Slovenija

Inšpekcija ne more ukrepati

Mežica/Ljubljana, 15. 03. 2007 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./V.Ć.
Komentarji
16

Mežiško podjetje, ki izdeluje onesnaženo mivko, so obiskali inšpektorji, dokazi pa izginjajo.

Še včeraj so nam v mežiškem podjetju RSMC - Gradbeni materiali d.o.o. zagotavljali, da se njihova mivka uporablja zgolj v gradbeništvu. Kot dokaz so nam posredovali napis na vrečah s peskom, na katerem naj bi bilo natiskano besedilo o uporabi "za malto in betone". >>>

V svoji današnji izdaji pa je Delo razkrilo, da so na spletni strani podjetja s tehničnega lista za izdelek "gradbena mivka - fini pesek zrnavosti 0-1 mm", na kateri je v rubriki o uporabnosti pisalo tudi, da je pesek med drugim namenjen "za športna igrišča", umaknili sporni del besedila. Umik besedila se je zgodil včeraj v nekaj urah, to pa postavlja na laž izjavo direktorice RSMC - Gradbeni materiali Suzane Fajmut Štrucl, ki je v minulih dneh zagotavljala, da so mivko reklamirali izključno za gradbene namene.

Tehnični list pred posegom: Uporaba tudi 'za športna igrišča (odbojka na mivki)...'
Tehnični list pred posegom: Uporaba tudi 'za športna igrišča (odbojka na mivki)...' FOTO:
Tehnični list po posegu: V rubriki 'uporabnost' je izginil del besedila, da je mivka namenjena za športna igrišča...
Tehnični list po posegu: V rubriki 'uporabnost' je izginil del besedila, da je mivka namenjena za športna igrišča... FOTO:

Ne čutijo se odgovorne

"Ne počutimo se odgovorne in ne verjamemo razlagi rezultatov analiz, ki so jih opravili na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo," je za 24ur povedala direktorica podjetja Fajmut Štruclova.

Svoje stališče je podkrepila s pisno izjavo dr. Uruša Herleca s Fakultete za naravoslovje in tehnologijo, v katerem ta meni, da zdravje otrok, ki so se igrali z mivko, ni bilo ogroženo. Priznava sicer, da ima mivka "nekoliko povišane vsebnosti svinca, cinka in kadmija". "Kolikor vemo, je širša okolica Celja s cinkom, kadmijem in svincem ter nekaterimi drugimi minerali zelo obremenjena," je zapisal Herlec, ki ga zanima, kdo in kako je odvzel vzorec ter kako so bile narejene analize. "Možnost je, da so v analiziranih vzorcih te prvine tudi iz industrijskega okolja mesta Celje."

"Gre za zelo neinformirano osebo," na Herlecove trditve odgovarja direktor celjskega Zavoda za zdravstveno varstvo dr. Ivan Eržen. "V Celju smo analizirali več peskovnikov. V tistih, kjer je mivka iz rečne struge, ni bila ugotovljena prekomerna obremenjenost s svincem in kadmijem, medtem ko so bili peskovniki z mivko iz Mežice močno obremenjeni. Kako bi omenjeni strokovnjak razložil to razliko?" pravi Eržen in poudarja, da ima zavod ustrezno akreditacijo za jemanje vzorcev, kar zagotavlja visoko stopnjo strokovnosti.

Inšpektorica nima podlage za ukrepanje

Na dogajanje se je danes odzval tudi Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem. Kot navajajo, problem onesnaženja okolja s težkimi kovinami ni nov, še posebej ne za ljudi, ki živijo v zgornji Mežiški dolini. V okviru svojega dela zato že več let ljudi seznanjajo s preventivnimi ukrepi, pogrešajo pa večji posluh države za celovit pristop pri reševanju tega problema. Kot je znano, je onesnaženje okolja s svincem in kadmijem v zgornji Mežiški dolini posledica dolgoletnega rudarjenja v tamkajšnjem rudniku.

Danes so se v Mežico odpravili okoljski in tržni inšpektorji, ki naj bi preverili, kako v podjetju spoštujejo zakonodajo. Po opravljenem pregledu so inšpektorji za okolje ugotovili, da ne gre za nedovoljeno predelavo odpadkov. "Iz česar izhaja, da inšpektorica za okolje nima pravne podlage za ukrepanje," so sporočili iz ministrstva za okolje. Inšpektorica je ugotovila, da ima podjetje RSCM - Gradbeni materiali z vlado sklenjeno koncesijsko pogodbo za gospodarsko izkoriščanje mineralne surovine.

Medtem ko okoljska inšpekcija nima podlage za ukrepanje, pa tržna inšpekcija nadaljuje s svojim delom. Že v sredo so z zdravstvenega inšpektorata sporočili, da proti proizvajalcu mivke ne bo ukrepal, saj za to nima pristojnosti, da pa naj bi bila to naloga tržnega inšpektorata.

Rezultati analiz vsebnosti težkih kovin v krvi otrok, ki so se igrali na peskovnikih z onesnaženo mivko, bodo znani v petek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
16. 03. 2007 00.27
Ja že, vendar otroci marsikaj počnejo z njim!
tinaoresnik@gmail.com
15. 03. 2007 23.31
Norci..........Celo živlenje smo doma v Žerjavu, sedaj pa nam solite pamet. Kaj nam manjka???NIč. Živimo lepo in zdravo. Vprašajte mnenja nas, ki smo vseskozi v stiku s tem, pa boste dobili odgovore. Ta svinec v mivki ti lahko samo škodi, če ti ga kdo zabriše v glavo. Pa malo se pozanimajte kako in kaj glede tega, pa šele potem obtožujte in razglabljajte o tem kako in kaj je treba ukrepati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
poorednez@gmail.com
15. 03. 2007 21.46
pozdravljeni, ko gledam ta poročila in svet se govori bolj ali manj samo o peskovnikih in otrocih. Zanemarja pa se dejstvo, da je v Mežiški dolini tudi veliko igrišč za odbojko na mivki, katera prav tako izhaja iz Žerjava. Na njej pa se cele dneve zaderžujejo mladi in malo starejši, ki veselo igrajo odbojko pri tem pa pojejo tudi kaj "strupene" mivke. Glede na to, da so predvidena določena sredstva za sanacijo posledic svinca, bi lahko mogoče uredili igrišča za mlade in s tem delno rešili problem z zastrupljanjem ljudi.!
pkorosec
15. 03. 2007 21.42
toncek baloncek, to ni samo ocitno, to je celo DEJSTVO. Drugace pa o inspekcijah toliko. Poglejte kaj vse ljudje nekaznovano kurijo, od plastike do gume, da na sprehodu ne upam niti prav zadihat, ker ne mislim cez nekaj let na onkoloskem životarit. Ni nobenga nadzora! Kaj vse nekaznovano v gozdovih lezi? Nihce ni pristojen! Ko sem še kot poba v mestnem parku MB opozoril policaja ob robu parka, da vsako jutro gruca lastnikov pelje svoje pese srat na javne povrsine, mi je odgovoril, da ni pristojen. Ko grem okoli nasih voda, jezer, rek in potokov, ter notri vidim vso mozno navlako, se vprasam kje neki so inspekcije. Ocitno niso pristojne. Ko grem po gozdovih in vidim stare, zarascene ali podrte smreke, ki lezijo tako vec let in ki so tako slastna hrana drevesnemu lubadarju, ki lahko kasneje unici cele gozdove, se ocitno tudi zastonj nanasam na delovanje za to ustreznih inspekcij. Sicer pa kaj se spravljate tu na direktorco vrtca, pa kaj ste normalni? Kaj te ona tu more, ce ji ponudnik napise, da gre za otrokom primerno mivko? Ponudnika je treba kaznovati, ne pa kupca, ki je bil zaveden. Ce ste ze toliko pametni, pol pa se pozanimajte še recimo o delovanju centra gustafa šiliha, kako kaj tam stvari potekajo. Aja, saj vseeno, dokler ni v medijih in se bo enemu tam spipalo. Do takrat pa stara praksa, za vse bomo obtozevali stare sile in drnovska, da za navadnega drzavljana niso nic storili.
Savin?an
15. 03. 2007 20.23
Mislim, da bo v Sloveniji zadnji čas, da nekoga zaradi napake kaznujejo in to pošteno, da drugim ne bo kaj tašnega prišlo na pamet.Ne vem kaj je v tem primeru delala direktorica vrtcov in ni od dobavitelja zahtevala certifikat o neoporečnosti mivke in je posredno ona kriva za ta nakup ne pa nek minister. Odgovornost se začne od spodaj na vzgor, tako kot zidamo hišo ne pa kontra. Pa še eno vrašanje nikjer ni bilo povedano kdo je dal to mivko v analizo in ugotovil oporečnost. Ali nebi to morali storiti že pri nakupu. Mogoče pa je to samo zaradi tega, da lahko napadajo ministra.Odgovarja pa naj tisti, ki je to mivko kupil in to tako, da bo izgubil službo vi mediji pa o tem poročajte na veliko, da do kaj takšnega nebi nikoli več prišlo.
gulikoza@bojler.mine.nu
15. 03. 2007 20.13
Najprej - ločite "umazanijo" (ki je včasih dejansko koristna za razvoj imunskega sistema) od težkih kovin (kot je omenjeni svinec) pri katerih imunski sistem nima nič. Je pa lepo videt da inšpekcija po aferi Gratel - ko so vsi hkrati drli na kup - dela spet po starem. Niso pristojni :)
DebeliFranc
15. 03. 2007 18.49
Enih par ste pa res kreteni tu gor. Nekaterim se to vidi že iz psevdonima ostalim pa po izjavah. Če želite, zastrupljajte svoje otroke ( se mi sicer neizmerno smilijo ) ne delajte pa se bedaka iz tistih, ki jim je res nekaj do njihovih otrok.
fafikurac@gmail.com
15. 03. 2007 18.11
jah tko je mivko morjo odstrant da bojo naši otroci živi in zdravi še doug cajta le tko bojo lahko čimdlje služl tej mafiji k bo na oblasti v sloveniji.....
Tonček Balonček
15. 03. 2007 17.37
Dobro, zdaj so izvrgli namembnost za odbojko na mivki. Zanima me, zakaj že v orinilani verziji niso navajali balinišč. Kakšna mivka je primerna za balinplace, naše društvo upokojencev potrebuje nekja kubikov mivke in zdaj ne vemo, če je ta mežiška v redu. Nekaj svinvca imamo še na zalogi, nas je enkaj veteranov,. P.S.: Krogle /za balinanje/ so iz mesinga, balinček smo dali pa v analizo!
max99
15. 03. 2007 17.30
ste že najdli krivca za mivko? nula nič od vas! bom še mal počakal.lp
Tonček Balonček
15. 03. 2007 17.30
Očitno gre za zaroto udbomafije, ki ruši ministra za Zdravstvo, za okolje in za gospodarstvo, skratka zelo široko zastavljena akcija, saj vemo, da so bili v rudniku delavci, prste vmes ima verjetno tudi Janković in seveda Electa, ki za nadstandardna stanovanja ne uporablja kontaminirane mivke in jo zdaj preprodaja, vse skupaj pa ti elementi hočejo podtakniti pomladnim strankam. Gotovo je, da gre za nekaj deset kubikov mivke, mogoče več kot sto ton, skratka za posel stoletja! Ustanoviti bo potrebno komisijo, da se enkrat za vselej znebimo te udbomafije in jo zakopljemo v mivko!
tadej_bolta@yahoo.com
15. 03. 2007 17.16
LOL, zdj vidm slikco vreče z mivko, pa glih tako mamo doma v peskovniku...
kaalen
15. 03. 2007 17.11
Mah dajte no... tak halo zaradi mivke. Saj se ne morejo otroci igrati v 100 sterilnem okolju, kako se jim bo pa razvil imunski sistem?! Jaz sem se celo otroštvo igrala v gradbenem pesku in mivki okoli hiše, ki smo jo gradili in v vsem možnem ostalem dreku. Pa takrat tudi ni bilo takih hudih standardov za igrače... bohve kaj vse smo stlačili v usta. In kaj je z našo generacijo... nič, popolnoma nič.
bozidar_bratina@t-2.net
15. 03. 2007 16.37
ma amaterji so... in to taki da sploh niso umaknil starega .pdf dokumenta z njihove web strani odprite omenjeni tehnološki list na njihovi web strani in spremenite v URL namesto "http://.....mivka2.pdf" SAMO http://....mivka.pdf novi dokument je bil spremenjen 14.3.2007 ob 11.uri kar je lepo vidno iz lastnosti .pdf dokumenta...
civitasstain@gmail.com
15. 03. 2007 16.16
Za te laži, bi jih jaz zaprl. Eden laže več kot drugi. Samo, da se denar služi, pa naj bo tudi v škodo malih otrok
max99
15. 03. 2007 14.45
Dajte povejte že kdo je kriv za ta kurč****mivko.!