Slovenija

Ilegalne migracije: 'Trenutna varnostna situacija bolj ali manj stabilna, a ne smemo biti naivni'

Ljubljana, 26. 10. 2016 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trenutna varnostna situacija v Sloveniji je bolj ali manj stabilna, ampak je treba računati tudi na situacije, ki ne bodo tako ugodne, meni državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Župani predvsem pri iskanju lokacij za sprejemne centre pričakujejo več komunikacije, vlado pa pozivajo, naj za zagotavljanje varnosti nameni več sredstev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je sploh kakšna občina pripravljena sprejeti begunce?
    02:56
    Iz 24UR: Je sploh kakšna občina pripravljena sprejeti begunce?
  • Iz 24UR: Integracija beguncev
    02:20
    Iz 24UR: Integracija beguncev
Ograja na meji Gibina - 20
Ograja na meji Gibina - 20 FOTO: Miro Majcen

Predstavniki ministrstev za notranje zadeve in obrambo so članom predsedstev občinskih združenj danes pojasnjevali, kakšna je spričo ilegalnih migracij varnostna situacija v Sloveniji in Evropi. 

Po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica so člane predsedstev občinskih združenj seznanili s trenutno varnostno situacijo tako v Sloveniji kot v širši regiji. Kot je dejal, jim je poskušal pojasniti, zakaj so potrebni sprejemno-registracijski centri, ki so v javnosti naleteli na precej protestov.

Območja, kjer bodo stali ti centri, so načeloma določena, je pojasnil državni sekretar. Z občinami, kjer bi bili potencialno sprejemno-registracijski centri, vodijo pogovore ter iščejo skupne rešitve in kompromise, je dodal. Je pa po njegovih besedah dejstvo, da morajo biti sprejemno-registracijski centri ob meji oziroma tam, kjer lahko pričakujemo morebitno povečanje ilegalnih migracij.

Šefic je še pojasnil, da se tudi z vodstvom Občine Črnomelj zelo konstruktivno dogovarjajo o lokaciji sprejemno-registracijskega centra. Po njegovih besedah iščejo kompromis, da bi lahko tako lokalna skupnost kot vsa društva normalno delovali, "hkrati pa tudi mi lahko opravimo naloge, ki smo jih dolžni".

Glede sprejemnega centra v Dobovi pa Šefic pojasnjuje, da bodo v obdobju šestih mesecev to lokacijo ukinili. Dobova je bila namreč v prejšnjem migracijskem valu izjemno obremenjena in "seveda so krajani utrujeni". A hkrati Šefic opozarja na dejstvo, da je tudi danes to ena od najmočnejših migracijskih poti za ilegalne migracije, morebiten umik s tega področja bi lahko povzročil varnostne probleme.

Iskanje lokacij

Glede iskanja lokacij za sprejemno-registracijske center predsednik Skupnosti občin Slovenije Bojan Kontič pravi, da je takšne objekte zelo težko umestiti v prostor. A je iz današnje razprave županov po njegovih besedah lahko zaznati razumevanje, da so lokalne skupnosti del države in da morajo skupaj urejati problematiko, "pred katero smo postavljeni ne po lastni krivdi". Župani so ob tem opozorili, da je treba resorje, ki skrbijo za zagotavljanje varnosti, finančno okrepiti.

Tudi po besedah predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja današnje srečanje kaže na voljo po dogovarjanju, medtem ko so predstavniki občin izražali pričakovanje po aktivnejši komunikaciji. Občinska združenja so po njegovih besedah opozorila, da je varnostna situacija zahtevna, "temu primerno mora država ukrepati tudi skozi proračun".

Na vprašanje, kako bodo vodstva občin prepričala občane, da se v njihovih občinah postavijo sprejemno-registracijski centri, Smrdelj odgovarja, da se da s komunikacijo vse narediti. Če pa bi država uveljavila svojo voljo brez soglasja, pa bi bili "zelo verjetno na strani občanov".

Migranti pešačijo proti madžarski meji - 9
Migranti pešačijo proti madžarski meji - 9 FOTO: AP

Postavitvi ograje na meji s Hrvaško ne nasprotujejo

Postavitvi ograje na meji s Hrvaško pa predstavniki občin ne nasprotujejo. Po Šeficevih besedah je celo nasprotno, saj podpirajo ukrepe, ki so potrebni za ohranjanje situacije pod nadzorom. Dodal je, da tukaj večjih težav ni, poleg tega pa bodo kmalu sprejete spremembe zakona o nadzoru državne meje, kjer bo rešeno vprašanje odškodnin.

Tudi Kontič je potrdil, da v občinah "vse, kar gre v prid temu, da zaščitimo naše državljane, seveda z naklonjenostjo sprejemamo in bomo z razumevanjem tudi sodelovali".

Trenutna varnostna situacija 'bolj ali manj stabilna'

Državni sekretar je orisal tudi trenutno varnostno situacijo, ki je po njegovih besedah "bolj ali manj stabilna". A je treba računati tudi na situacije, ki ne bodo tako ugodne, zato "ne smemo biti naivni" in se moramo nanje pripravljati.

Današnjega srečanja v Izobraževalnem centre za zaščito in reševanje na Igu se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Po njenih besedah je bilo srečanje namenjeno predvsem temu, da se župani še bolj seznanijo z izobraževalnim centrom ter tudi z resolucijo o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
27. 10. 2016 12.37
+2
Naj dodam še to, da ne smemo biti naivni: včerajšnji članek o Romih, ki zahtevajo vodo in elektriko, jasno, zastonj! Vsi migranti in begunci, bodo vse imeli zastonj, pa še streho nad glavo in hrano. Mislim, da se bodo uprli Romi!
kure bedne
27. 10. 2016 12.37
+4
Ni namen naše politike, da zaustavi migranski val, ampak polnjenje lastnih žepov. Že z žico so nekaj manipulirali in na začetku niso hoteli povedati, kje so jo kupili. Čeprav bi jo lahko izdelali v Sloveniji. Migranti so postali en velik biznis.
Transformerji
27. 10. 2016 12.29
+3
Nisem naiven - vem kaj nas čaka, zato sem strašno vesel, da sem star in imam samo enega vnuka! To je egoistična izjava, ampak kaj morem, sveta ne morem spremeniti, zato se za druge ne bom sekiral!
medo90
27. 10. 2016 12.22
+5
Vse begunce pregledat in takoj delat. Imamo avtoceste, 2 tir, sajenje rožic in košenje javih površin............ dela dovolj. Predavanje o naši kulturi in običajih in spoštovanju žensk, pa da vidimo kako bodo še prihajali.
pizzamargerita
27. 10. 2016 09.15
+6
invazija je tudi okupacija! Slovenija je ŽE napadena! Nadzora nad lastno mejo nimamo, po državi se giblje neznano število neznanih ljudi. To so izredne razmere in kličejo k uvedbi vojnega stanja. Vse stare graničarje nazaj pod orožje in naj današnjim mlečnozobcem kavčarjem PS4-jarjem pokažejo, kako se varuje državna meja.... stoj prvič, stoj tretjič... streljam! pika.
medo90
27. 10. 2016 12.19
+3
in mekani pojas uvest................ pa da vidimo
kapljač1
26. 10. 2016 22.21
-1
Kaj se država tolk matra, pa pogovori sem, pa tja. Ko pride čas postavit taborišče, ograditi z ograjo, in nihče razen tam zaposlenih , se na km ne more pribliżat. Se tudi ne sme vedet kaj se tam dogaja. - polžjA farma, za najbolj radovedne.
kapljač1
26. 10. 2016 22.32
-5
Desni župani bodo zavračali kot apriorij. Najti način kako preskočit izsiljevanja, ki bi služila zgolj Janševi uničevalni udeležbi v slovenski družbi
korintos23
26. 10. 2016 20.20
+6
Dajmo denar Makedoniji in Bolgariji za čuvanje meje in migrantov ne bo. Njim pa doma dati za kruh.
BožidarMacur
26. 10. 2016 20.15
+9
Bi reko dolfe: u mojem obdobju niste tako veselo prihajali v nemčijo
korintos23
26. 10. 2016 20.18
+2
Imel je on tudi po drugih državah rajha zbirne centre, Hrvati pa Jasenovac zase, nekaj so jim tudi naši belci vozili.
wolfterier
27. 10. 2016 16.03
+2
Šterntal in Teharje so imeli pa Indijanci,nje...
DAEMONIUM
26. 10. 2016 19.58
+1
zakaj levifasizem ne prenese svojum bralcem danasnje izjave Merklove???? ZAKAJ???? ZAKAJ TAKSNA DVOLICNOST???
korintos23
26. 10. 2016 20.03
+2
korintos23
26. 10. 2016 19.55
+3
Vojne itak ne bo, v Ameriki so v enih državah že začeli voliti, predčasno, črnci in rumeni volijo Trumpa, prav tako siromaki, socialno podhranjeni, kr jim bo on to vrnil ko zmaga.
Skalinada
26. 10. 2016 19.36
+17
To sploh ni res! Folk se dnevno priseljuje - bolj ali manj ilegalno. V nas okolis se vsak teden! Priseli kaksna migrantska druzina. Slovenija priseljevanja NIMA POD NADZOROM, tile politiki s Šeficem na čelu LAŽEJO ali pa zadeve zares nimajo pod nadzorom.
korintos23
26. 10. 2016 19.56
-1
NATO jih tam spodaj bombardira, to smo tudi m i, wilkomen!
pizzamargerita
27. 10. 2016 09.07
+4
Somalija,Eritreja, Niger, Maroko, Alžirija, a??? Ti povem, kaj jih spravilo v dir: DENAR DENAR DENAR, kot se derejo v kamero, kaj hočejo...
NajboljsiBoguniverzuma
26. 10. 2016 19.32
+3
Ne vem zakaj moramo mi postavljati ograjo? Po mojem mnenju, bi morali ukrepati južneje in sicer Bolgari, Romuni, Albanci in Makedonci ter Grki. Smejali smo se Enverju Hoxhi, sedaj pa Evropa počne popolnoma isto.....
wolfterier
27. 10. 2016 16.05
+2
Naša južna meja je Šengenska,nihče ne sme ilegalno čez !!!
alicante123
26. 10. 2016 19.17
+12
Proti nezakonitim migracijam oglašajo ljudje, ki se imajo za največje domoljube, a sami pa ne naredijo nič. Koliko prostovoljcev se trenutno nahaja na naši meji ? Nula ! Ljudje božji, v Bolgariji imajo dnevno na terenu 800 prostovoljcev (člani strank, člani raznih društev, navijaške skupine, bivši vojaki in policaji...), ti pomagajo policiji pri nadzoru meje in lahko jih vpokličejo še 30.000. Na Madžarskem so ustanovili celo lokalno milico. Edina naloga teh ljudi je, da stojijo na neki točki in javijo policiji, da tam hodijo migranti. Zadovoljna je policija in zadovoljni so lokalni prebivalci ob meji, saj ni sprehajanja migrantov po vaseh in ni tatvin.
lodz68
26. 10. 2016 19.26
+1
ne kokodakaj.....kje ti bo en ki dela 8 do 9 ur v fabriki ali kje drugje šel še poznej na cesto ??? daj zamisli se malo kake neumnosti pišeš.Naj grejo na cesto tisti birokrati ki nimajo kaj za delat....glede bolgarije pa se mi zdi da komaj čakajo migrante da jim poberejo še zadnji denar kaj ga imajo pri sebi
Animal_Pump
26. 10. 2016 19.41
+16
Ma dej lodz68...koliko je brezposelnih, pa unih na socialni, ki imajo cele dneve čas, pa skoz nabijajo kaj bi jim delal, pa ne vem kaj še vse(itak se ve, da samo tukaj na netu)...ko vam bodo pa po bajtah hodili boste pa cvilili. Jaz grem takoj pa delam tud po 10 ur ali včasih še več v gozdu, si sigurno fraj vzamem takrat, ko bodo masovne migracije...sam tukaj v naši državi je problem ljudi dobit...oziroma problem je skupaj stopit. Včasih so tudi delal po fabrikah...pa,ko je okupator prišel v našo deželo, so brez premisleka zgrabili za orožje. Danes pa...jaz ne morem...ker delam... po bajti se mu pa ilegalci sprehajajo.
lodz68
26. 10. 2016 21.31
-3
Animal-glej moje mišlenje je da ljudje ne moremo poskrbet za vsak zadevo.Tu nastopi država,zato imamo policijo in vojsko.Od tistih na socialni pa ne pričakuj dosti ti morajo v gostilni sedet.Zato plačujemo davke.Ne moremo mi skrbet za neki red ,ljudje bojo pa v tujino hodili na misije,jedli makarone in se redili.Tega preprosto ne morem razumet kako si predstavljate da bojo neke masovne migracije,ja kaka država pa smo če lahko v državo vstopi 3 ali pa 5 tisoč ljudi ??????
Bolfenk2
26. 10. 2016 18.43
+21
Kje so bile ograje in žica lani ko so stotisoči nekaznovano pregazili slovensko mejo.
srebrnibreg
26. 10. 2016 18.47
+1
Sunshine73
26. 10. 2016 18.47
+9
Bravo no viš še en dokaz več, da so k nam in preko nas vstopali in izstopali nezakonito ...
srebrnibreg
26. 10. 2016 18.56
+6
Za časa Jože ključavničarja se tega ne bi moglo goditi.
Sunshine73
26. 10. 2016 18.59
+5
Seveda, da se kaznuje ... pojdi ti v Avstijo brez veljavnega osebnega dokumenta, pa da vidimo potlej ... se boš hitro pojavil kot v arestu !!
srebrnibreg
26. 10. 2016 19.06
-2
Sun- v tem primeru me ne spustijo v Avstrijo ne pa, da me kaznujejo.
JApajaDAja
26. 10. 2016 18.38
+11
zakaj naši eu posranci in cerar nikoli ne poročajo v dz o smernicah , zakonih in sklepih v eu parlamentu, ki jih kot po tekočem traku sprejemajo v "imenu slo naroda"?!
korintos23
26. 10. 2016 18.25
-2
NATO je haral in še hara tam spodaj, potem se pa tudi dohaja da jin nekaj ubožcev pride v EU!
srebrnibreg
26. 10. 2016 18.26
+6
Še sreča, da imamo Vladeka. Ta pa kavbojem gvinte reže.
korintos23
26. 10. 2016 18.27
+0
Si lahko zamisliš kako bi svet izgledal da v Rusiji vlada Jelcin?
srebrnibreg
26. 10. 2016 18.28
+4
korintos23
26. 10. 2016 18.29
+2
korintos23
26. 10. 2016 18.24
+2
Trump pravi da bo vojna, jaz bom ziher partizan, kaj pa vi?
JApajaDAja
26. 10. 2016 18.28
+4
korintos23
26. 10. 2016 18.29
+7
Vsak je okupator kdor napade mojo domovino!!!
srebrnibreg
26. 10. 2016 18.32
+12
Uf kak si želim, da bi Trump zmagal. To bi bil cirkus po svetu.
JApajaDAja
26. 10. 2016 18.39
+8
našo domovino najbolj napadajo slo politiki-tu in v eu!
pizzamargerita
27. 10. 2016 09.12
+3
invazija je tudi okupacija! slovenija je ŽE napadena! Nadzora nad lastno mejo nimamo, po državi se giblje neznano število neznanih ljudi. To so izredne razmere in kličejo k uvedbi vojnega stanja. Vse stare graničarje nazaj pod orožje in naj današnjim mlečnozobcem kavčarjem PS4-jarjem pokažejo, kako se varuje državna meja.... stoj... streljam. pika.
murinar
26. 10. 2016 18.22
+9
hrvati jih namerno spuščajo v Slovenijo!
srebrnibreg
26. 10. 2016 18.23
+6
Kaj bodo pa z njimi? Čim prej jih poslati naprej v Nemčijo kjer jih Merklca vabi k sebi.
korintos23
26. 10. 2016 18.24
+2
Sunshine73
26. 10. 2016 18.43
+9
NAJBOLJŠ JE BILO KO SO HRVAŠKI POLICISTI PONOČI K NAM STRPALI CEL BATALJON IZBEGLIC IN REKLI, DA JIH NISO ONI :))) JA KDO DRUG JIH, PA JE SEJ JIH JE NAŠ POLICIJSKI HELIKOPTER POSNEL S TERMOVIZIJSKO KAMERO :)))
tedoVV2HCmedo
26. 10. 2016 18.17
+23
Muslimani se že kotijo pri nas kot gobe po dežju.
Sunshine73
26. 10. 2016 18.40
+11
pizzamargerita
27. 10. 2016 09.14
+3
imamo žal že tudi lepo zarejeno "domačo" musli bazo, takih s šenkanim državljanstvom.
BildiTheEmperor
26. 10. 2016 18.09
+15
V Nemčiji imate primere da prejema nek migrant socialne prejemke za 4 žene in 22 otrok! A tak da bo delal in živel od svojega dela?!
korintos23
26. 10. 2016 18.22
-3
Če je to res, da vse to ima, potem pa mora prekleto dosti delati! Ti bi to vkup spravjo?