Slovenija

'Hrepenimo po idealiziranih podobah in pozabljamo, kaj v življenju zares šteje'

Ljubljana, 14. 02. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
175

Ljudje nenehno iščemo bližino drugega, a iskanje 'pravega' naj nikar ne postane projekt, svetuje specialistka zakonske in družinske terapije Anja Kovačič, s katero smo se ob današnjem prazniku ljubezni pogovarjali o medosebnih odnosih. Da se razmerje prehitro konča, so velikokrat kriva velika pričakovanja in premajhna vztrajnost, poudarja naša sogovornica.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dan zaljubljencev in ljubezni
    02:09
    Iz 24UR: Dan zaljubljencev in ljubezni
  • Iz 24UR: Kako romantični so zvezdniki?
    02:04
    Iz 24UR: Kako romantični so zvezdniki?
  • Iz 24UR: Kaj je ljubezen?
    02:36
    Iz 24UR: Kaj je ljubezen?

Valentinovo ali praznik svetega Valentina je dan ljubezni in zaljubljencev. To je dan, ko si zaljubljenci izkazujejo ljubezen z drobnimi pozornostmi in darili. Je pa to tudi dan trgovcev, ki si zaradi zaslužka manejo roke. A tokrat se ne bomo osredotočili na komercialni vidik tega praznika, temveč smo se ob tej priložnosti o partnerskih odnosih, pričakovanjih in iskanju ljubezni pogovarjali s specialistko zakonske in družinske terapije Anjo Kovačič.

Na vprašanje, ali vsi stremimo k ljubezni v dvoje, Kovačičeva pravi, da smo ljudje bitja odnosov, saj iz odnosa nastanemo, se v njem oblikujemo, zato tudi nenehno iščemo bližino drugega. "Skozi vse življenje stremimo k občutkom ljubljenosti, pripadnosti, razumevanja. Hrepenenje nas vodi naprej tudi, ko zapustimo izvorno družino, takrat oblikujemo svoje intimne odnose, ustvarimo svojo družino, ki je zopet nov sistem," pojasnjuje. Tiste, ki pravijo, da odnosa ne želijo in da ga ne potrebujejo, je strah bližine, navezanosti, da bodo v odnosu ranjeni ali zavrnjeni, dodaja.

Skozi različne življenjske prelomnice, kot so poroka, rojstvo otroka in izzive se odnos med partnerjema nenehno spreminja in oblikuje, pravi naša sogovornica.
Skozi različne življenjske prelomnice, kot so poroka, rojstvo otroka in izzive se odnos med partnerjema nenehno spreminja in oblikuje, pravi naša sogovornica. FOTO: Thinkstock

'Iskanje pravega naj ne bo projekt, nerealno je pričakovati, da nam bo partner osmislil življenje'

Če torej nenehno iščemo bližino drugega, ali to pomeni, da smo srečni v življenju takrat, ko smo tudi srečni v ljubezni? Kovačičeva pravi, da nezadovoljstvo v odnosu vpliva na vse ravni v življenju, velja pa tudi obratno, in sicer "da nas odnos, ki nas izpolnjuje, osrečuje in v katerem najdemo varen pristan, tudi dviga v višave in nam daje neslutene moči." Če smo v odnosu s človekom, ob katerem tudi vzajemno rastemo in se razvijamo, se nam običajno izboljšajo tudi druga področja v življenju, pojasnjuje specialistka.

A 'iskanje pravega' naj nikar ne bo projekt, saj to ni najbolj smiselno, svetuje. "Ko človek dela na sebi v taki meri, da predela in ozavesti vse tisto, kar mu ni dovolilo naprej ter ponotranji nova spoznanja, se tudi notranje umiri in sprejme. Takrat v svoje življenje nezavedno 'povabi' ustreznega partnerja," pripoveduje Kovačičeva. Poudarja pa, da je nerealno pričakovati, da nam bo partner osmislil življenje. "V tem primeru lahko doživljenjsko bežimo iz odnosa v odnos in iščemo nekaj, kar ne obstaja."

Ko govorimo o spoznavanju 'pravega', pa ne moremo mimo raznih aplikacij in portalov za zmenkarije. Kovačičeva pravi, da so v današnjem tempu, ko imamo manj časa za druženje, portali prav zagotovo dobrodošla rešitev za vzpostavljanje stikov, saj na tak način lahko v naša življenja pridejo ljudje, ki običajno ne prečkajo našega vsakdana. A zavedati se moramo, da tako le vzpostavimo stik, ne pa spoznamo osebe. Za nek odnos je namreč nujno potreben osebni stik, preko katerega vidimo, ali nam oseba ugaja, saj smo ljudje organska bitja, ki čutimo drug drugega. Romanca lahko pride kasneje, skozi vedno večjo bližino in občutke povezanosti, ugodja in topline, pojasnjuje.

Odnos si lahko predstavljamo kot čoln v katerem veslata dve osebi, če sta pri tem aktivno udeležena oba, bo čoln plul naprej, če samo ena, se bo čoln vrtel v krogu, pravi strokovnjakinja.
Odnos si lahko predstavljamo kot čoln v katerem veslata dve osebi, če sta pri tem aktivno udeležena oba, bo čoln plul naprej, če samo ena, se bo čoln vrtel v krogu, pravi strokovnjakinja. FOTO: Thinkstock

'Hrepenimo po idealiziranih podobah in pozabljamo, kaj v življenju zares šteje'

Ko pa vstopimo v partnerski odnos, je pomembno, da se zavedamo, da sta za uspešen odnos ključnega pomena močna želja in aktivnost obeh partnerjev. Kovačičeva to ponazori z naslednjim primerom. "Odnos si lahko predstavljamo kot čoln, v katerem veslata dve osebi, če sta pri tem aktivno udeležena oba, bo čoln plul naprej, če samo ena, se bo čoln vrtel v krogu."

A vzdrževanje partnerskih zvez je v današnji potrošniški družbi vsej prej kot enostavno. Kot opozarja naša sogovornica, smo velikokrat bombardirani z agresivnimi informacijami, kako moramo razmišljati, kako čutiti, kaj je prav in kaj narobe, kar v nas velikokrat vzbudi občutke zmedenosti, ne vemo več, čemu bi pravzaprav sledili. "Vse prevečkrat hrepenimo po idealiziranih podobah in konstruktih, na podlagi katerih krojimo svoja (nerealna) pričakovanja, pri čemer pa pozabljamo, kaj v življenju zares šteje." Kovačičeva zato svetuje zdravo mero distance do okolja in dražljajev, ki jih sprejemamo. Ob tem pa poudarja, da je izredno pomembno, da znamo prisluhniti in zaupati sebi, saj nam telo sporoča, kaj je prav.

'Brez skupnega vlaganja v odnos ne gre'

Ali lahko rečemo, da danes ljudje niso pripravljeni vztrajati v razmerju "za vsako ceno" in imajo zato razmerja krajši rok trajanja kot nekoč? Naša sogovornica pravi, da je pomembno, s kakšnimi pričakovanji in željami gremo v nek odnos. So pa velikokrat ravno velika pričakovanja in premajhna vztrajnost krivi, da se razmerje prehitro konča. A kot poudarja Kovačičeva, s tem ne rešimo ničesar. "V odnosu je potrebno izhajati iz sebe in ne kriviti drugega, ki ne zadovolji naših potreb, hrepenenj. Če vstopamo v vedno nova partnerstva z nepredelanimi vsebinami, bo verjetno v vseh vzdušje precej podobno. Gre za nezavedne procese, ki so zelo močni. Za kakovosten odnos je najprej treba stvari razrešiti pri sebi, da lahko v naše življenje vstopi partner, s katerim potem vzajemno rastemo. Seveda pa brez skupnega vlaganja v odnos ne gre," poudarja.

Ob tem se moramo zavedati, da so konflikti del odnosa. Pomembno je le, kako se z njimi soočamo. Najbolje je, da nanje gledamo kot na priložnost za rast, priporoča Kovačičeva. Partnerski odnos namreč ni statičen. Skozi različne življenjske prelomnice, kot so poroka, rojstvo otroka in izzivi, se odnos med partnerjema nenehno spreminja in oblikuje. "Prav družinske obveznosti in pomanjkanje časa so velikokrat razlog, da se partnerja sčasoma odtujita, obenem pa pozabljata, da sta družino ustvarila iz njunega odnosa, ki je še vedno primaren. In prav tega je potrebno negovati," še dodaja.

Pomembna je organizacija skupnega časa, pravi specialistka zakonske in družinske terapije.
Pomembna je organizacija skupnega časa, pravi specialistka zakonske in družinske terapije. FOTO: Thinkstock

'Premalokrat smo hvaležni za to, kar imamo'

Ko se zaključi faza zaljubljenosti, je v prvi vrsti pomembno, da oba partnerja intenzivno delata na odnosu, kar pripelje do večje intime, globine in tudi zaupanja. Naša sogovornica je prepričana, da lahko odnos vzdržujemo že z vsakodnevnimi malenkostmi v obliki sporočil, lepih besed in majhnih gest, s katerimi partnerju potrjujemo, da nam veliko pomeni. To so preproste stvari, ki pa imajo veliko težo. Ob tem pa so pomembni organizacija skupnega časa, sodelovanje in seveda pogovori, dodaja. "V današnjem času opažam, da so nam v medosebnih odnosih vse prevečkrat stvari samoumevne in da smo premalo hvaležni za to, kar imamo." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mich Diam
15. 02. 2016 18.13
jest mam pa tako, srčno napako, da imam imam vse ljubce rad...... ONA PA: ne boš ti meni not pa ven ga dal.....!
žlikrofi
15. 02. 2016 13.48
+0
VALENTINOVO IMAJO FARJI VSAKO NEDELJO KO POLNE PUŠČICE PRAZNIJO
Abrams
15. 02. 2016 11.57
-2
Vodilo ženske je gmotni položaj !!! Pa če se še tko delate duhovne. V bistu ste neodrasle in v glavnem nedorasle niti kuhinji in pralnici. To pa zato, ker se vam nikoli v življenju ni potrebno borit. Dejsstvo je, da že od malega učimo, da se punci ne sme storit žalega. In tako je obvarovana česarkoli. Še na fakulteti ve, da je ocena odvisna od dolžine krila. Žal tudi v odnosu vse meri z dolžino krila. Njene napake se odpravijo zvečer v postelji. Čeprav se ne !!!
slapniksara
15. 02. 2016 17.49
+2
maš pač pokvarjeno zvezo oz. si verjetno bolj na moške vržen. eni se imamo čist lepo
majorb
15. 02. 2016 11.06
+4
valentinovo je predvsem dan trgovcev. Zaljubljenci imamo valentinovo vsak dan
Klimova
14. 02. 2016 19.57
+18
Samo kadar je govora o zaljubljencih ostanem brez besed. Partner mi je umrl premlad...in življenje gre dalje z ljubeznijo ali brez
?asjeza
14. 02. 2016 16.57
-32
ljubezen mine.........denar pa ostane.........zato ne zapravljete časa z ljubeznijo ker ne obstaja...........vsi hrepenimo po materialnih stvari ...................
?asjeza
14. 02. 2016 17.18
-24
minus so mi dali tisti k verjamejo da obstaja bog............
mayjjya
14. 02. 2016 17.58
+26
pa ja. še zdaleč ne verjamem v boga. tvoja teorija je pa še zmeraj brez smisla. po materialnih stvareh hrepeniš, ker si duhovno prazen, ko kupiš, dobiš nekaj materialnega je to zadovoljstvo kratkotrajno. ko boš recimo starec na smrtni postelji, boš verjetno presrečen sam, v ogromni vili, s ferarijem na dvorišču, umrl z mislimi na materialne stvari, srečen kolko jih maš.. ma ja, vsaj kako knjigo preberi.. človek je v svoji esenci duhovno bitje in ni materialne stvari, ki bi ga brezpogojno osrečila za vedno.
Sputnik
14. 02. 2016 19.41
+12
časjeza ti v življenju nisi razumel nič. mayjya ima prav. to da imaš ti rad materialne dobrine ti postavlja zid da bi imel rad ljudi, živali, naravo... ničesar ne boš nesel sabo v grob zato se ne trudi za materialom. material je kriv zato da je človeštvo vedno v vojnah in zaradi materiala se izkorišča ljudi. če bi se imelo raje ljudi in izkoriščalo material bi bilo vsemu človeštvu lažje živet.
Sputnik
14. 02. 2016 19.41
+1
mayjya mislim da te poznam ampak ta slikica je premajhna da bi videl ali je to res :)
?asjeza
14. 02. 2016 20.46
-6
eh ne bom več komentiral sam to ti povem vsaka baba hoče imet nov avto...................
mayjjya
14. 02. 2016 21.55
+4
ne boš komentiral več, ker nimaš teoretične podlage komentirat stvar, za katero podajaš argumente, ki bazirajo na tvojih čustvih in kvazi znanju.
mayjjya
14. 02. 2016 21.57
+1
SixtoRodriguez ne vem če me poznaš haha. ustavi me ko me srečaš in boš videl lol
Lisa Koy
14. 02. 2016 16.32
+2
To j edober naslov za naše NOVINARJE, ki najraje pišejo članke in lepijo fotke o samih NEREALNIH silikonkah!!
Lisa Koy
14. 02. 2016 16.33
+1
Novinarji nazaj v šolo- se učit REALIZMA!
METKA102
14. 02. 2016 15.47
+14
Končno smo izvedeli vse, kar je treba, saj do sedaj nismo o tem imeli niti pojma. Res nas imate za nevedneže. Sicer ste pa Valentinovo (dan zakljubljencev) privlekli tudi iz Amerike, (tako kot noč čarovnic, tudi coca cola Božićka), saj tukaj tega praznika ni bilo. In tudi na Valentinovo se ptički ne ženijo pač pa na Gregorjevo, ki je 12. marca. Valentin prinese le ključe od korenin. Sicer pa, da le trgovina cveti!
Uporabnik215111
14. 02. 2016 16.15
+6
HAILWOODmike
14. 02. 2016 15.41
+3
Js sn idealn!
Budbeer
14. 02. 2016 15.41
+8
Hvalisenje z popivanjem, pretiranim kajenjem, prostaškim izražanjem...Uvest kakšno uro manir, več bilo bi vrednot, manj samote.
muci007
14. 02. 2016 15.35
+6
Praznik zapravljanja in potrošništva.
number46
14. 02. 2016 15.02
+14
Po tem hrepenite samo vi na Popu jaz ne idealiziram ničesar. V življenju se ve kaj je pomembno oziroma te življenje nauči vse ostalo so pravljice.Ker mi je ta praznik zelo nenavaden vam želim, da se imate radi 364dni v letu danes se pa kregajte :D.LP
s-versus
14. 02. 2016 14.41
+1
pol dajo pa i-stock fotke kera hipokrizija.. življenje je pa bolj v slogu Filthyratbag ilustracij.
NoviceResnice
14. 02. 2016 14.14
+7
ŠTEJE "SE" KEŠ PA TO...
ochi
14. 02. 2016 14.02
+7
ko ti 24ur pridiga o tem, kaj je pomembno v življenju, pa na vsak eksterno embedded video popa reklame, ti pa res mora postati slabo, kajne?
ROMELS
14. 02. 2016 13.57
+11
Begunci bodo prinesli novo kvaliteto v evropsko teorijo o medsebojnih odnosih.
spletni_nepridiprav
14. 02. 2016 16.52
+0
prav imaš, kakšno idealiziranje pa to. kar foter zrihta tako bo!
Jožajoža
14. 02. 2016 13.52
+26
več ukradeš ,večji lopov si, bolj si cenjen. iskrenost,razum,spoštovanje,delo,zaupanje,dana beseda so danes sramotna dejanja v družbi.
s-versus
14. 02. 2016 13.52
+2
sama nimam službe pa marsikaj znam pa ne morm delat kr zmer najdejo izgovor zakaj ne, ali nimaš strokovnega ali si prestar (politika zaposlovanja mladih).. vglavnem, zato si sploh ne želim fanta- kaj mi bo če še službo težko dobiš?! Itak te pol še dec noče.. brez veze.
mlamat
14. 02. 2016 15.02
+8
Jaz bi šel s tabo na dejt, tudi če nimaš službe.
kokicas
14. 02. 2016 13.10
+9
"Ni važno iz kje prihaja važno je kaj ji v glavi dogaja od tega je odvisno al je aut al je in ......................" Že pred leti sta Murat in Jose vedla da bo ta komad vedno aktualen.Važno da se karakterno ujameta, če sta tudi vizualno čim bolj svojim približkom je kombinacija dobitna.
akmt
14. 02. 2016 13.05
+30
Dajte ze enkrat nehat s temi ameriskimi traparijami!