Slovenija

FOTO in VIDEO: Na Barju je popustila pregrada, poplavilo je okoli 20 hiš

Ig/Ljubljana, 08. 11. 2014 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na Ljubljanskem Barju je popustila zasilna pregrada, ki je prebivalce Ilovice, predvsem Mihovega štradona branila pred vodorom vode z Ljubljanskega barja. Poplavilo je okoli 20 hiš. Na Igu se sicer voda počasi umika, v Kompoljah pa je še vedno poplavljenih okoli 30 hiš.

Civilna zaščita Mestne občine Ljubljana je dane spopoldne prebivalce Ilovice in Mihovega štradona opozorila, da je popustila zasilna pregrada, ki je branila vdor vod z Ljubljanskega barja. Zato so prebivalce na ogroženem območju pozvali, naj takoj umajnejo vrednejše stvari na višja območja.

A posledice k sreči niso tako hude, kot so pričakovali, je povedal namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus. Poplavilo je okoli 20 hiš, gasilci ostajajo na območju. Že dopoldne je bilo ob Mihovem štradonu po Kusovih besedah poplavljenih deset hiš, vode je bilo do 10 centimetrov.

Voda se zdaj počasi preliva, poplavila pa je okoli 20 hiš. Kus je pojasnil, da je voda povprečno visoka od 10 do 20 centimetrov, nikjer pa ne presega 30 centimetrov. Voda v pol ure naraste za en centimeter. Kus predvideva, da bo v prihodnji uri narasla še za nekaj centimetrov, potem pa se bo umirila. Do jutra pa bi se morala višina vode na obeh straneh avtoceste izenačiti, je dodal.

Območje Ilovice so pred vodo z Barja sicer zaščitili tako, da so pod avtocesto zgradili zaščitno pregrado. Pregrada je danes začela prepuščati, zato so jo dopoldne okrepili z obeh strani, popoldne pa je pregrada po Kusovih besedah popustila. Na srečo žrtev med gasilci, ki so posredovali v bližini, ni, je pojasnil.

Ker se pregrade ne da popraviti, je civilna zaščita pozivala prebivalce na območju Ilovice, zlasti Mihovega štradona, da umaknejo vrednejše stvari na višja območja. Gasilci pa so razdeljevali protipoplavne vreče, ki so jih prebivalci ogroženih predelov nemestili pred svoje hiše. Skrbite za lastno varnost in ne hodite po poplavni vodi, opozarjajo na Mestni občini Ljubljana.

Kus je ocenil, da je bilo za pregrado manj vode, kot ob poplavah leta 2010.

Iška se umika

Že prej pa se je po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja reka Iška počasi vračala v strugo. V zgornjem toku, kjer je sicer  ponoči znova močno poplavila Iško vas, Vrbljene in Strahomer, je skorajda že v strugi, razliva pa se še v spodnjem toku pri Tomišlju, kjer del reke še vedno teče čez Brest in Mateno in ju poplavlja. Del Iga je še pod vodo, kjer poplavljata potoka Ižica in Draščica. Zaradi poplav so bile na Igu zaprte tudi nekatere ceste. Več o stanju na cestah. Številne ceste so neprevozne.

V spodnji fotogaleriji si poglejte razmere na območju Iške vasi. Fotografije so nastale okoli 8. ure:

Gasilci črpajo podtalnico

V občini je bilo poplavljenih 317 hiš, od tega je zalilo 87 kleti. Gospodarskih poslopij pa ne štejejo zraven. Voda je precej načela tudi cesto skozi Tomišelj, Strahomer in Vrbljene.
V občini Ig je bilo danes po besedah Puciharja na terenu 160 gasilcev, ki so hkrati tudi pripadniki civilne zaščite, še 160 pa jih je v pripravljenosti. Največ dela so imeli s črpanjem podtalnice, organizirali so tudi zdravstveno službo, ki obiskuje starejše in jim po potrebi pripelje tudi najnujnejše stvari.

V ponedeljek bodo za pomoč prosili vojsko

V ponedeljek nameravajo za pomoč prositi vojsko. "Prav nam bi prišla zlasti njihova enota za dezinfekcijo, saj je ogromno blata," pravi Pucihar. Da je voda s seboj prinesla veliko blata, so potrdili tudi prebivalci poplavljenih vasi, ki se v zadnjih urah ukvarjajo predvsem z čiščenjem poplavljenih prostorov.

Razmere v Mateni
Razmere v Mateni FOTO: Miro Majcen

V spodnji fotogaleriji si poglejte razmere v Mateni. Fotografije so nastale malo pred 10. uro:

In fotografije iz naselja Brest:

Zaradi visokih poplavnih voda je bil na območju vodarne Brest v petek razglašen ukrep prekuhavanja vode. Ukrep velja do preklica, in sicer za naselja Ig, Matena, Brest, Tomišelj, Podkraj, Strahomer, Vrbljene, Iška Loka, Staje in Kot. Zaradi sprememb obratovalnega režima bo občasno motena tudi oskrba z vodo, so sporočili iz občine Ig.

Ljubljansko barje se umirja

Vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus pa je sporočil, da se voda na Ljubljanskem barju umirja. Kako hitro bo odtekla voda, je po njegovih besedah odvisno predvsem od pritoka Ljubljanice, ki je še vedno visok.

Je pa barje poplavilo nekatere hiše ob Ižanski cesti v Ljubljani. Voda je okoli hiš tudi v Lipah in v Črni vasi, kjer se v Ljubljanico izliva Iška, vendar po Kusovih beseda voda ni prišla v hiše, saj se znajo ljudje že zavarovati.

Izvoz Škofljica danes ob 9. uri.
Izvoz Škofljica danes ob 9. uri. FOTO: Bralka Urša

Ni nevarnosti za ljubljanski Vič

Se je pa precej znižal pretok Gradaščice, ki je običajno glavni krivec za poplave na območju ljubljanskega Viča. Tako po Kusovih besedah nevarnosti, da bi poplavljalo v tem delu Ljubljane, trenutno ni.

V Škofljici so razmere pod nadzorom

Razmere na območju občine Škofljica so po besedah namestnika poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Milana Rajfa pod nadzorom. Tudi tam voda upada, tako da nevarnosti poplav ni več.

Vrhnika ni imela večjih težav

Na Vrhniki večjih težav zaradi padavin niso imeli. So pa po besedah poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Viktorja Razdrha razdelili nekaj protipoplavnih vreč in zavarovali najbolj kritične dele.

Dobrepolje: Pod vodo je bilo 50 objektov pod vodo, ljudje odrezani od sveta

Kompolje - 16
Kompolje - 16 FOTO: Miro Majcen
Na Vidmu je voda zalila Dom sv. Terezije in en stanovanjski objekt, v Ponikvah in Predstrugah so vsi objekti na suhem. V Strugah tri objekte obkroža voda, so pa na tem območju neprevozne ceste.

Tudi v občini Dobrepolje so se razmere izboljšale. Kot je pojasnil župan Janez Pavlin, so vode naraščale do ene ure zjutraj, nato pa je prenehalo deževati in so začele upadati. Največ težav imajo še naprej v Kompoljah, kjer je bilo ogroženih 50 objektov. Do večera je bilo tam poplavljenih še okoli 30 hiš, do njih pa so gasilci in pripadniki civilne zaščite lahko prišli le s traktorji. Do večera je od poldneva voda v vasi upadla za okoli 30 centimetrov, sicer pa so morali na varno preseliti okoli 20 ljudi.

Od tam so nas danes dopoldne poklicali prebivalci ogroženih hiš, ki so za 24ur.com dejali, da so ujeti na svojih domovih. "V naši hiši je ujetih šest ljudi, odrezani smo od sveta, ostali smo brez pitne vode," je povedal eden izmed domačinov, a dodal, da so se pred poplavo pripravili – imajo zalogo hrane in plastenke pitne vode. S strahom opazujejo, kaj bodo prinesle nove pošiljke dežja. S tega območja nas je poklicala tudi ženska, ki dejala, da so pravbili prav tako odrezani od sveta, a da nimajo niti kruha niti vode.

Razmere v naselju Kompolje:

Kompolje so še vedno dostopne le s čolni, je pojasnil Pavlin. Poveljnik PGD Kompolje Jože Pinosa je za 24ur.com dejal, da so domačine opozarjali, da jim grozi vodni val, zaradi katerega bi lahko ostali ujeti v hišah. Na vprašanje, ali delijo hrano tistim, ki ne morejo s svojih domov, je dejal, da ne.

Pavlin je znova pohvalil odziv občanov ob tokratnih poplavah. Po njegovih besedah so občani za razliko od poplav leta 2010 dosledno upoštevali opozorila in množično priskočili na pomoč, kar je prispevalo k bistveno manjši škodi, kot bi bila v primeru neustreznega odziva.

Kamnik: Poplavno ogrožena naselja uspeli rešiti najhujšega

Reka Kamniška Bistrica je danes ob 0.30 dosegla maksimalni pretok, ki je znašal 133 kubičnih metrov na sekundo, nato pa je vodostaj začel počasi upadati. Najbolj so bila ogrožena naselja Volčji Potok, Nožice in Hudo, ki pa so jih rešili najhujšega s preusmeritvijo tokov manjših hudournikov in Mlinščice, so sporočili iz kamniške občine.

Pretok Kamniške Bistrice je ob 8. uri znašal 97,8 kubična metra na sekundo. Ponoči je dežurna služba zabeležila sprožitev zemeljskega plazu v Snoviku, vdor podtalnice v stanovanjsko hišo v vasi Potok (izčrpali so šest kubičnih metrov meteorne vode) in vdor podtalnice v objekt v Kamniku, kjer pa so izčrpali 20 kubičnih metrov vode. Zaradi plazu v Snoviku je tamkajšnja cesta zaprta.

Na intervencijah je sodelovalo skupaj 18 prostovoljnih gasilcev. Na pomoč so jim priskočili tudi delavci gradbenega podjetja.

Kot so opozorili na kamniški občini, še naprej obstaja nevarnost proženja zemeljskih plazov, zato občane pozivajo, naj v primeru plazu obvestijo gasilce na telefonsko številko 112.

V spodnji fotogaleriji si poglejte nočno dogajanje na Rovah v občini Domžale:

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janša je naš
09. 11. 2014 08.43
-2
katerih prebivalcev je največ na barju?
mariabologna
08. 11. 2014 23.17
+7
Grem na gasilsko postajo po vreče,mi dajo seznam trgovin, kjer jih lahko kupim po 0,50 EUR/kom...
Fifi 24
08. 11. 2014 21.07
+21
Zakaj so primitivni predniki postavljali bajte na kole ?
Borut Novak 1
08. 11. 2014 21.33
+13
Ker ni bilo urbanistov. SLO urbanisti, arhitekti, produkt SLo šolskega sistema so Plečnikov Baročni Art Deco spremenili v Jugo socrealizem.
MK02
08. 11. 2014 21.06
+35
Dajte mi minuse kolikor hočete.....samo staroselci so že od negdaj vedeli kako gradit hiše na tem območju.
XmassivX
08. 11. 2014 21.18
+10
Res je, struge potokov so prav tako sami urejali.
mariabologna
08. 11. 2014 23.21
+10
Takrat niso podkupovali za gradbena dovoljenja, potem pa prodajali protipoplavne vreče...
martin martin
08. 11. 2014 21.05
+4
.....sami malo poprimite za lopate.....
NesposobneOvceLeve
08. 11. 2014 20.47
-3
Denarja ni ... zakaj ...? ... enostavno ... ker so ga levaki pokradli ... na konc bo pa spet vse JJ kriv, pa to ...
Borut Novak 1
08. 11. 2014 20.55
+1
Kradli so kar vsi! Razen morda NSi. Je pa res da so levaki pokradli in uničili daleč največ! Ampak spet samo zato ker so imeli največ prilike.
srebrnibreg
08. 11. 2014 21.02
+11
Zvonovi, Intereuropa, luka Koper, Spločna plovba, Vegrad, Laško, Istrabenz, teš, Kolinska, Droga...sami uspehi lopovske desnice.
Poisonivy
08. 11. 2014 21.08
+9
razen nsi...khm, khm, khm, zvon se mi je zataknil v grlu
Borut Novak 1
08. 11. 2014 21.17
-6
Nisem vedel da ima NSi kaj z zvonom. In da je zvon praznil proračun.Če bomo gledali kdo vse je zavozil z raznimi skladi, pridemo preko KDja marsikam.
Poisonivy
08. 11. 2014 21.20
+6
Nsi - prejšnji krščanski demokrati... bivša tajnica stranke Tovšakova...zaradi priznanja o oškodovanju v primeru dvorca Betnava sedi 5 letno kazen....samo en primer tesne povezanosti NSi in RKC v finančnem smislu, da o drugih ne govorimo
Borut Novak 1
08. 11. 2014 21.30
-2
Komuje pa Tovšakova rihtala draga stanovanja ki jih je pozabila zaračunat? A ni bilo to za levičarje? In levo plemstvo? Pa ne da je TEŠ zidala Tovšakova? Če bi ona zidala TEŠ, bi še danes ne bila zaprta.
Tokpokk
08. 11. 2014 20.43
+22
Prosim 24ur, da donira del denarja od reklam, ki nam jih vsiljuje za odpravo posledic popavljenega območja ter pokaže, da so ljudje vredni več kot le reklame za gubice...
damirg@email.si
08. 11. 2014 21.21
+3
ah kje. misliš da se bodo novinarji odpovedal svoji 5400€ mesečni plači?
LOPOVIGOTOVISTE
08. 11. 2014 20.35
+10
KDAJ VAM BO KAPNILO DA TU NEKAJ SMRDI?? A STE SLOVENCI RES TAKO NERAZGLEDANI?? JAZ VAM POVEM IZ PRVE ROKE, BIL SEM PRIČA, KO SO SE GOSPODJE MENILI DA SO POPLAVE KORISTNE ZA GOSPODARSKO RAST. Vedno ko so poplave je treba renovirat in kupit nove stvari a ne ??? BOSTE VIDELI ČEZ NEKAJ ČASA VAM BODO POSTREGLI KAKO SE JE PORABA IN GOSPODARSKA AKTIVNOST V SLOVENIJI POVEČALA .... TO JE RESNICE IN ZATO .NE SMETE ČISTIT REK, IN NE SMETE GRADIT NASIPOV NITI NA SVOJE STROŠKE NA SVOJI PARCELI ..
LOPOVIGOTOVISTE
08. 11. 2014 20.42
+15
PA ŠE NEKAJ, ČE SE BO SLUČAJNOK KAJ DELALO NA TEM, BO PA DELAL NAJMANJ ŠESTI PODIZVAJALEC,KER PET GOSPODOV Z SLAMNATIMI PODJETJI POBERE DENAR TA ZADNJI PA BO GARAL ZA DROBIŽ, PA ŠE VPRAŠANJE ČE GA SPLOH DOBI.. IMAMO POLNO PRIMEROV KJER NISO DOBILI PLAČILA IN POSLEDIČNO NEKATERI STORILI CELO SAMOMORE
Nikiiy
08. 11. 2014 20.21
+1
Ocenit na novo vrednost NEPREMIČNIN v Močvirju Nula koma Jozef...
matejcko
09. 11. 2014 07.13
-1
Laki je malo nervozan
08. 11. 2014 20.04
-8
Za to pa Štajerci pravimo Ljubljančanom močvirniki.
srbin333
08. 11. 2014 20.14
+23
Poisonivy
08. 11. 2014 20.19
+12
ti reč ižancu da je ljubljančan, če si upaš :)))
4krogci
08. 11. 2014 20.03
+8
No s tem se je pa pokazalo, da se je ščitlo 20 hiš v lj in na račun tega je 700+ hiš poplavlo!!! Banda prokleta!!!
Poisonivy
08. 11. 2014 20.20
+9
točno to, zdej vem, zakaj zadnjih par let iščica poplavlja, kjer ni nikoli :/
ostrorogi
08. 11. 2014 21.22
-6
Vidva sta adijo! Nakladata da sama sebi verjameta
ho?emVšolo
08. 11. 2014 19.58
+16
Vprašanje: ZAKAJ PAHOR TOKRAT NE POPRIME ZA LOPATO???
4krogci
08. 11. 2014 20.11
+4
ho?emVšolo
08. 11. 2014 20.19
+5
ja saj tko je to, bo potrebno počakati še 3 leta
fredericofelini
08. 11. 2014 19.55
+2
Tu zdaj s prstom kazati na Cerarjevo vlado ni potrebe , res je to leto ekstremno glede vremena in vseh naravnih katastrof se ne bo dalo s sanacijo zagotoviti da ne bo skode, ljudje bodo žal morali hiše, stanovanja, ki živijo na teh območjih pač imeti zavarovana. vsekakor pa lahko in tudi mora država urediti da pač škoda ne bo večja potrebne sanacije
zelemijurij
08. 11. 2014 20.06
+3
ja zdaj bodo spet delali študije v nedogled in zagonili desetine milijonov, potem pa na hitro nekaj spacali in bo to kao rešitev. Si predstavljate, da bi se gasilci pred ukrepanjem najprej ukvarjali z birokracijo, kot to počne država? Vreme ne čaka...
Borut Novak 1
08. 11. 2014 19.35
-3
Kako se Cerarjeva ministrica izmika vsaki odgovornosti! Sramota. Sami izgovori! A za najvišje uradnike bodo pa dvignili plače da bodo bolj stimulirani.
korintos22
08. 11. 2014 19.49
+9
Kaj bi ti rad da ona to naredi v dveh mesecih kar se ni v dvajsetih letih?
Borut Novak 1
08. 11. 2014 20.05
-1
To so doslej vsi politiki govorili Tile kako so začeli ne bodo naredili v 4 letih toliko (upam da tudi škode ne) kot so ostali v dveh mesecih. Saj se že po programu in idejah in nešteto ndicih vidi da od teh ne bo NIČ! Mi bi sedaj potrebovali nekaj svetlobna leta produktivnejšega.
Poisonivy
08. 11. 2014 20.21
+1
ma ste naivni, tole je bilo tipično cimpermanovo maslo - izkoritit vsako priliko za nabiranje političnih točk in osmolit SMC
Borut Novak 1
08. 11. 2014 19.29
+10
Vsem ki pomagajo v taki nesreči preko njihove službene dolžnosti (prostovoljcem), omogočit da jim ni treba plačat dohodnino! Popišejo jih naj krajevne skupnosti ki naj evidentirajo koliko prostovoljnega dela je nekdo daroval narodu!
korintos22
08. 11. 2014 19.50
-3
Ti sploh ne več kaj je prostovolstvo, potem bi bilo plačano! Kaj pa tisti kateri dohodnine ne plačajo?
Borut Novak 1
08. 11. 2014 20.07
+5
Vem jaz kaj je prostovoljstvo. To je tisto da ko sosedu pomagaš ti davek opalijo in te kaznujejo za delo na črno. Dohodnina teh ljudi je minorna glede na korist ki jo naredijo. A država pa niti ene take človeške geste ne naredi za zahvalo za pomoč, ker delajo kar država ni sposobna?!? Zakaj pa podeluje privilegirane pokojnine odluženim politikom? Kje je tu kanček morale?
Borut Novak 1
08. 11. 2014 19.25
+9
Naj Cerar omogoči da se vsak davkoplačevalec odloči, kam bo nakazal dohodnino. Če na davčni napovedi obkrožijo da želijo da se davek usmeri v sanacijo vodotokov, potem naj gre denar tja (v lokalno komunalo, h lokalnim gasilcem, civilni zašiti itd), če se pa davkoplačevalec odloči da gre davek ki ga plača, za plače politikov, JU in za potrebe korupcije, pa naj gre denar tja (in si bodo sami krivi če jih poplavi).
korintos22
08. 11. 2014 19.50
+0
Borut Novak 1
08. 11. 2014 20.10
+2
Tist % naj bo za plače politikom. Ostali del dohodnine pa naj pustijo narodu!
markolincek
08. 11. 2014 19.22
+26
Dajte 24UR če še želite,da kdo vašo stran odpre,odstranite te vsiljene oglase,reklame....GROZNI STE!!!!
NesposobneOvceLeve
08. 11. 2014 19.05
-8
Poplave so malenkost v primerjavi s škodo, ki jo dela Cerarjeva vlada, pa to ...
NesposobneOvceLeve
08. 11. 2014 19.19
-5
Nagradno vprašanje pa je ... če se tega zaveda ... pa tud tisti, ki ste ga obkrožili, pa to ...
srebrnibreg
08. 11. 2014 19.31
+4
Vaši ogromni protesti prejšnji teden proti njemu so vse povedali o vas bluzačih. Celih sto duš se vas ni uspelo zbrati proti njemu.
antitrust08
08. 11. 2014 19.03
+0
kmg
08. 11. 2014 19.01
+13
Nič jamrat..je treba kaj naredit, vsaj za preventivne ukrepe poskrbet. Ali se ni Bratovškova na vsa usta hvalisala po Sloveniji in celi Europi v kakšnem super stanju je zapustila Slovenijo, ko se je iztekel njen mandat? In tu so rezultati med drugim tudi njene prizadevnosti in ekstremnega nadpovprečnega razuma ter inteligence.