Slovenija

IDEJE ZA LEPŠI SVET: Inovator sestavil avto na drva

Kočevje, 13. 06. 2011 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
55

Si predstavljate, da bi lahko vozili avtomobil brezplačno? V okolici Kočevja se to že dogaja, tam lahko namreč srečate avtomobil, ki ga poganjajo leseni odpadki. Avto na drva je za hobi sestavil kemik in inovator Primož Ogorelec.

Idejo z opisom lahko pošljete na elektronski naslov ideja@24ur.com, prijavnico pa najdete tudi na naši spletni strani.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
14. 06. 2011 14.14
Mogoče bi lahko "inovatorji" še TEŠ prestavili na Trgilav, tako bi dobili bojno ladjo na koln. Les in drugo biomasa, lahko razumemo kot koncentrirano sončno svetlobo, zato ima svoje mesto v prihodnosti. Treba pa je razumeti, da tako ne nastaja ogljik sam po sebi, temveč le kroži skozi naravni sistem. V zemlji in živih bitjih je varno skladiščen, v zraku pa postane toplogredni plin, ki nas ubija, zato je to trapasta ideja. Ne bi bilo pa neumno, če bi kdo znal izumiti katalizatorje, ki bi izločili vse te škodljive elemente in bi bilo odpadke mogoče predelati v koristen material, vendar bi bilo to lažje izdelati v obliki industrijskih ali hišnih generatorjev za elektriko, kakršni že obstajajo, s katerimi bi polnili električna vozila prihodnosti. Sicer pa je tudi najprej nastal električni avto, šele potem stroji na notranje izgorevanje. Se slišimo spet na to temo, čez kakih 100 let, ko bodo naši kmetje mogoče le ulovili razvoj...
Raztezje
14. 06. 2011 14.12
Kmečki lobi je pri nas dobro organiziran in niti najmnj podhranjen. Medtem, ko pravi inovatorji nikakor ne morejo udejaniti svojih idej, se oni hvalijo z idejami še iz časov Avstroogarske. Niso krivi le kmetje, kot številne druge občutljive teme, tudi to kontrolira tajna policija oziroma lokalne civilne zaščite, sicer pa imajo kmeti tudi svojega Medvedjeva. Slovenski kmet je pač gospodar Slovenske zemlje in odloča tudi, kako se bomo po njej vozili, če ne se pa polije par cister gnojšnice pred parlamentom. Razvoj je pri nas očiten in govori sam zase, še posebej nezadostna preskrba s hrano, podobno kot pri avtomobilih to pomeni, da moramo vse to uvažati ali pa bomo lačni, orali bomo z govedi, vozili pa se bomo z bicikli.
CKKPJ_Milko
14. 06. 2011 13.16
24ur in tehnika.....to pač ne gre skupaj... Napišite še en sestavke da je inovator iznašel žarnico...ali pa mladi raziskovalec iznašel toplo vodo.....
feja
14. 06. 2011 12.13
to svaka čast kemik....
storklja123
14. 06. 2011 11.47
ehh na tvkočevje.si so meli ta avto že ped 1 letom je pa res da takrat še ni mel patenta za kuho :)
pucelj--v
14. 06. 2011 11.39
+1
Lesni šejk :D
blue-art
14. 06. 2011 11.39
Sonce in samo sonce je lahko cilj, vse ostalo bo počasi moralo zamreti, les je gradbeni material, lahko kaj drugega, tudi gorivo za domače vzdušje lahko, ne pa množično uporabo SONCE torej.
blue-art
14. 06. 2011 11.29
Drugače obnovitev ideje pozitivno ocenjujem, saj gre pri lesnem plinu za višji izkoristek lesa kot goriva, je pa to nekaj česar se bojim po svoje, ker če prenesete potencial, prirastek naravni gozdov in ostalo v potrebe(cel kup izpopolnitev bo potrebno med drugim produkt stranski kot je katran npr. idr problemi) v porabo, je to nekaj česar se najbolj bojim, dokler vodik, dušik in monoksid pretvarjati v kisik umetno ne znamo. Ne uničujte gozdov, množična uporaba tega bi jih definitivno uničila, izračunajte porabo energije in kapacitete pa boste ugotovili kaj bi to pomenilo za svet naš lep.
vragecbilly
14. 06. 2011 11.11
Vse lepo in prav,ni pa to glih preveč vsaj za enkrat praktično.Saj si bi mogo stalno zraven vozit še eno prkolico drv oz.odpadnih lesenih materialov,morda pa bi se kar pri vsakem gozdo ustavil,malo dreja pobral in hitro dalje do naslednega gozda peljal.Ta kanta me pa spominja na alfo:)
is.gd.24sekund
14. 06. 2011 10.58
Problem ni nad varčnostjo ampak nad tem koliko shanja imaš da se lahko voziš in koliko časa traja od takrat ko se zmisliš da bi se rad peljal do takrat ko se lahko dejansko odpelješ. Pri dizlu je to 3 sekunde (da se mašina pogreje) in 1 minuto vzdrževanja (da ga napumpaš), koliko časa traja pri ostalih alternativah?
blue-art
14. 06. 2011 10.56
Ah veste v 30-ih letih je cel kup kamionov in avtobusov vozilo pa na oglje, ki so ga kuhali med drugim priseljenci iz furlanije v slovenskih gozdovih in celo obogateli nekateri s tem. Primer avtobusne povezave med Idrijo in Mostom na Soči(veza na železnico) je včasih šla na oglje in paro. Nič posebno novega drugače, pred Otto in Diesel motorjem so šli vsi na paro. Nizko kompresijo, ogromne mašine za malo moč, je zamnenjala parna turbina, ki ni izrinjena tudi danes ne, le viri segrevanja pare so različni od drv do jedrskega goriva. Ampak to ni stvar družboslovja, FSPN ali FDV, PF... zato verjamem, da je kdo presenečen nad 'iznajdbo'. Je pa tako kadeče vozilo manj zanimivo kot tisto na oglje, od katerega se nič razen pare ne kadi :) Mejte se ;)
slovenac13
14. 06. 2011 10.40
Take ljudi ki imajo nekaj pameti bi takoj postavil za ministra za okolje.
preprosto
14. 06. 2011 10.28
Ha ha ha, kaj je tu novega. Starejša generacije se zagotvo spomni še črnobele nadlajevanke Kamionđije, kjer sta Čkalja in Pajo vozila "Japnaca" kamionček predel pogon na drva...
artifakt
14. 06. 2011 10.16
za lepši svet bi se mogli vsi skupi lepo zorganizirat, ves denar ki so ga naštancal predelat v hišno izolacijo (tako kot so to storili s starimi nemškimi markami), ljudi, ki so delali v ekonomiji, pravnike, sodnike, policiste, vojake, trgovce, razne tržnike pa razdelit v nekakšne delovne enote skupaj z vsemi brezposlenimi in jim tako omogočiti, da sodelujejo v izgradnji novega sveta, ukinit patente ter enkrat za vselej pri pravi pameti začet globalno in brez omejitev uporabljati tehnologijo, ki je ljudem na voljo... korporacije imajo v "lasti" tehnologijo, katero zaradi tržnih for in želje po dobičku zadržujejo pred svetom in čakajo na pravi trenutek, da z njo pridejo na plan, morda čez 10, 20 let...... tovrstna logika je skrajno škodljiva za človeški napredek, tako kot je v srednjem veku cerkev znanost obsojala za hudiča in povzročila s tem 1000 let tehnološkega mrka, tako sedaj denar bremza napredek, saj je tehnologija dosegljiva v toliko, koliko je denarja...
zlobniCO2
14. 06. 2011 09.21
jstg sm se kr zlobn in se vedno tu
zlobniCO2
14. 06. 2011 09.21
kwa.dugaja
14. 06. 2011 08.43
ne, ne predstavljam si tega. ker v sloveniji to ni mogoče, ker bi si takoj zmislili davke na 1001 stvar na takšnem avtomobilu.
Tonček Balonček
14. 06. 2011 08.35
Tudi nafta je obnovljiva, le da tarja nekaj dlje časa... Enako je z vsem, v vesolju stalno nastajajo nove zvezde in planeti ter osončja. Treba je pa biti pa nekoliko potrpežljiv.
Janez Usenik
14. 06. 2011 08.28
Lep pozdrav. Še enkrat, v prispevku je jasno povedano, da to ni nič novega, le praktičen prikaz ideje, ki je bila patentirana 1901. Glede debate, ali bi bil pogon na lesni plin katastrofa za okolje, nekaj dejstev: - Izpuh lesnega plina je čistejši od naftnega ali bencinskega. Co2, ki se proizvede je skroaj enak Co2, ki ga je les pred tem vezal nase, tako da dolgoročno ne ustvarja novih emisij, kot je to pri fosilnih gorivih, kjer izpuščamo co2 vezan skozi milijone let. - Les je pogosta dobrina in ni geografsko omejena kot je na primer nafta. Računati je treba, da pri lesa ni treba voziti s tankarji čez pol sveta, kar tudi porabi veliko goriva in povzroča izpuste. - Les je obnovljiv vir energije. V zahodnem svetu uporaba lesa ni ekološko sporna, saj s pametnim gospodarjenjem z gozdovi prirast nadomesti porabo in po raziskavah OZN ima zahodni svet dovolj zalog lesa, da bi lahko to uporabljali. - Seveda prihodnost ne bi bila avtomobili z lastnimi lesenimi kotli, ampak bi se plin moral pridobivati industrijsko. - Varnostnii - CO je zelo strupen. V porabi se sicer skuri, toda rezervoar CO-ja bi moral biti dobro izoliran. Vendar lesni plin ni verjetna prihodnost iz kar nekaj razlogov: - Ekonomski - nafta je še vedno precej cenejša, trenutno je v Sloveniji sicer lesni plin zastonj, ker zakonodaja dovoli nabiranje lesnih odpadkov, biomasa pa še ni dovolj izkoriščena, da bi imela pravo ceno. - Tehnični - res je, dovolj je drugih načinov, ki več obetajo v prihodnosti. Iz lesa se na primer da dobiti tudi etanol, verjetno je prihodnost avto na elektriko ali vodik, vendar je v tem primeru težava, kje dobiti elektriko ali vodik. Vodik trenutno dobivamo iz fosilnih goriv - drug način je elektroliza vode - spet pa potrebujemo ogromne količine elektrike. Lesni plin se dejasnko uporablja pri kogeneraciji. Denimo toplarna ali termoelektrarna, ki bi delovala na les bi lahko uporabila plin kot dodaten vir energije, dejansko pa ga uproabljate vsi, ki imate sodobne peči na biomaso. Te imajo vgrajeno "sekundarno gorenje", kjer dejansko kurijo CO in tako povečajo učinkovitost peči.
bingo 1
14. 06. 2011 08.07
Imeli smo parne lokomotive in kurili na podoben način pač rešitev je za naprej inovacija avto na zrak ,sonce, voda in podobno ker bi bilo za vse boljše v prihodnosti---