julija v Ljubljani.

Cerar je v izjavi za medije dejal, da se izvrševanje arbitražne odločbe ne more začeti že danes. Napovedal je, da se bo Slovenija na hrvaško stran prihodnji teden obrnila tudi s posebno noto glede začetka implementacije razsodbe. Za njeno koordinacijo bo skrbela posebna skupina. Ta je doslej delovala neformalno oz. "čim manj opazno", zdaj, ko je sodba znana, pa jo bodo preoblikovali v formalno skupino. Vlada jo bo po napovedi Cerarja ustanovila prihodnji teden.

Cerar je sicer že v četrtek dejal, da ne dvomi, da bo Slovenija lahko mirno pričela s koraki v smeri implementacije, seveda pa je treba doseči neko sodelovanje s Hrvaško, ki sicer sodbe ne priznava.

O tem se bo 12. julija v Ljubljani pogovarjal tudi s Plenkovićem. Pri tem pa, kot je večkrat javno poudaril, ne misli pristati na nove pogovore o meji, ampak se namerava pogovarjati zgolj o implementaciji sodbe, ki je za Slovenijo pravno obvezujoč akt za obe državi v sporu.

Miro Cerar je odločen: Odločitev arbitražnega sodišča je treba spoštovati
Miro Cerar je odločen: Odločitev arbitražnega sodišča je treba spoštovati FOTO: AP

O napovedi hrvaških ribičev, da nameravajo še vedno loviti do sredine Piranskega zaliva, je premier danes še dejal, da bi bilo neprimerno, če bi naša ali hrvaška stran izzivala drugo stran. Vse državljane, tudi ribiče, je zato Cerar pozval, naj se vzdržijo tovrstnih dejanj. Vsaka provokacija bi namreč poslabšala medsebojne odnose, je ocenil premier.

Cerar se je danes sestal tudi z župani in načelniki upravnih enot s tistih območij, ki jih arbitražni sporazum zadeva.

Pahor: Lahko smo zadovoljni

Predsednik Borut Pahor, ki je leta 2009 kot premier podpisal arbitražni sporazum, pa je dejal, da se je arbitraža izkazala za najboljšo možno rešitev mejnega vprašanja, Slovenija pa je po njegovih besedah lahko zadovoljna s samim potekom meje, tako na kopnem, kot morju.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki je razglasitev spremljal v Haagu, je dejal, da je arbitražno sodišče izpolnilo svoj mandat, odločba pa po njegovih besedah potrjuje, da je Slovenija pomorska država.

Vodja slovenske odvetniške ekipe Alain Pellet je prav tako zadovoljen. "To je najboljše, na kar smo lahko upali," je dejal v Haagu in poudaril, da je Slovenija dobila stik z odprtim morjem.

Sodbo je pozdravil tudi predsednik DZ Milan Brglez, sicer profesor mednarodnega prava. Kot je dejal, sta s to sodbo zmagala mednarodno pravo in pravičnost. Sodbo bo treba spoštovati v skladu s slovenskim pravnim redom in mednarodnim pravom, to pa se pričakuje tudi od Hrvaške, je povedal.

Janša: V primerjavi s 25. 6. 1991 smo izgubili stik s teritorialnimi vodami

V največji opozicijski stranki SDS niso zadovoljni z odločitvijo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. Predsednik SDS Janez Janša je danes ocenil, da je Slovenija, ki je ob osamosvojitvi nadzorovala celoten Piranski zaliv, v četrtek izgubila četrtino, v koridorju, ki ga je določilo arbitražno sodišče, pa bo imela le splošne pravice.

Janša je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je Slovenija dobila le komunikacijski prehod, to pa ni tisto, kar je imela 25. junija 1991, "in kar je obljubljala tista stran, ki je glasovala za sporazum".

Slovenija na morju meji na Italijo in Hrvaško, ne na mednarodne vode, kdor trdi drugače, namerno zavaja, v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča pravi Janša. Meni, da je odločitev slabša, kot je bil sporazum Drnovšek-Račan, ki je prek mednarodnih voda določal stik Slovenije z odprtim morjem.

Glede pozivov k enotnosti politike je dejal, da bo Slovenija enotna, če bomo priznali stanje, kot je, in ne bomo lagali sami sebi.

Opozoril pa je, da je bil arbitražni sporazum potrjen na referendumu, zato Slovenijo pravno veže, čeprav je po njegovem prepričanju v nasprotju s sklepom, ki ga je sprejel DZ leta 2013 ob vstopanju Hrvaške v EU.

Janša je še dejal, da se razsodbe sodišča ne da enostransko realizirati, ter dodal, da je Hrvaška od arbitražnega sporazuma odstopila takoj, ko je postalo jasno, da bo vstopila v EU. Ocenjuje, da bi bila možnost, da bi Hrvaška sodelovala, čas njenega vstopanja v schengensko območje.

Predsednik sveta SDS Anže Logar pa je opozoril, da je bila javnost v času referendumske kampanje glede arbitražnega sporazuma zavedena. Tako bo prvi fazi, ko se išče stališče slovenske politike ob sodbi arbitražnega sodišča, po njegovem mnenju nujno morala slediti faza ugotavljanja odgovornosti. Ključno pa je po njegovih besedah, da javnosti nalije čistega vina in se začne "seciranje realnega rezultata arbitražnega tribunala, brez nepotrebnih velikih besed, ki sledijo tej ali oni politiki".

Tudi Janša je ocenil, da razsodba ni fantastičen dan, "le upamo lahko in si želimo, da nismo namesto fantastičnega dne dobili novega obdobja konfliktov". Po njegovem mnenju bo sicer Hrvaška storila vse, da se konfliktom izogne, "saj ve, da bo prišel čas, ko bo lahko Sloveniji to rešitev že drugič prodala".

Odgovoril je tudi na vprašanje glede dogovora med njim kot slovenskim premierjem ter hrvaškim premierjem Ivom Sanadarjem leta 2007 na Bledu, da bi vprašanje meje reševalo Meddržavno sodišče v Haagu. Kot je pojasnil, ima to sodišče v svojem statutu člen, ki pravi, da lahko odloča tudi po načelu pravičnosti. Za Slovenijo je bilo sprejemljivo, da se morska meja določa po tem načelu, saj bi prišel v ospredje status, ki smo ga imeli ob osamosvojitvi, je prepričan.

SD: Sodba je dokončna, in želimo si, da se v polnem obsegu uveljavi v praksi

V SD pozdravljajo razsodbo arbitražnega sodišča, ki je po njihovih navedbah dokončna, in si želijo, da se v polnem obsegu uveljavi v praksi. Ob tem pričakujejo, da bo tudi Hrvaška kot članica EU sodbo sprejela in spoštovala mednarodne zaveze, so navedli na svoji spletni strani. V SD pozivajo tudi k mirnemu pristopu in izogibanju incidentom.

Mednarodna arbitraža je pomemben instrument mednarodnega prava pri reševanju meddržavnih sporov. Ohranitev integritete mednarodnega pravosodja je v skupnem interesu vseh držav, članice EU pa bi to morale prve dokazovati s svojim zgledom, so prepričani v SD.

Kot so napovedali, bo "naša glavna skrb, da tako doma kot v dialogu z Zagrebom poskrbimo, da bo življenje ljudi, ki živijo ob meji, po razsodbi lažje in boljše". Od vseh pristojnih institucij naše države v SD pričakujejo, da bodo svojim državljanom v primeru, da jih je razsodba arbitražnega sodišča kakor koli prikrajšala, pomagale najti ustrezne rešitve. "Njihova usoda je za nas ta trenutek najbolj pomembna," so dodali.

Za SD je določitev meje dokončna in vračanje k bilateralnemu določanju meje ni možno. Za to po njihovem mnenju niti nimamo mandata, "saj bi bilo to v nasprotju z voljo državljank in državljanov Slovenije, ki so na referendumu podprli arbitražni sporazum kot pravi in ustrezen način za določitev meje s sosednjo Hrvaško".

Bratuškova meni, da bi bilo treba Hrvaško opomniti na pomen arbitražnega sporazuma

V stranki Zavezništvo menijo, da je odločitev arbitražnega sodišča treba spoštovati, čeprav za Slovenijo morda ni najugodnejša. Predsednica stranke Alenka Bratušek  opozarja, da "je bil dogovor o arbitraži pogoj, da je Hrvaška postala del Evropske unije. Zdaj, ko je že del unije, pa dogovora ne bi več spoštovala". Zato bi se po njenem mnenju morali oglasiti predstavniki Evropske komisije in evropskih držav in Hrvaško spomniti, da je del evropske družine in da se mora tudi obnašati evropsko.

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker sicer pravi, da želi najprej prebrati arbitražno odločbo, preden zavzame stališče.

NSi predlaga pomoč tistim, ki so ostali izven Slovenije

V NSi so nad razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško razočarani, je v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Se pa zavedajo, da alternativa "praktično ne obstaja" in da je treba arbitražno razsodbo sprejeti takšno, kot je. V nobenih bilateralnih pogajanjih s Hrvaško najverjetneje ne bi dosegli več. Tonin je pojasnil, da so v NSi nezadovoljni zlasti zaradi določitve meje na morju, ob Dragonji in v Razkrižju. Slovenija je tako na nek način "prisiljena sprejeti tisto, kar je bilo razsojeno". To se pričakuje od države, ki spoštuje demokratične standarde in pravne norme, zato to isto Tonin pričakuje tudi od Hrvaške.

Pri tem v NSi računajo na svetovne velesile, zlasti pa na EU, da bodo Hrvaško znova in znova opominjali, da je treba razsodbe mednarodnih sodišč in mednarodno pravo spoštovati. EU ima v tem pogledu tudi zelo močni orodji, ki bi spodbudili Hrvaško, naj razsodbo sprejme - to sta evropski denar in glasovalne pravice v njenih institucijah, je povedal Tonin. Tu se bo po njegovih besedah tudi pokazala verodostojnost EU. "Če želi Evropska unija tudi v praksi udejanjiti tisto, kar zagovarja, potem je jasno, da se mora postaviti na stran prava," je poudaril.

Za približno 30 hiš ob Dragonji in v Razkrižju, katerih stanovalci so zdaj pristali na Hrvaškem, naj se po predlogu NSi sprejme poseben zakon. Ta bi jim ponudil finančno nadomestilo, s pomočjo katerega bi lahko ti državljani svoje domove postavili na slovenskem ozemlju in tu tudi normalno zaživeli, če bi to želeli, je pojasnil Tonin. "Ti ljudje ne smejo imeti občutka, da so prepuščeni sami sebi," je poudaril.

O sodbi tudi evropski poslanci

Lojze Peterle je dejal, da so sodniki povedali svoje, s čimer je dolgoletna zgodba, do katere je prišlo, ker se politika ni mogla dogovoriti o meji, zaključena.

Franc Bogovič je zadovoljen, da je mednarodno določeno, kje poteka meja med Slovenijo in Hrvaško, in upa, da bodo tudi Hrvati spoznali, da ni druge alternative kot postopna implementacija razsodbe.

Igor Šoltes pa je opozoril, da je bil sporazum deloma podpisan pod pokroviteljstvom EU. Ker je pravno obvezujoča sodba, pričakuje, da bo Evropska komisija izrazila jasno stališče.

Tanja Fajon je opozorila na posledice nespoštovanja odločitve sodišča za Hrvaško, ki se je k spoštovanju razsodbe zavezala tudi v pristopni pogodbi za članstvo v EU.

Romana Tomc je prepričana, da bi Slovenija "lahko dobila več, če bi bili v preteklosti bolj modri", medtem ko je njen strankarski kolega Milan Zver na Twitterju zapisal, da ni razlogov za evforijo, prej nasprotno. Patricija Šulin pa je prepričana, da je Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in bo imela le služnostno pot.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (505)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
01. 07. 2017 09.54
+2
Janša bi se lahko s hrvati zmenil, pa se ni. Še kontrolno točko jim je dovolil.
Vrhovni
30. 06. 2017 22.45
-5
lewake obtožit vele izdaje.
26277
30. 06. 2017 22.52
+4
še dobro, da se ne zavedaš, kaj pišeš. Drugače si pa bogi in zafrustriran do amena.
Vrhovni
30. 06. 2017 22.36
-4
Dogo Argentino 30.06.2017 20:48:39 1 1 Zame bi bila zmaga, če bi vsaj Savudrijo dobili nazaj pol nebi bilo niti težav in pomislekov glede posebnega koridorja, saj bi tako avtomatično dobili izhod v mednarodne vode. Imaš prav, samo bi morali to zahtevat, saj nam sodišče to ne more dosodit, če smo samo cel Piranski zaliv zahteval
Vrhovni
30. 06. 2017 22.34
-4
Podganarji še kar smetijo, prednjači - 59
trumpet2018
30. 06. 2017 22.40
-1
1/3 od teh zaposlenih na pop tv, pa vseeno pogorijo v vseh debatah po hitrem postopku, oz. sploh niso sposobni za resno debato. ko ne gre po njihovo, pa blokirajo in brišejo s pomočjo zaveznika admina
POIVRE
30. 06. 2017 21.40
-1
Kakšna je to slovenščina dr. Cerar? Ne mislim pristajati, je rekel nekakšen dohtar Cerar. Seveda ne more pristajati na nove pogovore, saj tudi vzleteti z njih ne more!!!??? Cerar, letala pristajajo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
srebrnibreg
30. 06. 2017 21.42
+8
To je vse kar mu lahko očitaš? Za ene je je tudi nepomembna zadeva uporabna za blatenje nekoga.
AlternativeFacts
30. 06. 2017 21.49
+4
POIVRE@ iz SSKJ.... ( pristájati 1 -am nedov. (ā) 1. s plutjem prihajati do kopnega, obale in se ustavljati: ladja že pristaja; pristajati ob obali, v pristanišču 2. z letenjem prihajati na zemljo, tla in se ustavljati: na velikih letališčih letala stalno vzletajo in pristajajo / pristajati s padalom / ekspr. snežinke so pristajale na njenih laseh 3. ekspr. prihajati kam in tam ostajati: radi so pristajali v gostilnah 4. publ., navadno v zvezi z na privoljevati v kaj, soglašati s čim: ta človek pristaja na vse / pristajati na pogoje, predloge sprejemati jih; ne pristajajo na svojo usodo niso zadovoljni z njo; pristajati na etične vrednote priznavati jih pristajajóč -a -e: vsako pristajajočo ladjo so pozdravili s himno njene dežele )....#Jap, le kakšna je tvoja slovenščina?
POIVRE
30. 06. 2017 21.53
-3
Kot politiku in predsedniku vlade mu nisem očital prav nič, naredil je vse kar je lahko, slovenščine pa bi se že lahko naučil in ne bi govoril »mi ne možemo pristati«, lahko bi rekel se ne strinjamo, v dodatne pogovore ne privolimo, jim nasprotujemo, jim ugovarjamo, jih zavračamo, jih ne sprejemamo ...kot bi rekel moj prijatelj Hanibal Lector.
POIVRE
30. 06. 2017 21.54
-1
Kot politiku in predsedniku vlade mu nisem očital prav nič, naredil je vse kar je lahko, slovenščine pa bi se lahko naučil in ne bi govoril »mi ne možemo pristati«, lahko bi rekel se ne strinjamo, v dodatne pogovore ne privolimo, jim nasprotujemo, jim ugovarjamo, jih zavračamo, jih ne sprejemamo ...kot bi rekel moj prijatelj Hanibal Lector.
AlternativeFacts
30. 06. 2017 21.55
+1
POIVRE@ "Ne mislim pristajati" je povsem pravilno slovensko. Daj če že hočeš iskati dlako v jajcu, potem se vsaj nauči slovensko....
POIVRE
30. 06. 2017 22.02
@Jap, le kakšna je tvoja slovenščina? Moja slovenščina ne bo nikoli dovolj dobra, res pa je, da je danes boljša od včerajšnje in slabša od jutrišnje in veliko veliko slabša kot bo pojutrišnjem. Učim se in Cerar bi se lahko.
trumpet2018
30. 06. 2017 22.48
+1
poivre, jaz te vzamem za lektorja, samo najprej nekaj dobrih komentarjev napiši, pa sklenemo biznis :)
AlternativeFacts
30. 06. 2017 21.40
+3
kakšne pa Grims poka na partijski TV...ja groza no....Imajo pa Hrvatje vsaj en razlog za veselje. če ga gledajo.....Če se že Mirko ne misli pogajat, bi se pa Branko....
Mejduš
30. 06. 2017 21.30
+1
Nekaj bomo še popustili in bomo dosegli.
Janez 1.
30. 06. 2017 21.11
Kasarno izgubiš samo z bitko mi smo trdinav vrh GLAVNO MESTO slovenčkev je ZAGREB
CIGU MIGU
30. 06. 2017 21.03
saj so itak vse vili na savudrijskem polotoku slovenske..če bi pa bil zaliv cel naš bi hrvati za skok v morje rabili pasoš
dostojevski II
30. 06. 2017 21.10
+1
Rupel je pravi domoljub. Nikoli ne letuje na Hrvaškem je izjavil na TV. Prepričan sem, da bi enako počela večina Slovencev, če bi imela v Portorožu vilo, tako kot Rupel.
BroNo1
30. 06. 2017 20.59
Pač bi morali iti preko sebe in nehat hodit hrvate futrat. Najti bi si morali druge počitniške alternative potem bi nam dali še Istro samo, da bi sploh še kdaj hoteli rit namakat v njihovi lepi. Preveč so freh in mislim, da bi bilo to najboljše zdravilo. Samo kaj, nismo domoljubi ampak vsak za svojo rit in bog nedaj, da se ne bi kopali!?
dostojevski II
30. 06. 2017 21.04
+1
KDO SPLOH ŠE LETUJE V CRO ?! Kdo je tako nor, da zapravlja svoj denar za dopust ? Pravi, poklicni domoljubi zagotovo ne. Prvak skrajne desnice, je na zaslišanju pri KPK (magnetogram je na spletu), povedal, da so mu prijatelji plačali počitnice v Grčiji, Dominikanski republiki.... Avstralija, golf na Mauritiusu - to je dopust za prvorazredne. Na Hrvaškem letujejo drugorazredni.
Chaparral M
30. 06. 2017 21.10
+1
@dostojevski II: kako si ti pameten?! Se je kar iz tipkovnice pokadilo .......
dostojevski II
30. 06. 2017 21.15
Ker sem drugorazredni. Če bi bil prvorazredni, bi zagorelo.
Dogo Argentino
30. 06. 2017 20.48
+0
Zame bi bila zmaga, če bi vsaj Savudrijo dobili nazaj pol nebi bilo niti težav in pomislekov glede posebnega koridorja, saj bi tako avtomatično dobili izhod v mednarodne vode...
Janez 1.
30. 06. 2017 20.32
+1
TO ni za tisoč let DO PRVE VOJNE
AlternativeFacts
30. 06. 2017 20.31
+0
( Staritrg 30.06.2017 19:29:39 ....Pa so se uskladili? )....@Kaj praviš so se? ...(23.10.2008, Sredinske meje v Piranskem zalivu nikoli ni bilo |....Vtis je tudi, da slovenski del pogajalcev o mejah s Hrvaško nevešče in nespretno zastopa slovenska stališča. Je morda celó pomanjkljivo poučen o konkretnih zgodovinskih dejstvih, ki nasprotujejo - četudi »samó« začasni - predlagani sredinski razmejitvi v Piranskem zalivu?)....#Zgleda da so se dogovorili, torej to kar govori Janez o celotnem Piranskem zalivu ne drži vode. Lahko se mu pa seveda zahvalimo za odlične pravljice....
Staritrg
30. 06. 2017 22.14
+1
Na podlagi časopisnega članka vse te tvoje trditve?
Janez 1.
30. 06. 2017 20.30
Saj je tudi naše do ČRNE GORE zasedli so našo vojašnico na TRDINOVEM VRHU vojno smo izgubili nismo več slovenčki ---ampak HRVATJE.
Janez 1.
30. 06. 2017 20.26
+1
KDO je PRODAL DRŽAVO SEDAJ imamo VELIKO MORJA
Explainator
30. 06. 2017 20.26
+1
ni mi čisto jasen status tega koridorja..kaj točno imajo hrvati od njega? razen da morajo na pomoč potapljajoči ladji..ve kdo? zakaj torej to ni enostavno odprto morje oz zakaj je še vedno hrvaški teritorij s posebnim statusom
dostojevski II
30. 06. 2017 20.33
+1
Ta koridor je še vedno njihovo teritorijalno morje, vendar v njem velja poseben režim, podoben kot na odprtem morju. Zato nekateri pravijo, da je to genialna rešitev. Uradno je koridor hrvaški, dejansko pa je od vseh.
Explainator
30. 06. 2017 20.35
+1
pa to je krneki...še vedno ne razumem, kaj točno imajo potem hrvati od tega koridorja? zakaj se jim enostavno ni vzel, tako da bi v resnici bilo odprto morje
AlternativeFacts
30. 06. 2017 20.36
+2
Nič...Odprto morje ne more biti, ker bi morali s tem razlastniniti hrvate...Tako so pa uporabili primer Gibraltarja..ma saj ste gledali prenos v živo, ko je deda razlagal res izčrpno in podkrerpljeno z dokumenti in zakoni iz UN in pomorskega prava....
AlternativeFacts
30. 06. 2017 20.39
Explainator@ Nič, edino kar jim je ostalo je zadoščenje da mejijo na Italijo.....
Janez 1.
30. 06. 2017 20.24
ZAGREB je NAŠ
Janez 1.
30. 06. 2017 20.23
Kamor je stopila vojaška ččččččččččččizma in zmagala ni povratka brez VOJNE TRDINOV VRH JE NAŠ Ali naj odstopi vlada IMAMO VSI LEGITIMNO OBLAST V ZAGREBU...............?
dostojevski II
30. 06. 2017 20.26
Smo bili v vojni s Hrvaško ? Smo premagali Hrvaško ?
dostojevski II
30. 06. 2017 20.20
+1
Dr. Anže Logar: “Hrvaška leto in pol sploh ni sodelovala v arbitražnem sporazumu, torej sploh ni zagovarjala svojih stališč, medtem ko je Slovenija vseskozi mogočno zagovarjala svoje stališče.“.... KAŽE DA SO SE V SDS ODLOČILI, DA ZRUŠIJO SODBO ARBITRAŽNEGA SODIŠČA...
CtrlDelete
30. 06. 2017 20.00
+2
Paja Patak je prištinski doktorat naredil skupaj s Sanaderjem. Ko dobiš diplomo postaneš doktor za Paja Patke. Mini Miška Eva vzdihuje ker obožuje Paja Patka.