Hrvati bodo pri nas še dve leti potrebovali delovno dovoljenje

Vlada predlaga zakon, ki po vstopu Hrvaške v EU predvideva dveletno prehodno obdobje za zaposlovanje hrvaških državljanov v Sloveniji. Ministrica Kopač Mrakova poudarja, da gre za razumen ukrep in povračilnih ukrepov ne pričakuje.

Anja Kopač Mrak

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak (Foto: Miro Majcen)

Vlada je potrdila predlog zakona o uveljavitvi dveletnega prehodnega obdobja za zaposlovanje in delo hrvaških državljanov v Sloveniji po vstopu Hrvaške v EU. Predlog predvideva, da se bodo lahko hrvaški državljani še dve leti zaposlovali in delali pod pogoji, ki veljajo za državljane držav, ki niso članice Unije. Torej na podlagi delovnih dovoljenj, pojasnjuje ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Vlada se je po njenih besedah za ta ukrep odločila zaradi zaostrenega gospodarskega položaja ter visoke brezposelnosti tako doma, kot pri sosedih. Samo na mejnem območju med državama je namreč okoli 100.000 brezposelnih Hrvatov, je opozorila.

Tako bo vlada dala prednost zaposlovanju slovenskih državljanov, če delodajalci na trgu določenih profilov ne bodo našli, pa bodo hrvaške državljane še naprej zaposlovali na podlagi delovnih dovoljenj.

Ta ukrep po njenih besedah ne predstavlja nobene novosti. O tem namreč razmišljajo tudi v Avstriji in Nemčiji, kjer je brezposelnost bistveno nižja, kot pri nas. Povračilnih ukrepov Hrvaške ne pričakuje, saj gre po njenih besedah za razumen ukrep. "Ne zaostrujemo situacije, temveč ta ostaja, kakršna je sedaj," je dejala. Izpostavila je tudi, da število delovnih dovoljenj za tujce v Sloveniji upada, v njihovi strukturi pa se sicer zvišuje prav število dovoljenj hrvaških državljanov - trenutno jih je prek 5000.

Predlog zakona v DZ roma po nujnem postopku in bo v veljavi do 1. julija, ko bo Hrvaška postala članica unije, je še napovedala ministrica.

Na hrvaškem ministrstvu za delo so doslej poudarjali, da se članicam EU ni treba bati velikega pritiska hrvaških delavcev, ker je resničen interes Hrvatov za delo v tujini v okvirih evropskega povprečja – na migracije je pripravljenega 2,5 odstotka prebivalstva.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
nekni 06.06.2013 21:01:04
Joj, dobr da ste to storil, k verjetno so sanje usakega Hrvata bile da končno dočaka 1.7. in da lahko gre v Slovenijo kjer kapla med in mleko! Po moje da je Hrvaška sam zarad tega rinla v EU in so zdaj ful prizadeti s to odločitvijo!
Več komentarjev