Slovenija
Oglas

Imate težave s sklepi in bi radi ostali aktivni?

Ljubljana, 25. 11. 2014 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri (športnih) poškodbah in drugih težavah s sklepi, lahko pripomorete k hitrejšemu okrevanju in vsakodnevnim aktivnostim z ortopedskimi opornicami nemškega podjetja medi.

Poškodbe sklepov so zelo pogoste, še posebno pri športnih aktivnostih, ko je obremenitev sklepov zelo povečana. Naj gre za akutne (zlome, zvine, izpahe) ali kronične (obraba hrustanca, vnetja zaradi (pre)obremenitve sklepa) poškodbe, si lahko pomagate s široko izbiro ortopedskih opornic nemškega podjetja medi.

Kako opornice delujejo?

Bistvo vsake opornice je pomoč pri stabilizaciji in razbremenitev sklepa. Glede na vrsto poškodbe, prizadetost in vsakodnevne obremenitve sklepa, lahko opornice razdelimo na tri različne tipe:
• bandaže: kompresijske opornice, ki nadomeščajo povoje
• kompresijske opornice, ki prispevajo k večji razbremenitvi sklepa in dodatno podprejo sklep na anatomsko pomembnih mestih
• opornice, ki preprečujejo, oziroma omejujejo gibanje sklepa v določeno smer (pokrčenje, stegnjenje, zasuk navzven, navznoter)

Primer treh različnih tipov opornic za kolenski sklep: bandaža medi 601, kompresijska opornica Genumedi <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/genumedi-2" target="_blank"> (več ...)</a> in vrhunska opornica za hude poškodbe kolenskih vezi medi M.4s <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/m-4s" target="_blank"> (več ...)</a>
Primer treh različnih tipov opornic za kolenski sklep: bandaža medi 601, kompresijska opornica Genumedi <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/genumedi-2" target="_blank"> (več ...)</a> in vrhunska opornica za hude poškodbe kolenskih vezi medi M.4s <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/m-4s" target="_blank"> (več ...)</a> FOTO:

Bandaže

Bandažo preprosto potegnemo čez oboleli sklep in jo lahko nosimo cel dan. Uporabljamo jih pri blagem otekanju (vnetju), poškodbah in zmernih bolečinah v sklepih. Bandaže zmanjšajo otekanje, pospešujejo prekrvitev in delovanje proprioceptorjev*, nudijo blago dodatno stabilizacijo in zmanjšujejo bolečino v sklepih. Pomembno je, da so narejene iz kompresijskih materialov, ki dihajo in so oblikovane tako, da se ne zažemajo v mehka tkiva.

*Proprioceptorji so živčni končiči, ki zaznavajo in pošiljajo možganskim centrom relativni položaj, gibanje in pospeševanje telesa, oziroma delov telesa (sklepi, mišice)

Bandaže za koleno, gleženj in komolec nemškega podjetja medi so narejene iz kakovostnega kompresijskega pletiva s predeli v sklepu, ki preprečujejo zažemanje
Bandaže za koleno, gleženj in komolec nemškega podjetja medi so narejene iz kakovostnega kompresijskega pletiva s predeli v sklepu, ki preprečujejo zažemanje FOTO:

Kompresijske opornice

Kompresijske opornice so narejene iz močnejših kompresijskih materialov in imajo na določenih mestih všite silikonske blazinice. Uporabljamo jih pri večjih obremenitvah prizadetega sklepa (šport, težje fizično delo) in jih moramo odstraniti pri daljšem počitku. Ne smemo jih nositi ponoči. Tudi te potegnemo ali pa jih ovijemo in z ježki pritrdimo čez oboleli sklep. Primerne so za uporabo po zmernih poškodbah, obolenjih in določenih kirurških posegih. Kompresijsko pletivo in všite blazinice zmanjšajo otekanje, pospešujejo prekrvitev in delovanje proprioceptorjev, nudijo dodatno stabilizacijo in zmanjšujejo bolečino v sklepih. Narejene so iz kompresijskih materialov, ki dihajo in s tem preprečijo pregrevanje sklepa. Ne smejo se zažemati v mehka tkiva. Pomembno je, da so blazinice postavljene na anatomsko primernih mestih, saj le tako dosežemo pravilno delovanje opornice.

Genumedi PT (za pravilno vodenje pogačice) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/genumedi-pt" target="_blank"> (več ...)</a>, Levamed (gleženj) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice-za-glezenjstopalo/levamed-2" target="_blank"> (več ...)</a>, Achimed (poškodbe ahilove tetive) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/achimed" target="_blank"> (več ...)</a>, Lumbamed basic (ojačan križni pas), <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/lumbamed-basic" target="_blank"> (več ...)</a>, Epicomed (komolec) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/epicomed" target="_blank"> (več ...)</a>, Manumed active (zapestje) <a href = "ttp://www.mitral.si/trgovina/opornice/manumed-active" target="_blank"> (več ...)</a>
Genumedi PT (za pravilno vodenje pogačice) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/genumedi-pt" target="_blank"> (več ...)</a>, Levamed (gleženj) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice-za-glezenjstopalo/levamed-2" target="_blank"> (več ...)</a>, Achimed (poškodbe ahilove tetive) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/achimed" target="_blank"> (več ...)</a>, Lumbamed basic (ojačan križni pas), <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/lumbamed-basic" target="_blank"> (več ...)</a>, Epicomed (komolec) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/epicomed" target="_blank"> (več ...)</a>, Manumed active (zapestje) <a href = "ttp://www.mitral.si/trgovina/opornice/manumed-active" target="_blank"> (več ...)</a> FOTO:

Posebne lastnosti kompresijskih opornic nemškega podjetja medi
Posebne lastnosti kompresijskih opornic nemškega podjetja medi FOTO:

Opornice, ki preprečujejo (omejujejo) gibanje sklepa

Takšne opornice uporabljamo pri resnih poškodbah in obolenjih sklepov. Po navadi je takšna opornica sestavljena iz dveh stranskih letev ali stabilizacijskega (napihljivega) materiala in trakov na ježke, ki preprečujejo zasuk sklepa, običajno kolena ali gležnja (stopala) navzven ali navznoter. Lahko imajo nastavljiv kot upogibanja, ki ga prilagajamo glede na stopnjo rehabilitacije. Kolenske opornice so zelo priporočljive za smučarje z nestabilnimi, oziroma že poškodovanimi kolenskimi vezmi, saj so obremenitve kolen pri smučanju zelo velike. Zakaj bi tvegali ali pa se popolnoma odpovedali smučarskim užitkom, če imate na voljo rešitev, ki vam bo omogočila sproščeno gibanje.

protect.4 (opornica za koleno) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/protect-4" target="_blank"> (več ...)</a>, protect.Air ROM Walker (škorenj za gleženj in stopalo) (več…) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/protect-air-rom-walker" target="_blank"> (več ...)</a>, medi 4C flex (hiperekstenzijska opornica za hrbtenico)
protect.4 (opornica za koleno) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/protect-4" target="_blank"> (več ...)</a>, protect.Air ROM Walker (škorenj za gleženj in stopalo) (več…) <a href = "http://www.mitral.si/trgovina/opornice/protect-air-rom-walker" target="_blank"> (več ...)</a>, medi 4C flex (hiperekstenzijska opornica za hrbtenico) FOTO:

Ortopedske opornice podjetja medi so na voljo v poslovalnicah Sanolabor d.d. in drugih specializiranih trgovinah ter posameznih lekarnah.

Mitral d.o.o.
T 059 952 182
info@mitral.si
www.mitral.si
www.facebook.com/mitral.si

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1