Slovenija

Hvala zatrjuje, da Jaklič in Henigman nista pritiskala nanj pri oblikovanju pogodb s S&T

Ljubljana, 27. 10. 2014 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davor Hvala - nekdanji vodja IT pri Vzajemni - je stopil pred sodnike in pričal v primeru domnevnega pranja denarja in zlorabe položaja. Priča pravi, da Jaklič in Henigman nanj nista vplivala pri pogodbah s S&T. Kaj pa bo dejal France Arhar, ki bo tudi pričal v tem primeru?

Marko Jaklič
Marko Jaklič FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji direktor oddelka za informacijsko tehnologijo na Vzajemni Davor Hvala pravi, da je Vzajemna izbrala podjetje S&T Slovenija za vzpostavitev informacijskega sistema v času, ko je bil prvi mož Vzajemne France Arhar. Dodaja, da nekdanja člana uprave Vzajemne Marko Jaklič in Franc Henigman nanj nista pritiskala pri oblikovanju pogodb s S&T.

V času, ko je bil Arhar predsednik uprave Vzajemne, to je od julija 2001 do junija 2003, so bile sprejete ključne odločitve glede informacijske odcepitve Vzajemne od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je na današnjem naroku v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Vzajemne Jakliču ter soobtoženim Henigmanu, Klavdiju Godniču, Sašu Bergerju ter pravnima osebama podjetij M-Kontakt in S&T Slovenija zaradi zlorabe položaja in pranja denarja, kot priča povedal Hvala.

Jaklič, ki je nasledil Arharja kot predsednika uprave Vzajemne, naj bi namreč na čelu zdravstvene zavarovalnice krepko preplačal naročene storitve pri podjetju S&T Slovenija, v zameno pa dobil več kot 550.000 evrov. S tem naj bi storil kaznivi dejanji zlorabe položaja in pranja denarja.

Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in potem na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt. Podjetje naj bi potem denar prelilo v nepremičnine na Korčuli. V nečednih poslih naj bi sodelovali tudi nekdanji član uprave Vzajemne Henigman ter takrat vodilna moža S&T Slovenija Godnič in Berger.

Hvala je danes tudi povedal, da so že v času Arharja obravnavali ponudbi obeh ponudnikov za vzpostavitev informacijskega sistema na Vzajemni – S&T Slovenija in podjetja Marand. Po njegovih navedbah je bila ponudba Maranda štirikrat dražja od ponudbe S&T. Ta razlika v ceni ga je sicer presenetila, hkrati pa je povedal, da so bile potrebe v povpraševanju za obe podjetji enake.

Hvala je prepričan, da je bila krovna pogodba s S&T (tedaj Hermes) z vidika informacijske tehnologije za Vzajemno pozitivna. Pojasnil je tudi, da cena, ki je bila določena v krovni pogodb s S&T, ni bila njegov predlog.

Na današnji narok je bil kot priča vabljen tudi Arhar, a se je opravičil. Tako se pričakuje, da bo zaslišan na prihodnji obravnavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
28. 10. 2014 08.58
Ni pritiskal je samo zahteval in Hvali rekel Hvala.... za 550.000 cukov je bil seveda hvalezen...... namrec z njihova vidika je bilo nadvse koristno za Vzajemno sa so ji ukradel 550.000 ojrov in ne vec....namrec lahko bi jih tudi vec in ne bi bilo vec tako koristno..... v bistvu zasluzijo nagrado......
Andrej Merljak
28. 10. 2014 07.59
Ce je oni zgoraj nedolzen, v vec zadevah, potem so vse nase babice device.
User768643
28. 10. 2014 07.35
Vsem "kugle" na noge, pa kramp v roke. Pa naj odslužijo do zadnjega centa, ki je zmanjkal. Jakliču pa kladivce v roke in prva naloga - rusenje vikenda.
POŠTENO JEBENO
28. 10. 2014 07.45
"kugle" samo drugačne in v ne na, druge dele telesa!!!
mikeTHEbike
28. 10. 2014 03.44
+3
Ka totemu se stoji ovi vikend na crno postavljen? Eni. So domove kr rusli.......sam to fprasam!!!!!!!
flojdi
27. 10. 2014 17.46
+4
.Prosim. po tem... je skoraj zanesljivo samostojni Lopov.
bb5a
27. 10. 2014 16.16
+8
tao3
27. 10. 2014 16.10
+9
Arhar, Unicreditov človek, ki je miniral Mercator v korist Agrokorja in posledično rešitev nasedlih krditov Unicredita pri Todoroiču. Takole nas razprodajajo bančniki ... potem pa še kradejo. Pa to ni res.