Slovenija

Informacijska pooblaščenka na ustavno sodišče: o elektronskih komunikacijah hranijo preveč podatkov

Ljubljana, 05. 03. 2013 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad informacijske pooblaščenke je vložil zahtevo za oceno ustavnosti določb o obvezni hrambi podatkov o prometu elektronskih komunikacij. Določbam XIII. poglavja Zakona o elektronskih komunikacijah očitajo, da so v neskladju z načelom sorazmernosti in v nacionalno pravo prenesene evropske direktive.

Telefoniranje
Telefoniranje FOTO: Reuters

Informacijska pooblaščenka je zahtevala oceno ustavnosti določb o hrambi podatkov o elektronskih komunikacijah.
Določbam iz XIII. poglavja Zakona o elektronskih komunikacijah očitajo, da so v neskladju z načelom sorazmernosti in v nacionalno pravo prenesene v nasprotju z vsebino Direktive 2006/24/ES z dne 15. marca 2006.

Kot pojasnjujejo na uradu Nataše Pirc Musar, se po sporni določbi hranijo podatki o prometu in lokaciji ter z njimi povezani podatki, ki določajo naročnika ali uporabnika javne komunikacijske storitve. Ti podatki se shranijo o slehernem telefonskem klicu, vključno z govornimi klici, govorno pošto, konferenčnimi ali podatkovnimi klici, dopolnilnimi storitvami, vključno s preusmeritvijo in predajo klica, pošiljanjem sporočil in multimedijskimi storitvami, vključno s storitvijo kratkih sporočil, nadgrajenimi medijskimi storitvami in multimedijskimi storitvami. Prav tako se ti podatki shranijo pri dostopu do interneta, elektronske pošte in uporabi telefonije prek internetnega protokola.

Urad ocenjuje, da je ukrep nesorazmeren, saj prizadene slehernega, ki uporablja elektronska komunikacijska sredstva, ne glede na to, da se v celoti ravna po pravu in ne krši nobenega prepisa.

Menijo, da je zakonodajalec uredil obdelavo osebnih podatkov na način, ki ni skladen s pravno državo. Z absolutističnim pristopom k regulaciji podatkov, ki se hranijo, pa je posegel tudi v pravice posameznikov, ki se nanašajo na tajnost pisanj, svobodo izražanja in svobodo gibanja, in to na način oziroma z intenziteto, ki se na drugi strani ne odraža v boljši raziskanosti (hujših) kaznivih dejanj, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot še razlagajo, je bil namen Direktive 2006/24/ES resda v vzpostavitvi obveznosti hrambe določenih podatkov, ki jih obdelujejo operaterji, vendar naj bi se posegi države v tako shranjene podatke omejili le na namen preprečevanja, preiskovanja, odkrivanja in pregona hudih kaznivih dejanj, kakor jih opredeljuje nacionalna zakonodaja vsake od držav članic.

Sporna zakonska določila pa od tega močno odstopajo, saj se ti podatki hranijo za potrebe kazenskih postopkov brez omejitev na huda kazniva dejanja, za namen obrambe države in za namene zagotavljanja nacionalne varnosti in ustavne ureditve ter varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države, kot jih določata zakona, ki urejata obrambo države in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, opozarjajo.
Urad informacijske pooblaščenke je ustavnemu sodišču predlagal začasno zadržanje izvajanja spornih določb, kot pravijo, upajo na na zmago človekovih pravic nad zahtevami represivnega državnega aparata.

Sicer so ukrep kot sporen že prepoznala ustavna sodišča Nemčije, Romunije, Češke in višje sodišče Irske.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nagasaki
06. 03. 2013 08.18
-1
Bravo Nataša in urad. Še se najde kdo ki razmišlja trezno i se celo vpraša zakaj smo že morali prepisati in sprejeti ta zakon!
kordiljere
05. 03. 2013 18.45
-1
Slo.vstaja- Jansa ni dvigoval ddv,tvoji ga pa sedaj bodo,pa se marsikaj se bo zgodilo,vse kar bo rekel vas pentagon iz murgelj.
wolfterier
06. 03. 2013 15.45
+1
Ko Janša ni več premier,vstajnikom ne bo več vstal...
kordiljere
05. 03. 2013 18.43
-1
Slo.vstaja- sedaj pa ze zapri tvoj kljun. Kaksen clovek si ti ? Samo Jansa,pa Jansa, najvecji zolc stresas na njega. Najboljsi je bil do sedaj. Sedaj se pa kalvarija sele zacenja. Bolje,da se umaknes.
-1
Janša je prisluškovalni lopov in išče zaslužek z
robinud@volja.net
05. 03. 2013 13.55
+0
Vsaj en(a) v JU, ki dejansko dela. Čestitke.
blackpanther82
05. 03. 2013 13.39
+3
Vlada RS vse vidi in vse ve
+1
Skopušnik
05. 03. 2013 13.37
-3
Zelo očitno je da se informacijska pooblaščenka ukvarja z vsem kar je možno da le opraviči svoj obstoj in finančni delež iz proračuna... Vrhunska poteza naše pooblaščenke je vsekakor omejitev googla pri mapah sprehajanja po ulicah (street view)... praktično vsak kotiček sveta je gor, od pentagona do saharske ceste, samo naša država je en bananastan ki to prepoveduje... pa da vam namignem zakaj to škoduje... marsikateri turist si najprej pogleda mesto po googlu, hotel si ogleda kako dejansko izgleda in potem se odloči za obisk... mi pa imamo ljubljano pokrito z nekaj panoramskimi slikami in to je to.... bolano vendar resnično...
wolfterier
06. 03. 2013 15.51
+1
Ne počnem nič takega,da bi potreboval zamaščeno varuhinjo.Rabim le enega varuha,ki bi me veroval pred temi varuhi,ki za svoje blefiranje molzejo naš denar.