Slovenija

V primeru ministra sem pogrešal, da bi nekdo kolegom takoj rekel: Tukaj smo pa šli predaleč

Ljubljana, 10. 03. 2016 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
858

Ob "aferi Koprivnikar" so mnogi pobrskali po spominu in "ugotovili", da so se morda lokalni policisti kdaj namerno lotili tudi njih. Prvi mož PU Novo mesto je spregovoril o etičnih izzivih pri delu policistov in o tem, ali vas policisti res namerno čakajo pred lokalom in za ekstra ostrim ovinkom.

Janez Ogulin.
Janez Ogulin. FOTO: Policija
Novica, da ustavljanje ministra Borisa Koprivnikarja najbrž ni bil ravno naključen dogodek, je marsikoga vzpodbudila k vprašanju, kako po črki zakona, predpisih in etičnih kodeksih pa je tudi siceršnje delovanje slovenskih policistov.

Direktor PU Novo mesto Janez Ogulin je tudi član Odbora za integriteto in etiko v policiji. Kot pravi, se je v konkretnem primeru ministra Koprivnikarja zgodilo nedopustno: "Vendar pa neprimerno početje peščice ne odraža mnenja večine." Kaj šele, da bi večina tako delovala.

Prav tako so sankcije – več vpletenih je izgubilo službo – pravilne, ocenjuje. Sankcije pač morajo biti vzgojne, da je sporočilo jasno.

Dejanje vpletenih policistov je bilo torej nedopustno, neetično. A k temu jih je nagovarjal kar šef sindikata …

Ljudje na nekih funkcijah, vodje, tudi starejši policisti se morajo zavedati, da so na očeh, da so lahko povzemani. Z lastnim zgledom so dolžni pokazati, kaj je bilo prav in kaj ne.

Nikakor ne moremo pristati na to, da plača vpliva na to, ali bo oseba ravnala etično ali ne. Po tej logiki bi lahko rekli, da so tudi storilci kaznivih dejanj, ki so nezaposleni, upravičeni do tega, da izvršujejo kazniva dejanja. To ne gre!
Velik del zgodbe se je odvil na Facebooku, nekateri se tudi sklicujejo, da je šlo za zasebno komunikacijo v prostem času, v relativno zaprti spletni skupini. Ali imajo policisti kakšna navodila, usmeritve, kako naj policijo zastopajo v prostem času, na družbenih omrežjih?

V policiji obstajajo jasna pravila za komuniciranje z različnimi javnostmi. Zavedamo se tudi novosti v svetu komunikacije, prednosti, ki jih prinašajo Facebook in ostala omrežja. Potrebno pa je že vnaprej vedeti, kaj prinese določeno sporočilo, določena delitev mnenja, ki ga izražaš kjer koli. Vedeti je treba, kdo bo to prebral, kakšno mnenje si bo na podlagi prebranega ustvaril, kako bo prebrano povzel. Policija si v zadnjih letih močno prizadeva, da se vrne k skupnosti, pridobi zaupanje ljudi, lokalnih skupnosti, saj lahko samo skupaj s prebivalci odpravljamo vzroke za nekatere težave. In ravno nepopolna informacija, informacija, ki izvira iz neznanja, nepoznavanja področja, dogodka, primera, lahko močno škodi temu cilju.

Ste se z vašimi policisti o "aferi Koprivnikar" že pogovorili?

O tem se pogovarjamo vsak dan. Tudi odzivi posameznih policistov in vodstev policijskih postaj imajo jasno sporočilo – to ni prav in škoda, da se na takšnih primerih krni ugled policistov.

Marsikdo je skušal v primeru ministra Koprivnikarja situacijo opravičevati z dejstvom, da imajo policisti nizke plače, slabo opremo, veliko dela, da se stavka vleče v nedogled. Je to opravičilo? Ali s policisti kdaj govorite o okoliščinah, ki vplivajo na njihovo delovanje?

Dejstvo je, da določene družbene razmere, razmere v organizaciji, kot so neustrezni delovni pogoji, tudi plače … lahko vplivajo na to. Vendar! Vsak se samostojno odloča o tem, kaj bo v življenju počel. Nikakor ne moremo pristati na to, da plača vpliva na to, ali bo oseba ravnala etično ali ne. Poznamo mehanizme, s katerimi se zadeve da reševati in tudi vodstvo policije že od začetka stavke trdi, da so zahteve policistov po izboljšanju stanja legitimne. Tukaj ni dvoma! Se pa ne morem strinjati, da bi se cilje dosegalo na neprimerne, neetične in nezakonite načine. O problemih lahko razpravljamo, a rešuje se jih z legitimnimi in družbeno sprejemljivimi sredstvi. Po tej logiki bi lahko rekli, da so tudi storilci kaznivih dejanj, ki so nezaposleni, upravičeni do tega, da izvršujejo kazniva dejanja. To ne gre! In ko se s policisti pogovarjamo, praviloma prepoznajo, kaj je prav.

V primeru ministra sem pogrešal, da bi nekdo takoj rekel "tukaj smo pa šli predaleč". Da kolega konkretno reče kolegu, prenehaj s tem, to ni prav, to morava storiti drugače.
Kako pogosto obravnavate kršitve etičnega kodeksa policistov?

Gre za posamične kršitve, čeprav konkretnega podatka v tem trenutku nimam. Lahko pa povem, da jih je na območju policijske uprave zelo malo. Neetičnost bi se na primer lahko pokazala tudi v postopkih, ko državljani pišejo pritožbe, in recimo lani je bilo teh pritožb manj kot leto prej. Tudi ko gre za kazniva dejanja, se občasno kdo znajde v postopku, vendar se pogosto pridemo do ugotovitve, da so državljani policista prijavili za nekaj, kar se ni zgodilo, da bi se sami izognili kakšnemu postopku ali kazni. Ves čas pa živimo v zavedanju, da tveganje obstaja, da se lahko srečajo z marsičem. Mislim, da je predvsem znanje tisto, ki v prvi vrsti preprečuje, da ne narediš nekaj, kar ni prav. Zato bolj kot so policisti izpostavljeni tem tveganjem, več pozornosti jih je treba posvečati. Tudi njihovim odnosom, da si pomagajo in tudi da se opozorijo. V primeru ministra sem pogrešal, da bi nekdo takoj rekel "tukaj smo pa šli predaleč". Da kolega konkretno reče kolegu, prenehaj s tem, to ni prav, to morava storiti drugače.

Pa so odnosi med policisti običajno na ravni, ko je to mogoče pričakovati?

Glede na statistične podatke, ki pravijo, da primerov kršitev ni veliko, je jasno, da policisti s tem nimajo toliko težav, kot se morda kdaj želi prikazati. Če imamo na PU recimo zaposlenih 1000 ljudi, se na leto dvakrat do trikrat ukvarjamo s problematičnimi odnosi, pa še to se običajno izkaže, da bi kanček več komunikacije vse rešilo. Policisti se praviloma zavedajo svoje odgovornosti in posledic. Kot pravim sam, denarja v policiji res ni veliko, a doslej je plača še vedno bila vsak mesec. Ko se sam pogovarjam s policisti, čutim, da so pripadni policiji, izpolnjevanje pričakovanj državljanov tudi nudi neko zadovoljstvo. In naši medsebojni odnosi so temelj, da lahko delamo kvalitetno in v skladu s pričakovanji. Pomembno je, da policisti pridejo v službo z jasno vizijo, da bodo svoje naloge izpolnjevali s kolegom, ki mu lahko zaupajo, ki bo pomagal, da je na policijski postaji vodja, ki bo rešil določene strokovne težave, če bo do njih prišlo. Policisti morajo čutiti, da nekdo stoji za njimi, če bodo na primer napadeni.

Nekdo, ki ima funkcijo vodje, kakršnega koli že, se mora zavedati, da če nekaj reče, ima to večjo težo kot nekdo drug. Kar se je zgodilo je izziv tako za vodje kot policiste.
Kar ste opisali, od vpletenih terja močno zavezništvo, kar je razumljivo, navsezadnje lahko gre tudi za vprašanje življenja. Pa vendar – ali to zavezništvo še omogoča jasnost, ko je treba reči ne, kolega opozoriti. Kot se recimo v primeru ministra ni zgodilo.

Pomembno je zavedanje posledic. Ko se pogovarjam s policisti, marsikateri pravi, jaz pa tega nikoli ne bi storil, nihče me ne bi prepričal. In tudi sam verjamem, da se večina policistov zaveda, kaj to pomeni, in da bi v podobnih primerih ravnali drugače. Verjamem pa tudi, da ni človeka, ki bi rekel, na naši policijski upravi pa kaj takšnega ni mogoče. Vendar, če bomo vztrajali z izobraževanji in osveščanjem, verjamem, da bodo policisti prepoznali neprimerna dejanja in se med seboj pogovarjali. Je pa bil to res poseben primer …

Tudi raven pritiska je bila najbrž specifična – sindikalist in Facebook skupina …

Točno tako, niti nimam primera, s katerim bi lahko potegnil vzporednice. Nekdo, ki ima funkcijo vodje, kakršnega koli že, se mora zavedati, da če nekaj reče, ima to večjo težo kot nekdo drug. Kar se je zgodilo je izziv tako za vodje kot policiste. A zgodilo se je, zdaj se moramo pogovoriti o tem, v katerem segmentu bomo povečali aktivnosti, da se to ne bo ponovilo. 

Se bojite, da bo dogodek, povezan z ministrom Koprivnikarjem, negativno vplival na ugled policije?

Ugled je lahko omajan, pri ljudeh se lahko pojavljajo določeni dvomi, ali niso morda tudi oni tarča "nekih spletk". Vendar lahko zatrdim, da policisti ne odobravajo tega, kar se je zgodilo. Policisti trdo delajo, velika večina policistov vsak dan, ko začne službo, ve, zakaj je tam, da je njihov namen zagotavljanje varnosti, zakonito in strokovno delo. Vodstva policijskih postaj so bila v tem primeru zelo jasna, da je to nedopustno. Mislim, da dolgoročnih posledic ne bi smelo biti. Je pa naloga vodstev in policistov, da razčistimo s tem, kaj se je zgodilo in nadaljujemo svoje poslanstvo.

Ugled policije je lahko omajan, pri ljudeh se lahko pojavljajo določeni dvomi, ali niso morda tudi oni tarča "nekih spletk". Vendar lahko zatrdim, da policisti ne odobravajo tega, kar se je zgodilo.
Omenili ste že sami, primer je še podžgal že tako glasna ugibanja ljudi, ali niso morda kdaj tudi sami načrtno na udaru policistov. Kako je s tem? Slišati je pritožbe, da se čaka goste kakšnega lokala, da se ustavlja koga, ki kakšnemu policistu ni všeč …

Upam, da bo policija vedno skušala spraviti s ceste nekoga, ki dnevno pije, ki je potencialni morilec, ki lahko ogroža tudi policiste. Mi smo pogosto obveščeni o posameznikih, ki se komaj usedejo v avto. Normalno, da bomo v takšnih primerih odreagirali, to je naša dolžnost! Tukaj gre za neposredno varovanje ljudi. Ko policisti, ki delajo na nekem območju, vidijo nekoga, da vijuga po cesti, da se skuša odpeljati, pa je fizično nezmožen – seveda bodo odreagirali. Imeli smo očitek "stojite pred gostilno in vsakega, ki pride ven, ustavite". Ja, seveda! In upam, da ga bomo še naprej. Ker če obstaja sum, da ljudje vozijo pod vplivom alkohola, je naša zakonska dolžnost, da to preprečujemo. Saj niti ni nikogar drugega, ki bi to počel. Moramo se zoperstavljati hudim kršitvam javnega reda in miru, cestnega prometa. To je naša dolžnost. Drugo pa je primer, ki se je zgodil. Še vedno pa trdim, da praviloma ni primerov, ko bi nekdo dejal, ustavili bomo Janeza Ogulina, da se mu bomo maščevali za ne vem kaj. Zdaj imajo seveda vsi kup vprašanj – kaj pa, če delate to in ono …

Imeli smo očitek "stojite pred gostilno in vsakega, ki pride ven, ustavite". Ja, seveda! In upam, da ga bomo še naprej. Ker če obstaja sum, da ljudje vozijo pod vplivom alkohola, je naša zakonska dolžnost, da to preprečujemo. Saj niti ni nikogar drugega, ki bi to počel.
Torej, da dokončno razjasniva. Domnevni zemljevidi s točkami, kjer se vedno ujame prehitre voznike, opazovanje okolice gostiln … Vse to niso neetična početja, niti namenjena inkasanstvu, ampak del policijskega dela, ki državljanom zagotavljajo varnost?

Na podlagi informacij, ki jih dobimo na terenu, policija ocenjuje neke varnostne razmere. Če na določeni cesti ugotavljamo, da tam prometne nesreče, če na neki relaciji ugotavljamo, da je več voznikov pod vplivom alkohola – velika, velika napaka bi bila, če ne bi oblike, načina in časa dela prilagodili temu, da to spremenimo. To bi bilo zavestno neodzivanje in kršenje tistega, kar moramo narediti.

Tokrat je pozornost javnosti usmerjena v konkreten primer, a policisti se pri svojem delu vsak dan srečujejo z izzivi etičnega ravnanja.

Seveda. Izzivi so tako, ko gre za primerno komuniciranje kot tudi dogodki, kjer so policisti izpostavljeni tveganjem koruptivnih dejanj, selekcioniranju pri posameznih postopkih, glede tega, koga bomo kaznovali, koga ne. Tudi glasno komentiranje tega, kaj vse je narobe … Prav je, da opozarjamo na napake, a v prvi vrsti se je potrebno pogovoriti znotraj, prav tako moramo vsi prispevati k temu, da bo drugače. Odbor za integriteto in etiko se je redno odzival na različna vprašanja, tudi o medsebojnih odnosih. Marsikje se srečamo s situacijo, ko pride do nesoglasij, razhajanj – tudi med policisti in vodji. Temu smo priča tudi ob stavki, ko je bil večkrat izražen dvom, češ policisti stavkajo, vodje pa zahtevajo, da je določeno delo opravljeno. Odbor se je tudi v tem primeru postavil na stališče, da tudi stavkovne zahteve ne morejo biti vzrok za to, da prihaja do nesoglasij v policiji. Različni interesi nas morajo prej združevati. Eno so stavkovne zahteve, drugo pa pričakovanja ljudi in tudi zakon govori, da policija mora zagotavljati varnost in kar je potrebno narediti, je potrebno narediti tudi v času stavke. Pomembno je, da zaposlenim večkrat osvežimo cilje glede nalog policije, naloge znova osmislimo, povemo, zakaj je nekaj pomembno, kakšne posledice imajo naša dejanja.

Pomembno je, da zaposlenim večkrat osvežimo cilje glede nalog policije, naloge znova osmislimo, povemo, zakaj je nekaj pomembno, kakšne posledice imajo naša dejanja.

Vodite policijsko upravo, kjer so izzivi policistov najbrž še nekoliko drugačni kot drugod po Sloveniji zaradi prisotnosti romske skupnosti.

Ne samo mi, ampak slovenska policija nasploh se že dolgo ukvarja z vprašanjem nestrpnosti do različnih skupin. Veliki koraki so bili glede tega narejeni že pri osnovnem usposabljanju policistov. Je pa potrebno na našem območju določene stvari izpostavljati vsakodnevno. Skušamo se pogovarjati s policisti, jih vzpodbujati, da sami pridejo do določenih spoznanj, rešitev, in da počasi odpravljamo stvari, ki so bile leta in leta ukoreninjene. Je pa pomembno, da pri tem sodelujemo tudi z lokalnimi skupnostmi, nevladnimi organizacijami in drugimi državnimi organi, čeprav to povezovanje znanja, ki ga imamo vsak zase, kdaj pogrešamo. Sicer pa je ravno policija na področju nestrpnosti izobraževala tudi druge državne organe, tako da smo tukaj lahko zgled, ki vleče.

Pravite, odpravili smo stvari, ki so se vlekle leta. Kaj konkretno?

Gre za odnos do skupnosti, ki živi na našem območju. Za prepričanja, da so vsi slabi, negativci, kriminalci. Tega moderna policijska organizacija ne more sprejeti. Je pa nekatere stvari težko premikati, ker so res zakoreninjene v skupnosti.

Koliko časa je v izobraževanju policistov na različnih ravneh namenjenega poučevanju o etičnem delu? Ocenjujete, da je tega dovolj?

Sam trdim, da tega ni nikoli dovolj. V okviru izobraževanja dobimo neko osnovno znanje, ki ga je potrebno vedno znova nadgrajevati. V praksi, v življenju se stvari spreminjajo in tudi policisti moramo slediti tem spremembam. Ni dovolj, da ponavljamo, "na akademiji si dobil neko znanje, zdaj ga pa uporabljaj". Nova znanja je potrebno dodajati dnevno. Odbor za integriteto in etiko je bil tudi organizator posveta, na katerem smo govorili o različnih nestrpnostih, recimo o nestrpnosti do istospolno usmerjenih. Takrat smo problematiko predstavili vsem vodjem in verjamem, da smo naredili korak naprej. Če bi pogledali stanje pred desetimi, dvajsetimi leti, bi videli, da so bile stvari zelo drugačne in tudi dojemanje teh vprašanj je bilo zelo drugačno. Pomembno pa je, da potem vodje to prenašajo naprej.

S kakšnim znanjem o etičnem delovanju je opremljen mlad policist, ko zapusti osnovno poklicno izobraževanje?

Veliko vedo. Program je dober in ponuja dobro osnovo. Na različnih nivojih se potem stvari dodajajo, tudi za vodje. Pomembno je, da se vodje naučijo, kako pri policistih doseči pravilno razumevanje, osmišljanje nalog in delovanje v praksi - z upoštevanjem tistega, kar je nekdo že pridobil v okviru izobraževanja in tistega, kar lahko dnevno pridobi.

Imamo tudi možnost, da na policijsko akademijo naslovimo prošnjo, da se nadgradi določeno znanje. Osebno podpiram izobraževanje vodij in dnevno ugotavljanje, kaj je mogoče izboljšati. S tem se bistveno zmanjšajo možnosti za odklonska, neetična dejanja.

Če se vrneva k primeru, iz katerega pravzaprav izhajava. Policisti vedo, kaj so slišali na policijski akademiji. A to je potrebno nadgraditi. Imamo konkreten primer, kakršnega se ne spomnim, da bi ga že obravnavali. To je potrebno zdaj osmisliti, povedati, v čem je bistvo, kaj se več ne sme ponoviti, da se ne bomo spet srečali s to situacijo.

Izpostavljate vlogo vodje. Kako jasna so navodila za nadrejene? Ali vsi veliko pozornosti posvečajo temu, da njihovi policisti ne pozabijo na etične standarde?

Vsega ni mogoče predpisati. Ves čas se lahko izgovarjamo na to, kaj je komu predpisano. A dejstvo je, da je potrebno dnevno ugotavljati potrebe – tako ko gre za varnostna tveganja kot tudi lastne organizacije. Od vodij se pričakuje, da prepoznavajo, kaj je potrebno postoriti. Imamo tudi možnost, da na policijsko akademijo naslovimo prošnjo, da se nadgradi določeno znanje. Osebno podpiram izobraževanje vodij in dnevno ugotavljanje, kaj je mogoče izboljšati. S tem se bistveno zmanjšajo možnosti za odklonska, neetična dejanja.

Dejali ste, vsak se odloči, kaj bo počel v življenju. Kdo naj se odloči, da bo policist?

Obstaja debata o tem, ali je poklic policista zgolj poklic, da torej imaš službo in dohodek, ali gre v prvi vrsti za pripadnost organizaciji, ki je pripravljena marsikaj tvegati, da se zagotavlja varnost drugim. Policisti se morajo zavedati, da bodo pogosto izpostavili svoje zdravje in življenje za to, da bodo pomagali drugim. Tisti, ki se tega ne zaveda, ki meni, da bo delal od sedmih do treh, da se mu nikoli ne bo nič zgodilo, da se mu ne bo potrebno izpostavljati, ta ni dober kandidat. Tisti, ki jim rečemo policisti z dušo in srcem, se zavedajo, da opravljajo nevaren poklic. Primeri v zadnjih letih so to potrdili. Tveganje obstaja. In delo policista se ne konča s koncem delovnega časa, saj tudi zakon govori o tem, da mora policist določena ravnanja preprečevati tudi v prostem času. Pričakuje se, da zaznano dogajanje, nevarnost, sporoči kolegom, ki so v službi. Zavestno zanemarjanje tega lahko pomeni hude posledice za varnost ljudi. Vsak ne more biti policist!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (858)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
11. 03. 2016 10.20
-3
Meni ni žal glupih in žlehtnih policajev.Sam direktor Ogulin navaja, da mu je žal, da v primeru ministra ni nekdo rekel, da so tukaj šli predaleč. Vidi se iz izjave, da mu niti na kraj opranih možganov ne pride ideja, da smo državljani pred zakonom enaki ministrom. Nedopustno pa je, kako politika sedaj obračunava z njimi. Nimajo nobene avtonomije, nobenih pravic in so v celoti zlorabljeni od politike in političnih šefov. V vsakih pogajanjih jih trenutna vlada skupaj s policijsko političnimi šefi nategne z nekimi obljubami, ki se pozneje ne uresničijo. Sicer pa svoji k svojim. Aroganca, pravnost, poštenost sta isti v policiji in politiki. Klanjanje šefom in oblastnikom in udarjanje po šibkejših.
iGURT
11. 03. 2016 13.29
+3
Včeraj si trdil da je Cerar pomilostil dva kriminalca. Ker vemo, da pomilosti lahko samo predsednik države, v tem primeru Pahor, te danes še enkrat sprašujem ..............mallonge, koga je pomilostil predsednik vlade Cerar?
izma2009
11. 03. 2016 09.00
+1
Se bo torej na koncu pozabilo rezultat - pa čeprav namerno dogovorjeno ustavljanje "prepoštenega" ministra - ki ni bil v skladu z zakonom? Zakaj očitno poudarjanje krivde policistov, sindikalistov? Mogoče je bilo vse skupaj nameščeno - namreč dejstvo, da je to pricurljajo v javnost - namerno diskreditiranje policijskega sindikata ter nekaterih uslužbencev ravno v času pogajanj za boljše delovne razmere in plače - spomnite se 11. septembra .... kako lahko namerno povzročiš svetovno paniko ....
Kollerik
11. 03. 2016 08.54
+6
Petrovčiča so videli v avtu skupaj z gor enakim na pogovoru. Čelavi ko boh zopet ruši vlado....
mallonge
11. 03. 2016 09.07
-3
A to je v stilu Cerarjeve paranoje, da mu nekdo spodkopava vlado? On vlada v stilu kriminalci vse Slovenije na položaje, pa se čudi, da nismo zadovoljni.
murinar
11. 03. 2016 08.32
+6
To so sindikalni voditelji? Le -ti izkoriščajo "podložnike " za svoje koristi! Samo malo nazaj je potrebno pogledati na primer SŽ . Ni skrivnost ,da je Albert Pavlič pred leti obkradel sindikat ! Toliko o sindikalnih šefih .
iGURT
11. 03. 2016 00.43
+9
Sramota za policaje, sramota za sindikat.
mallonge
11. 03. 2016 09.11
-3
Sramota za vlado in in več ministrov obremenjenih z nezakonitimi dejanji.
iGURT
11. 03. 2016 13.26
+2
Ni sramota vlade če so v javnosti umazane igre policajev.
Petrovc
10. 03. 2016 23.56
+3
Največjo krivdo za popolen moralni in gmotni položaj nacije, PA NOSITE NOVINARJI! Čez pet, deset, let bo pokradeno še, kar je danes nepokradeno! NIKOMER VEČ NE BOSTE POTREBNI! nasprotno odveč boste, kot fizična priča laži! Kaj boste tedaj???
Petrovc
10. 03. 2016 23.23
+1
Naš "reformator" bi se moral zavedati, da MORA PRIDOBITI STATUS DIKTATORJA! Če hoče karkoli reformirati! Da mora imeti glavo v Berlinu, dušo pa v Moskvi!
BožidarMacur
10. 03. 2016 23.42
+1
Petrovc
10. 03. 2016 23.22
+2
PRJATLI-RAZUMNI: čitajte adolfa Hitlerja: Mein Kampf! Ugotovili boste, kako aktualna je ta knjiga danes! Ja, so tudi zablode, toda rdeča nit je aktualna, kot še nikoli! Hitler je bil IZJEMEN REFORMATOR tistega časa! Toda tudi izjemno zablojen politik! Njegov napad na Rusijo je bila napaka, ki normalnemu ni pojsanjiva! On je, v knjigi, ljubil Angleže! In Italjane! In se dobrikal obema za prijateljstvo! NAMESTO, DA BI SE, kot je svetoval Bismarck, povezal z Slovani!
Petrovc
10. 03. 2016 23.30
+2
Psihopat je tisti, ki ne čita, pa obsoja! Ne razume, pa preklinja!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.32
+7
uvesti cerkveni davek in ukiniti drzavni prispevek cerkvi pa se sami financirajte,ne pa da moramo za vase cerkvene klovne placevati vsi.
Petrovc
10. 03. 2016 23.41
+12
NOBENEGA DAVKA! Tako kot Marija Terezija in Hitler, CERKVI POBRAT VSO ZEMLJO IN BANČNE RAČUNE! Živijo naj ob vodi, ki jo pridigajo!
SERIOUSLY01
11. 03. 2016 00.59
-3
hitler je bil socialist in se je povezal s stalinom.skupaj sta začela vojno.ruse pa je napadel ko se je stalin povezal z angleži.drugače pa sta se tako musolini kot hitler zgledovala po stalinu...
Petrovc
10. 03. 2016 23.14
+2
PUTIN JE PRED DESETIMI DNEVI NA kanalu vrjeme RUTV, govoril, da je bilo Rusev 1918, ko se je začela komunistična revolucija 130 miljonov in da so šele sedaj, po 90-ih letih dosegli to število in obtožil Lenina in Stalina, da sta, komplet, pomorila 100 miljonov Rusev! Taka bi morala biti danes nataliteta, če kakim 40 miljonom ne bi bila odvzeta možnost življenja in rojevanja! In pri tem je sogovornik eksplicitno nazval komandanta rdeče armade, Žukova, za mesarja lastne vojske!
Petrovc
10. 03. 2016 23.16
+10
Kako pa je z Slovenci??? Leta 1918, nas je bilo, korenih Krancev v deželi Kranski, dva miljona! Tedaj smo izgubili Koroško in Furlanijo in Istro! Leta 1947 smo izgubili Trst in še preostanek Istre! Sedaj bomo izgubili dostop do morja! Danes nas je, korenih, Slovencev, samo še okoli 1 miljon 300 tisoč! Na mnogo slabšem smo, kot Rusi!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.30
+3
zdaj pa se povej koliko ljudi je pobila cerkev
Petrovc
10. 03. 2016 23.44
+0
TREBA JE BITI POŠTEN: RKC svoje vere ni širila z nožem in tujo krvjo! Drugo pa je, kaj je počela z Europskimi narodi, ko so ti že bili pokristjanjeni!
BožidarMacur
10. 03. 2016 23.46
-4
Brakedirt
10. 03. 2016 23.46
+4
Petrovc
11. 03. 2016 00.05
-2
Jasno sem napisal, da PRI ŠIRJENJU VERE! Ti ne znaš čitati ali si šlampast do fundamenta!
Brakedirt
11. 03. 2016 00.15
+10
ti pa ne znas prebrati vprasanja,sem te vprasal koliko ljudi je pobila cerkev ti pa nekaj o nekem sirjenju sekte.sicer pa, brez vere tudi vojn nebi bilo.
Petrovc
11. 03. 2016 00.18
-6
Čas je, da greš v rjuhe. Oddelek bodo zaprli, luč ugasnili in medicinski brat ti bo dal inekcijo!
Brakedirt
11. 03. 2016 00.20
+3
cas je da se sveckarji poberete v senco ker tam povzrocate najmanj skode, skupaj s svojim korumpiranim pralcem denarja.
iGURT
11. 03. 2016 00.47
+9
Seveda da je potekalo nasilno pokristjanjevanje, to so zgodovinska dejstva.
štrekeljc
11. 03. 2016 09.37
Petrovc, Cerkev vsekakor je širila svojo vero z ognjem in mečem. Le na Prešernov Krst pri Savici pomisli.
Simoni?
10. 03. 2016 23.09
+3
Vladajoči kriminalci na pogajanjih že pol leta nategujejo policiste. Ko se tem scufa, malce buzerirajo muzikontarja, ki na privat špile sebe in inštrumente prevaža kar v službenem avtu. Pa je že drama. Lopovski miniser nezakonito pospravi 45.000 eur. Ko ga začopatijo vrne nakraden denar in se nam lepo opraviči. Konec zgodbe! Kaj je to poštenost in pokončna drža!? Tega v Sloveniji preprosto ni!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.20
+8
a se je oni ze spomnil od kje mu 200.000€ ?
Petrovc
10. 03. 2016 23.34
-7
A si se ti že spomnil, od kje ti je leta 1990, dvanajstega decembra, ob 13:45, padel svinčnik z mize? Če si se sploh spomnil, ne samo, kje! Ne trapaj.
Brakedirt
10. 03. 2016 23.38
+7
jaz nisem jecljal pred komisijo na vprasanje od kje mu denar
Brakedirt
10. 03. 2016 23.38
+7
Brakedirt
10. 03. 2016 23.41
+8
sicer pa ko boste vrnili nakradeni denar postenim ljudem od zvon 1,2 se pa oglasaj.
Petrovc
10. 03. 2016 23.49
-6
Sicer pa, ko boš kaj dobrega in razumnega doprinesel skupnosti, se pa oglasi! Dotedaj pa se skrij v deveto luknjo in se UČI!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.53
+6
tipicni sektas,ko je treba vrniti oskodovanim denar se pa delate neumne.
Brakedirt
10. 03. 2016 23.55
+6
avstrijci so vas pokupili ker niste sposobni voditi nicesar. toliko o sposobnosti vodenja,zato je bolje da ostanete v senci.
Petrovc
11. 03. 2016 00.09
-5
ZAOSTALEMU: kdo nas je prodal, če so nas Avstrijci kupili? Ni ga nakupa brez prodaje! Vladate že 21 let! Kako vodite državo pa je VIDNO ŽE PRI VAROVANJU ŠENGENA, NAJMANJ! Mi ne silimo na sonce! Ne BOMO PA PUSTILI, DA NAS POKRADETE DO KOSTI IN NE BOMO PUSTILI LENIM IN POKVARJENIM, DA NAM VLADAJO! Ob tem pa prav takim komentatorjem, da jim ministrirajo!
Brakedirt
11. 03. 2016 00.17
+10
v mariboru ste bankrotirali, tako da je vse prevzela avstrija. zdaj pa povej kdaj boste pokradenim ljudem vrnili denar,vi postenjakarji?
iGURT
11. 03. 2016 00.45
+4
Štrajkajo, ker zahtevajo izpolnitev obljub prejšnih vlad, to radi spregledate..
Petrovc
11. 03. 2016 00.46
-7
Ti veš, kaj je to poštenost? Dvomim! Kajti po spletu širiš same laži in nepoštenost! Zej te mam pa dost, ajd, spat!
iGURT
11. 03. 2016 13.27
Petrovc
10. 03. 2016 23.03
+1
Globoko obsojam napis na Ljubljanskih zidovih RKC ustanove! Napis je namreč napačen! Pisati bi moralo: POSVETITE SE NAŠIM DUŠAM, NE PA ZEMLJI IN ZLATU, BANKAM IN VINU!
Petrovc
10. 03. 2016 23.01
-2
DANES SEM UJEL NA TV: intervju z nekim RKC svečenikom (mislim da nekak menih?) Da se razumemo, sem globoko veren! Toda ne v zidove in zlato Vatikana In pufe in nebluze Ljubljansko-Mariborske škofije! Torej ta svečenik se je hvalil, da je bil 144 krat v Arabiji in da nam bo povedal izvor beguncev! Sedaj pa poslušajte, bi napisal, pa me bo ADMIN brisal, grdo besedo! Torej vse se je začelo, ko so Izraelci ustanovili svojo državo 1947. Tedaj je muslimanski muftija ukazal muslimanom, naj bežijo in bodo begunci! In po ukazu muslimanskega muftije so Palestinci bežali v Sirijo, kjer so živeli brez dokumentov in iz Sirije sedaj beže v Europo! UBOGI! Pa mi povejte, je to normalno, da kaj takega sploh spuste na ekrane!
Petrovc
10. 03. 2016 22.45
-2
In povem vam, naveličal sem se! 1. Stanje duha nacije je tako zadušno, tako smrdeče, da ne vidim odrešitve! Bilo bi potrebno ALI REVOLUCIJA, NA NAČIN IN Z METODAMI, kakršna je bila izvedena z strani KPJ 1941 do 1947! 2. Uvedba sistema malih korakov, torej prelom dinastije zla levih vlad in za začetek vlada SDS! V času vladanja SDS pa ustanoviti novo, močno, organizirano Sredinsko stranko Nacionalne Obnove Slovenije!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.27
+2
sds ne bo vladal nikoli vec,ste prevec pokvarjeni.
Petrovc
10. 03. 2016 23.31
-3
Ni vredno, da bi ti pojasnjeval! Živi b svojem svetu laži, ki so lažje kot resnica! Toda nam pusti, da kaj spremenimo na bolje! Utoni, če hočeš! Mi hočemo splavati!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.36
+2
nimas ti meni kaj pojasnjevati,vi s svojo po meri prikrojeno resnico.se sreca da vas je samo 14% in da ste v senci. pojdite na bazen pa plavajte,ker kaj vec od tega niste sposobni,kaj sele voditi drzavo, dokazano.
Petrovc
10. 03. 2016 23.47
-4
JASNO, noč pameti ni mogoče osvetliti z devetimi sonci! Toda tudi tvoj kraj lapanja je vse bližji! Misliš, da bodo tvoji gospodarji čez nekaj let nate gledali kot na svojega! Ljubijo izdajo in sovražijo izdajalce! Zavržen boš kot oglodana kost! In ne išči tedaj usmiljenja pri RAZUMNIH!
BožidarMacur
10. 03. 2016 23.49
-4
Brakedirt pejt spat ti si pozablen reklc v gostilni
Brakedirt
10. 03. 2016 23.50
+6
nehaj mi nabijati s to tvojo versko propagando,za razliko od tebe sem jaz sam svoj gospodar in mi noben tvoj klovn ne bo jemal od place.spravte se delat namesto da pametujete v kiklah in ne spravljajte se na otroke.
Petrovc
11. 03. 2016 00.19
-5
Hlapec je hlapec in ni nikoli svoj gospodar! V svojih mokrih sanjah pa si to želi, jasno! Naj ti bo, če ti bo lažje prenašati hlapčevanje, pa bodi gospodar!
Petrovc
11. 03. 2016 00.47
-7
Organ ti bo visel na desno, če ga boš konstantno lupil z levico. Zamenja. In ne jamraj po spletu!
Petrovc
10. 03. 2016 22.35
+1
MIMOGREDE: PRJATLI-RAZUMNI: NIČ NI NAKLJUČNO! VSE JE DOGOVORJENO, VSE JE DOGOVORJENO!
Kollerik
10. 03. 2016 22.42
+5
da,... vse je dogovorjeno. Treba je zrušit vlado Mira Cerarja.
Petrovc
10. 03. 2016 22.54
-1
Spoštovana: mnogo več! Kot je g.Putin, sklical največje tajkune Rusije in jim rekel, da morajo ves denar iz tujine prinesti domov in otroke nehati šolatuii v tujini! Sam nase ni spomnil? Vseeno, ali začnemo po korakih ALI PA TOTALNA REVOLUCIJA!
Brakedirt
10. 03. 2016 23.24
+2
Brakedirt
10. 03. 2016 23.37
+3
Petrovc
10. 03. 2016 23.50
-4
Brakedirt
10. 03. 2016 23.52
+5
nisem vas sveckar da mi bos ukazoval kaj naj pocnem.
Kollerik
11. 03. 2016 08.49
Kollerik
11. 03. 2016 08.49
Brake, ne vtikaj me v svečkarijo, prosim!
Petrovc
10. 03. 2016 22.34
+6
dELO, 24UR, DNEVNIK,kANALa, PA VESELO O POLICISTIH, PA KAKEM RAVNATELJU IN UČITELJICI, PA KAKI ZABLOJENI MOŽAČI,.........
Kollerik
10. 03. 2016 22.43
+1
važno, da sta reporter in demokracija na nivoju...
Petrovc
10. 03. 2016 22.33
+5
V teh 25 letih so nam pokradli takole 150 do 200 miljard Eurov in nas še za 20% pokradenega zadolžili! Toda to ni vse! To je pokradena gotovina! Ko pokradeš gotovino tovarne je to samo, okoli, 10% vrednosti celotne tovarne: zemlja, zidovi, znamka izdelka, prihodnost zaposlenih, dohodki v budget! REALNO SO NAM POKRADLI NAJMANJ 2000. MILJARD EUROV!
Kollerik
10. 03. 2016 22.43
+2
Petrovc
10. 03. 2016 22.28
+13
Začelo se je z Depalo vasjo, pa z Patrio, pa vikend v Trenti, pa,................... 25 let afer, 25 let spuščanja megle, 25 let razkolov nacije! V tem času pa so nam pokradli sanje, pokradli so nam danes, pokradli so nam jutri, za nas, za naše otroke, za naše vnuke! SE SPLOH ZAVEDATE, KAKO VAS VODIJO ŽEKNE ČEZ VODO!
Kollerik
10. 03. 2016 22.44
+3
z obzirom, da je že VEČ KOT POLOVICA NAŠIH VODNIH IZVIROV V LASTI TUJIH KORPORACIJ, se zavedamo, kako nas ženejo žejne čez vodo
dost nam je.
10. 03. 2016 22.28
+2
Ogulin upam,da se boš res držal teh načel kot si jih tu povedal .....?Zelo pohvalno.
Petrovc
10. 03. 2016 22.26
+7
Pa kaj, če čakajo v zasedi pred gostilnami! Mene ne moti! jasno je, da vinjen za volan ne smeš! In kdor ima čisto vest (kri), se ničesar ne boji!
Kollerik
10. 03. 2016 22.45
+0
Jaz imam čisto vest tudi tedaj, ko se ga nalijem
BožidarMacur
10. 03. 2016 23.54
-5
Jaz nimam ciste krvi po 3 borovnickah 4dc vina in 5 biskijev... Takrat je kri vroča in neobvladliva.. Ne želi si me takega
Kollerik
11. 03. 2016 08.52
Petrovc
10. 03. 2016 22.25
+4
KAR TAKO NAPREJ, VRLI SLOVENCI. TAKO SE DELA, NOVINARJI! MALO OBRAVNAVAMO POLICISTE, MALO OBRAVNAVAMO PAHORJA-NA ŽARU, MALO TUDI JANŠO,......MEDTEM PA NAS KRADEJO, KRADEJO, KRADEJO, KRADEJO,...............!!!!!
Kollerik
10. 03. 2016 22.46
+2
Zato pa podpri vlado in SMC, niso opolni, toda trudijo se in imejo tudi nekaj uspehov.
BožidarMacur
10. 03. 2016 23.56
-4
Kokerika tokrat samo zate ----------- in -
Kollerik
11. 03. 2016 08.51