Slovenija

Inšpektorji v lovu za nevarnimi izdelki: od podaljška, ki se je vžgal, do nevarne hojice za otroka

Ljubljana, 23. 09. 2014 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
31

Tržni inšpektorat je javnosti odprl svoja vrata in pokazal nekaj nevarnih proizvodov, ki so jih inšpektorji odkrili na policah naših trgovcev. Največ nevarnih proizvodov je med igračami ter otroško opremo in oblačili, sledijo pa električni proizvodi ter kozmetični izdelki.

Tržni inšpektorat RS je za dva dni odprl svoja vrata zainteresirani javnosti, da bi predstavili svoje delovanje in ga predstavili širši javnosti, kateri je ta organ tudi namenjen. Na predstavitvi, ki bo potekala kar dva dni, so uvodoma pozornost posvetili nevarnim in neskladnim proizvodom. Tako so vsem odgovornim potrošnikom pokazali izbor nevarnih in neskladnih proizvodov, ki so jih odkrili bodisi med naključnimi inšpekcijskimi nadzori bodisi po prijavi potrošnika oziroma prijavi v sistemu obveščanja med državami Evropske unije. Pester izbor proizvodov je pokazal, da gre za zelo različne proizvode – od električnih naprav do otroških oblačil in opreme.

Nekaj razstavljenih nevarnih izdelkov, ki so jih tržni inšpektorji odkrili med svojim nadzorom.
Nekaj razstavljenih nevarnih izdelkov, ki so jih tržni inšpektorji odkrili med svojim nadzorom. FOTO: 24ur.com

Med razstavljenimi nevarnimi proizvodi smo tako opazili električni podaljšek, ki je med uporabo zagorel. Podaljšek je bil umaknjen iz prodaje, kako hude bi lahko bile posledice uporabe tega nevarnega izdelka, pa si lahko le predstavljamo. Med izdelki je bila tudi otroška hojica, ki se – tudi na račun priporočil razvojnih ambulant – praktično ne uporablja več, pa vendar velja opozorilo, kako nevarna je. Ker nima varoval, ki bi preprečevali, da se otrok, ki je v hojici, ne odplazi do stopnic in pade po njih, je tak izdelek nevaren in inšpektorat je poskrbel, da so ga umaknili iz prodaje.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić opozarja, kako nevarne so vrvice na otroških oblačilih.
Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić opozarja, kako nevarne so vrvice na otroških oblačilih. FOTO: 24ur.com

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić skupaj s svojimi sodelavci ugotavlja, da je največ nevarnih in s predpisi ter zakonodajo neskladnih izdelkov prav v skupini otroških igrač in otroške opreme. Sledijo otroška oblačila in električni proizvodi. 100 tržnih inšpektorjev pokriva več kot 160 različnih področij, nekoliko podrobneje pa so ob dnevu odprtih vrat na inšpektoratu predstavili sistem za izmenjavo informacij o nevarnih proizvodih med državami članicami EU, ki se imenuje Rapex ter nadzor nad lestvami in otroškimi igrali.

Večina spornih proizvodov prihaja s Kitajske

Večino nevarnih ali neskladnih proizvodov tržni inšpektorji odkrijejo med naključnim vzorčenjem. Odzivajo se tudi na prijave v sistemu Rapex, prav tako v ta isti sistem sporočajo svoje ugotovitve in o tem obveščajo druge države. Prav tako so zelo pomemeben vir informacij tudi odgovorni potrošniki, ki prijavijo nek proizvod, za katerega smatrajo, da ni ustrezen ali varen. Ugotavljajo, da velika večina nevarnih in neskladnih izdelkov na police naših trgovin prihaja s Kitajske (60 do 67 odstotkov), kar niti ni presenetljivo, saj je velika večina proizvodov v naših trgovinah narejenih na Kitajskem. Inšpektorji hkrati opozarjajo, da to, da je izdelek s Kitajske, še ne pomeni, da je nevaren. V sistemu Rapex lahko najdete tudi izdelke iz evropskih držav. Med takšnimi izdelki so tudi različne zaščitne rokavice, za katere so inšpektorji ugotovili, da ne ustrezajo predpisom in so lahko nevarne, ker ne ponujajo zaščite, ki jo obljubljajo. V sistemu Rapex se najdejo žal tudi znane blagovne znamke, ki imajo tradicijo in jim potrošniki pogosteje zaupamo, opozarjajo na inšpektoratu. V sistemu so zaradi različnih neskladnosti zabeležili praktično vse avtomobilske proizvajalce, še opozarjajao, tako da pravilo, da je nevarna ali neskladna le kitajska roba, nikakor ne drži.

Najbolj sporna so podjetja, ki čez noč izginejo

Se pa kažejo določeni trendi. Tako so ugotovili, da so nevarni proizvodi pogosteje produkt podjetij "muh enodnevnic". Tako so ugotovili med iskanjem podatka o proizvajalcu nekega nevarnega produkta, da je podjetje čudežno izginilo kar čez noč. Tako se do njih sploh niso uspeli dokopati. Po besedah inšpektorjev, gre za podjetja, ki so hotela na hitro zaslužiti in se požvižgajo na varnost potrošnika. Kar za polovico električnih proizvodov, ki so bili nevarni ali neustrezni, po preverjanju niso odkrili proizvajalca, velika večina primerov pa je vodila na Kitajsko.

Med nevarnimi proizvodi so se znašle tudi električne ponve in otroške luči.
Med nevarnimi proizvodi so se znašle tudi električne ponve in otroške luči. FOTO: 24ur.com

Opozarjajo, da je odgovornost na strani proizvajalca, da na trg pošlje le varne in z zakonodajo ter predpisi skladne proizvode, varen proizvod pa je tisti, ki izpolnjuje zahteve nacionalnih predpisov, ki so sprejeti in veljajo za ta dotični proizvod. Kjer predpisov ni, se upoštevajo tako imenovani tehnični standardi, lahko pa se uporabljajo tudi drugi predpisi.

Odgovorni potrošniki in inšpektorji z roko v roki

Gerlićeva opozarja, da je v tem procesu nadzora nad proizvodi ključna vloga na strani nas potrošnikov. Odgovoren potrošnik, ki bo od proizvajalca zahteval varen in ustrezen proizvod, bo s svojim odgovornim ravnanjem in posledično z izločanjem tistih izdelkov sumljivega izvora skrbel, da bodo na policah varni proizvodi. Inšpektorji pa skrbijo za redne nadzore in ob odkritju nevarnega proizvoda prodajalce opozorijo, da proizvod umakne iz prodaje. Grlićeva opozarja, da slovenski trgovci prisluhnejo opozorilom, nevarne proizvode pa zelo hitro umaknejo s polic. Nad hitrimi ukrepi so na inšpektoratu nekoliko presenečeni, jih pa pripisujejo tudi dejstvu, da so za prodajalce, ki izdelka ne bi umaknil, posledice lahko bistveno hujše kot tistih nekaj dni slabe reklame.

Lestve nevaren proizvod številka 1

Nekoliko podrobneje so na inšpektoratu pojasnili ugotovitve varnosti lestev, ki se prodajajo v Sloveniji. Zakaj lestve? Ugotovili so, da so lestve nevaren proizvod številka 1. Lestve ob nepravilni uporabi povzročijo kar dve tretjine od skupno 500.000 vseh nesreč, od tega pa se kar 100 nesreč konča s smrtno žrtvijo. Zato so pod drobnogled vzeli lestve pri naših trgovcih in ugotovili presenetljivo slabe rezultate. Če bi bile lestve narejene v skladu s standardi in varno uporabo, bi bilo dosti manj nesreč, opozarjajo. Še posebej so izpostavili, da so zelo nevarni tudi t.i. stopničasti stoli, nizke lestve, ki sežejo do višine 1 metra in se lahko uporabljajo tudi kot stol. Zaradi slabe stabilnosti in nepravilne uporabe so prav s teh lestev zelo pogosti padci.

Tudi lestve so lahko zelo nevaren proizvod, če so neustrezno narejena ali se jih ne uporablja pravilno.
Tudi lestve so lahko zelo nevaren proizvod, če so neustrezno narejena ali se jih ne uporablja pravilno. FOTO: 24ur.com

Veliko nepravilnosti med nadzorom otroških igral

Predstavili pa so tudi inšpekcijski nadzor nad otroškimi igrali. Ta morajo biti varna, da njihova uporaba ne bo nevarna. Pojasnili so, da ima tržni inšpektorat pristojnosti za izvajanje nadzora in ukrepanja nad igrali, ki so na trgu in pri dobaviteljih, ter na igralih, ki so ponujeni v uporabo v okviru opravljanja poslovne dejavnosti. Sistematični nadzor nad igrali izvajajo že sedmo leto, pregledali in preizkusili pa so zaenkrat okoli 900 igral. In ugotovitve? Še vedno je precej igral, kjer lahko pride do zatikanja oblačil ali delov telesa. Zelo pogosto igrala nimajo ustrezne podlage, kar v primeru padcev z igrala lahko otroku povzroči usodne posledice. Dostikrat ugotovijo, da igrala niso ustrezno vgrajena ali so postavljena preblizu objektov, v katere bi lahko trčil otrok, ki uporablja igralo. Še vedno so problem ostri robovi, poškodovani deli igral in razni žeblji in vijaki, ki štrlijo iz poškodovanih delov. Dostikrat se tisti, ki je dal igrala v uporabo in nosi odgovornost, ne zave, da bi moral skrbeti za vzdrževanje igral in voditi dnevnik pregledovanja igral in igrišča. Če smo se lahko navadili, da morajo imeti stranišča v lokalih dnevnik čiščenja, ki je vsem na vpogled, bi nakej takšnega morala imeti tudi igrišča in igrala v lokalih, opozarjajo.

Vse pogosteje inšpektorji ugotavljajo, da igrala nimajo ustrezne podlage.
Vse pogosteje inšpektorji ugotavljajo, da igrala nimajo ustrezne podlage. FOTO: Aljoša Kravanja

Dodajajo še, da je prav, da se potrošnik zave, da v primeru, če lastnik lokala ob igralih nalepi napis "uporaba igral na lastno odgovornost", to ne pomeni, da je lastnik igral odvezan odgovornosti za poškodbo, ki bi nastala zaradi uporabe neustreznega ali nevarnega igrala. Seveda pa lastnik ne nosi odgovornosti za nepravilno uporabo igral.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
23. 09. 2014 19.58
+6
Zelo nevarne za sušo v denarnici so tudi loto srečke. Zato bi morali umakniti iz prodaje vse srečke , ki ne zadanejo .
NESDSU
24. 09. 2014 12.28
+2
Lota ne igram od kar je 2x tedensko (vedno iste številke sem prej igral) in sem veliko prihranil.
binmister
23. 09. 2014 19.42
+3
Kriva je država ker dovoli ves drek pripeljat iz Kitajske
Ramzess
23. 09. 2014 18.34
+7
"Med izdelki je bila tudi otroška hojica, ki se – tudi na račun priporočil razvojnih ambulant – praktično ne uporablja več, pa vendar velja opozorilo, kako nevarna je. Ker nima varoval, ki bi preprečevali, da se otrok, ki je v hojici, ne odplazi do stopnic in pade po njih, je tak izdelek nevaren in inšpektorat je poskrbel, da so ga umaknili iz prodaje." Tole je pa zelo nejasno, ... in na koncu zakaj se ji potem reče hojica, če se otrok z njo sploh ne sme premikati, da ne bi slučajno zašel do stopnic, ... za stopnice so namreč drugačna varovala z vrati, hojica pač še ni dovolj pametna da bi prepoznala stopnice in se pred njimi ustavila in ne šla naprej.
BogiEmil
23. 09. 2014 18.22
+13
Tudi knjige so nevarne, se spomnim, živa groza, nekega poletnega večera jaz tako lepo, ob nočni lučki prebiram knjigo, na mizi sem imel čajno svečko proti komarjem, ker sem imel odprto okno, da je bilo malce hladneje pa še prijetno je bilo, a ni ga zlomka, mi uleti ena vešča v sobo, prav nadležna je bila, ker sem bil prelen, da bi vstal in šel v predsobo po pips, sem razprl knjigo, ugasnil nočno lučko in čakal to presneto veščo, da prileti v bližino svetlobe, to je, čajne dišeče svečke .... kmalu prileti jaz pa z obema rokama tlesknem s knjigo po njej. Naredil se je tlak in mi odpihne svečko pod kavč, samo, svečka ni ugasnila, pod kavčem se je začelo smoditi in kaditi ... v paniki nisem vedel kaj narediti, pa odhitim po polno plastenko bibite v hladilnik, na zamašku naredim luknjo, da bom lahko pošprical pod kavč in pogasil, kar se je pač smodilo, pozabil pa sem, da imam za kavčem trojni razdelilec za nočno lučko, ventilator in tv .... pošpricam, me strese, vrže po tleh, obležim .... groza ... pogašeno je bilo, ob meni je ležala knjga z naslovom Igra s hudičevim repom od Zupana, jaz pa lase kot Kajagogo ... res, tudi knjige bi bilo treba prepovedati, pa čajne svečke tudi .... pa bibito pa še marsikaj .... hahaha
odpisan2x
23. 09. 2014 18.27
+4
Ramzess
23. 09. 2014 18.35
+2
Hja, luč in odprto okno ne gresta skupaj.
24uric
23. 09. 2014 18.47
+5
jao ha ha ha bogi emil si mi polepsal dan:D
odpisan2x
23. 09. 2014 18.19
+6
prepovedat postelje te so nabolj smrtno nevarne.skoraj vsi umrejo v postelji
odpisan2x
23. 09. 2014 18.30
+5
pa hrčkov tudi ne bi smeli prodajati.mi je ob 1h ponoči pregriznil cev od pomivalnega stroja.bi kmalu štrom oba fental .tist od poplave pa ne bi
artus
23. 09. 2014 15.49
+15
Očala, nevarnost št. 1. Pri padcu, zaletu v steno ali podboj, pri sprožitvi air baga se lahko zlomijo in povzročijo oslepitev, zatorej preveriti vse okvirje in stekla pri optikih. Preveriti vsa vrata, če so konstruirana tako, da si ne moreš priščipniti prsta. Dalje, prepovedati visoke pete, ker se lahko zlomi in s pločnika padeš pod avto. Enako velja za čevlje z vezalkami, Lahko se ti odveže, stopiš nanjo in zgodba se ponovi. Prepovedati uporabo plinskih in električnih štedilnikov, ker se lahko opečeš. Prepovedati vso hrano, ki so ji dodani emulgatorji, stabilizatorji, konzervansi in vsa ostala kemijska navlaka, ker je to škodljivo za organizem. Posekati vsa drevesa na javnih površinah, ker so s hojo pod njimi ogrožena naša življenja, zlasti ob nevihtah. Ko sem bil še otrok, nismo imeli igral. Šli smo se gnilo jajce, pa zemljo krast, lazili smo po drevju in nemalokrat pristali na trdem. Vse to mi niti najmanj ni pustilo usodnih posledic, mi jih je pa življenje v samostojni Sloveniji.
tedoSJA71T1VRSmedo
23. 09. 2014 15.48
+6
Zdaj se bodo učenci v tajkunski šoli naučili, kako se še da zafrkniti inšpektorje.
provokatorr
23. 09. 2014 15.48
+5
in kako so ti izdelki sploh prišli na police trgovin?? jaz sem si enkrat naročil en daljnogled, znamke in model, ki ga dobimo pri nas v dobro znani trgovini, pa ga nisem mogle uvoziti, ker izdelek ni imel CE znaka. in na koncu so ga uničili na carini. tile pa kar uvažajo in prodajajo.
RožleX
23. 09. 2014 15.46
+7
Spet se vrtimo v začaranem krogu....sosedska pomoč..... imamo že več inšpektorjev kot normalnih delavcev....
nonna
23. 09. 2014 15.09
+27
Pa kaj smo normalni? "Vse pogosteje inšpektorji ugotavljajo, da igrala nimajo ustrezne podlage" Igrala so zunaj, kaj bi moralo biti na tleh? Kaj je bilo na tleh, ko smo bili mi majhni in smo se igrali zunaj? Kamenje, zemlja, trava... pa smo preživeli in nismo za vsako figo dirkali v ambulanto. Današnje otroke pa tudi zaradi zakonov in takšnih inšpektorjev, zavijajo v vato, da se jim kaj ne zgodi. Groza, če si malo odrsajo koleno, je treba takoj k zdravniku. Širokolistni tropotec smo potolkli s kamnom, malo spihali dol pesek in dali na rano, da se je kri ustavila.
Bramor
23. 09. 2014 15.15
+15
Danes mora biti pa jogi na koncu tobogana. Ups, nekaj drugega, ker na jogijih tudi umirajo.
nonna
23. 09. 2014 15.34
+6
martin7u
23. 09. 2014 15.07
+7
kaj je narobe s tistim smeškotom jst jih mam ene par doma?!
Bramor
23. 09. 2014 15.13
+6
Mogoče pa grizejo ali pa samo nočne more inšpektorici delajo. Nekateri se pa klovnov bojijo .....
Bramor
23. 09. 2014 15.05
+16
Jedilne vilice! Ljudje, to je šele nevarno! Pred nekaj dnevi sem hotel izza omare izbrskati telefon (vrag si ga vedi, kako je zadaj prišel) in sem vzel vilico, tako, navadno, "rostfrej". Se mi je zlomek zataknil za kotno letev. V prepričanju, da imam na vilici telefon, sem potegnil. No, posledica tega je bila, da bi si lahko iztaknil oko. Torej je to zelo nevarno. Pa čevlji (veste koliko pešcev povozijo ker niso bosi?), lestenci (najmanj dvakrat sem se že treščil z njim po glavi) da o zoprnih ščipalkah za perilo sploh ne govorim. Dajte no, že samo življenje je nevarno in ga bo treba "vzeti iz prometa":
jaka
23. 09. 2014 16.55
+1
butalistan
23. 09. 2014 15.02
+8
morajo se delat da delajo reveži
dekra
23. 09. 2014 14.59
+15
bravo birokrati! brez vas bi nas verjetno pol pomrlo med nakupovanjem v lidlu
silly
23. 09. 2014 14.56
+1
bravo,...a ne bi raje kakšnega s tremi sadikami šli lovit ??
theso2012
23. 09. 2014 14.51
+17
Se jogije pa postelje naj ukinejo iz prodaje saj jih je do sedaj prav zagotovo najvec umrlo ravno v postelji tako da je to povsem upraviceno!
nitro557
23. 09. 2014 14.44
+17
Sem enkrat dobil pismo od inšpektorata v katerem je pisalo da naj se izjasnim ali je podjetje podpisnik kodeksov ali ne". Podpisana je bila glavna inšpektorca za celo slovenijo. Pokličem na inšpektorat, jo končno dobim na telefon in vrpašam da kaj to pomeni?Ni mi jasno?". In mi ženska "mrtvo ladno" odgovori: "nimam pojma gospod. Jaz samo tukaj delam in sem to skopirala iz zakona"..po ene 10 sekundah ko sem prišel ksebi od te izjave pa vprašam " a niste vi glavna in odgovorna inšpektorca?Kdo pa bo vedel če ne vi?" - odgovor: "Tako kot sem vam povedala jaz samo tukaj delam in me ne zanima. *slušalka dol*....true story...
modelx
23. 09. 2014 15.06
+1
glava2
23. 09. 2014 14.31
+11
saj ne znajo, če so vsi za v penzijo in se držijo služb v JU kot pijanci plota. milijarde pa na ciper....sramota nesposobna pejte lovit branjevke, edino njih lahko....
24uric
23. 09. 2014 14.29
+37
važno da inšpektorat ne pregleduje milijard ki uhaja iz države
yaks
23. 09. 2014 14.30
+19
24uric
23. 09. 2014 14.50
+13
joj pa res res očitno spadam med nevarne:)