Slovenija

IDEJE ZA LEPŠI SVET: Od betonske džungle do oaze druženja

Ljubljana, 17. 06. 2011 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čarobni vrtički, zapeljive sončnice, joga na trati, turnir v balinanju, zajtrk z mestnimi vrabci. Vse to se dogaja v samem jedru naše prestolnice. Ljudje dobre volje so se odločili, da bodo ljubljansko četrt Tabor spremenili v oazo sosedskega druženja.

Idejo z opisom lahko pošljete na elektronski naslov ideja@24ur.com, prijavnico pa najdete tudi na naši spletni strani.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branislav Špegli?
08. 07. 2011 21.27
Ko sem pogledal vio o " Od betonske džungle do oaze druženja" skoraj nisem mogel verjeti, da je to res. Lep primer kako se z dobro voljo, da vse postoriti in še kako nekaj takega v današnjem stresnem času ljudje potrebujejo nekaj takega. Iskrene čestitke jim.
Tomaz Skof
19. 06. 2011 09.01
zato pa plačujem davke ,višja plača,penzija,socijala.večdenarja to je kapital.
Tomaz Skof
19. 06. 2011 08.58
DELAT je treba ,ne pa politiko trajbat in tovarne ,gradit ne pa krast,
lolipoly
18. 06. 2011 18.23
Ne vem kaj pri tem ima kapitalizem, prav tako , pocnejo ravno v kapitalisticnic drzavah ze pol stoletja in se vec, saj so parki obvezni na vsakem ogalu ,
Diotima
18. 06. 2011 13.54
... takšne ideje bi lahko postale slovenski unikat - in bilo bi se moč, kočno, zgledovati po Slovencih ... Če še ne veste, v bližnji Avstriji že obstajajo podobna mesta, ki znajo privabiti tudi turiste ... In po mojem sploh ne gre za obuditev hipijevstva - pač ljudje bi si želeli biti (spet) ljudje ...
rissp
18. 06. 2011 08.11
Končno se ljudstvo počasi prebuja iz kapitalističnege more...
Raztezje
18. 06. 2011 04.20
leshnik 18.06.2011, 04:00 A na Discoveryu in podobnih kanalih, so po tvoje tudi sami hipiji?
leshnik
18. 06. 2011 04.00
hipiji so 60 leta bli ne pa 2011 hha
Raztezje
18. 06. 2011 03.34
V našem mladinskem društvu, ki sedaj deluje v ilegali, odkar so ga nezakonito ukinili občinski teroristi, po dekretu župana ter njegovih fašistov iz SLS, v sodelovanju s totalitarno komunistično hunto iz SD in po ukazu fašistično komunistične oligarhije iz LDS. Že takoj po osamosovijtvi smo razvili vrsto idej za podobne lokalne dejavnosti ter v namene kreativnega druženja in izboljšanja življenja v kraju. Namesto ZSMS ali rehabilitacijskih taborišč po vzoru Metelkove, smo si zamislili vrsto delavnic, kjer bi mladi in ostali, s preprosto tehnično opremo ter modelarskim znanjem, počasi urejali okolico v mestu. Projekt smo si zamislili na več nivojih, razni študentje, zgodovinarji, kulturniki ter umetniki in drugi strokovnjaki, bi proučevali posamezne dele mesta, arhitekti, računalničarji in podobni bi na podlagi strokovno utemeljenega znanja pripravljali študije in modele, razni inženirji, tehniki, vrtnarji, delavci ter vsi ostali pa bi izdelali načrte in poskrbeli za izvedbo posameznih del. Tako smo hoteli, v kulturno umetniškem slogu premoviti vsak centimeter mesta, vse ulice, vogale, ceste in potke, ograje, karkoli bi ročno izdelali iz kvalitetnih naravnih materialov, lesa in kamna, ki bi ga rezbrarili ter poslikali v tradicionalnem, zgodovinsko utemeljenem slogu mesta, kamor bi integrirali čim več rastlinja in naravnih površin, pa tudi diskretne tehnologije, kot je solarna razsvetljava in podobno, vendar s poudarkom na fizikalno mehanskih zakonistostih delovanja, kot so recimo voda ali magneti, vzvodi in podobno, ki delujejo praktično večno, za razliko od poceni elektronike in kompliciranih mehanskih naprav. Tako bi tudi zaposlili in aktivirali vse prebivalce kraja, da bi se lahko vsakdo kadarkoli pridružil soustvarjanju mesta, si pri tem pridobil razne veščine in znanje, kaj malega zaslužili, nenazadnje pa je to zelo kvalitetna oblika kreativnega druženja. Program je predvideval tudi vrsto prireditev in kotičkov za druženje, kjer bi se lahko predstavljali lokalni talenti in drugi umetniki. Žal se je takoj vmešala oligarhija, ki je zaslutila, da bi tako hitro izgubili kontrolo nad mestom, da ne bi mogli več navijati cen in nastavljati svojih pajacev, preprodajati drog in se na splošno delati norca iz ljudi. Društvo je napadla tajna policija, pokradli so vsa sredstva in ga skušali uničiti na najbolj gnusne načine, kar so delno tudi uspeli, vendar so se načrti in ideje ohranili, avtorji dobro izdelanih projektov še živimo in smo na voljo za sodelovanje, ko bo spet svoboda in če bi koga seveda zanimalo. Dajmo že malo pohiteti s to revolucijo, le brez veze izgubljamo čas, ideje kradejo brezvezniki, jih deformirajo po svoje ali tonejo v pozabo, čedalje več ljudi pa živi slabše kot v koncentracijskih taboriščih. Postavimo se nazaj na svoje noge in začnimo vendar živeti kot ljudje, skrajni čas je že za revolucijo!