Hrvati bodo pri nas še dve leti potrebovali delovno dovoljenje

Vlada predlaga zakon, ki po vstopu Hrvaške v EU predvideva dveletno prehodno obdobje za zaposlovanje hrvaških državljanov v Sloveniji. Ministrica Kopač Mrakova poudarja, da gre za razumen ukrep in povračilnih ukrepov ne pričakuje.

Anja Kopač Mrak

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak (Foto: Miro Majcen)

Vlada je potrdila predlog zakona o uveljavitvi dveletnega prehodnega obdobja za zaposlovanje in delo hrvaških državljanov v Sloveniji po vstopu Hrvaške v EU. Predlog predvideva, da se bodo lahko hrvaški državljani še dve leti zaposlovali in delali pod pogoji, ki veljajo za državljane držav, ki niso članice Unije. Torej na podlagi delovnih dovoljenj, pojasnjuje ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Vlada se je po njenih besedah za ta ukrep odločila zaradi zaostrenega gospodarskega položaja ter visoke brezposelnosti tako doma, kot pri sosedih. Samo na mejnem območju med državama je namreč okoli 100.000 brezposelnih Hrvatov, je opozorila.

Tako bo vlada dala prednost zaposlovanju slovenskih državljanov, če delodajalci na trgu določenih profilov ne bodo našli, pa bodo hrvaške državljane še naprej zaposlovali na podlagi delovnih dovoljenj.

Ta ukrep po njenih besedah ne predstavlja nobene novosti. O tem namreč razmišljajo tudi v Avstriji in Nemčiji, kjer je brezposelnost bistveno nižja, kot pri nas. Povračilnih ukrepov Hrvaške ne pričakuje, saj gre po njenih besedah za razumen ukrep. "Ne zaostrujemo situacije, temveč ta ostaja, kakršna je sedaj," je dejala. Izpostavila je tudi, da število delovnih dovoljenj za tujce v Sloveniji upada, v njihovi strukturi pa se sicer zvišuje prav število dovoljenj hrvaških državljanov - trenutno jih je prek 5000.

Predlog zakona v DZ roma po nujnem postopku in bo v veljavi do 1. julija, ko bo Hrvaška postala članica unije, je še napovedala ministrica.

Na hrvaškem ministrstvu za delo so doslej poudarjali, da se članicam EU ni treba bati velikega pritiska hrvaških delavcev, ker je resničen interes Hrvatov za delo v tujini v okvirih evropskega povprečja – na migracije je pripravljenega 2,5 odstotka prebivalstva.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
nekni 06.06.2013 21:01:04
Joj, dobr da ste to storil, k verjetno so sanje usakega Hrvata bile da končno dočaka 1.7. in da lahko gre v Slovenijo kjer kapla med in mleko! Po moje da je Hrvaška sam zarad tega rinla v EU in so zdaj ful prizadeti s to odločitvijo!
 
dannyer 06.06.2013 19:30:19
če bi rekel 1000 let bi se še bolj strinjal
 
100% ozemljen 06.06.2013 18:07:44
kot da jih bo to zaustavilo, pri nas se itak vse dela na kesh... pol bosne ima hr passport...
big_foot 06.06.2013 16:36:19
DElovna dovoljenja za delo v slo.... Ja da pridež iz plohe pod dež. Smo MORDA le malce boljši. Zakaj bi kdo sploh hotel delati tu, le morda kot stečajni upravitelj.
 
zna.znanje 06.06.2013 14:46:21
Bo prej da bomo mi iskali delo pri njih. Z Slovenijo je konec. Vsi odhajajo od tu. Jaz recimo sem v Avstriji ze 3 leta in mi ne pade na pamet da se vracam nazaj. Ko zivis drugje sele vidis koliko smo bedni.
-G- 06.06.2013 16:53:36
a maš kšen kontakt :) plz
misterbin 06.06.2013 14:37:15
Slovenija bi morala uvesti delovna dovoljenja za Hrvate najmanj 10 let .
Več komentarjev