Slovenija

Erjavec opozarja Hrvate zaradi širitve školjčišča, oni odgovarjajo: Vse je v skladu z zakonom

Ljubljana, 14. 04. 2017 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spor okoli meje v Piranskem zalivu se nadaljuje. Zunanji minister Karl Erjavec trdi, da je v Zagreb že večkrat poslal protestno noto zaradi nedovoljenega širitva školjčišča, a s hrvaškega ministrstva odgovarjajo, da o tem ne vedo nič. "Izdane koncesije za školjčišča so v skladu z zakonodajo in mednarodnim pravom," trdijo.

Piranski zaliv je še vedno jabolko spora med Slovenijo in Hrvaško.
Piranski zaliv je še vedno jabolko spora med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Mateja Klavs

Slovenija bo Hrvaški zaradi širitve hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu poslala protestno noto, je napovedal zunanji minister Karl Erjavec. Po njegovih besedah gre sicer za "nepotrebno vznemirjenje" in dogodek, ki kaže, da je treba rešiti vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško.

Školjčišče je na območju že od leta 1998 in se je večkrat razširilo. Zadnjo širitev kakšen kilometer od hrvaške obale, so opazili pred dnevi med naključnim panoramskim preletom iz letala. Tokratna širitev je prva, ki jo je odobrila hrvaška vlada, je poudaril minister. "To kaže, da hrvaška vlada še vedno ne razume, da arbitražni sporazum velja," je ocenil.

Vodja slovenske diplomacije je dejal, da se Slovenija na tovrstne situacije odziva sproti, tudi z diplomatskimi notami. In tudi zaradi najnovejše širitve bo Ljubljana v Zagreb poslala protestno noto in se posvetovala z odvetniki, je napovedal.si ti dogodki kažejo, da je treba rešiti vprašanje meje in da če ga ne bomo rešili, se bodo nadaljevale napetosti. "Menim pa, da imata Slovenija in Hrvaška trenutno pomembnejše skrbi in da so takšna ravnanja povsem nepotrebna in neustrezna," je dejal.

Minister je še pojasnil, da je Hrvaška pred odstopom od arbitražnega sporazuma v odgovorih na protestne note poudarjala, da ne gre za kršitev sporazuma, zdaj pa odgovarja, da je sporazum zanjo preteklost.

Hrvati: Spoštujemo pravila mednarodnega prava

Na sedežu hrvaške diplomacije so odgovorili da "niso prejeli nobene protestne note glede zastavljenega vprašanja".

"Hrvaško zunanje ministrstvo lahko potrdi, da so vse do sedaj izdane koncesije za školjčišča v skladu z nacionalno zakonodajo Republike Hrvaške ob spoštovanju ustreznih pravil mednarodnega prava," so dodali.

"Slovenija je Zagrebu v preteklosti poslala več protestnih not zaradi incidentov, ki se nanašajo tudi na školjčišča, nazadnje februarja letos. Zagreb je na slovenske protestne note tudi odgovoril," pa so nato še enkrat zatrdili v Ljubljani.

Erjavec sodbo o arbitažnem sporazumu pričakuje še letos

Erjavec je v Zagreb poslal protestno noto.
Erjavec je v Zagreb poslal protestno noto. FOTO: 24ur.com

Na kateri strani meje ležijo školjčišča, bo znano, ko bo arbitražno sodišče določilo mejo, je še dejal Erjavec in napovedal, da bo Slovenija ustrezno ukrepala, če bo sodišče sprejelo odločitev, da je školjčišče na slovenski strani.

Minister je ob tem poudaril, da nobeno dogajanje v Piranskem zalivu po 25. juniju 1991 ne bo imelo pravnih posledic za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Spomnil je, da v skladu s 5. členom arbitražnega sporazuma nobeno enostransko dejanje po 25. juniju 1991 ne more prejudicirati meje in ga arbitražno sodišče pri določanju meje med Slovenijo in Hrvaško ne bo upoštevalo.

Spomnil je tudi na 10. člen arbitražnega sporazuma, ki določa, da se mora vsaka stran vzdržati ravnanj, ki bi lahko vznemirila obe strani. Poudaril je, da Slovenija oba člena spoštuje.

Na vprašanja, zakaj se noben slovenski državni organ ne odzove na širitev školjčišča, je Erjavec pojasnil, da bi tovrstni odzivi pomenili kršitev arbitražnega sporazuma.

"Res pa je, da je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma in ga ne namerava upoštevati. A arbitražni sporazum velja in Hrvaška bi ga morala upoštevati," je vztrajal.

Slovenija po ministrovih besedah pričakuje, da bo arbitražno sodišče letos objavilo sodbo o slovensko-hrvaški meji in da bo hrvaška stran ne glede na njeno trenutno stališče odločitev sodišča spoštovala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GROM10
20. 04. 2017 16.01
Ej Korl zdaj mi je pa tvojega jamranja že dovolj. Protestne note ... Se bojiš za vikend na morju. Oni lahko delajo ,kar čjo pa se nam smejejo ti pa note. Zdaj bodo Mercator zropali ,dosegli bodo ,da ne bo več zastojev,ker imajo močan lobi .Mi pa itak nič ne dosežemo ,ne s teranom ne s školjščiščem pravzaprav ste nesposobni. Samo plače vlečete in to mastne.
slovenecavt
15. 04. 2017 11.51
-1
Če je to namenjeno meni, te sprašujem, kaj si ti storil. Sam se udeleževal vseh protestov in podajal prijave proti naši vladi in sodstvu v Strasbourg, Haag itd. Pol me pa na mojem vrtu poberejo seveda balkanci Šafarić, Vrbaanić preoblečena v Slovensko policijsko uniformo. Obtožili so me dejanj na različnih krajih, katerih nisem storil in se balkanski gnusi fizično izživljali nad menoj. Povrh sem bil še kaznovan za dejanja katera naj bi storil v času ko sem bil v priporu. Sodstvo me je obsodilo za več kaznivih dejanj, za kater niso imeli niti enega dokaza. Levica sodeluje z balkansko okupatorsko drhaljo, da izteblja Slovence.
LLLEPI
15. 04. 2017 11.33
+2
Ti kar protestiraj to je edino kar si sposoben in Slovenija tudi kaksnega resnega ukrepa pa ste nesposobni
LLLEPI
15. 04. 2017 11.34
+3
slovenecavt
15. 04. 2017 11.27
+1
Za vse to je kriv Pahor, saj jim je podaril Istro, katera je bila vedno Slovenska, namesto da bi zahteval nazaj Ilirske province, katere je osvobodil Napoleon, saj je bila večina prebivalstva Slovenskega. Kje so zdaj ti Slovenci, ali so Hrvati pobili vse Slovence. Imamo pač popolnoma nesposobno vlado, katera deluje proti Slovencem,podpirajo pa balkance, kateri vršijo genocid nad Slovenci. Samo Ljubljanskega župana poglejte, kateri ne bo nikoli kaznovan, ker je okupator. Plemič Ilirskih provinc Pahurćević pa bo Hrvaški podaril poleg kranjsek klobase še Gorensko, zaradi terana še preostanek primorske, pa še lipico.Zapreti doživljensko mejo z Hrvaško je nujni ukrep. Slovencem ukiniti davke, delovno dobo, dati jim stanovanja, podporo najmanj 1000€, tujci pa naj delajo plačujejo davke, ker jim je tako všeč v Sloveniji.
LLLEPI
15. 04. 2017 11.30
+1
Je prevelika fovsija v sloveniji da bi bilo kaj takega mogoce Slovenec bo sel prostovolno v dvojno svojo skodo ce bo s tem lahko skodil sosedu
LLLEPI
15. 04. 2017 11.27
+3
Od protestnih not se ne bo zgodilo nic jih lahko posljes kolikor hoces.Le hrvati se vse bol norcujejo iz tebe in Slovenije.Za kaksne resnicne ukrepe ki pa bi postavili hrvate na pravo mesto ste pa prezeleni prekratki in premalo intiligentni nula od nule
Mungos2
15. 04. 2017 09.30
+4
Vsakega potnika na Hrvaško sleči oi golega in ga z rentgenom pregledati !!!
Mungos2
15. 04. 2017 09.31
+1
trdovrat
15. 04. 2017 09.35
+5
Mungos, seveda, pri nas na kmetih vemo, da moramo piščance varovati z lisico.
LLLEPI
15. 04. 2017 11.45
+0
Kollerik
15. 04. 2017 09.17
+5
kar nosite jim svoj denar na njihovo obalo, ....
mallonge
15. 04. 2017 08.24
+8
Erjavec je kriv za veleizdajo. bil je v vseh vladah in je izpričal svojo nesposobnost in koruptivnost.
TolstojV
14. 04. 2017 23.44
+15
V glavni sezoni bo potrebno preverjati vsakega potnika do obisti tako da bo predzadnji v koloni prišel na ukradeno jugoslovansko morje v jeseni leta 2017 to je namreč v skladu z zakonodajo EU.
Ka pa mislis
14. 04. 2017 22.47
+10
Kahlo tebe niti tvoji otroci ne jemljejo resno. Za kocke se pa tk ve da so lopovi in neresni, lazovi in barabe
komarec
14. 04. 2017 22.27
+16
Karlo povej jim, da tudi kar se dogaja na meji je v skladu z zakonom in naj ne prosijo in jokajo, da naj postopke omilimo.
JApajaDAja
14. 04. 2017 22.53
+10
kolone so" po zakonu " celo eu! naj kr bodo, zakone je treba spoštovati.
RdečiKarton
14. 04. 2017 22.09
+2
Joža Gabroža
14. 04. 2017 22.04
+21
korl ti drek mešaš 25 let naredu nisi nič pa si bil na vseh mogočih položajih nazadnji tvoj velik uspeh je dvig penzije za 1e BRAVO OVCE KI GA VOLITE
preprosto
14. 04. 2017 21.57
+27
Če se spomnite je Karl napovedal da v primeru nespoštovanja.... gužve na meji.... sedaj ima SLO žegen od EU da dela gužvo na meji, torej delajmo jo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kdor od slovencev želi na CRO morje pa nas si vzame 14 dni dopusta, tedni dni bo porabil za prehod. Če pa mu to ni všeč pa gre lahkk v Grčijo ali Španijo ali pa enostavno ostane v SLO Portorož Izola NAkaran, toplice, gore....
preprosto
14. 04. 2017 21.43
+15
Zakaj se še sploh nekateri tu ubadajo s stavkom "sej hravti so odstopili od arbitraže". To ni mogoče in ni možno on nabijajo to svojim Hrvatom. Po drugi strani pa je sodišče tisto ki lahko sklene da je bil slo incidenta tako velik da je postopek nemogoče nadeljevati. Odločilo pa je da nadaljuje z delom. Hravti pa se lahko po zobeh mečejo... A nebi bilo dober da bi reku na osišču da je pristranko in da izstopaš od sojenja in da se ne boš zmenil za sodbo. Dosledno upoštevati zahteve EU o doslednem pregledovanju dokumnetov parv vseh. Naj se čaka 10 dni za prehod meje. Nato jih bo srečela pamet, da moraji čim prej v Šengen. A mi kot SLO bomo pa dali soglasje šele potem ko bo hrvaška implementirala odločbo arbitraže v svojo zakonodajo in KOJ BO PRIČELA TUDI DEJANSKO IZVAJATI!
Klankon
14. 04. 2017 21.57
+8
Če boš slovenske politike v Parlament not zabarikadiral in jih odrezal od vsega zunanjega sveta, drugače bodo dali v prvi minuti soglasje Hrčkom da lahko v šengen vstopijo.
DvaXtri
14. 04. 2017 21.58
-4
Schengena ob uvozu migrantov niste zahtevali ? Hlapci levice več ne veste, komu ni nastavili.
preprosto
14. 04. 2017 22.05
+3
DvaXtri še dobro da je Merklova rdčea. Tako je to če ti SDS spolira možgane!
Klankon
14. 04. 2017 22.05
+8
V Slo ni levih ali desnih, so samo lopovi.
Kollerik
15. 04. 2017 09.18
+1
DvaXtri
14. 04. 2017 21.39
+3
Ko vladajo rdeči, se Slovenija vedno krči.
preprosto
14. 04. 2017 21.46
+7
DvaXtri ko so bili tvoji desni, tačrni / fašisti/ domobranci/ izdajalci, na vladi se je SLO začala krčiti. Če bi DEMOS tedaj 91 zahteval mejo pri Reki bi jo dobil, tako pa se je SLO umknila skoraj do Portoroža in dovolila Hrvatom.... JA TO SO BILI TVOJI DESNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
heello
14. 04. 2017 21.46
-7
DvaXtri
14. 04. 2017 21.56
-3
preprosto Vaše laži so samo še vaše laži. Začnemo s Trstom? In nadaljujemo s Kučanovimi dogovori z JLA generali ? Nismo vsi hlapci levice.
preprosto
14. 04. 2017 22.01
+4
DvaXtri dej mal se skuliraj in pobrska po svoji glavi ali netu in poglej kdo je vodil SLO tedaj. Kučan in JUga no JLA pa so se pogovarjal ker je EU to zahtevala. Isplen pa je bil samostojna Slovenija brez takih žrtev kot v CRO in Bosni.
Ka pa mislis
14. 04. 2017 22.51
+6
Kolaborabti so senkali celo slo okupatorjem in sds se s tem hvali
LLLEPI
15. 04. 2017 11.49
+3
DVAXTRI Z totalnim vakumom ne mores bit niti hlapec
Teofil
14. 04. 2017 21.08
-8
Rad bi prebral protestno noto,katero je napisal tale burkež,arbitražnega sporazuma ni saj je Hrvaška od njega odstopila
Explainator
14. 04. 2017 21.27
+17
od arbitražnega sporazuma se ne da odstopit, daj zabij si to že v glavo
DvaXtri
14. 04. 2017 21.38
-9
Arbitražnega sporazuma ni. Zabij si to že v glavo.
heello
14. 04. 2017 20.48
+8
nevtralen5, slovenščina ti ne gre, a si na uni strani meje, a te je sram priznat ?
LOS - T
14. 04. 2017 20.55
+5
Zih, če prav da smo jim neki fouš...veš da, moj dom je moje vse, hrckom nic fouš, sploh pa ne njihove nadutosti...furajo neki hrvatskega, u resnic pa govorijo po srbsk, priimke imajo srbske, edin ob naši meji pa govorijo skor slovensk in priimke imajo slovenske...
heello
14. 04. 2017 21.33
+0
korintos23
14. 04. 2017 20.41
+10
Korln samo počasi, Hrvati naj samo širijo, trgatev bo pa naša!
DvaXtri
14. 04. 2017 21.38
-1
LOS - T
14. 04. 2017 20.41
+12
No, tudi na meji naj bo vse v skladu z zakonom. Celo poletno sezono in še mal čez!