Slovenija

'Inšpektor' iskal odgovore: kako mladi, stari 12 ali 13 let, pridejo do alkohola in cigaret?

Ljubljana, 24. 10. 2015 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kako razširjen je alkohol med mladimi? Predvsem ob koncih tedna so trgi polni mladih, ki popivajo, na pediatrični kliniki pa vsako leto zaradi zastrupitve z alkoholom oskrbijo kar 200 otrok in mladostnikov, več kot enega na dan torej. Toda od kod najstnikom, tudi komaj 12 ali 13 let starim, alkohol, če ga po zakonu do 18 leta ne bi smeli kupiti, tako kot cigarete?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sirenica11
26. 10. 2015 19.06
V mojem koncu mladostniki pridejo v lokalu nalahka do alkohola verjetno tudi do cigaret. Pa ne da bi kdo drug naročil zanje, natakarica jim sama proda alkohol samo da zasluži!
simple_mind
26. 10. 2015 11.55
+2
Neumno bedno vprašanje. Bi se mogoče vprašali, kako to, da so mladi nagnjeni k alkoholu, cigaretam, ostalim mamilom in podobnim zadevam ?
Mejduš
26. 10. 2015 11.06
-1
To kar mladoletniki počenjajo so starši krivi pa nihšče drug,še pes pobegne če so grobi do njega,so nekateri takšni starši ki se z otrokom sploh neznajo biti prijazni,in če kaj ne gre tako kot si želijo,to vse na svoje otroke navalijo češ da so otroci vse krivi in razne stvari bi še lahko našteval in še nekaj je kar ni vredu,veliko je takšnih staršu ki ne dobijo otroci štependijo,kar ni vredu,vsaki študent bi moral dobiti štependijo,da imajo svoj denar,to zato ker tisti ki nimajo,ker so tudi takšni starši ki jim ne dajo in se počutijo da starši izkoriščajo,ki videjo druge študente ki imajo svoj denar,saj lahko tisti starši ki prisežejo to mejo ki ne propade štependija pri dohodnini vrnejo in je to bošlše za studente.
deathbite
26. 10. 2015 10.12
+7
Tiste, ki kršijo zakon je treba bolj strogo kaznovati. Kar sicer ne bo preprečilo pijančevanja med mladimi, ga bo pa morda malo zmanjšalo. Problem pijančevanja otrok in mladostnikov je širši. To je odraz naše družbe.
Col. Danning
26. 10. 2015 10.28
+2
točno tako! Dokler bo družba temeljila na takih normah in pravilih, ter na takem ekonomsko-gospodarskem sistemu bo kvečjemu več alkoholikov in ne manj.
Col. Danning
26. 10. 2015 10.01
+15
Ko berem tele komentarje, dobim občutek da je slovenija 100%no krščanska. Pa mi logika govori drugače. To je vedno tako, kadar pride do kakega incidenta, v katerega so vpleteni mladi in alkohol. Vedno polno enih moralizatorjev in pametnjakovičev, ki se zgražajo nad mladino in njihovimi starši. Noben od teh ''moralnih'' staršev pa se ne vpraša, zakaj je dejansko tako. Zakaj ga mladi pijejo? Odgovor je čisto enostaven. Ker smo jih mi tako naučili. Vsako praznovanje, rojstni dan, novo leto, proslava, poroka itd, so steklenice na mizi. Kadar koli ima kakšna družina neko srečanje, so steklenice na mizi. Potem pa poslušaš komentarje na temo:''Kakšni starši pa so to?'', ali pa ''A ga ne znaš brez alkohola žurat?'' . Težko, če izhajamo iz take družbe. Poleg tega, so slovenci znani vinogradniki, se pravi je vino naša folklora. Sicer pa je tudi naša literatura zrasla na pijančkih, kar ti tupijo celo osnovno in srednjo šolo. In sedaj vsi teli stari prdci, ki so po možnosti že popili tisto življensko količino alkohola, moralizirajo. Kako zelo krščansko od vas. Verjamem, da so med temi družinami tudi dejansko take, ki nimajo alkohola na mizi. Vendar so v taki manjšini, da bolj izstopajo od povprečja kot večina. Pa govorimo samo o folklori. Potem pa imamo tu še socialno-ekonomsko situacijo in en kup ostalih razlogov zakaj človek pogleda pregloboko v kozarec. Mlad človek brez prihodnosti in pespektive pa je idealen kandidat za prijateljstvo s kozarčkom rujnega. Skratka cela slovenska kultura je prežeta z alkoholom. Še celo v cirkusih oz. cerkvah, ga ob določenih ceremonijah dajo na zob. Torej kje otrok dobi ''alkoholni zgled'' v sloveniji? NA VSAKEM VOGALU!!!!
deathbite
26. 10. 2015 10.09
+6
Alkohol je v Sloveniji družbeno sprejemljivo zlo. Razen, ko ga pije sosed. On je pa pijanec.
enakostzavse
26. 10. 2015 08.52
+4
Pa še to. Natakar-ca, res nima pravice legitimirat gosta. Lahko pa reče, da se mu-ji zdi, da gost ni polnoleten in ne dobi alkota. Če pa je gost polnoleten, bo z veseljem to dokazal z predložitvijo osebnega dokumenta.
enakostzavse
26. 10. 2015 08.38
+4
Da nekateri starši rečejo da niso nič opazili, ko jim z urgence sporočijo da je njihov 12-13 letnik na izpiranju želodca, kaže na to, da so popolnoma ignorantski do vzgoje ali pa na to, da so preneumni za vzgojo. Takim bi pod nujno dosodil par sto ur, samoplačniško, tečaj o vzgoji. Tobakarji pa bodo naprej prodajali , ker če ga že dobijo, kar je velika redkost, plača samo 125 € kazni. Prodajalcem alkota otrokom, pa poleg visoke kazni, še za nekaj časa odvzet licenco in zapret birtijo. Ah ja, kako je že z legalizacijo trave. Dejmo legalizirat in jo napravit dostopno tudi otrokom. Bo prekrškarjev, kateri prodajajo tobak otrokom, precej manj ali celo nič. če bo vse legalizirano. Zagovornikom pa želim, da njihovi otroci vsak dan pridejo domov napohani. Vsaj raka ne bodo dobili, ko je travca tako zdravilna.
Samo.Jst
26. 10. 2015 07.00
+5
Še v času najhujše prohibicije so obstajali pijanci. Prav je da so postavljeni zakoni, vendar represija še nikoli ni učinkovala 100%. Kdor bo želel kaditi, piti ali pa se drogirati, bo to počel. Naloga staršev je da ubijejo otroku v glavo kaj je prav in kaj ni ter dajejo zgled, za njim pa ne morejo biti 24/7. Končna odločitev je na osebi sami in če se napačno odloči, naj stoji za tem.
pepikrlinca
25. 10. 2015 21.09
+3
sploh ni problem dobiti, problem je v temu ker prodajalci otrokom prodajajo. Vse v imenu zaslužka. Inšpektorji, policija in ostali pa spijo! Aja, zakaj so že plačani?
Cluby
25. 10. 2015 17.45
-7
Za vse, ki pravite, da je vzgoja na starših. To ni res! Kako naj bi starši vedeli kako vzgajati otroka, če oni niso bili prav vzgojeni ali pa naučeni kako treba otroka vzgojit? Namesto da se logaritme in podobna sranja v šoli učimo bi se morali učit kako pravzaprav imet otroka, ko ga hočemo in ne samo kako preprečit nosečnost, potem kako ga vzgojit, kako ravnat, ko je nekdo v depresiji... Nemoremo reč, da so krivi starši!
Cluby
25. 10. 2015 17.47
-5
pa tudi, ko sem bil v 7. razredu ni bilo mi problem dobit alkohol. Tudi menim, da se bi morali v šoli učit kako je treba pit, da, ko enkrat pijemo se ne osramotimo in ne delamo bedarij.
prašek
25. 10. 2015 18.17
+3
Otroci so zahtevni, nimajo občutka za potrebe drugih, nezahtevni so do sebe, zahtevajo ‘preveč’ prostora znotraj družine. Prepogosto rečejo ‘ne’ drugim in ‘da’ sebi. Taki otroci pogosto nimajo občutka do meja drugih (posledica so agresija, kriminal in droga) in celo do sebe (posledica je žal lahko tudi samomor).
prašek
25. 10. 2015 18.18
+5
Z otrokom se je potrebno ukvarjati. Starši morajo prisluhniti otrokovim potrebam in mu določiti tudi dolžnosti ! Med "nagrade" za uspešno opravljene dolžnosti pa nikakor ne spada možnost dostopa do alkohola.
cmer?ek5
25. 10. 2015 18.48
-1
prašni,---kakršni starši---takšni so otroci,...Nevem zakaj se ti čudiš,ki si konfliktna oseba...!
enakostzavse
26. 10. 2015 08.45
+1
prašek, nima smisla. Tudi taki zablojenci morajo obstajat. Če ne bi, a veš koliko psihologov, psihiatrov , socialnih delavcev, bi bilo brez službe, ker se ne bi imeli s kom ukvarjat. cmerček in njegove horde, pa so "človekoljubi" in gledajo, da imajo vsi kaj za delat
JSlovenka
25. 10. 2015 17.40
-3
Z mojega vidika... Se je morda kdo vprašal, kaj pa tisti nekateri mladi, ki imajo dolgotrajno ali začasno bolezen in zaradi dolgega časa jemanja zdravil, bog ne daj mešati z alkoholom.. po možnosti na tak način si možgane oz. telesno in duševno poškoduješ. Ker sem slišala, da je nekdo to jemal zdravila in hkrati zaužil z alkoholom in rekel da to nič ne vpliva... bla bla bla.. jaz v to ne verjamem. Jaz verjamem to, da pusti posledice na telesu, pa naj si bo alkohol al pa cigareti (preverjeno).. To je strup za telo. Jaz sm proti alkoholu in cigaretam. Če mi kdo to ponudi, jaz enostavno odklonim, ker s tem si dodatno ...... delaš na sebi. Pa še zdej sem mlada. In jaz sem pri tem ponosna sama nase, ker alkohola sploh ne uporabljam za pitje; zaradi zdravstvenih težav. Če ti pa nekdo vtakne substanco ali alkohol, mogoče oboje... se pa v lahko zaplete in je to velika stala oz. zelo tvegano za življenje. Cigareti pa seveda mi smrdijo in jih ne tud ne uporabljam. Cigareti in alkohol sta mi oba neprimerna izdelka, nasploh... Najbolj žalostno je to, da to zanalašč to prodajajo samo zaradi zaslužka, pri njih boli ..... če se ti pri tem slabo za zdravje ali pa ne. Ko to po poskušanju (cigaret in alkohola) končno postane del tvojega vsakdanjega življenja si zdaj misliš sam sebi, da si nekaj več, da si to končno poskusil na sebi in pred tvojo družbo prijateljev?! Eh, ne govori mi s tem pravljice... Jaz pri tem nasprotujem in pr tem si ogromno denarja prihraniš na leto. Ne verjamem pa tudi, da mi nekdo reče, da obstaja "dobro" brezalkoholno pivo in brezalkoholnega to pa tretje... A, kaj pa te sestavine na etiketi pa odstotki skritega alkohola? Tud če ne piše.. jaz v svoje dobro ne bom šla tvegati.. Pa tudi, če mi govorijo razne izgovore, kako je ja "dober"... Sramota je pri men pri tem to, k mam take najbližnje, ko mi silijo z alkoholom ali vtaknejo h hrani in to izhlapi... Jaz to v hrani to čutim (tudi, ko tega ni več tega izhlapa). In to je zelo narobe zame in za moje poškodovane možgane. Ne vem, zakaj ljudje to delajo drugim, da ja bo na koncu le slabo za zdravje. In prosim ne mi govorit, da je alkohol "dober" in da je "dober" v zmernih količinah. Pri meni tega NI! Ne maram pa to, da me nekdo sili v nekaj, česar jaz nočem... Meni niso pomembni plusi in minusi, jaz sem povedala svoje, kaj si mislim o tem. Lep pozdrav
plan9
25. 10. 2015 16.00
+1
...inšpektorji ne bedo več kje bi še sprejemali podkupnine, po katerih so najbolj znani, kurupcija na inšpektoratu nima meja, korist inšoektor in kršitel, kjer se težko dokaže namen....
Waschbalsam_
25. 10. 2015 15.12
+3
U nemčiji je omejitev 16 v skandinavij pa 14. Vi se pa jokcate k en sedemnajst leten mulc pol litra pira spije.
RdecaZvezda
26. 10. 2015 07.16
+1
saj je pivo ceneje kot brezakoholna pijača,pa še več ji je
enakostzavse
26. 10. 2015 08.48
-1
wash, izgleda da si eden iz rizične skupine. Od pol litra pira nikakor ne greš na urgenco, be, da, k.
Sunshine73
25. 10. 2015 13.31
+2
KAJ SO SEDAJ RATALI TRGOVCI IN GOSTINCI KOT POLICISTI, DA TE LAHKO LIGITIMIRAJO ZA NAKUP CIGARET IN ALKOHOLA !!! PA KAJ VAM JE STE NORMALNI ????
Rado Horvat
25. 10. 2015 14.47
-2
Saj pa se ve. Manj je zasluzka na dan mansa je placa delavcu ali pa celo odpust. Sicer jih pa tako vecina dela prek studenta in jim prodajo vse samo da se ga cimprej resi in da ima mir pred drugimi da ga gdo ne vidi.
Sunshine73
25. 10. 2015 18.31
-1
Kdor mi minuse daje je nedvomno mentalno zaostal ... a zdaj bo pa kar vsak bulu v mojo osebno in računal ali sem 18 ali manj let star??
pepikrlinca
25. 10. 2015 21.11
+0
minus sem ti dal, in misli si kar hočeš....
Sunshine73
25. 10. 2015 22.49
+0
Ti kar kaži svoje osebne podatke naokoli jaz jih ne bom , ker nobenga ne briga kdo in kaj sem !! Do alkota in čikov ali kaj drugega lahko pridem brez, da karkoli dajem v pogled bebcem ...
enakostzavse
26. 10. 2015 08.49
gepard, vsaka čast. Si od mene tudi dobil minus. Brez takih kot si ti, sociala ne bi imela kaj za počet.
Frane Šajn
25. 10. 2015 13.06
-1
Glede osebja v lokalih pa samo to nikogar ne smejo legitimirati čeprav na koncu pokasirajo ta kratko!
Frane Šajn
25. 10. 2015 13.04
+1
Kako? vam bom odgovoril čisto preprosto z denarnimi sredstvi svojih staršev. Drugače pa vse poti vodijo v Rim! Mar ne?
cool29
25. 10. 2015 12.47
+4
...to zato kr se mulcu kok se da hitr da v roke tablico, pametni telefon in internet da majo starsi mir oz. se le-ti tudi se vedno obnasajo kot nedozoreli najstniki..Tako tudi otroc ne morjo bit drugcni...starsi bi se z mulcem morali mal vec ukvarjati in mu dati prave usmeritve in vrednote...
RdecaZvezda
26. 10. 2015 07.25
-1
za vse je kriva država,mladi so brez poklicev,brez zaposlitve,vse je pijano zadrogirano,država se tako boji za zdravje državlanov,po drugi strani pa ,ena sama revščina,za druge jim je mar samo za svoje pa ni važno,če pogledaš na katerokoli tv postajo samo fehtajo,zgleda,da cela slovenija dela za ju,da imajo plaće,vse kar se pa naredi je pa nafehtano ali pa vzeto na silo
Rado Horvat
25. 10. 2015 10.58
+6
Lahko vam povem da tud na stajerskem koncu kljub zelo niskim placam davajo zepnine otrokom ker si jo pac zasluzi z raznimi deli ali dobrim ucenjem. To kar pa otrok naredi z denarjem ali kot receno kaj bo naredil z njim pa mu ne vidis v glavo. Pijejo pac ker se potem pocutijo starejse in mocnejse v druzbi. Kdo pa mu proda pijaco bi pa lahko inspektorji ugotovili takoj ker so ze skoraj vsi lokali ali prodajalne pod video nadzorom. Interes je samo vazen....
korintos23
25. 10. 2015 12.47
+0
Starši pa naj bodo ponosni da imajo pijane otroke!?!
prašek
25. 10. 2015 10.54
-1
Otroci so zahtevni, nimajo občutka za potrebe drugih, nezahtevni so do sebe, zahtevajo ‘preveč’ prostora znotraj družine. Prepogosto rečejo ‘ne’ drugim in ‘da’ sebi. Taki otroci pogosto nimajo občutka do meja drugih (posledica so agresija, kriminal in droga) in celo do sebe (posledica je žal lahko tudi samomor).
prašek
25. 10. 2015 10.57
-2
Z otrokom se je potrebno ukvarjati. Starši morajo prisluhniti otrokovim potrebam in mu določiti tudi dolžnosti ! Med "nagrade" za uspešno opravljene dolžnosti pa nikakor ne spada možnost dostopa do alkohola.
prašek
25. 10. 2015 11.01
+1
Če otroku vse dopuščaš, le ta postane potem kakšen neuspešen videotekar !
cmer?ek5
25. 10. 2015 12.05
+2
Tudi "silažo"mora nekdo pometati po dvorišču,,tako kod ti,,,,!
korintos23
25. 10. 2015 12.48
-1
prašek, kak neuspešen, nastopa non stop!
cmer?ek5
25. 10. 2015 13.00
+0
kotni,----to delate že tri leta zapored non stop...!
prašek
25. 10. 2015 13.22
-1
cmeravček .... Pometena je na kup in pripravljena zate !
VSEZNALECno1
25. 10. 2015 09.55
+5
Preveč permisivna vzgoja in slab zgled......pa seveda neodgovornost na vseh straneh