Slovenija

FOTO: Ekološki in humanitarni: z odpadnimi izdelki lahko pomagajte otrokom do spremljevalca

Ljubljana, 12. 03. 2015 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
90

Veliko otrok živi na pragu revščine, mnogi med njimi se soočajo tudi s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki jih še dodatno izrivajo iz družbe. Ti otroci na letovanjih potrebujejo pomoč spremljevalca, ki stane okoli 450 evrov, česar starši ne morejo plačati. Zdaj imate priložnost, da jim pomagate.

Otroci, ki živijo na pragu revščine, so pogosto tarče zbadanja sovrstnikov. Mnogi zaradi razmer doma, zaradi nemočnega opazovanja stiske staršev in pomanjkanja, ki so ga deležni, razvijejo različne čustvene in vedenjske motnje. Število otrok s takšnimi motnjami narašča, s tem pa tudi število tistih, ki potrebujejo podpro za razvoj. V projektu Botrstvo v Sloveniji, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, socialno ogroženim otrokom pomagajo že vrsto let, pozornost pa še posebej usmerjajo na najbolj šibke med njimi.

Glasnica pravic otrok in snovalka projekta Botrstvo v Sloveniji Anita Ogulin in direktor podjetja Gorenje Surovina Jure Fišer.
Glasnica pravic otrok in snovalka projekta Botrstvo v Sloveniji Anita Ogulin in direktor podjetja Gorenje Surovina Jure Fišer. FOTO: Damjan Žibert
To niso razvajeni, neprilagojeni otroci. To so otroci, ki potrebujejo pomoč pri vključevanju. Anita Ogulin

Otroci s čustvenimi težavami so potisnjeni na rob družbe, deloma zato, ker imajo starši premalo denarja, da bi jih vključili v različne dejavnosti, deloma pa zato, ker imajo ti otroci zelo slabo samopodobo, saj jih je močno zaznamovala revščina. To so otroci z učnimi težavami, otroci z motnjami avtističnega spektra, otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter otroci z motnjami v duševnem razvoju. Ti otroci potrebujejo posebno podporo in pomoč, da se jih vključi v družbo in se jim omogoči primerna socialna interakcija.

Več kot 200 otrok, ki potrebuje pomoč spremljevalca

To je izjemno vzgojna akcija, saj lahko otroke s to akcijo naučimo, kako pomembno je ločevati odpadke in da smo s temi dejanji lahko v pomoč sočloveku. Ta akcija ima velik potencial, saj je hkrati ekološka in hkrati humanitarna. Organizatorji akcije

Prav tu je ključna vloga spremljevalca, saj delo s takšnimi otroci zahteva delo ena na ena. En spremljevalec za 10 do 11 dni letovanja stane okoli 450 evrov, pravi Anita Ogulin z ZPM Moste-Polje. "V okviru naših organiziranih prostočasnih
dejavnosti si ves čas prizadevamo za enake možnosti vseh otrok. Ugotavljamo, da so še posebej prikrajšani prav otroci z različnimi motnjami, ki potrebujejo dodatno pozornost in pomoč,"
opozarja Ogulinova. V projektu Botrstvo je vključenih nekaj nad 4000 otrok, od tega jih je več kot 200 otrok z motnjami v duševnem razvoju, ki so stigmatizirani in prikrajšani za te dejavnosti.

Ves zbrani denar bo šel tem otrokom oziroma za njihove spremljevalce, kar bo več sredstev zbranih, pa jih bodo namenili za svetovalnico v Ljubljani in Mariboru, ki bo na voljo tem otrokom in njihovim staršem. "Starši in otroci nimajo sogovornika, ki bi jim pomagal, svetoval. Te svetovalnice so zato zanj ključne," poudarja Ogulinova in dodaja, da imamo sedaj odlično priložnost, da ne pomagamo zgolj z denarjem, pač pa vložimo svoje delo in poiščemo odpadke doma ter jih odnesemo na zbirna mesta.

Pobrskajte po domu in na eno od zbirnih mest prinesite pokvarjene naprave.
Pobrskajte po domu in na eno od zbirnih mest prinesite pokvarjene naprave. FOTO: Thinkstock

V njihovih prizadevanjih jih je podprlo tudi podjetje Gorenje Surovina, s katerim organizirajo akcijo Čisto veselje. S humanitarno akcijo zbirajo sredstva, s katerimi bodo pomagali otrokom s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz družin v stiski. Sredstva bodo namenjena otrokom, ki niso bili še nikjer vključeni in so že del projekta Botrstvo. Če bo sredstev dovolj, pa bodo pomoč širili še na druge otroke.

Zaradi čistega veselja za čisto veselje drugih ljudi!

Namen Botrstva je zmanjšanje socialne izključenosti zaradi revščine in omogočanje boljših pogojev za zdrav razvoj, izobraževanje, odkrivanje in razvoj talentov ter s tem spodbudno preživljanje otroštva.

Akcija bo potekala med 16. in 21. marcem, v sklopu akcije pa se bodo zbirale odpadne surovine na več kot 30 lokacijah po Sloveniji. Zbran material se bo ovrednotil, izkupiček pa bo namenjen za letovanje otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. Svoj prispevek lahko odda vsak, tako da odpadne surovine pripelje na eno izmed lokacij. Kaj zbirajo? Električno in elektronsko opremo, jekleni odpad ter odpadni papir.

Humanitarno akcijo zbiranja odpadnih surovin podpira tudi Anina zvezdica, kjer pozivajo vse, da pobrskamo po svojih domovih in na zbirna mesta prinesemo čim več izdelkov.
Humanitarno akcijo zbiranja odpadnih surovin podpira tudi Anina zvezdica, kjer pozivajo vse, da pobrskamo po svojih domovih in na zbirna mesta prinesemo čim več izdelkov. FOTO:
V tokratni akciji lahko pomagate z odpadnim materialom.
V tokratni akciji lahko pomagate z odpadnim materialom. FOTO: Damjan Žibert

Projekt Botrstvo ima zelo pomembno poslanstvo. Preko Botrstva je vse pogosteje otrokom omogočeno osnovno preživetje, poleg tega pa tudi vključevanje v plačljive šolske in izvenšolske dejavnosti in organiziran prosti čas. V Sloveniji je vedno več otrok, ki so vključeni v običajne osnovne šole, vendar zaradi čustvenih in vedenjskih motenj pogosto potrebujejo dodatno pomoč. To so otroci s težavami, kot so hiperaktivnost, različne oblike avtizma ter motnje koncentracije. Prav zaradi svoje posebnosti so ti otroci pogosto izključeni iz organiziranih prostočasnih aktivnosti ter s tem druženja z vrstniki, saj njihove težave zahtevajo dodatnega vzgojitelja, ki ga običajno morajo plačati starši sami. Za družine, ki živijo v revščini, je to prevelik zalogaj, saj težko krijejo že osnovne življenjske stroške.

Spodbuda za sodelujoče:
Ob predaji odpadnih surovin sodelujoči prejme kuponček, s katerim se uvrsti v nagradno žrebanje za male gospodinjske aparate Gorenje.

Če se priključite akciji Čisto veselje, bo ZPM z vašo pomočjo tem otrokom omogočila vključevanje v organizirana letovanja, zimovanja in tabore, hkrati pa bodo poskrbeli tudi za potrebno strokovno pomoč na počitnicah. Otroci s čustvenimi in vedenjskimi stiskami potrebujejo spremljevalca, da mu pomaga, da se lahko vključi v različne dejavnosti. Tudi ti otroci imajo pravico, da razvijejo svojo močno področje. Tako jim bodo omogočene enakovredne možnosti za razvoj ali kot pravijo pobudniki akcije: "Pričarali jim bomo čisto veselje!"

Akcijo podpirajo tudi znani Slovenci.

Sredstva lahko tudi nakažete

Lahko pa sredstva darujete tudi neposredno z nakazilom na zbirni transakcijski račun: ZPM LJUBLJANA MOSTE-POLJE, Proletarska 1, 1000 Ljubljana; IBAN: SI56 3300 0000 1303 865 (Hypo Alpe Adria), BIC: HABSI22, Sklic: SI00 455, Koda namena:CHAR, Namen: Čisto veselje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plan9
13. 03. 2015 01.58
...imamo cel kup prezaposlenih v državnih firmah in naj lepo gredo za spremstvo, drugače je pa tako, če ne bi bilo revnih, tudi bogatih ne bi bilo, več je revnih, bolj so drugi bogati, za revne otroke in starše, ki ne morejo plačevati osnovno oskrbo za otroka, se mora trgati od plač vodilnim v javnih služba, dokler se situacija ne popravi, v državnih firmah NI regresa, NI dobička za zaposlene...
496344
12. 03. 2015 18.52
+4
Defenitivno nic nimam proti tem akcijam in pomagam po svojih moceh..Ampak za elito je denar,za otroke ga pa nikoli ni...In kje so tisti"za otroke se gre"?Zdaj so pa vsi tiho..Banda pokvarjena...
komunjara 1
12. 03. 2015 17.48
+2
vozijo nas vozijo...... ojoj kak nas vozijo......z vlakom v evropo......po razburkanem morju........ dimicova jim lahko bazen odstopi...... cankarjeva lahko izplaca 50 spremljevalcev....... borat itaq siromak s 5k na mesec ne more nic....... cmerko jim lahko svetuje glede davka in pravnih zadev.volontersko........
Slovenija tone
12. 03. 2015 16.45
+0
Pa pejte vi fehtat vlado in državn zbor. Oni vam dajejo denar za projekte. Pa magari udarite po mizi. Aja, seveda, se ne upate, ker se bojite za svoje stolčke. Mi je sedaj jasno.
Redtka
12. 03. 2015 16.05
+3
Za BRUNSKOLETOVO in MUSARJEVO so takoj našli za vsako 40 000 evrov letne pomoči na Rdečem Križu...
Redtka
12. 03. 2015 16.25
+3
Drgač so pa tam delili dobiček, delovna mesta, visoke plače in celo 100 tisočake za odpravnine....Gnara pa ni..,
helvecijaner
12. 03. 2015 15.13
+0
Otrokom in sebi boste pomagali ko neboste več levih vlad volili pač pa desno in gospodarstvu pomagali v zagon. Levaki in JU sindikati.študentsko delo in priviligirane penzije so pa ravno obratno od tega kar si narod želi. Nebom za nikakršno pretvezo zbiral stare šare ,da se bo še bolj ustvarjalo reveže in socijalne slučaje.
maneno48
12. 03. 2015 15.04
-2
nej se tale starka že odstrani od državnega proračuna, sigurno ima dobro penzijo, zdej pa še tlle zajeda uboge, lačne otroke !
ONniON
12. 03. 2015 14.55
+0
Leta 2009 je bilo pod pragom revščine 11,3 % prebivalstva socialno izključenih je bilo 17,1 % , zadnji podatki za leto 2013 kažejo pa 20,5 % socialne izključenosti in 14,5 % ljudi pod pragom revščine
lotmerzanec
12. 03. 2015 14.42
+10
Za otroke ni je pa za razne pogodbe v visokih vrstah!! Sramota politiki dobivajo na stotisoče evrov za otroke pa bomo zbirali zamaške in donirali??
soba666
12. 03. 2015 14.40
+0
je rekel danes Dobovšek, na komisiji na ... in enakopravnost in peticije, da je nasilje in revščina v družinah posledica nedela oziroma, ker ljudje nimajo dela, in pride do vsakršnega nasilja od zunaj, znotraj, torej kaj čmo narest, delo osvobaja velike in male - dajte ljudem delo, ne pa samo zakone pisat, ki jih sami ne spoštujete in izvajate, najbolj pa me nasmejijo etični in moralni
Redtka
12. 03. 2015 14.38
+3
Tisti Gulazni MRAMORJU, CERARJU ..Kulturnkom pejte fehtat pa tistim, ki KOSOVSKIM Trebuharjem delijo socijalo, stanovanja in use zastojn...da vas sram ni..
Verbena
12. 03. 2015 14.29
+12
Kako hitro se pokaže dvoličnost ljudi!!..kje je sedaj ta "koalicija za otroke se gre"???....očitn jih samo presnet moti, če bi enemu istospolnemu paru v desetih letih uspel posvojit enga otroka, a takale resnične zgodbe..jih prav nč ne motjo...hallo...za otroke se gre in to iz dvospolnih družin!!!.....ki so odrinjeni, brez možnosti......
Mil?007
12. 03. 2015 14.29
A nebi začeli raje nabor iz nato izbor primernih prostovoljnih spemljevalcev med študenti pedagogi in podobnimi, ki naj se jim to všteje v delovne izkušnje, kot pa še eno nabiranje denarja in plačevanje spremljevalcev. Človek bi pričakoval, da se pobudnika take akcije prvi prijavijo za take prostovoljne spremljevalce. Ma samo dnar jim gre po glavi.
Against
12. 03. 2015 14.27
+11
Evo, katolibani, namesto, da preganjate geje, to vam je prilika - za otroke gre.
UkaPitka
12. 03. 2015 14.20
+5
Redno plačujem prispevke, to je vse kar zmorem darovati.
UkaPitka
12. 03. 2015 14.37
+2
UkaPitka
12. 03. 2015 14.37
+2
ONniON
12. 03. 2015 14.20
+1
revščine še ni bilo nikoli tako veliko in razširjeno po osamosvojitvi kot je zadnja leta , recimo v devedesetih je pod pragom revščine živelo nekaj čez 11 % prebivalstva , socialno izključenih je bilo velik manj, podatki za leto 2014 bodo še slabši kot za leto 2013, ki so prav tako slabi
DarthMalgus
12. 03. 2015 14.13
+13
A bodo tisti z velikimi honorarji kaj darovali? Samo vprašam.
abigail
12. 03. 2015 14.11
+2
Vsekakor, prispevala bom. Ampak bognedaj, da vržete denar preč za kakšen nov referendum!
GEneRaL0007
12. 03. 2015 14.03
+1
deathbite
12. 03. 2015 14.00
+11
sekta bo državi vrnila denar od prejšnjega zavoženega referenduma, pa se bo morda kaj našlo tudi za otroke. Država meče denar skozi okno, ko gre za dobrobit politikov in njim bližnjim. Ko gre za državljane je vsakega centa škoda. Žalostno, da moramo državljani zbirati za najbolj ranljive in ogrožene v tej družbi!