Slovenija

Inšpektorji ugotovili: smrad v Domžalah povzroča bioplinarna, v 690 balah so nenevarni odpadki

Domžale, 31. 05. 2018 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ma.Ko.
Komentarji
8

Podjetje za ravnanje z odpadki Publikus, ki je pred kratkim bale napolnjene z odpadki odložilo na travnik, jih bo moralo verjetno odstraniti. Ravnanje podjetja je razburilo prebivalce, ki so ugotovili, da so na travniku namesto bal sena bale odpadkov zato, ker ima podjetje svoje deponije prenatrpane.

Pred tednom dni je prebivalce naselja Študa na obrobju Domžal zmotil neprijeten vonj. Gasilci so takoj stopili v akcijo. Pridružila se jim je tudi občina, ki je začela poizvedovati in preverjati, od kod smrdi. Sprva so odgovornost za vonj pripisovali bližnji bioplinarni. Istočasno so prebivalci na bližnjem travniku, ki se nahaja na vodovarstvenem območju med reko Kamniško Bistrico, potokom Mlinščico v bližini bioplinarne in centralne čistilne naprave, opazili tudi večjo količino bal. Domžalski župan Toni Dragar je pojasnil, da so sprva sicer domnevali, da je v balah seno, a ko so si jih ogledalo od blizu, so ugotovili, da je v njih odpadna plastika.

Podjetje Publikus je na travnik odložilo 690 bal z odpadno plastiko.
Podjetje Publikus je na travnik odložilo 690 bal z odpadno plastiko. FOTO:

Izkazalo se je, da so bale z odpadno plastiko last podjetja Publikus, ki je pred dobrim mesecem dni tudi kupilo travnik. Po besedah Dragarja, so tri deponije podjetja - na Jesenicah, v Kočevju in v Suhadolah v sosednji občini Mengeš, polne, zato so v podjetju začeli iskati druge lokacije za skladiščenje odpadkov.

Občina je zaradi smradu in bal z odpadno plastiko podala prijave na različne inšpektorate. Okolljski inšpektorji so reagirali najhitreje. Opravili so inšpekcijski ogled in danes je občina že prejela tudi prvo odločbo okoljskega inšpektorata. Ugotovil je, da je bil vir neprijetnega vonja dejansko bioplinarna. Naložili so jim, da morajo pred termično obdelavo odpadkov te ohladiti, tako namreč ne bo neprijetnega vonja, je zatrdil domžalski župan.

Okoljska inšpekcija je tudi ugotovila, da je podjetje Publikus na travnik odložilo 690 bal z odpadki, ki pa so nenevarni. Kljub temu jim je okoljska inšpektorica prepovedala nadaljnje dovažanje in skladiščenje odpadkov na parceli v Študi ali drugih parcelah v okolici. Po besedah župana je Publikusu naložila tudi ureditev fizične prepreke, s čemer bi preprečili nenadzorovan dostop do odpadkov in možnost, da bi kdo morda tam podtaknil požar.

Zaradi strahu pred požarom je občina Domžale že v minulih dneh organizirala požarno stražo na lokaciji. Kot je danes pojasnil Dragar, stroške za zdaj krijejo sami, ne izključujejo pa, da bi lahko v prihodnje od Publikusa terjali pokritje teh stroškov.

Občina je medtem tudi postavila tablo s prepovedjo vožnje čez most, ki pelje do travnika v lasti podjetja Publikus, za vozila težja od 1,5 tone. Razmišljajo tudi o omejitvi prometa s strani Štude in Male Loke. Območje nadzira tudi policija

V Domžalah se najbolj veselijo tega, da bo okoljski inšpektorat Publikusu najverjetneje odredil odstranitev bal z odpadki. "Vodovarstveno območje ni primerno za odlaganje odpadkov. Tam ne more biti skladišče odpadkov, tudi če ti niso nevarni," je poudaril Dragar.

Danes zvečer bo v Študi potekal zbor krajanov. Kot je dejal Dragar, zadeva ne skrbi le prebivalcev Domžal, temveč tudi širšo okolico deponije v Suhadolah. Ta je namreč polna, tako kot ostali dve odlagališči Publikusa, je zaključil župan

Glede na to, da Kitajska ne sprejema več plastičnih odpadkov iz tujine, kamor so doslej izvažali slovenske smeti, Dragar pričakuje težave. "A to je v pristojnosti države," je opomnil. "To bo postal tudi državni problem, ker te vrste plastičnih odpadkov ni več kam skladiščiti," je dejal domžalski župan, ob tem pa opozoril, da podjetju Publikus "ni problem kupiti nekega travnika in tam skladiščiti odpadke".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
17. 11. 2021 14.59
+1
Riba smrdi pri glavi in ve se točno kje je glava od teh smrdljivih bal.
macek_garfield
31. 05. 2018 16.59
+5
polit z bencinom in zazgat pa to
ecnarf
31. 05. 2018 16.29
+2
SLO se bo utopila v smeteh ,odgovorni pa ne naredijo nič da bi se odpadki izvozili ali pokurili doma. Na Dunaju imajo šežigalnico v središču mesta pa so vsi zadovolni pri nas se pa drago plačuje pobiranje smeti, ne znamo jih pa predelat ali porabit
kaktusar1
31. 05. 2018 16.21
+4
fuj kako smrdi...le od kje prihaja smrad?..
flojdi
31. 05. 2018 16.20
+0
. a da pa bi vsak pomislil kaj kupi v čimmanj embalaže to pa ne. da se. ..cukr ,sol, prašek(dash)..je v papirju oz škatli. pa še pa še